ruangiklan
ruangiklan

Saturday, December 08, 2012

Pengambilan Penjawat Dijangka Kurang Tahun Depan: SPA




PUTRAJAYA: Pengambilan penjawat awam dijangka akan berkurangan tahun depan berikutan perlaksanaan opsyen pelanjutan umur persaraan daripada 58 tahun kepada 60 tahun, kata pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA), Tan Sri Mahmood Adam hari ini.

Secara purata, beliau berkata, SPA menerima hampir 1.2.juta permohonan kerja setiap tahun dan kira-kira 40,000 calon diambil untuk berkhidmat dalam sektor awam.

Hurrmmmm, peluang nak mintak keje kerajaan pas ni mungkin agak terbatas terutama bagi graduan-graduan yang berlambak kat luar sana tu. Nak gi swasta banyak plak syarat2nya, terutama kene fasih berbahasa Inggeris dan mandarin, guaner tu??


Anak Empat & Anak Kucing

  No comments    
categories: 




Hadoowwww! fenin aku melayan dua orang budak yang tak reti duk diam ni. Ader jer bende nak cakap, ader je bende nak buat, ader jer imaginasi nak layan! Aku dulu2 besar ni umur 5 tahun maner tahu nak cakap pasai bende2 ni sumer.

Budak2 zaman sekarang ni, memey advance terlebih-lebih la. Tak boleh blah ayat diaorg biler nak mintak adik baru...! Nak oiiiii, korang ingat senang2 jer nak mintak adik baru ke?? Macam order roti plak...nak 3 orang pempuan, 2 orang lelaki. Hazwani cakap, "buuu..nanti biler ibu dah anak 4, ibu bagi nama adik baru tu Aisyah Nur Alia tau"..*perghhh, melekat nama tu dah dalam otakku*

Pastu, boleh plak dia meng'order', " Kakak nak adik pempuan 3, adik lelaki 2 tau ibu..kakak bagi nama yang pempuan dulu, ibu jangan lupa tau!" *adessss, teruk aku ngambik order!*
Siap pulak suruh aku dan incik somi kawen semula...nakkkkkk oiiii...sodap sodap yo ekau suruh den kawen layi..!Urrghhhhh...-_-

Biler kakak dah order 'adik baru', yang Mira plak sambung, "buuuu..nanti biler ibu dah tinggi sampai siling, boleh tak ibu belikan kucing untuk kakak dan adik?", Perrghhhhh! ganazzzz imaginasi anak2 aku ni, TINGGI SAMPAI SILING???

Pastu, kakak boleh plak bagi cadangan BAEEEEEKKKK PUNYER! Dia cakap, "takper bu, nanti kiter belikan dia pampers kiter pakaikan dia biar dia berak dalam pampers tu, kan ibu?"
Tak pernah dibuat orang pakaikan kucing pampers nakkk oiiiiiiii..!-_-

Dugaan apekah ini di hujung mingguku Ya Allah huhu, tapi demi My Pearls ibu akan masukkan 'order' korang dalam list la yer. Tunggu je la kalu ader rezeki ye nakkkkk..! Pasai kucing tu korang cakap la ngan ayah...he's incharge!Ahaakkzzzzzz~



Laluan Jejantas Yang Unik Di Shanghai, China

  2 comments    
categories: 
Fuhhh! terbaeekkkkkk....! China memey boleh wat apa saja. Dari pembuatan makanan, gadget, barangan letrik, sehinggalah ke mercun & bunga api dan banyak lagi la! Tapi, satu yang unik mengenai China ialah laluan jejantasnyer yang unik merupakan satu-satunya yang wujud di dunia!Jom kiter terjah!~


Info ringkas :

  • Jejambat laluan pejalan kaki yang berbentuk bulatan ini telah dibina di kawasan bandar yang padat dengan aktiviti perniagaan , iaitu di Pudong, Shanghai China pada tahun 2010.
  • Ia terletak betul-betul di bulatan utama (roundabout)di Pudong yang merupakan pertembungan antara lima persimpangan.
  • Objektif utamanya adalah untuk mengasingkan aliran trafik dengan pejalan kaki serta mengelakkan kesesakan lalu lintas yang teruk.
  • Jejantas ini mempunyai ukuran lebar 7 meter dan ia juga dilengkapi dengan kemudahan eskalator dan lif.
Jom terjah gambarnya pula!~







Sumber info : billyinfo.blogspot.com


P/S: Kat Malaysia boleh buat macam ni tak?

