Thursday, November 29, 2012

Screwdriver Tertusuk Hidung!

Thursday, November 29, 2012 2 Comments

Errrghhhhh! Memang tak dapat nak dibayangkan kalu kiter yang ye dak. Ader yang pegang hidung sendiri?hehehe. Belum kene pun kiter dah tahu betapa sakitnya kalu tertusuk screwdriver! Sakit gilerrrrr! Mau robak hidung mancung ku!Tapi, ini adalah kisah benar yang berlaku di Tianshui, Wilayah Gansu, China. Seorang budak perempuan berumur 4 tahun telah tertusuk screwdriver di hidungnya selepas terjatuh, di mana ketika itu dia memegang srewdriver tersebut di tangannya. 

Dia dikatakan sedang bermain dengan screwdriver itu di rumah neneknya.(haiiii..takde bende lain ker ko nak main dik nonnnn...doll ker, men masak2 ker, men kawen2 ker). Screwdriver yang tertusuk itu betul-betul menembusi hidungnya dan melekat di bawah soket matanya. Aiyaiyaiyai...! 

Jiali, 4 tahun

Tapi, satu yang akak respect kat gegurl ni dia tak nangis pun kan. Cer tengok tu, dia ok jer siap boleh pandang kamera lagi. Kalu akak la, lama dah akak pengsan tak pun cabut sendiri screwdriver tu huhu. Jiali dikejarkan ke hospital , namun pakar perubatan melakukan beerapa 'brain scan' untuk mengesan & memastikan dia tidak mengalami kecederaan lain yang serius.



Walaubagaimanapun, doktor berpendapat adalah sukar bagi mereka mengeluarkan screwdriver tersebut dari hidung Jiali tanpa menyebabkan kecederaan serius padanya. Jiali dimasukkan ke hospital tempatan namun dipindahkan sebanyak dua kali kerana doktor di sana tidak pernah menangani kes sedemikian. 

Jiali akhirnya dibawa ker Hospital Xijing, 4 jam dari bandar Xi'an. Di sana, dia menjalani CT Scan dan x-ray yang menunjukkan imej ngeri kecederaan hidungnya.


gambar x-ray Jiali

Pakar bedah, Dr Yu Qin berkata, " Ia hanya 2-3mm dari bawah tengkorak. Ia sangat berbahaya"


Kerat, Bogel & Menang!!

Thursday, November 29, 2012 0 Comments

Morning glory everyoneeeee! It's Durian day in the office...(^_^). Semerbak baru durian kampung Pahang kat opis ni. Mekasih banyak buat sahabat yan bawak sampai 15 biji untuk berkongsi dengan rakan sekerja lain. Semangat macam ni la yang kiter maukan kan kan kan..selain semangat untuk makan, wahahaha!~

So, rakyat jelata Malaysia dah tahu malam tadi kiter menang game dengan Laos kan. So, seronok kiter sumer kan. Aperpun, buat  dua orang  yang umur banyak akai pendek telah suker suki jer buat akujanji tentang kemenangan Malaysia malam tadi.Haddoooowwwww! main2 korang dengan janji yer!

Kredit Gambar: Eraz Fadzli



kredit gambar: Eraz fadzli


 Aper akal la nama ko sama ngan nama anak aku...haissshhhh malu! Yang pempuan nak bogel, yang lelaki nak kerat. Haa ni la bahana nak popular punya pasal. Sanggup post yang bukan2.


Wednesday, November 28, 2012

Hujan: Kekuasaan Allah Bukti Sains dalam al-Quran.

Wednesday, November 28, 2012 0 Comments

Bismillahirrahmanirrahim...


Turutan proses kejadian hujan.


Allah telah berfirman, yang bermaksud;

" Dialah Allah yang mengirimkan angin, lalu angin itu menggerakkan awan dan Allah membentangkannya di langit menurut yang dikehendakiNya, dan menjadikannya bergumpal-gumpal; lalu kamu lihat air hujan keluar dari celah-celahnya; maka apabila hujan itu turun mengenai hamba-hambaNya yang dikehendakiNya, tiba-tiba mereka menjadi gembira."
                                                                                     ( Surah ar-Ruum: ayat 48)

Perhatikan isyarat yang Allah berikan melalui satu ayat, penjelasan proses terjadinya hujan,  jauh sebelum manusia mengenal ilmu pengetahuan  moden. Maka, buku sains terhebat ialah al-Quran. Subhanallah!~


"Dialah Allah yang mengirimkan angin.."

