Wednesday, October 31, 2012

Tuesday, October 30, 2012

Thursday, October 25, 2012

Hou Yeaaaaa!~Last day and Half day!~

Thursday, October 25, 2012 3 Comments


Ader beza beraya kali ni kalu nak dibandingkan dengan tahun2 lepas. Sebelum ni kalu tiba sehari sebelum hari raya tu  mesti jiwa dah kacau, kepala dah serabau *bahasa aper ni tak tahu la*, mata dah bergenang ayor *cakap peghok skit*. Maklumla, keje di pagi raya mau tak kacau..sebak nengok orang lain beraya dgn family, akak dah melangok di kantor pagi2 huhu. 

So, tahun ni lain plak rasa dan citernyer, walaupun esok nak raya dah tapi arini akak still keje tapi perasaan sebak dan sayu tu takda plak kan..*aku tkda perasaan ker??* Bukan macam tuuuuu, sebab kali ni dalam otak akak dah siap setting pagi raya mesti ada di kampung hehe..so, hati tak kacau maaaaa. Tapi apa yang bestnyer lagiiiii.....BOS bagi Half Dayyyyy...mekasih bosss!~(^_^). Tu yang seronok keje opis hour ni wahahaha~ 







Sebelum nak balik ni, akak nak ucapkan terima kasih pada yang telah sudi meng'follow' akak di blog ini, salam perkenalan dan selamat hari raya aidiladha.

Tuesday, October 23, 2012

Terbaik dari Hazwani: Rim tayar 2 singgit!

Tuesday, October 23, 2012 0 Comments


Huh, jangan tak tahu hanya Hazwani saja boleh bagi harga RIM tayar 2 SINGGIT tau, nak tau naper? Gini citernyer...

Masa pergi SERVIS kete tadi akak bawakla sekali My Pearls ni memandangkan diaorg asyik cakap boring jer duk umah kan, so akak bawakla diaorg jenjalan...jenjalan servis kete wahahaha~ So, sementara dok tunggu kete kene 'godek2' tu akak pun cuci mata la tengok rim tayar kat depan kedai tu. Banyak yang menarik tapi banyak jugakla duit kene tarik nanti hehehee, soooooo tetiba Hazwani tanya, "ibuuuu, benda (rim tayar) tu 2 singgit ker bu?".."haishhhh, maner plak 2 singgit kakkkk". " Dah tu naper dia tunjuk jari dua kat situ?"...
"......(-_-).......".


Haaaaa hamik la 2 singgit~(-_-)


~Inilah kalu dah terjebak dengan kartun UPIN IPIN sampai dialog mail pun boleh 'lekat' dalam kepala~Mujur diaorg tak guna dialog Jagjit camni,

                                                   Dua tiga suka Jagjit,
                                                   Saya suka rim 2 singgit!

Wahahahahahahahahaha...ohokhokhokhokhokh!~

Monday, October 22, 2012

1 Penyebab dan 3 Musabab

Monday, October 22, 2012 0 Comments

Tak tahulah nak kater stress ke atau memang dah datang penyakit yang satu ni, tapi inilah penyebab kepada 3 musabab yang akak nak citer kali ini. Pertama, kerana penyebab inilah akak hampir2 tak dapat bayar sup tulang Janda Baik. Kedua, penyebab inilah yang memerangkapkan akak dalam traffic jam yang teruk..!~ Dan , last but not least membuatkan akak terlupa dompet akak di opis setelah kereta akak sudah selesa berada di dekat dgn rumah...2 kali akak pusing KL-PJ gara2 penyebab nilah!~

depan istana-macam siput dah~

ke arah kl-jam jugakkkkkk!~

Nak tahu ape penyebabnyer? LUPA...

Benarlah kata2 bahawa ingat 5 perkara sebelum 5 perkara dan salah satunya, tua sebelum muda. *Hai anim dah nak masuk 3 siri dah*.

Dua posen dan manfaatnya

Monday, October 22, 2012 0 Comments

Assalamualaikum everyone,

Awal2 pagi lagi dah terima berita gembira pasai kenaikan dua posen..naper gembira plak yer? Biasanya kalu harga barang naik memang sumer orang merungut dan marah kan, tapi kali ni lain tau. Akak pun suka dengan kenaikan harga  dua posen ni. Nak tahu per citer ye? Jom jom akak citer...