Info Terkini Apple Di Malaysia

  No comments    
categories: 
Ianya baru diumumkan semalam, bermula 14 Disember ini, harga iPad mini di Malaysia akan bermula dari RM999 sahaja untuk wifi 16GB, jauh lebih murah berbanding harga di US dan Singapore, juga lebih murah dari iPod Touch, menarik! 

Kepada penggemar iPad mini jangan lepaskan peluang ini!

iPhone 5 official RRP in Malaysia : 16GB RM2199, 32GB RM2499, 64GB RM2799. Pembelian online boleh dilakukan jika anda malas menunggu Telko di Malaysia.



Pelan & Harga iPhone 5 daripada Maxis
bermula 14 Disember ini.



Sumber info : Oh Geekz!

Wanita Menangis Di Mahkamah Kerana Disaman AES.

  No comments    
categories: 




Seorang wanita yang disaman di bawah Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) menangis di mahkamah Kuala Lumpur semalam, tetapi pulang dengan tersenyum lebar selepas majistret menggugurkan pertuduhan terhadapnya kerana kesilapan teknikal.

Soon Chooi Mee diperintahkan ke mahkamah majistret pagi semalam atas tuduhan tidak berhenti di lampu isyarat di Jalan Klang Lama di ibunegara.

Soon, 53, yang mengalami masalah pendegaran, hilang alat bantuan pendengarannya dalam satu rompakan dua hari lalu dan dia hampir tidak dapat mendengar soalan dari majistret Noorasyikin Sahat.

Apabila jurubahasa membaca kertas pertuduhan yang menyatakan Soon tidak berhenti di lampu isyarat ketika lampu merah sekitar jam 12 tengah malam, Soon berkata mengikut saman yang diterimanya, waktunya ialah sekitar jam 12 tengahari.

Mahkamah kemudian menangguhkan kes itu untuk mendapatkan penjelasan mengenainya.

Bagaimanapun, mungkin kerana tekanan akibat rompakan pada malam Rabu, dan terpaksa pula hadir di mahkamah pada keesokannya, Soon kelihatan menangis.

Seorang peguam dan wartawan yang duduk berhampiran dengan Soon di mahkamah cuba menenangkannya. 

Tuduhan digugurkan

Apabila kes itu disambung semula kemudiannya, majistret Noorasyikin menggugurkan pertuduhan terhadap Soon kerana dua masa berlainan bagi tuduhan tersebut dalam saman dan kertas pertuduhan.

Soon kemudiannya berhenti menangis beredar dari mahkamah, sambil tersenyum.

Mahkamah Majistret Kuala Lumpur sesak semalam dengan lebih daripada 1,400 pemandu yang menerima saman AES yang diperintahkan hadir di mahkamah, menjadikannya bilangan terbesar yang hadir sejak beberapa hari yang lalu.

Bagaimanapun, daripada bilangan itu, hanya 58 orang, termasuk Soon, yang hadir untuk kes mereka didengar di mahkamah. Daripada jumlah itu, 13 mengaku tidak bersalah dan 44 mengaku bersalah.

Sumber : my.new.yahoo.com



Gempa Bumi Kuat Melanda Jepun

  2 comments    
categories: 
Orang ramai berkumpul di stesen keretapi Sendai,selepas operasi
 keretapi dihentikan akibat gempa bumi kuat yang melanda
timur laut Jepun pada 7 Disember.

Satu gempa bumi kuat yang berpusat di timur laut Jepun menggegarkan bangunan sejauh Tokyo dan mencetuskan tsunami setinggi satu meter di kawasan yang dilanda bencana iaitu Fukushima, tetapi tiada laporan kehilangan jiwa atau kerosakan yang serius.

Gempa bumi dengan magnitud 7.3 yang dilaporkan oleh Kajian Geologi Amerika Syarikat telah menyebabkan beribu-ribu penduduk dari persisiran pantai diarahkan berpindah serta merta ke kawasan yang lebih tinggi, namun amaran tsunami kemudian ditarik balik dua jam selepas gegaran melanda kawasan itu. 

Berikutan itu, terdapat gegaran susulan bermagnitud 6.2 selepas gempa bumi pertama, diikuti gegaran bermagnitud 5.5 pada skala Richter.