  • Gelembung-gelembung udara yang jumlahnya tidak terhitung yang dibentuk dengan pembuihan di lautan, pecah terus-menerus dan menyebabkan partikel-partikel air menuju ke langit.  Partikal-partikel ini yang kaya akan garam, lalu diangkut oleh angin dan bergerak ke atas di atmosfera. Partikel-partikel ini yang disebut aerosol, membentuk awan dengan mengumpulkan wap air di sekelilingnya, yang naik lagi dari laut sebagai titik-titik kecil dengan mekanisme yang disebut 'perangkap air'.
".....lalu angin itu menggerakkan awan dan Allah membentangkannya di langit menurut yang dikehendakiNya, dan mejadikannya bergumpal-gumpal..."
  • Awan-awan terbentuk dari wap air yang menjadi embun di sekeliling butir-butir garam @ partikel-partikel debu di udara. Kerana air hujan sangat kecil (dengan diameter antara 0.01mm & 0.02mm), awan-awan itu bergantungan di udara dan terbentang di langit. Jadi, langit dilitupi dengan awan-awan.
"....lalu kamu lihat air hujan keluar dari celah-celahnya.."
  • Partikel-partikel air yang mengelilingi butir-butir garam dan partikel-partikel debu itu membeku dan membentuk air hujan. Jadi, air hujan ini yang lebih berat dari udara, bertolak dari awan dan mulai jatuh ke tanah sesuai dengan daya gravitinya.

Fakta lain yang diberikan dalam al-Quran mengenai hujan adalah bahawa hujan diturunkan dalam kadar tertentu. Hal ini disebut dalam firman Allah yang bermaksud;

" Dan yang menurunkan air dari langit menurut kadar (yang diperlukan) lalu Kami hidupkan dengan air itu negeri yang mati, seperti itulah kamu akan dikeluarkan (dari dalam kubur)."
                                                                                (Surah az-Zukhruf: ayat 11)


Maha Besar dan Maha Benar Allah dengan segala firmanNya, semua tahap pembentukan hujan betul telah diceritakan dengan berturutan dan secara jelas dalam ayat-ayat al-Quran. Sebgaimana fenomena-fenomena alam lain di bumi, al-Quran lah yang menyediakan penjelasan yang paling dahulu mengenai fenomena ini dan juga telah mengumumkan fakta-fakta kepada orang-orang jauh ribuan tahun sebelum ditemui ilmu pengetahuan moden. Allahuakbar!~


Tahun Terakhir Aku Sebagai 20-an

Wednesday, November 28, 2012 7 Comments

Alahai....seriau baca title di atas. Setidaknya, seriau bagi aku yang dah genap 29 tahun arini.*eppy besday to me, cakap dalam hati*. Bukan seriau sebab dah tua yo, yang tu saper2 pun tak leh ubah. Hatta ko pakai make-up tebal 30 kaki @ "dia cucuktang sana, dia cucuk tang sini" still kiter tak boleh sorokkan ketuaan yang makin menghampiri. But, at least we try to make our age worth as it goes up kan?

So, tahun ni tahun terakhir aku bergelar 20-an..huwaaaaaaa!~*takyah nak tangkap leleh la anim oiiii, ko memey dah tuo*. Aper yang aku dah capai sepanjang aku hidup 29 tahun ni??Hmmmm, kalu nak long story den tak dapek la nak kabo an, sobab den ni memori cumo 4GB yo, so den cito short story la yo.





10 tahun pertama:
Aku dilahirkan di rumah, sebab masa tu spital jauh(takda transport layi). Anak bongsu dari 3 beradik ni memey manjo ngan omak dan abah. Especially abah la...abah rajin dukung aku masa kecik2 dulu. Aku ingat lagi, asal balik keje jer dia dukung aku heehhe. 