Haaaaa...dah baca artikel kat atas?Pada yang suka membebaskan gas karbon monoksida a.k.a asap beracun tu diharap cepat2la berubah ke arah kebaikan. Korang tahu kan asap rokok tu boleh membunuh orang walaupun dia tidak merokok. Dan merokok ini juga punca kanser yang kebanyakkannya menyerang kaum wanita di negara ini. Majlis Fatwa Kebangsaan juga telah mengeluarkan fatwa mengatakan merokok itu HARAM (klik SINI)! So, jangan buat tak tahu atau kata "eh, saya tak tahu plak merokok itu tak boleh."...haaa memang nak kene ketuk paler hehe. Kat SINI ader info pasai kandungan asap rokok. So, please jagalah anugerah Allah yang tidak ternilai ini iaitu nyawa kita dan janganlah kita menjadi pembunuh kepada orang lain terutama orang yang kita sayang..take care ok (^_^).




P/S: Merokok itu membahayakan nyawa..hargailah nyawa anda.

Saturday, October 20, 2012

Sabtu, Bola dan Kerja Rumah.

Saturday, October 20, 2012 0 Comments
Assalamualaikum everyone,

Dimulakan dengan pagi Sabtu yang dingin dan hujan renyai2, tak banyak aktiviti luar kami ari ni..in fact, memang tak kuar langsung pun hehehe sebab cuaca tak menentu sepanjang hari. So, hari ni byk aktiviti mengemas baju dan rumah yang dah macam tongkang pecah la. My Pearls bangun pagi dah mintak makan, so siap masak nasi dan bagi makan akak teruskan dengan menyidai baju walaupun, awan berarak mendung jer arini..at least, kering jugak la sikit2 kan.


Malam ni akak tahu dah akak tak dapat mandat nak pegang remote tu sebab malam bola kan, so encik suami dah 'booking' awal2 la..ATM vs Kelantan plak tu.Tengok result pun jadi la. Akak lemah tul kalu bola ni, dari melangut depan tv baik akak gosok baju keje dan baju sekolah anak....DAH SIAP!~ Sempat lagi la nyapu sikit2 dan mencantikkan aper yang patut. Pastu akak ngajar My Pearl tulis ayat dan subjek matematik, sampai lenguh2 pinggang..katanya. Tapi kalu tengok kartun kat laptop berjam2 tahan plak pinggang tu yer hmmm~ 


P/S: Tahniah Kelantan menewaskan ATM, 3-2. Encik suami pasrah je la yer huhu~ 

Thursday, October 18, 2012

Birthday present pun boleh, nak suka2 pun boleh.

Thursday, October 18, 2012 0 Comments
Assalamualaikum everyone,

Di kala duk 'monitor' anak buat projek keluarga ni sempat lagi la akak mencoret kejadian hari ini. Nak dijadikan cerita kelmarin kat opis sedang duk wat keje tetiba riuh kat belakang sana *ceruk meja orang*, kiter pun gi meng'check'la...ghuper2nyer ada officer baru beli permainan baru yang boleh terbang2 guna remote control huhu. Perrghhh, 1st time tengok pun dah terpikat, cute cumils jer so i thought since birthday encik suami 11hb aritu dia masih kekurangan hadiah wahahahaha~ sesuai jugak kan kalu benda boleh terbang ni dijadikan hadiah special untuk meraikan perubahan 2 siri kepada 3 siri wehehehe~So, citer pasai harga plak ingatkan dah cecah ratus ritas atau ribu riban dah...ghuper2nyer rm37 henggetttt jer!~ Mak ai, ini tak boleh jadi man ini kene rembat man...so akak pun rembat la dikkkk..........2 bijik sekali!~wahahaha.







Comels kan kan kan??tak sabar nak terbangkan tapi sayang la pulak nak terbangkan hehehe rasa macam nak letak dalam almari jer plak buat hiasan. Tapi aperpun terpulang pada birthday boy yang decide hehehe....(^_^).

Kat mana lagi yang selamat??