Beberapa kejadian tsunami kecil juga dicatatkan, termasuk ombak setinggi 45sentimeter di Bandar Soma, yang terletak hanya di luar zon pemindahan sekitar Fukushima, tempat berlakunya kebocoran radiasi, tahun lepas.

Pada Mac 2011, gempa bumi dan tsunami telah meragut nyawa hampir 20,000 orang dan mencetuskan krisis nuklear terburuk di dunia dalam tempoh 25 tahun, apabila loji nuklear Fukushima-Daiichi telah musnah dan membebaskan radiasi ke dalam udara dan air laut.

Jepun merupakan negara yang paling kerap dilanda gempa bumi dengan gegaran berlaku sekurang-kurangnya setiap 5 minit .

Sumber: www.yahoo.com

Friday, December 07, 2012

Kalau Anda Benci Birokrasi..Baca Ini!

  No comments    
categories: 

Boleh dikatakan malam ni sesi luahan jiwa kacau..kacau kerana birokrasi. Birokrasi...sangat sinonim dengan agensi kerajaan. Satu perkataan yang sangat dibenci oleh manusia sejagat! Kat maner2 kalu korang pegi mesti ader birokrasi. Birokrasi yang menyusahkan ...dan menjengkelkan! 

Ader yang cakap itu bukan birokrasi tetapi peraturan khusus yang perlu dipatuhi oleh kiter untuk berurusan dengan kerajaan atau agensi. Namun, bukan sumer peraturan itu memudahkan urusan kiter..malah kasi hati panassss lagi ader la!

Tak pernah dibuat orang, biler minta pengesahan butir2 peribadi, kene email request plak pada CC (chief clerk). Mazhab maner ko pakai? Nak confirm pun kene pakai email ker? Takleh bgtau kat tepon ker? Bukan ko yang kene siasat samada orang tu wujud atau tak, bukan nak kene spend time sampai setengah jam untuk bercakap di tepon...haisshhhh! Yang senang dah jadik susah..gara-gara birokrasi yang peliks dan jeliks ni!

Tak tahu la plak kalu jabatan lain pun gunapakai peraturan yang sama, kene email bagai baru nak layan..kalu tepon je tak layan. Apekejadahnyer ni?? Macam mana nak orang ramai nk berurusan dengan mudah kalu perkara gini pun perlu birokrasi.

Kalu urusan confirmation butir2 peribadi pun dah kene request guna email bagai, apatah lagi urusan lain..Oh please la! Be easy..not messy!


CQ40 Compaq...Goodbye My Love!~

  No comments    
categories: 



Officially, CQ40 Compaq ku kini telah berkubur untuk selama-lamanya..huwaaaaa!huwaaa!Luluh hati dibuatnya rasa cam nak potong tangan ni gatai sangat! Dialah laptop pertamaku..yang menghubungkan aku dengan dunia maya. Pakai tak sampai 5 tahun lagi...tu laaaaa gara-gara bisikan syaitonirrrraajimmmm yang menghasutku untuk download GIMP, akhirnya padam terussssssssss CQ40 ku!

Sedih bukan kepalang, nyesal bukan jembalang aku dibuatnya! Mula-mula ingatkan rosak hardisk jer..check punyer check, alih-alih 'motherboard' plak troubleeeeeee! Terus incik somi cakap, " kalu dah motherboard rosak, tukar seketui je la terusss". Haaaaaa...hamik ko anim tu la tak mo dengar cakap somi ni la jadiknya! Daulat tinggi tul...!

Menggagau la aku nak carik laptop baru..kene tunggu bonus la nampaknya baru leh godek2 wallet ni. Hadoooowwww! Dugaan tul...! Mujur laptop incik somi ader, memey aku conquer la dulu wat masa ni hehehe.

P/S: Terpikat pulak pada Sony Windows 8 dengan processor i5 tu(^_^)


Yang Terbaik Hanya Sekali!

  2 comments    
categories: 

Sebelum balik ni, sempat lagi kot akak nak menceceh hehe. Maklum la..giler blogging! So, memey yang terbaik tu hanya datang sekali jer ye dak! Akak sedang bercakap dalam konteks perfileman tempatan. Seriously, dik nonnnn akak dah lama tak masuk pawagam sejak akak mengandungkan anak pertama hingga ke saat ini.(7 tahun dah)

So, korang jangan tanyala akak pasai "Istanbul Aku Datang Lagi" ker " Budak Pailang" ke " Sepah The Movie" ker...sumer tu akak tak amik 'port'. Still, akak dapat tengok biler incik somi download di pc hehehe.