Pastu, aku membesar jadi kanak-kanak riang, bermain di hadapan rumah setinggan, dikelilingi pokok pisang bak hutan belukang.*chewah!macam pantun plak*hehehe. Yang peliknya, aku takleh ingat saper kawan2 aku masa tu..mungkin sebab aku tak amik peduli sangat saper mereka asalkan aku ader kawan nak main wahahaha~Tapi, ader sorang budak ni dapat basikal baru (korang tau kan, masa tu kalu ader basikal roda tiga, dialah budak paling bertuah dalam kampung tu), so setiap kali main basikal akulah jadi tukang tolaknya. Mak cakap, "kesian anak aku tolak basikal orang", seminggu pas tu aku plak dapat basikal baru...basikal BMX ko!(time tu, kalu ko ader BMX macam ko ader BMW tau!)Haaaaa hamikkkkk!Gedebushhhhh....aper lagi aku pun hayun la basikal baru aku keliling kampung wawawawa~


10 tahun kedua
Ahhhhhh, masa ni hidup aku bertambah complicated. Hari-hari gi sekolah, keje rumah yang banyak dan makan pun banyak hehehe. Tapi satu yang aku ingat, masa aku Form 2 aku dah mula 'jatuh cinta' dengan bahasa kantonis. Sampai mak aku cakap aku ni 'antu limau', sebab setiap kali CNY akulah orang paling gumbira dalam rumah sebab abah mesti belikan akulimau satu kotak. Tu belum yang dapat free lagi dari opis dia. Habis sumer aku pulun, duk depan tv makan buah limau. Perrghhhh, aku memey 'antu limau'.....huh. Pastu, aku ni suka makan pakai chopstick, dan korang tau la kan masa tu memey maggi menjadi kegilaan aku. Dah tu, tengok pulak citer cina...haiiiiii....kiranya aku belajar bahasa cina melalui dialog diaorg cakap tu la.

Pastu, sambung belajar lagi..dari PMR habis ke SPM naik ke STPM. Tipula waktu ni kalu aku cakap aku tak bercinta. Tapi waktu tu cinta terhalang...hahahahaha. Naper aku ketawa??Sebab kalu diingat balik memey berbaloi aku kecewa waktu tu...tapi korang tau la kan, habis menonggeng aku dibuatnya. Maklumla, perasaan ini bila dilingkungi oleh aura cinta & kasih sayang mestilah melahirkan jiwa yang gumbira kan. Sekali...haaaa hamik ko anim! Putus sudah kasih sayang...hehehe.

9 tahun..nak masuk 10 tahun ketiga
Biasala waktu ni, dah habis belajar sambung keje pulak. Memula keje kat legal firm. Cukup setahun, tukar gomen plak. Banyak yang aku belajar, tapi takkan sumer nak story sini kan heeeee. Biler dah kene tukar ke Kuantan, 7 tahun aku duk sana. Bertemu plak cinta hati baru, dengan suami orang pun berminat nak kenal..haissshhhh bahaya derrr!~ Tapi, anak teruna gak yang aku pilih wahahahaha. Sekarang, anak dah dua..yang 1st ceaserian, yang 2nd normal. Tapi, part bersalin adalah yang agak mencabar seumur hidupku. Antara hidup & mati, hanya Allah menentukan. But, i'm happy with my kids now..and pray that they will succeed in their life dunia akhirat.

Sorry derrrr, agak panjang coretan petang ni. Tapi, ni la memori yang aku short story kan (baru 2GB jer ni)~(^_^)

Bos Mafia Yang Baby-Faced

Wednesday, November 28, 2012 1 Comments

"Panggggg!Panggggg!Panggggg!"*bunyi tembakan pistol di sana sini.*
Si mafia yang brutal menunjukkan kejantanannya melawan musuh, lalu terus menembak
seperti seorang pro. Lalu, polis pun datang ingin menangkapnya..!
Si mafia kemudian........~jeng jeng jeng~

Tempat Abete bersembunyi.

Ek elehhhhhhhh! Aper barang nyorok dalam rumah derrr. Tadi hang tunjuk teraaaaa sangat! La ni hang nyorok sinun wat pa? Kalu hang anak jantan hang kuaq la...!~

Hehehehe, ok yang tadi tu dialog buatan sendiri yer...sajer nak bagi gimik lebih skek. Tapi citer pasal mafia ni nyorok dalam rumah tu betul la. Mariano Abete, 21, digelar sebagai 'baby-faced' mafia telah ditangkap ketika sedang bersembunyi di sebuah bilik rahsia di rumah ibunya, di Itali. Media Itali menggelarnya baby-faced, kenaper? Sebab muker dia baby-faced la kot.