Thursday, October 18, 2012 0 Comments

Assalamualaikum everyone,







Tersentak biler baca berita pagi2 ni, macam2 citer tragis dan mengerikan berlaku di luar sana setiap hari. Yang kita baca ni hanya sekadar 
       sinopsis pendek sebuah peristiwa yang telah berlaku. Bagi yang 
   pernah melalui saat2 cemas disamun, dirogol, diculik dan 
             didera mesti tertanya2, "selamatkah aku di sini?". Semudah itukah 
             mengacukan pisau atau parang pada mangsa dan mengugut mereka tanpa memikirkan kesannya nanti? Akak bukan bermaksud nak jadi penganalisis jenayah tetapi kan sebagai rakyat marhaen dan juga manusia yang  berakal dan berhati perut, wajib juga kita bermuhasabah diri sejenak tentang perkara ini. Aperpun, akak doakan kita semua sentiasa
         mendapat perlindungan dariNya setiap waktu, terutama sudah 
 ramai anak remaja dan belia yang keluar bekerja sekarang ini. 
 Sedangkan warga emas pun disamunnya kan so, kalu korang jalan kat tempat yang open please be careful dan sentiasa awasi setiap 
             perubahan yang berlaku di sekeliling korang terutama yang suka jalan sorang2 tu kan..dikkk kalu dulu zaman tahun 90-an kalu kuar 
                      sorang2 insyaAllah selamat baliknya, *saper setuju angguk laju2!*. Tapi la ni bayi yang didukung pun boleh hilang depan mata. 
                              So, berhati2 lah selalu yer dan yang ini sangat penting dan kritikal...tolong baca doa sebelum kuar rumah dan dalam perjalanan tak lupa juga pemakaian perlu sopan dan tidak terkeluar dari batas2 syarak dan kewarasan kaum lelaki di sekeliling korang (^_^).


P/S: Ader orang bawa pepper spray, ader jugak yang bawa gunting kecik atau pisau dalam beg. Akak hanya bawa doa setiap hari minta dijauhkan dari mangsa seterusnya....

Wednesday, October 17, 2012

Blogging...kini obsesiku

Wednesday, October 17, 2012 0 Comments
Assalamualaikum everyone,

Pernah korang merasa obses terhadap sesuatu? Apa itu obses? Apa punca obsesi itu? Hish, macam soalan SPM plak hehe. Obses ini kalu dalam bahasa kamusnya bermaksud terlalu meminati sesuatu hingga sanggup melakukan apa saja demi benda tu. Obses ini boleh jadi negatif atau positif bergantung pada tahap sejauh mana ke'obsesi'an *ader ker perkataan macam tu?* kita terhadap sesuatu perkara serta bagaimana kita meng'handle' obsesi itu *fuh, ayat power la sangaaaaattttttt*






Obsesi ni lumrah manusia, setiap orang mempunyai 'kegilaan' terhadap sesuatu barang atau perkara. Macam orang perempuan sangat tergila2kan kecantikan sepatu atau kasut tambah2 lagi kalu nak 'sale' tu kan...habis sumer poket diseluk, poket suami, poket abah, poket akak *hehehe bunyi mcm aku jer tu*.Siap malam tu boleh mimpi kasut plak kan huhu.







So, begitu juga dengan blogging ni, kalu akak tak jenguk 'diary' ni memang tak keruan hidup akak Setiap hari jari jemari akak tak sabar nak tekan keyboard pc ni dan meluahkan segala isi buku yang terpendam dan bermain di fikiran ini. Ada jer bende nak di'share' bersama walaupun akak tak mengharap sebarang komen... yang pasti akak akan berasa puas kalu isi hati dapat diluahkan melalui blog ini. Sampai bila akak akan obses dengan blogging?...entah la, bak kata incik suami dia selalu kata, "ha, nak sangat roti tu makanla sampai muntah"..so selagi akak tak muntah selagi tu akan sentiasa ber'blogging' hehehe. Plus, kat sini takleh masuk FB kan so blogging is the best for me (^_^). Adios everyone, wassalam.


Sunday, October 14, 2012

Sunday, A Girl and Not-So-Mohawk Style.