So, biler akak baca mstar tadi, ader plak filem lama yang buat 'comeback'. Saper pernah tengok filem "Adik Manja"?? Picit jerawat laju-laju! hehehehe. So, kini telah ader plak "Adik Manja The Returns" versi 2012 yang bakal ditayangkan di pawagam tak lama lagi.

So, aper yang bestnyer citer ni?? Kalu dah kuar nanti pun, akak tak tengok dik nonnn. Akak tengok versi lama..tu pun kat tv jer huhu. Generasi X macam akak ni memey dah kenal sangat dengan filem ni, dari kecik sampai tua citer ni memey 'ever green' huhu.

Walaupun akak bukan lagi kaki wayang tegar seperti dahulu (which is good actually), namun dari pemerhatian peribadi akak, semua filem lama yang best atau terbaik biler dibuat 'comeback' atau versi baru, pasti melingkup!

Tengok sajalah filem2 seperti Azura 2012 & Sembilu 2005 dan beberapa filem lagi yang akak dah lupa (versi baru) tak berapa nak meletops berbanding filem asalnya. Tapi, mungkin juga telahan akak kali ini salah kan. Mungkin juga filem ini akan mendapat kutipan yang beribu-ribu lemon dari peminat di luar sana. 

Dah, siap sedia dah ni nak racing kat Federal..kiter sambung balik nanti plak yer! Ader citer bikin panasssssss~



M'sians Die Younger Than People in Conflict Zones: CIA



Huh! what's that all about with the title?? Is that a fact or what? Well, according to the research apparently  conducted by the CIA (Central Intelligence Agency) World Factbook, shows that Malaysians have a lower life expectancy than citizen in conflict zones like the Gaza Strip, Syria, Israel & Libya.

Ok, ok sudah2la speaking omputih tu, berbelit jari runcing akak ni nak menaip dik nonnnn hehehe. So, korang faham bunyi di atas? Wajibla fahammmm...korang sumer banyak yang lulusan U, pasti faham mudah kan. Malaysia telah jatuh 4 anak tangga tahun lepas untuk berada di kedudukan 112 daripada 222 negara, dengan anggaran jangka hayat 74.04 tahun(hmmm, macam carta lagu ERA plak dah)

Menurut kajian itu juga, jangka hayat bagi wanita Malaysia adalah pada anggaran 76.99 tahun , manakala lelaki pula mempunyai jangka hayat sehingga 71.28 tahun

"Jangka hayat ketika lahir adalah ukuran kualiti hidup secara keseluruhan dalam sesebuah negara dan ia dapat merumuskan index kematian untuk semua peringkat umur.

"Ia juga boleh diterjemahkan sebagai potensi dalam pelaburan membentuk modal insan dan sangat penting untuk mengira tahap variasi pengukuran sebenar.", kata CIA dalam penerbitannya.

Kajian CIA juga menunjukkan Malaysia menduduki tempat ke-58 dalam perbelanjaan kesihatan, di mana ia amat membimbangkan berbanding dengan negara ASEAN yang lain.(Yeah, thanks to KFC, McD and bla bla bla)

Berada di ranking pertama untuk life expectancy ialah Monaco (83.75 tahun), diikuti Macau (84.43 tahun), dan Jepun di tempat ke-3 dengan jangka hayat (83.91 tahun).

Singapore pula di ranking ke-4 (83.75 tahun), Britain pula di ranking ke-30 (80.17 tahun), Amerika di ranking ke-51 (78.49 tahun), Libya di kedudukan 61 dengan jangka hayat (77.83 tahun), dan Brunei di tempat ke-77 (76.37 tahun).

Source: CIA.gov

10 Tempat Aneh Tapi Ajaib!( Wajib Tengok)

  No comments    
categories: 

Korang pernah terfikir untuk pergi ke tempat-tempat yang aneh tapi ajaib? Sesungguhnya, setiap sesuatu yang diciptakan Allah itu mempunyai hikmah dan pengajaran di sebaliknya. Dan kita sebagai hamba-hambaNya perlu rasa bersyukur di atas nikmat kurniaanNya. 

