Suka Pakai Lipstick?Mai Baca Ni!~

Sunday, December 16, 2012



Wanita dan lipstick memang tak boleh dipisahkan, lebih kurang macam 'kembar'. Di mana ader wanita, di situ ader lisptick (i mean dalam handbag diaorg). Except me....i dont have lipstick (true dik nonnn, last time i had it on my lips about....7 years ago, on my wedding!). Kalu ader perompak gincu di sini, dan handbag akak kene ragut masa tu i'm sure he will dissapointed..big time! Coz dalam handbag akak memey takde gincu..even bedak make-up pun! Uollsss takka jumper satu alat make-up pun dalam beg akak hehehe, dunno y~ When most of women LOVE to spend money on this beauty 'tool', akak pilih untuk look natural with my natural lip color hehehe. Even mak & kakak pun pakai jugak masa pegi keje dulu, tak tahula naper akak tak ikut diaorg yek~

Kiter sumer tahu, perbagai variasi lipstick & lip balm yang ada di pasaran sekarang. Pelbagai jenama, jenama mewah, jenama 'cokia' sumer pun senang nak dapat. Tapi, walau semahal mana pun lipstick yang korang gunakan ia memang boleh membahayakan kesihatan korang *apatah lagi yang cap ayam kan*. Nak tahu kenapa & bagaimana ia merbahaya kepada ktier? Jom kiter terjah!~

Satu kajian telah dibuat ke atas 22 jenama gincu dan mendapati 55% daripadanya mengandungi surih plumbum. Underwriter Laboratories mendedahkan bahawa 12 sampel produk bibir diuji positif bagi bahan toksik dengan tahap tertinggi 3.22 bahagian per juta.

Mengulas mengenai penemuan Dr. Sean Palfrey, pengarah perubatan untuk Program Pencegahan Keracuan Utama Boston, beliau memberi amaran bahawa walaupun tahap pendedahan kepada plumbum adalah rendah, namun ia mampu menimbulkan risiko kesihatan yang serius dan boleh menjejaskan kesihatan mental.

Beliau memberitahu, Good Morning America (GMA) yang ditugaskan untuk kajian tersebut,  berkata, "Apa yang kita tahu sekarang adalah bahawa walaupun tahap kandungan plumbum adalah terendah namun, ia oleh memudaratkan IQ anda, tingkah laku anda, keupayaan anda untuk belajar."

Ramai aktivis anti-plumbum juga menekankan keperluan untuk melindungi kanak-kanak dan wanita hamil. Dr. Halyna Breslawec, Ketua Saintis Majlis untuk Produk Penjagaan Peribadi menambah, "Jika anda serius mengenai aspek-aspek kesihatan berkenaan dengan keracuan plumbum, anda tidak akan melihat gincu"

Satu kajian yang dijalankan oleh FDA mendapati, tahap plumbum yang tertinggi dlam gincu adalah 7 bahagian per juta. Dan satu lagi kajian yang dijalankan awal tahun ini mendedahkan bahawa 400 warna gincu popular mengandungi jumla surih plmbum.

Jenama gincu seperti L'oreal, Maybelline, Cover Girl, NARS, dan Stargazer termasuk dalam senarai 10 teratas, menyebabkan FDA membuat penilaian samada ia patut direkomen sebagai melampaui had sedia ada.



You Might Also Like

2 pengomen comel

  1. simply ct rank ke brpe ye?hee, dlu slalu gak la pkay, skag da jrg. hee

    ReplyDelete
  2. @Hanna Nabiella

    Simply ct tu local product..yang ni international product punyer dik hehe. Aperpun, maner gincu mesti ada kandungan merbahaya ni dik. Tak pernah lagi akak dengar gincu boleh menyihatkan kiter hehehehe

    ReplyDelete

Apa kata korang?

DISCLAIMER - Hanimhashim.com merupakan blog peribadi. Segala pendapat yang diluahkan disini adalah berdasarkan dari pengalaman penulis sendiri dan tidak mewakili mana-mana pihak kecuali jika penulis nyatakan namanya di sini. Sebarang perkongsian atau penyebaran apa-apa maklumat dari blog ini samada melalui PRINT SCREEN atau apa saja cara adalah dilarang sama sekali kecuali dengan keizinan tuan punya blog. Tindakan akan diambil sekiranya hak persendirian ini dicabuli. Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Terima kasih

Facebook - HanimHashimDotCom

Google+ Followers

COPYRIGHT @ 2016 HANIM HASHIM