Sunday, October 14, 2012 0 Comments
Assalamualaikum everyone,

So, this morning out of any possible reason she wanted a mohawk style. "Mommy...i want hair like Naufal's"(which I guess he had a mohawk). So, I was like..."whaaaaaatttt????"..but anyway she won because of her persuasive and cute little face. So, here we go.....
                                                                           .
                                                                           .
                                                                           .
                                                                           .

A girl with panda eyes and fierce-looking face
 with no smile at all...she knows how to BE the style wahaha~


Im not sure whether we managed to get the mohawk style but I hope her father won't notice we took his hair gel for this purpose wahahaha~ But since her mother is not a certified 'saloonist' her mohawk somehow turned up to be like aaaaaaaaa.......chicken comb?? heeeeeee:D:D:D:D:D. But she's happy with it and I'm happy for her. And I just can't resist her fierce-looking face...though with no smile she's completely maintaining her sweetness..like sweet+fierce=hot!! She's really in it! Wanna see the next one?...You guys deicde for this one....

                                                                              .
                                                                              .
                                                                              .
                                                                              .
                                                                              .
                                                                              .
                                                                              .
                                                                              .

Taddaaaaaaaaa....!
Not sure it was a smile orrrrr.....:D

Wednesday, October 10, 2012

Riadah Hujung Minggu...Cruise de Melaka.

Wednesday, October 10, 2012 0 Comments
 Assalamualaikum everyone

Kalu korang berjalan2 atau bercuti di negeri Melaka, tempat maner yang best untuk korang pergi? Kat Melaka ada macam2 tempat yang menarik untuk dilawati. Dari zoo ke tempat2 bersejarah yang masih terpelihara sehingga kini. Tidak ketinggalan pilihan medan2 ikan bakar yang tidak kurang hebatnya di sini. Kalu korang nak naik kapal Belanda tu pun boleh tapi kapal tu dah banyak tahun tak belayar..sebab duk atas jalan raya jer heeeheeee.

So, ahad lepas kitaorng pun tidak ketinggalan untuk menikmati hujung minggu bersama tapi kali ini special sikit sebab Pak Uda diaorg pun ader sama. So, memandangkan Pak Uda diaorg 1st time jejak kaki di Melaka, kami pun bawa dia 'round' sekitar bandar Melaka tapi korang bayangkan lah..walaupun akak orang Melaka tapi tak pernah lagi akak masuk tempat2 yang pelancong duk biasa pergi tu. Hari tu, ditakdirkan rezeki kitaorg maka dapatlah kami naik kapal...tapi kapal ni sure memang boleh belayar atas air yer.

So, tempat yang kitaorg pergi ni namanya Melaka River Cruise. Biasa akak balik kampung lalu depan tempat ni macam takda perasaan jer..tapi hari tu terasa macam pelancong pulak hehehe...kalu tak kerana Pak Uda yang ajak kami, mungkin sampai bila2 pun akak sekeluarga takkan sampai naik bot tu *eh, bot ke kapal yer?...belasah je la!*
sempat lagi beli eskrem tuh!

Pak Uda beli tiket

pemandangan dari atas jeti


Sedang tunggu giliran


Khusyuk betul encik suami makan eskrem...atau nerves nak nek bot?hehehe
"Peace!"...ready nak nek bot teruja bebenor yer.

Yeahhhh!kitaorg dah naikkkkk...sempat Pak Uda sengih kat belakang.

Tiket untuk dewasa berharga RM10 & kanak-kanak berharga RM5 jer..yang ni harga untuk penduduk tempatan means Malaysian jer..tapi kalu korang pelancong asing harga tiket akan naik sedikit la yer..tapi memang menarik! Inilah 1st time akak nek bot 'cruise' ni, kalu kita dah duduk dalam bot baru kita boleh nampak kecantikan pemandangan sungai Melaka dan kawasan penempatan sekitarnya. Rata2nya semua bangunan dan rumah2 di sepanjang sungai dipelihara oleh kerajaan Melaka untuk mengekalkan kecantikan dan keaslian rumah2 dan bangunan2 lama. Yang lain tu korang layan la sendiri k hehehe.....rollllllllllll!                          .
                                                       .
                                                       .
mini pirate park

antara jambatan yang ada

Lagiiiiiiii....

hotel lama di seberang sungai

pemandangan dari dalam bot

antara lukisan mural yang menjadi daya tarikan pelancong

menunjukkan kepelbagaian makanan tradisional pelbagai kaum.

