Sunday, December 16, 2012

# Anything and Everything

A Letter To Santa Claus from A Muslim Kid


Setiap agama mempunyai perayaan khusus untuk diraikan oleh penganut-penganutnya. Begitu juga dengan penganut agama Kristian yang meraikan Krismas tanggal 25hb Disember setiap tahun. Tapi, kiter sebagai orang Islam HARAM meraikannya dalam apa jua keadaan, mahupun dengan ucapan kerana dalam Islam tidak pernah mengatakan bahawa Nabi Isa a.s yang mereka panggil Jesus Christ lahir pada 25hb Disember.

Sebab tu, biler mereka kata "Merry Christmas", kiter hanya boleh menjawab dengan jawapan, "Happy Holiday" sebab kalu kiter turut sama menjawab Merry Christmas, maka kiter juga mengakui Nabi Ia a.s dilahirkan pada hari tersebut...which is wrong! Walau dengan niat perpaduan sekali pun kiter tak boleh wish yang sama dengan mereka, kerana agama kiter lebih utama, ingat ye anak2 hehehe~

Tapi, sebagai menghormati perayaan mereka, maka kiter boleh mengucapkan Happy Holiday, tidak menjadi kesalahan kalu ucap begitu kerana memey ari tu pun Public Holiday kan hehehe. Di sini, salah satu contoh budaya atau nilai menghormati yang ditonjolkan oleh seorang kanak-kanak Islam.


foto mynewshub

P/S: If Santa happens to read this in my blog, hope he can spread some answer hehehe~No comments:

Post a Comment

Apa kata korang?