Jom kiter terjah 10 tempat aneh tapi ajaib *actually, akak more to amazed and terbeliak biji mata melihat keindahan yang Allah ciptakan untuk manusia ini*

                           Sambil2 baca tu ,Klik SINI..SINI..SINI & SINI yer (^_^)

1. Eisriesenwelt Ice Caves -Austria


Gua ais ini berbeza sekali dengan gua-gua biasa. Pencahayaan yang ada akan membuatkan anda merasa seperti berada di tempat yang jauh dari bumi, seperti sedang menjelajah ke planet lain. Gua Eisriesenwelt ini adalah gua terbesar yang ada dan mecnapai panjang 40km.

2. The Richat Structure - Mauritania



Permukaan tanah yang luar biasa ini berada di bahagian Barat Daya gurun Sahara, dan disebut sebagai Richat Structure, dan begitu besar (diameternya mencapai 50km) boleh dapat dilihat dari luar angkasa. Bentuk lingkaran yang ada pula masih menjadi mister untuk dijelaskan oleh para saintis hingga ke hari ini.

3. The Stone Forest - China



Hutan Batu yang dalam bahasa aslinya, Shilin, adalah batuan yang dibentuk dari air yang terus menerus menerpa permukaan dan mengikis batuan yang ada lalu meninggalkan bentuk berupa tiang-tiang. Daerah ini dikenali semenjak zaman Dinasti Ming dan dianggap sebagai 'Keajaiban Dunia Pertama'.

4. Blood Pond Hot Spring - Jepun



Kolam Air Panas atau Kolam Darah, adalah salah satu 'neraka' di Beppu, Jepun. Sembilan mata air panas yang muncul di tempat ini sungguh indah. Namun, anda mungkin tidak mahu mandi di dalamnya kerana kolam ini mengandungi air yang berwarna merah akibat kandungan zat besi di dalamnya.

5. Vale da Lua - Brazil




Terjemahan bagi nama tempat ini adalah Bulan, yang merupakan lembat batu yang terhakis dari air, dan meninggalkan banyak 'kolam renang'. Batuan yang ada di lembah ini adalah batuan tertua di dunia, yang dibentuk dari quartz dengan pinggiran berupa kristal.

6. Salar de Uyuni - Bolovia



Adalah tempat yang mungkin paling indah (sekaligus aneh) di dunia. Daerah dengan padang garam terbesar di dunia, termasuk juga gunung berapi yang aktif, dataran geyser dengan berbagai fantamorgana yang unik membuatkan anda merasa seperti tinggal di planet lain.

7. Kliku, The Spotted Lake - Kanada



Pada saat musim panas, air di danau ini akan menguap dan meniggalkan mineral yang ada mengkristal dan membentuk banyak kolam kecil dengan berbagai warna, yang pada umumnya adalah biru dan hijau. Kandungan mineral yang ada di dalam air dan lumpur sangat membantu mengurangkan rasa sakit, sehingga suku Indian setempat sering menggunakan tempat ini sebagai tempat merawat anggota mereka yang luka.

8. Rio Tinto - Sepanyol



Lombong terbuka Rio Tinto ini menampilkan pemandangan yang luar biasa indah dan aneh, sehingga mirip bulan. pertumbuhan dari lombong ini tidak hanya memakan gunung dan lembah yang ada, bahkan semua penduduk desa berhampiran lombong tersebut harus dipindahkan ke tempat lain. Air merah di sungai Rio Tinto ini sangat masam dan tinggi kandungan logam beratnya.

9. Socotra Island - Lautan Hindia



Jika anda berkesempatan mengunjungi pulau ini, anda boleh mengatakan yang anda baru saja diculik oleh 'alien'. Pemandangan Pulau Socotra yang sudah terisolasi dari benua terdekat, benua Afrika elama 6 @ 7 tahun ini sangat unik. Apatah lagi terdapat 700  spesis flora dan fauna paling jarang di dunia.

Tapi ia bukanlah tempat yang boleh dijadikan sebagai tempat tinggal atau bermastautin, kerana suhu di pulau in sangat panas dan kering. Terdapat juga gua-gua di sini, bahkan salah satu gua mencapai panjang 7km, dan gunung di pulau ini mencapai tinggi 1525meter. Malah, ader juga tumbuhan di sini yang sudah menjangkau usia 20 juta tahun.