Lagiiiiiii.....

Bangunan lama zaman penjajah Belanda

pemandangan balkoni sebuah rumah...masih berpenghuni tau.

Kincir air dilihamkan oleh K.M Melaka 

Nampak tak biawak kat tebing tu? Biawak di sini dibela dan diberi makan oleh orang2 kat River Cruise Melaka ni dan memang menjadi 'duta' khas.

Lagiiiiii......

Perkampungan Morten

Ader juga homestay di sini ..so korang takyah gi duduk jauh2.

Melaka pun ader pokok kayu bakau tau..pokok ini tumbuh secara semulajadi di tepi sungai Melaka.

Antara hotel yang terdapat di sini...kalu ader duit banyak boleh tidur di sini yer hehe.


Lagiiiii....Dah habis la.



Bubye Melaka...jom kiter balik ;)


Monday, October 08, 2012

Dari Anak Ibu...Precious and Priceless.

Monday, October 08, 2012 0 Comments
Assalamualaikum everyone,

Korang tau kan manusia maner yang tak gembira biler diberikan hadiah, ye dak? Especially kalu hadiah itu datangnya dari orang yang korang sayang ketat2 *suka sangat ayat ni hehe*. Terlebih terharu lagi kalu hadiah itu mereka buat sendiri untuk korang...mesti rasa hiba sangat sampai rasa nak nangis jer kan?hehehe..akak macam tu la gayanyer.

My Pearls pun tak ketinggalan dalam bab ni, tak sangka pulak diaorg begitu sentimental sekali hehehe *yang ini pure ikut ibunyer*. Sebelum akak berangkat pergi kursus aritu, diaorg sempat order kereta racing la, patung barbie la, mainan masak2 la, reben la..habis sumer nak disebatnyer. Tapi tak sangka pulak biler akak balik kampung nak jemput diaorg, ader plak hadiah paling indah diaorg buat untuk ibu diaorg ni....nak tengok?? Tuuuuuuu diaaaaaa....


Hasil nukilan My Pearl..Hazwani, so suweetttt <3

Gambar ayah dan ibu yg tersgt cumels..tapi yang sebelah tu katanya
gambar pinggan ader nasi dan lauk hehe.


Gambar pertama yang my Pearl lukis untuk akak dan encik suami, very talented dan unik tau. Hakcipta terpelihara yer hehehe..original from My Pearls. So, sempat jugak my Pearl cakap.."bu..nanti gambar ini ibu tampal kat opis ibu tau..". My Pleasure sayang2ku...ibu sayang korang ketat2 no matter what. Nah, sekarang officially, gambar ini telah pun melekat dengan kukuh di dinding opis ku heeeeee :D

cumels sangat...melengkapkan pemandangan indah dindingku.

thank you sayang my Pearls...love you big and bigger and biggest.


P/S: Anak2 adalah anugerah Allah yang tak ternilai oleh material..sayangi dan asuhlah mereka dgn nilai kasih sayang yang sebenar.

Sunday, October 07, 2012

Transformasi Diri dan Organisasi di D'Ambang Resort.

Sunday, October 07, 2012 0 Comments
Assalamualaikum everyone,

waahhhhhh lama giler akak tak update blog yer..memang busy giler akak minggu lepas. Tetiba dapat emel kene gi kursus kat Pekan, Pahang plak tu. Kelam kabut akak susun atur jadual harian dan perjalanan tuk anak2..dan akhirnya diaorg kene amik EL so, seronok la tak gi sekolah kan. Tapi takla semudah tu akak nak bagi 'lepas' ajer kan hohohohoho..noooo wayyyyy! Akak dah standby homework lagi tuk diaorg masa kat kampung nanti, so takde la nak main je kannn... *sorry kalu tak faham akak main taip jer ni dah merapu ni*


So, kursus akak bermula 1hb Oktober- 4hb Oktober 2012. Bermulala perjalanan di pagi Isnin dengan bas, dalam perjalan tu boleh plak tersosek hehe. Selepas 5 jam baru la kami sampai di destinasi yang betul.

