ruangiklan
ruangiklan

Thursday, September 27, 2012

Mati...Bersediakah Kita?

  No comments    
categories: 
Assalamualaikum,

Hari ini agak tidak 'menyihatkan' bagi akak sekeluarga..anak2 selsema dan batuk, akak pun sama sampai suara lembut dah jadi suara 'macho'..tido pun mulut ternganga sebab hidung tersumbat *tabiat bila idung tersumbat*. Bila bukak facebook terima pulak berita sedih pemergian seorang rakan sekolah dulu akibat demam panas.

So, malam ni akak nak cakap pasal mati. Korang mesti tertanya, naper ckp pasal ni? Malam Jumaat plak tu?Hellooooo..kita tak selamanya hidup sayanggggg, blog akak ni bukan setakat untuk berkongsi momen2 gembira dalam hidup tapi juga sebagai medium untuk kita saling ingat-mengingati tentang perkara2 yang baik dan yang boleh dijadikan pengajaran. 

Ape itu mati? Dah tentu sume orang tahu ape itu mati kan. Kematian pasti akan datang bila sampai waktunya tanpa mengenal status, umur, kasta dan agama. Pernah tak korang memikirkan tentang mati dan tetiba hati korang rasa sayu dan hiba sehingga mengalirkan air mata membayangkan keadaan yg bagaimana nyawa kita akan ditarik malaikat Izrail? Membayangkan diri kita yang penuh dosa dan belum sempat untuk memohon ampun kepadaNya?Kalu belum buat, cuba buat sekarang dan bayangkan...korang pasti akan mengalirkan air mata.

Dalam al-Quran juga ader menjelaskan perihal tentang kematian.

"Tiap-tiap yang berjiwa pasti akan merasakan mati. Dan sesungguhnya pada hari kiamat sajalah disempurnakan pahalamu. Barangsiapa dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke dalam syurga, maka sungguh ia telah beruntung. Kehidupan dunia itu tidak lain hanyalah kesenangan yang memperdayakan."
                                                                     (Surah Ali Imron: ayat 185)


Sebagai orang2 Islam yang beriman, maka wajib kita percaya bahawa kita akan menempuh saat kematian itu bila waktunya telah tiba. Tiada sesiapa pun yang boleh menangguhkan kematian, dalam hal ini al-Quran turut menjelaskan,

Katakanlah : "Aku tidak bisa mendatangkan kemudharatan dan tidak (pula) kemanfaatan kepada diriku, melainkan apa yang dikehendaki Allah." Tiap-tiap umat mempunyai ajal. Apabila telah datang ajal mereka, maka mereka tidak dapat mengundurkannya barang sesaatpun tidak (pula) mendahulukan(nya).
                                                                            (Surah Yunus : ayat 49) 

Maka, disebalik dalil2 dalam al-Quran dan kita mengetahui tentang kebenaran kematian itu adakah kita telah bersedia sepenuhnya untuk menempuhinya? Adakah kita akan mati dengan membawa bersama dosa2 atau amal soleh yang kita lakukan di dunia? Itulah yang selalu akak tanya pada diri sendiri dan saat itu akak tak dapat menahan air mata ini. Diharap entri ini dapat menjadi muhasabah diri buat korang dan untuk akak jugak supaya kita tidak mudah leka dan terpedaya dengan keseronokan dunia yang hanya menyesatkan. Mengingati mati akan menjadikan ibadah kita lebih berkualiti dan konsisten maka, digalakkan kita untuk sentiasa mengingati kematian. 

P/S: al-fatihah buat yang telah kembali kepadaNya...

Tuesday, September 25, 2012

1 Privilege Card a.k.a Discount Card

  No comments    
categories: 

Assalamualaikum everyone,

Hari ini Encik Suami bawak balik something 'special' dari opis. Korang mesti dah tau kan kiter dah letak teranggggg terangggg dekat title atas tu hehe. Tapi kita still nak story skit pasal benda ni maklumla semangat shopping tu lain skit kalu ader special kad camni...membaraaa!wahaha...So, let's go to the topic pleaseeeeee....