10. Dry Valleys - Antartika



Lembah kering di Antartika ini memiliki lantai berupa kerikil, dan dikatakan bahawa pemandangan yang anda dapat saksikan ini tidak jauh bezanya dengan pemandangan di Planet Marikh. Tempat ini sama sekali tidak mempunyai salji sekaligus, merupakan satu-satunya tempat tanpa ais di Antartika. Di dasar lembah ini, terdapat danau ais yang tebalnya beberapa meter. Dan dibawah danau ini terdapat air yang sangat masin, dan yang lebih aneh lagi, ternyata di dalam air yang sangat masin tersebut ada makhluk yang boleh hidup!

Bertungku: Tradisional @ Moden?



Bertungku sememeynyer amat sinonim dengan berpantang bagi wanita yang baru melahirkan anak. Dulu-dulu, orang berpantang guna batu sungai, atau pun batu bata yang warna merah tu. Kini, di zaman canggih manggih ni muncul pulak tungku elektrik yang lebih senang dapat dan mudah diguna.*senang ker??*

Masa akak berpantang dulu, akak guna batu bata merah dan batu sungai untuk bertungku. Ader lagi dulu, jiran akak pernah menceritakan pengalamannya 'disalai' atas katil ketika dalam pantang. Alahaiiii...leih kurang macam salai daging tu la dik nonnnnn..letak bara api bawah katil, pastu kiter baring la atas katil cam biasa. Bahang dan kepanasan tu sebenarnya membantu pengaliran darah kiter lancar...tapi jangan panas sangat dik nonnnnn...kang korang jadi 'full cook' pulak hehehehee~*nak cantik dan sihat punyer pasai*

So, back to tungku elektrik ni ader juga pro n kontranya, baik dan buruknya. Baiknya, memey mudah dibawa kemana saja, nak panaskan masukkan soket, tekan suis on dan walllah! dah panasssssss.....Tapi, biler tang dia meletup tu yang tak best tu! Boleh jadi mudarat plak pada diri dan harta benda...macam artikel di atas tu.

Biler terleka sedikit, tungku tu akan meletupla sebab panas sangat. Kalu letak kat perut bukan takat lebur, terus terburai isi perut gamaknyer. 

Bertungku memey penting untuk menjaga kesihatan wanita, sebab urat yang kembang dan sejuk tak elok untuk ibu. Jadi, penggunaan tungku ni harus dititikberatkan dan buatlah pilihan yang bijak. 


P/S: Akak prefer batu sungai, walaupun kene tunggu lama tuk panaskannya, tapi syiookkkk biler dipijak dan ditepek kat perut...huhu. Rindu nak berpantang hehehe~

Thursday, December 06, 2012

Taman Bunga "Hitachi Seaside" Di Jepun


Haaaaaaa korang ingat barang letrik jer guna brand Hitachi?? Taman bunga dia pun dibaginya nama Hitachi tau dak.Tapi keunikan dan kecantikan yang terdapat di Taman Bunga "Hitachi Seaside"  ini sangatlah menggamit perasaan sehinga rasa nak terus terbang ke sana dan melihat sendiri keindahan yang telah Allah ciptakan untuk manusia. Subhanallah..Subhanallah..Subhanallah...

Sambil2 baca tu sudi2la klik iklan2 di atas (^_^)...mekasih~

Taman Hitachi Seaside atau dalam bahasa Jepun disebut 'Hitachi Kaihin' adalah sebuah taman bunga yang  dan salah satu destinasi perlancongan terkenal di Jepun.



Info Ringkas :

  • Taman seluas 153.2 hektar ini terletak di Hitachinaka, Ibaraki berkdekatan dengan Pantai Ajigura.
  • Taman ini terkenal dengan pelbagai jenis bunga yang mekar pada musim-musim tertentu. Koleksi bunga yang terkenal di taman ini adalah bunga Nemophilas Biru. Nemophilas Biru mempunyai ciri-ciri khas kelopak biru lutcahaya.
  • Ketika musim bunga, lebih dari 4.5juta Nemophilas Biru tumbuh mekar di seluruh taman. Tempoh di mana bunga ini  mekar sering disebut dengan istilah "Nemophilia Harmony"
  • Selain terkenal dengan bunga Nemophilas Biru, taman taman Hitachi Seaside juga memiliki koleksi bunga lain yang tidak kurang cantiknya. Daffodils dan Tulips antara yang hidup subur dan mekar pada musim bunga. Nemophilia dan mawar mekar pada musim panas serta Kochia dan Kosmos mekar ketika musim luruh.
  • Taman Hitachi Seaside sebelum ini mempunyai keluasan hanya 3.5hektar, yang kemudiannya diperluaskan sehingga 153.2hektar ketika ini. 
Jom kiter terjah gambarnya pula :












Sumber : www.billyinfo.blogspot.com



P/S: Teringin jugak nak gi Jepun, tapi takut dengan radiasi di sana. Takpela, biar saya duk diam2 di sini jer yek!~(^_^)



Durian Runtuh Di Bukit Gantang!