Dengan kepenatan yang melampau dan perut yang lapar kami tiba di D'Ambang Resort, Pekan Pahang dengan selamatnya hehe. Dah dapat kunci terus kami merehatkan diri dan mengemas apa yang patut.


Pintu utama D'Ambang Resort
tempat beradu

pemandangan 'chalet' dari luar

Disebabkan kami sampai tersangatla lambat, maka petang itu tiada aktiviti lagi buat kami so akak amik kesempatan ini tuk berposing sakan la kan. Maklumla resort ni terletak berhadapan dengan Sungai Pahang jadi rugi kalu kiter tak amik gambar tau hehe.

Inilah Sungai Pahang..mendamaikan tul tak??
mek ni suka posing menegak hehe

berlatar belakangkan Sungai Pahang...cun woo!

So, malam pertama tu bermulala 'ice-breaking' antara peserta kursus dan dibahagikan kepada kumpulan masing2...haaa ni kumpulan akak--> CERIA. Kalu tengok dari bendera yang kami reka dan riak muka kami yang masih cuak dan penat..memang tak ceria tapi nak bagi tambah semangat sikit la kan, baru ader rasa enjoy maaa!Layannnnnnn....


Lukis logo bendera macam nak lukis pelan bangunan...
serius pokcik2 ni hehehe.


Ini ubat kuat..kalu takda ubat ni alamatnya lentokla kami hehe.
CERIA...Separuh siap

Hari ke-2, ke-3 dan malam penghabisan kami habiskan masa untuk aktiviti lasak seperti 'jungle-trekking', 'rafting', 'high-rope', 'flying-fox', 'water-confident' dan 'mini-war game'. Memang enjoy giler kami sumer sampai pokcik2 yang dah masuk umur 5 siri tu pun dan macam 1 siri dah..hehe. Tapi sayang tak dapat nak snap gambar sebab tak digalakkan bawa gadget yang canggih manggih ni..kalu ilang tanggung sendiri la yer huhu. Tapi, dapat jugakla akak merasa berakit di Sungai Pahang ni, kalu nak suruh buat rakit tu memang kacang peas je la *amboiiiii berlagak tak hingat dunia yer*.

Jungle-trekking tu senang jer sebab trek diaorg mendatar jer tapi pacat memang banyak giler dalam hutan tu..so, korang kalu nak masuk hutan tu jangan berangan nak pakai seluar pendek atau baju lengan pendek yer...merasala ko spa pacat free nanti!wahahaha....


Yang paling akak gerun masa buat high-rope..baru ku tahu aku ni gayat sebenarnya. Ganas giler nak panjat tali dan kayu2 atas pokok tu..mengucap tak habis akak dibueknyo..apokan dayo kono habiskan jugak lo hehehe.



senget pulak...inilah high-rope. Nampak jer rendah dan senang..
kalu nak cabar diri inilah tempatnyer, ader beran??

So, inilah yang terjadi selama 4 hari akak kat sana..mula2 memang cuak dikkk. Dahla jauh dari family, tv takda, radio takda, wifi pun semput2 ajer. Tapi bila dah lalui sumer aktiviti tu baru kiter tahu potensi diri kita yang sebenarnya..dan of course la sumer tu boleh di apply di alam pekerjaan nanti. Jadi, kalu korang berhajat nak bercuti atau berkursus di tempat2 yang indah semula jadi datanglah ke D'Ambang Resort Pekan Pahang. For sure, makanannyer besttttttt....hehe. Dahla, akak ngantuk...bantal dah panggil tu hehe. Layan je la gambar kat bawah ni yer....

Woman Power..JMM gurls.

Bersama kak Ina yang suweettttt.

Rakan sebilik...korang memang sempoiiii terbaik!

Macam tak khusyuk jer kan?hehe

ni sumer mak budak dah...


Bergambar di jeti 

Bersama dengan jurulatih En Mohd. Rosdi

Dari kiri: En. Sarudin(hero mini-war game), En. Din, 
Kak Ina, Akak, Kak Marina dan Yana.

P/S: korang nak tahu lebih lanjut tentang D'Ambang Resort? Pergi kat sini http://www.d-ambangresort.com/