Sunday, December 30, 2012

Tadika Sri Anakanda & Nasi Arab

Sunday, December 30, 2012 0 Comments
Semalam, 29hb 2012 memey hari yang busy betul bagi kami. Kalu tahun lepas My Pearl, Hazwani bersekolah di tadika yang dekat dengan rumah, tahun ni akak nak letak dia dan adiknya, Mira dekat skek dengan opis akak. Senang kalu ader aper2 hal, akak boleh terus ke tadika diaorg kan.

Kalu tadika dulu, banyak yang akak tak puas hati tapi takyah cerita la kat sini k. Aper yang akak nak citer ialah pasai tadika baru ni. Sebenarnya, dari tahun lepas akak dok survey tadika lain tuk anak2 akak. Carik punyer carik, akhirnya kawan akak introducekan Tadika Sri Anakanda ni.

So, kami tiba di tadika kira2 jam 9pagi, dan taklimat ringkas oleh Guru Besar Pn Hjh. Fauziah sangat ringkas tapi terperinci. Ramai betul parents yang mai, mengikut info dari pihak tadika Sri Anakanda, lebih 120 kanak2 berumur 4,5 & 6 tahun untuk tahun 2013. Tibalah masa untuk bayar yuran pendaftaran dan baju sekolah etc.


Taklimat ringkas oleh Pn Hjh. Fauziah

Sesi pendaftaran & bayaran yuran

Disebabkan tahun depan Mira dah umur 4 tahun, so akak decide nak masukkan dia sekali dalam tadika supaya cepat belajar menulis dan membaca. Kalau nak tahu, Mira ni agak 'pelat' skek hehehe, so biarlah dia belajar awal. Gedebak gedebuk punyer kira, yuran pendaftaran untuk dua orang anak akak jadik RM1600++, walaupun korang mungkin fikir ia agak mahal tapi pada akak ok la tu kot hehehe. Lagipun, program pembelajaran diaorg ni untuk sampai bulan 12 nanti, so takyah lah akak susahkan wan & atuk diaorg untuk jaga diaorg kan. Biar pegi sekolah sampai ujung tahun hehehe.

Ok! So, dah settle satu bab daftar tadika, akak dan incik somi pun berangkatla pulang ke Melaka untuk berjumpa anak2 dara yang dua org tu hehe. Tapi, di pertengahan jalan tu kitaorg lapo la plakkkkkk! So, kitaorg singgah pekena NASI ARAB di Senawang!Perrghhhh, nasi arab best in town yo! Rugi kalu tak datang sini...(^_^). Ni pun, abg ipar chek yang perkenaikan hehehe....


Nasi Arab Al-Walid
Nasi arab di kedai ni memey menjadi pilihan akak dan incik somi, nasi dia bestttttt, ayam dia bessssst, kambing dia bessstttt, yang paling syiokkkkk tu...HARGA dia bessstttt! Even Nasi Arab Al-Rawsha takleh 'celen' tau *akak dah try memey tk dpt menambat hatikuhehehe~

Ni akak punyer,syiokkkk wo!

Ni incik somi punyer, dia memey peminat kambing
setia ahakzzzzz~
So, makan dah settle perut dah penuh muker aler senyuummmmmmm!hehehehe. Tengoklah 'couple' tua ni senyummmmm~

Wakakakakakaka

Saturday, December 29, 2012

Dating & Dinner: Burger Bakar Bro

Saturday, December 29, 2012 0 Comments
Kelihatan sangat romantik title di atas kan? hehehehe...mentang2 anak2 nun jauh di sinun bersama atuk dan wan, inilah kesempatan yang kami amik sebagai 'couple' untuk kuar berdua huhu.

Semalam akak dok canang pasai burger bakar dalam entri akak Burger Bakar Abg Burn,so malam ni akak ingat nak try la sodap ke tak. Walaupun, kami bukan pegi kat Burger Bakar Abg Burn, tapi incik somi bawak akak pegi satu tempat yang boleh tahan gak burger bakar dia...yummy!