  8 comments    
categories: 

Wowwwweeeeeee! Durian kembali runtuh di Bukit Gantang! Saper suker makan durian sila cakap "wowweeeeeeeeeee!" hehehe. Bagi penggemar durian atau istilah yang lebih komersial skek 'HANTU DURIAN', acara makan durian macam ni pastinya ditunggu-tunggu kan kan kan (^_^)

Seperti tahun2 sebelumnya, tahun ini 'Pesta Jom Makan Durian' akan diadakan di Hentian Sebelah Bukit Gantang (Arah Selatan), Lebuhraya Utara Selatan (PLUS), selama TIGA hari bermula Jumaat(esok la, 7hb dik nonnnn) ini! 

Ketua Komunikasi Korporat PLUS Expressway Berhad, Mohd. Nizam berkata, pesta makan durian ini akan bermula dari jam 10 pagi hingga 6 petang. Sebanyak 20 tan durian dari kawasan Bukit Gantang, Perak akan dibawa bagi mempromosi buah durian kepada pengguna lebuhraya.

So, gegurls n bobois yang maner nak travel ke arah Utara minggu ni bolehlah singgah di Hentian Sebelah Bukit Gantang tu nanti yer! Wowweeeeeee...korang hanya perlu bayar RM8 seorang untuk makan seberapa banyak buah durian yang korang mampu makan! Waahhhhhh! Syiok lerrrrrrr!~

Adab Berjimak Menurut Islam

  No comments    
categories: 

Sabda Rasulullah s.a.w, " Wahai Ali!Peliharalah wasiatku ini sebagaimana aku telah memeliharanya dari Jibril a.s."

Larangan Ketika Ingin Melakukan Jimak 

  1. Jangan berjimak di bawah pohon kayu yang berbuah. Jika Allah mengurniakan anak. ia akan menjadi seorang tukang sebat atau ketua yang bengis.
  2. Jangan berjimak antara azan dan iqamah. Jika Allah mengurniakan anak, ia akan menjadi seorang yang suka menumpahkan darah.
  3. Jangan berjimak jika isteri sedang hamil melainkan kedua-dua suami dan siteri berwuduk.  Jika Allah mengurniakan anak ia akan menjadi seorang yang buta hati dan bakhil tangan.
  4. Jangan berjimak pada pertengahan nisfu syaaban. Jika Allah mengurniakan anak ia akan mempunyai tanda yang jelek pada muka dan rambutnya.
  5. Jangan berjimak pada akhir bulan (tinggal 2 hari). Jika dikurniakan anak ia akan menjadi seorang yang meminta-minta.
  6. Jangan berjimak semasa syahwat terhadap saudara perempuan (adik ipar). Jika Allah mengurniakan anak ia akan menjadi penolong dan pembantu kepada orang yang zalim, pada tangannya membuat banyak kebinasaan pada manusia.
  7. Jangan berjimak dengan isterimu di atas loteng. Jika dikurniakan anak ia akan menjadi seorang munafiq, pelampau yang melampaui batas.
  8. Jangan berjimak dengan isterimu pada malam kamu keluar bermusafir dalam tempoh tiga hari tiga malam. Jika Allah mengurniakan anak ia akan menjadi pembantu kepada setiap orang yang zalim.
  9. Jangan berjimak dengan isterimu pada malam kamu hendak bermusafir. Jika Allah mengurniakan anak ia akan membelanjakan harta pada jalan yang tidak haq.
  10. Jangan berjimak dengan istermu pada awal malam (sebelum Isyak). Jika Allah mengurniakan anak ia akan menjadi seorang ahli sihir, songlap dan menghendaki dunia melebihi akhirat.