Mariano Abete, 21 tahun
See, muda lagikan? Baru 21 tahun hidup di muka bumi Allah, dah jadi bapak gangster. Abete mengetuai keluarganya dalam pertikaian dengan kumpulan jenayah Neapolitan Camorra yang diketahui pernah membunuh ramai mangsa. Walaupun Abete masih muda, pihak berkuasa Itali menganggap dia sangat berkuasa dan berbahaya. Selain itu, dia turut terlibat bersubahat dalam kegiatan penjualan dadah. 




P/S: Mafia la sangaaaaatttttt.



Tuesday, November 27, 2012

World Largest Oceanarium..Where?

Tuesday, November 27, 2012 1 Comments

Wokeh wokeh, tadi kiter dah baca tentang 10 Tempat Shopping Terbaik Dunia kan, tak baca lagi ker? Laaaaa...klik tajuk tu, baca tau!~sambil2 korang santap @ rehat2 tu moh kiter baca plak entri berkaitan dengan oceaaannnnnnnn......laaauutttttttt.~~~~~

Tapi, ocean yang ni lain skit tau..bak kata orang unik la. Ocean ni duduk dalam akuarium...acaner tu?* puas mikior ye yob??* heheheehehe. Ocean duk dalam akuarium dipanggil oceanarium..(macam2 istilah diaorg ni)  yang kiter nak citer ni adalah yang terbesar di dunia. Haaaaaa....di mana???Ohhhhhh~ tak jauhhhh..dokek yo! Korang seberang je kat jambatan tu, sampai la ekau sumo kek negaro dio...sapo layi, Singapore laaaa.

Teringat memori dulu waktu pergi Sentosa, Singapore melalui rombongan yang ditaja oleh kementerian pelajaran waktu tu. 1st place kitaorg pegi ialah di Pulau Sentosa. Akak  nek basikal ngan kengkawan form 6, mandi manda di laut & nek bas double-decker keliling pulau. Then kitaorg pegi Orchard Road sebelah malam jalan-jalan...tengok skrin gergasi di mana-mana. Juling mata tengok lampu lip-lap huhu.

Ok, we stop right there..kang ader yang buat taik mata depan pc kang hehehe. Nak tahu lebih lanjut? Rolllllll your eyessssss....hikhikhik~


Akuarium terbesar di dunia terletak di Singapore


S.E.A Akuarium, adalah akuarium yang terbesar di dunia menmpatkan lebih 100,000 hidupan laut dengan lebih 800 spesies di kedalaman air setinggi 45 meter, telah dibuka pada Khamis lepas.

Kini, Akuarium Asia Tenggara (S.E.A Aquarium) ni & Advanture Cove Waterpark adalah merupakan dua tarikan baru yang terdapat di Taman Hidupan Laut di Resort World Sentosa, Singapore.



Antara hidupan laut yang terdapat di sini ialah, ikan pari, jerung kepala tukul dan dolfin Indo-Pasifik 'bottlenose'. Akuarium terbesar ini mengandungi 49 habitat laut yang menyerupai kawasan lautan di Asia Tenggara. 

Kat sini juga ada disediakan restoran yang dilengkapi dengan cermin kalis pecah (supaya air tak dapat tembusi kaca), dan dikatakan menghidangkan makanan laut juga.


Tiket masuk ke S.E.A Aquarium:  $29 untuk dewasa, $20 untuk kanak-kanak & warga emas. Harga yang sama untuk Adventure Cove Waterpark.Dari sekarang hingga 7 Disember 2012, dibuka setiap hari dari 10a.m - 6p.m. Waktu dibuka akan dipanjangkan, 10a.m - 7p.m dari tarikh 8 Disember dan seterusnya. Tempahan awal adalah digalakkan.


Sumber gambar: CNN


Segmen: Nak Header Macam Tu

Tuesday, November 27, 2012 2 Comments



Haaaa ni ader lagi satu segmen menarik untuk disertai..
Pada pink lover yang ni tak boleh dilepaskan bebbbb~
Kalu korang nak join, just klik banner kat atas
dan ikut segala syarat2nya yer~

Nama: Hanim Bt Hashim
Nama Blog: My Blog Cloud
Warna pilihan: Pink (D2608C)

Segmen ni akan tamat pada 27 Nov 2012 11.59malam 
(So, ader masa lagi ne beb, lets grab it!)

