Wednesday, December 26, 2012

# Informasi Dan Tips # Islam Point Of View

Berak Bertinggung Atau Duduk, Yang Mana Lebih Baik?

Assalamualaikum!~

Eeeeewwwwwww! Mesti ader yang mulut dia muncung ke depan atau kening dia terangkat biler baca title di atas kan? Kalu takda bagusssss hehehe. Eh, tang nak berak pun kiter kene consider banyak perkara jugak tau. Bukan takat boleh men 'lepas bom' jer!~

Akak nak kongsi suatu info mengenai posisi biler kiter 'lepas bom' ni, dan kesannya pada sistem 'kumbahan' kiter hehehe. Jangan nak buat dunno jer tau!Jom kiter terjah~



Kebiasaan bagi jenis jamban yang kita gunakan di rumah ada dua jenis. Untuk orang zaman dulu-dulu, kebanyakkannya menggunakan jenis jamban bertinggung @ dalam istilah biasa mencangkung. Style ni dah dok ada lagi dari zaman tok nenek moyang kiter dahulu. Dan satu lagi posisi yang kini juga cukup popular ialah hok jenis duduk tu.

Bagi orang lama dulu-dulu, berak bertinggung ni adalah perkara biasa. Duduk mencangkung atas batang nyok (kelapa) dan 'kebabommmm'. Bayangkanlah orang dulu-dulu mencangkung atas batang nyok sambil mengimbangkan badan supaya tak jatuh dalam sungai. Kalu kiter suruh mat saleh buat, dia dengan najis-najis muttawasittah tu sekali masuk dalam ayaq sungai hehehehe~

La ni nak habaq mai kat hang pa la, kalu sapa2 yang masih dok guna jamban duduk tu, masih sempat lagi hang pa suma nak pulang ke pangkai jalan hehe. Bukan apa, mai akak nak tunjuk sat gambaq, hang pa terjah kat bawah noooo...


Berak duduk membuatkan usus 'tercekik' dan naijs tidak dapat dilepaskan dengan lancar. Ini membuatkan banyak kesan kekotoran dan keracunan tertinggal  dan diserap semula ke atas. Lebih parah lagi jika sering diamalkan akan ada kebocoran pada organ lain.

Mungkin korang perasan jumlah penghidap kanser usus yang semakin meningkat di kalangan negasa asia yang pada suatu masa dahulu sangat jarang-jarang berlaku. Sebabnya, orang-orang di Barat berak duduk dan kiter berak bertinggung.

Bagi hang pa yang dah terbiasa amalkan corak posisi sebegini ketika 'kebabommm', tukarlah kepada yang asal iaitu bertinggung @ dalam istilah komersialnyer mencangkung.



Kredit:www.billyinfoblogspot.com

4 comments:

  1. wahh saye lagi suka cangkung. Haha perlu ke ckp camtu ?

    ReplyDelete
  2. Good info for health..
    Sebenarnya bercangkung lg puas kan..?haha... Tp perumahan sekarang semua ikut barat. Rumah ummi ni 3toilet tp semua duduk. Tak suka...huhu.. Rasa mcm nk reno 1 buat cangkung.hehe...
    Ummi pernah dgr 1 ceramah kalau lelaki pee or poop semua kena cangkung sbb xlawas hbs.Nt solat x sah..Wallahu 'alam..

    ReplyDelete
  3. @UmmiAbi

    betul tu ummi (^_^), lgpun mencangkung itu sunnah nabi kan.

    ReplyDelete

Apa kata korang?