This card is called 1Privilege Card *(sorry yer i kene speak london sebab nak bagi bunyi tu kene dengan nama kad ni hehehe...gediks aku ni!). Kad ini khas untuk warga ATM dan PDRM saje yer..yg lain2 siler pakai kad kredit dulu huhu. So, jom kiter rollllll picture!heheeeee...



Siap ada 'manual' lagi hehehe


1Privilege Card ini bukan macam kad kredit ok tapi macam kad diskaun untuk barang2 yang terpilih sahaja..nak tahu barang aper kiter boleh dapat diskaun dengan kad ini? Jom kiter rolllll lagik kat bawah..!
.
.
.
.
.
.
.
.
.

~Kat sini kiter boleh dapat diskaun!~ *sengetkan leher anda seketika yer*

 Kiter tak tahulah naper plok gambar ni boleh jadik teliang(senget-*cakap kedah), segan nak edit mata dah merayu mintak rehat. So, inilah antara senarai barang2 yang kiter boleh dapat diskaun antara 5% hingga 50%. Dah tu dok tunggu apa lagi...bagi yang bersuamikan warga ATM dan PDRM gunakan hak anda dengan bijak...wahahahaha! Selamat bershopping dalam mimpi!(^_^)~

Kekal Di Ingatan...

  No comments    
categories: 
Assalamualaikum,

Nak masuk tengahari ni mulala mata berat, mulut kesat, perut seperti disagat-sagat (tak pasti aper maksudnya tp nk bgtau perut ni lapo).Bagi melancarkan perjalanan darahku yg tersekat di 'medula oblongata' dan mencargaskan otak beku*(ejaan betul "mencerdaskan" ye...sajer gempak lebih!), maka baik aku mula pikir aper  nak tulis heh. Tapi kiter tulis ni ala2 cerpen pendek jer tau kalu tak best geleng paler je la yek hehehe *tulis ikut suka jiwa jer*.

"Memulakan hari dengan bismillah diikuti jalan 'jam' yang seolah2 takkan pernah berakhir, kerja opis yang menjadi amanah diri serta melayan keletah anak2 daraku menjadikan hidup ini lebih sempurna dari sebelumnya. Tatkala memandu sendirian ke tempat kerja, otakku ligat menerjah ke masa silamku..masa remaja dan sekolah, remaja dan sahabat baik, remaja dan cinta, juga remaja harapan mak dan abah. Terkadang senyuman menguntum dibibir mengenang kenangan manis dan indah bersama mereka2 yang pernah hadir dalam hidupku. Dan memikirkan bagaimana semuanya kehidupan ini aku lalui dengan penuh kesyukuran kerana masih dikurniakan nikmat dan rahmatNya yang tak terhingga. Benarlah bahawa setiap ketentuanNya pasti terselit kebahagiaan cuma kita tak mampu menafsirkannya.

Suratan atau kebetulan..itulah yang pernah aku ungkapkan dulu bila memikirkan segala kejadian yg berlaku dalam hidupku ini. Apapun pengalaman yg aku lalui dulu menjadikan aku lebih bersyukur melalui hari-hari yang akan mendatang. Dari alam remaja hingga dewasa dan kini, perubahan fasa kehidupan yang telah aku tempuhi dari seorang bayi-->kanak-kanak-->remaja-->wanita-->isteri-->ibu cukup memberi impak kepada keyakinan diri serta semangat yang kuharap dapat dijadikan sebagai motivasi untuk permata2 hatiku nanti. Sesungguhnya, Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang maka berdoalah padaNya kerana Dia tidak pernah mengecewakan doa2 orang yang beriman."

Aaaaaaaa ok tak cerpen pendek kiter..cam berterabur je kan? Merapu pun ye jugak ni..ha ha maklumla kita bukan pro-cerpenist kita amatur-cerpenist jeeeee hehehe. Ahhhhh! waktu rehat dah! Jom kiter sek fannnnnnnn...baca bismillah dulu yek!(^_^)



Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.