Pssstttttt! Hanya 30 orang terawal yang akan dapat header, so CEPAT la join!

10 Tempat Shopping Terbaik Dunia..Kuala Lumpur Ader?

Tuesday, November 27, 2012 1 Comments
Haaaaaa..so, pagi tadi waktu dok busy racing dalam kereta biru akak, terdengar la kat radio ERA celoteh pasai 10 tempat shopping terbaik dunia. Korang korang korang dan korang (sambil tunjuk) kan suker shopping kan heeeeee. Pada akak la, shopping ni macam dadah (drug @ ubat) tau, kalu tak amik korang bertambah 'sakit'. Kalu 'overdose' pun bahaya gak. So, kiter shopping ala kadar je la yer. Macam akak ni hehehehe *tau la bajet aku skek*

So pada 'shopaholic' yang ader duit menimbun tu, CNN Travel ader keluarkan  senarai 10 tempat shopping terbaik dunia untuk korang boroskan duit korang hehehehe. Jom kiter terjah satu persatu, shall we?;

Penilaian terhadap sesebuah bandar dibuat berdasarkan 4 kategori, menggunakan skala 1-10 sebagai markah penilaian.


1. Cara mudah ke sana : Kualiti pengangkutan awam, keselesaan dan kemudahan teksi.
2. Nilai: Peluang mendapatkan tawaran murah, harga murah & berpatutan.
3. Kepelbagaian : Variasi jenama, kepelbagaian jenis kedai, butik malah khidmat servis lain.
4. Pengalaman: Bandar yang cantik, hiasan kedai yang menarik serta paparan cermin yang berkualiti, mesra pelanggan, staff yang kompeten, tempat menjamu selera serta pekhidmatan lain.
~Countdown sesama yer~

10. Madrid


 Cara Nak ke Sana : 6 I Nilai : 6  I Kepelbagaian : 4 I Pengalaman : 7   
Jumlah :23

  9. Dubai, Emiriah Arab Bersatu.




Cara Nak ke Sana: 6  I Nilai: 6  I Kepelbagaian: 8  I Pengalaman: 4  
Jumlah: 24

8. Vienna



Cara Nak ke Sana: 6 I Nilai: 8  I Kepelbagaian: 3  I Pengalaman: 8  
Jumlah: 25 

7. Buenos Aires


Cara Nak ke Sana: 6  I  Nilai: 8  I  Kepelbagaian: 6  I Pengalaman: 7  
Jumlah: 27
6. Hong Kong


Cara Nak ke Sana: 10  I Nilai: 5  I  Kepelbagaian: 6  I Pengalaman: 7  
Jumlah: 28

5. Paris


Cara Nak ke Sana: 6  I  Nilai: 6  I Kepelbagaian: 8  I  Pengalaman: 9  
Jumlah: 29
4. Kuala Lumpur


Cara Nak ke Sana: 6  I Nilai: 10  I Kepelbagaian: 8  I Pengalaman: 6   
Jumlah: 30
3.  London


Cara Nak ke Sana: 6  I Nilai: 6  I Kepelbagaian: 10  I Pengalaman: 9   
 Jumlah: 31
2.  Tokyo


Cara Nak ke Sana: 8  I  Nilai: 8  I Kepelbagaian: 9  I  Pengalaman: 9   
Jumlah: 34
1. New York


Cara Nak ke Sana: 8  I Nilai: 7  I Kepelbagaian: 10  I Pengalaman: 10   
Jumlah:35

Untuk lebih info mengenainya, KLIK SINI



P/S: Surprisingly, Singapore is not anywhere in the list???



Monday, November 26, 2012

Rambut Maggi...??

Monday, November 26, 2012 3 Comments


Hadddoowwwww anak pempuan sulung aku ni...tak habis bikin ibu gelak terbahak-bahak sehingga perut senak. Heheheheehe....ader je soalan yang bukan-bukan ditanyanya.Haisshhhh...haaissshhhhh~

Alkisahnyer, masa tengok citer drama 'Cinta Itu Milikku', ader pulak sorang aktres rambutnya panjang gulung-gulung ala-ala rambut zaman dulu-dulu.

Kakak:"Ibu...rambut pempuan dalam tv tu kan macam maggi. Dia makan maggi ker bu, rambut dia jadik macam tu?"