Cara Berjimak Yang Dituntut

  1. Malam Isnin - Jika Allah mengurniakan anak ia akan menjadi seorang yang berpegang teguh dengan kitab Allah dan redha terhadap segala pembahagian Allah s.w.t
  2. Malam Selasa - Jika Allah mengurniakan anak ia akan mendapat nikmat mati syahid sesudah syahadah, dan Alah tidak akan azabkan (turun bala) kepadanya bersama-sama orang musyrikin. Mulutnya berbau harum, yang akan melembutkan hati, bersih lidahnya daripada mengumpat, berdusta dan mengadu domba.
  3. Malam Khamis - Jika Allah mengurniakan anak ia akan menjadi seorang yang bijaksana di kalangan orang bijaksana atau orang alim di kalangan orang alim.
  4. Sewaktu matahati di tengah langit - Jika Allah mengurniakan anak ia tidak dihampiri oleh syaitan sehingga ia tua dan menjadi seorangyang faqih serta Allah s.w.t rezekikan kepadanya keselamatan agama dan dunia.
  5. Malam Jumaat - Jika Allah mengurniakan anak ia akan menjadi seorang pemidato yang berwibawa dan petah.
  6. Hari Jumaat selepas asar - Jika Allah mengurniakan anak ia akan menjadi seorang anak yang terkenal, masyhur dan alim.
  7. Malam Jumaat selepas Isyak yang terakhir - Jika Allah mengurniakan anak ia diharapkan menjadi seorang yang terkemuka.
  8. Bacalah doa berlindung dari syaitan - Jika Allah kurniakan anak ia tidak dimudaratkan oleh syaitan selama-lamanya.
Adab Ketika Berjimak
  • Lucut Pakaian Kesemuanya Di Waktu Bersetubuh
Di antara adab-adab bersetubuh , iaitu janganlah mendatangi isterinya selagi isterinya belum melucutkan semua pakaiannya. Kedua-duanya hendaklah berselimut di dalam satu kain selimut sebaik sahaja kedua-duanya melucutkan pakaian.

Janganlah kedua-duanya bertelanjang bogel di waktu melakukan persetubuhan kerana kepada Allah sepatutnya kamu patut lebih-lebih lagi merasa malu. Rasulullah s.a.w di waktu baginda mendatangi isterinya, dia  menutupi kepadanya.

Suaranya diperlahankan dan dia berkata "bertenang". Tidak menjadi soal sama ada mereka menghadap kiblat atau tidak.

  • Bercumbu-cumbu
Di antara sunnah Nabi s.a.w ialah sebelum berjimak, dimulakan dengan bercumbu-cumbuan dan bergurau senda dengan isteri terlebih dahulu. Rasulullah s.a.w pernah berjenaka dengan isteri-isterinya. 

Sunat dimulakan dengan "Bismillah", kemudian membaca surah al-Ikhlas serta membaca takbir "Allahuakbar" dan tahlil. Kemudian menyebut, 

"Dengan nama Allah Yang Maha Tinggi Lagi Maha Besar. Ya Allah, jadikanlah dia zuriat yang baik, jika engkau mentakdirkan ianya keluar dari sulbiku."

Sabda Rasulullah s.a.w yang diriwayatkan oleh al-Syaikhan (Bukhari dan Muslim), daripada Ibn Abbas;

Jika seorang dari kamu apabila mendatangi keluarganya (mahu menyetubuhi isterinya ) lalu berdoa : (yang bermaksud)

"Ya Allah, jauhilah kami dari syaitan dari apa yang Engkau kurniakan untuk kami."

Jika sekiranya mereka berdua dikurniakan anak, nescaya tidak diganggu oleh syaitan.

  • Mengeluarkan mani
Apabila hampir mengeluarkan mani (inzal), maka katakan dalam hati tanpa menggerakkan kedua bibirmu:

"Segala puji bagi Allah yang menciptakan manusia dari air, lalu ia jadikan manusia itu punya keturunan dan musaharah (hubungan kekeluargaan melalui perkahwinan seperti menantu, ipar dan lain2). Tuhanmu Maha Berkuasa."


Kemudian, dia mengelakkan diri dari menghadap kiblat. Dia tidak menghadap arah kiblat kerana dia seorang yang berjunub, sebagai menghormati kiblat.

Kemudian, apabila si suami mahu menamatkan persetubuhan itu, hendaklah dia perlambatkan sedikit untuk memberi peluang kepada isterinya sampai ke puncak nikmatnya, kerana inzal atau pancutan air mani isteri mungkin terlewat dan merbahaya kepada syahwatnya.

Sumber : billyinfo.blogspot.com

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.