*Tak ke pening nak jawab tu? Tak pernah lagi orang tanya aku soalan cenggitu, alih-alih anak sendiri yang tanya soklan cepu-tepu*

Aku: " Hehehehe laaaa...sampai ke situ pulak. Bukan laaaa...tu dia gulung sendiri."

*Haaaaaa tu laaaa aper yang dia tengok mesti ader soalan. Sampai tang rambut pun boleh dibuat soalan. Habis la saper rambut gulung-gulung tu dia panggil rambut maggi pasni wehehehehe*


Jiwa Kacau Bila Tutorial Tak Menjadi!

Monday, November 26, 2012 0 Comments




Grrrrrrrr Grrrrrrr Grrrrrrr~Umpama singa betina yang garang ingin menerkam mangsanya...!macam singa kat atas ni..ganazzzzzzzzzz...!
Begitulah setiap kali perasaan ku ini biler tutorial yang dicuba tak menjadikkkk. Kat sana lain...kat sini lain. Ikut yang tu, jadi lain...ikut yang ni, tak jadi pulokkkkkkk!~

Arrrghhhhhh!~ Biler kod dah betul, biler view...allignment lari pulokkkkkk!~Amender niiiii...~Lagi kacau biler dia kata, 'Webpage Not Found'...haaaaaa! Ni yang nak kasi hangin ni..!~ Kelam kabut jadiknya meraba-raba nak mencarik balik blog yang 'diculik bunian' mana ntah.

Memey nak kene sabar buat mende ni. Kalu tak kerana aku mula syiokkkk berblogging ni, memey aku tak layan pasal tutorial nak cantikkan blog. Tapi kan, sebagai seorang wanita feminin maner boleh lari dari keinginan untuk nampak kemas dan cantik...hatta dalam blog sekali pun kan kan kan heeeheeeeheeee (^_^)~

Dan tangan ni memey gatal nak cuba benda baru setiap kali jumpa tutorial. Kalu menjadik senyum sumbing la sampai ke malam. Kalu tak, muncung itik tebal sampai mulut kebas *wahaha yang tu, propa jer yek*
Anyway, akan ku coba selagi terdaya. So, kalu korang tengok blog akak dah jadi macam 'chamellion'...alaaaaa sesumpah tu laaaa. Kejap tukar tu, kejap tukar ni...tu maknanya tangan tengah gatal la tu yer hehehehe.

Patung Ken : Keobsesian Melampau

Monday, November 26, 2012 0 Comments

Morning glory everyoneeeeee!~
Monday's hereeeeeee
Dont be blueeeeeezzzz
Tapi ramai arini yang jadi Monday Bluezzzz kan?
Sebab korang tengok semalam 
Malaysia tewas pada Singapore
3-0
Fuhhhhhhh!Korang kechiwa ker??
Lek luuuuuuuuuu!~
Watper kechiwa...kechik saja maaaaa 3-0.
Macam dalam filem Tamil la...hero misti mau kasi kalah dulu maaaa
~ngeeeeee~
Dah dah dah...jangan nak obses sangat biler kalah yer.

Ader orang obses ngan bola, ader orang obses ngan gadget, ader orang obses ngan blogging(macam aku...hehehe). Tapi bagi mamat sorang ni lain pulak citernya. Di New York, Justin Jedlica sangat obses untuk jadi lebih tampan..seperti patung Ken (Ken Doll). Dia yang berusia 32 tahun telah menjalani lebih dari 90 pembedahan plastik sejak 10 tahun lalu dengan membelanjakan lebih $100,000 (RM300,000) untuk kelihatan 'sempurna'.



Dia memilih pembedahan plastik sebagai jalan penyelesaian yang mudah untuk mendapatkan hasil yang memuaskan, dan menganggap cara bersenam konvensional dan gim tidak glamor, membosankan dan hasil yang kurang memuaskan.

Obsesi Justin bermula apabila dia mendapatkan khidmat pembedahan plastik untuk hidungnya sewaktu di pertengahan usia 20-an. Sejak itu, dia meneruskan hasratnya dan tidak pernah berpaling lagi.



Kiri:Justin di usia muda. Kanan: Justin baru lepas
menjalani  4 injeksi pada bibirnya.


Justin dalam satu temubual.


"Saya bersedia mengambil risiko dan bersedia untuk
 sebarang kemungkinan."-Justin

Seperti anak patung plastik, hampir kesemua ototnya adalah palsu dengan setiap inci bahagian atas tubuhnya dilitupi dengan implan. Selain itu, Justin turut melakukan pembedahan hidung, pipi, tulang kening untuk mendapatkan bentuk muka yang sempurna.

"Saya telah menghampiri..gambaran yang sempurna dalam kepala saya", katanya lagi.

Ditanya apakah dia tidak pernah bimbang adakah tubuhnya akan dapat menampung lebih banyak lagi pembedahan plastik selepas ini, dia menambah dia sedia untuk menerima searang kemungkinan yang berlaku dan sanggup mengambil risiko.

Sunday, November 25, 2012

Cermin Mata Pintar Untuk Orang Buta Melihat

Sunday, November 25, 2012 0 Comments


Harapan mungkin cerah buat orang-orang buta yang masih menggunakan tongkat jalan dan anjing sebagai penunjuk arah, apabila cermin pintar baru bakal dihasilkan dalam masa 2 tahun lagi, kata penciptanya.

Alat ini direka untuk mencegah individu yang mempunyai tahap penglihatan yang kecil dari melanggar mana-mana objek di hadapan mereka ketika berjalan.

Dengan menggunakan kamera stereoskopik yang kecil yang terletak di dalam bingkai cermin mata, imej akan  diprojek dengan mudah  ke kanta yang bersinar apabila pemakai berada dekat dengan halangan.

Cermin mata istimewa ini akan melalui proses percubaan bermula Januari depan di Oxford dan London, melibatkan 160 orang yang memiliki penglihatan terhad. Pengasasnya, Dr Stephen Hicks dari Universiti London berkata, dia berharap produk ini akan dapat dikomersialkan dalam masa dua tahun lagi.




Dr. Hicks juga menyatakan bahawa, cermin mata pintar ini direka sebagai alat membantu navigasi, bukan untuk memulihkan penglihatan.

"Cermin mata ini berfungsi dengan sepasang kamera kecil untuk mengenalpasti jarak objek dan kita menukarkannnya dengan paparan cahaya," katanya.

"Mereka dapat mengenal di mana meja, dinding dan mengetahui bila seseorang berada 5 meter darinya," kata Dr. Hicks-MO


Bilik Darjah Ala Star Trek

Sunday, November 25, 2012 0 Comments
Kajian menunjukkan penggunaan meja interaktif pintar mampu
meningkatkan tahap kecekapan pelajar dalam Matematik.

Tiada lagi debu kapur tulis di papan hitam dan timbunan buku latihan dengan terciptanya bilik darjah masa hadapan atau 'classromm of the future'. 

Di Britain, seramai 400 murid telah berpeluang menerokai teknologi pembelajaran ala star trek melalui projek  3 tahun yang dijalankan oleh Universiti Durham, London. Pembelajaran menerusi 'Bilik Darjah Star Trek' dilengkapi meja belajar pintar pelbagai sentuh yang dilengkapi perisisan komputer oleh pakar di unviersiti tersebut.




Hasil kajian yang dijalankan menunjukkan murid-murid mampu meningkatkan tahap kecekapan matematik seseorang. Kajian juga membuktikan penggunaan meja interaktif pintar ini dapat mengurangkan penggunaan kertas. 

"Penggunaan meja interaktif pintar ini dapat membantu pelajar dalam kegiatan berkumpulan dan memudahkan para guru memerhati prestasi murid-murid di dalam kelas. Matlamat kita ialah untuk menggalakan pembelajaran di tahap tertinggi, di mana ilmu pengetahuan di perolehi dengan caraa berkongsi, penyelesaian masalah, dari hanya mendengar sahaja.",kata Ketua Penyelidik Pendidikan Universiti Durham, Profesor Liz Burd.


Projek yang diberi nama SynergyNet ini telah diintergrasi kepada sistem meja pintar kolaboratif, dibina sebagai sebahagian 'fabrik dan perabot dalam bilik darjah'. Meja interaktif pintar pelbagai sentuh membolehkan pelajar mengambil bahagian sepenuhnya dalam proses pembelajaran tanpa ada seorang yang hanya menguasainya.

"Pembelajaran secara berkumpulan telah menunjukkan prestasi yang baik, kerana pelajar berinteraksi dan belajar dalam cara yang baru," kata Penyelidik, Fakulti Pendidikan Universiti Durham, Emma Mercier.-MO