Gerai Burger Bakar Bro
Lokasi Burger Bakar Bro ni terletak dekat dengan Mindef, belakang masjid Mindef tu la. Disebabkan ini adalah 1st time akak mencoba burger bakar so biler nak mengorder tu agak blur skek la hehehe.

Aperpun, kene la tengok menu dulu ye dop? Jom kiter terjah menu dulu yo!

Pilih jangan tak pilih

Dah tengok menu, ape lagi kiter horderrrr la!(^_^)

Woweeeeee burger bako dah sampaiiii...aper lagiiii kiter kasi bedal laaaaaaa!Yummyyyy bebeh!

nampak cam kecik je kan, tukang snap
amik gambo dekat sangat!


Bapok besau mulut akak nak ngap burger ni, jangan harap akak nak snap gambo sendiri..buruk nau ghuper tau!heeeeee~

So, biler dah makan kene la kasi komen skek kan hehehe, overall burger bako ni sodap jugak yo! cuma besau sangat nak ngap! Akak ni mulut keik je dik nonnnn...tapi best boleh tahan, tengoklah harganyer pulak kan!hehehehhe.


Friday, December 28, 2012

Gaji Minima: Kena Buang Lagi...

Friday, December 28, 2012 0 Comments

Di sebalik pengumuman perlaksanaan gaji minimum untuk lebih 50,000 pekerja di 3,600 stesen minyak seluruh negara oleh PM April lalu, sekali lagi mereka akan dihimpit apabila Persatuan Pengusaha Stesen Minyak Malaysia (PDAM) mahu mengurangkan pekerja kerana tidak mampu menanggung kenaikan kos akibat gaji minima yang bakal dilaksanakan berkuatkuasa 1 Januari 2013.

Alahaiiii..kasihan pada nasib para pekerja yang berkhidmat dalam bidang ni. Bertambahla penganggur tahun depan. Dengan pengurangan pengambilan penjawat awam lagi, yang ni pun nak kene buang lagi....hmmm.

"Perlaksanaan gaji minima akan meningkatkan kos operasi pengusaha melebihi 30%," kata Datuk Hashim, Presiden PDAM dalam sidang media, hari ini.

"Kos operasi akan naik, bukan gaji sahaja, tetapi juga KWSP, Perkeso, kadar masa lebih tinggi..keseluruhan struktur, segala-galanya akan meningkat," kata Hashim lagi.-yahoo.com

Walaupun, beliau menjangkakan separuh dari semua pekerja asing yang bekerja di premis itu tidak akan diperbaharui kontrak mereka..which is good so that orang tempatan ader peluang cerah untuk memohon pekerjaan. Tapi, yang tak bestnyer, pengurangan pekerja tu la....

Diharap kedua2 pihak mengambil langkah terbaik menangani masalah gaji dan kos operasi ni secara baik. Dua-dua pun nak win-win situation kan, jangan sampai rakyat yang jadi mangsa wokeh!~Peace

P/S: Pihak yang satu ni nak amik hati rakyat, pihak yang satu nu nak jaga periuk nasi. Yang kene kepit tengah-tengah sampai 'sesak nafas' orang sendiri jugak...


Lagi Artis Wanita Bertudung..Siapa?

Friday, December 28, 2012 0 Comments
Ezlisa Loy
Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah, syukur pada Allah Tuhan Sekelian Alam Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang. Bertambah lagi seorang muslimah kiter yang telah berhijrah menutup aurat. Beliau adalah adik kepada pelakon muda terkenal tanah air, Elfira Loy. Beliau yang dimaksudkan ialah Ezlisa Loy, 16 tahun.*tergeliat skek lidah nak nyebut hehe*

Sungguh bertuah adik kiter ni diberikan hidayah di awal usia semuda 16 tahun. Akak umoq 16 tahun dulu pun masih 'free hair' lagi (T_T). Aperpun, akak bersyukur kini semua telah berubah dan berdoa agar perubahan baik ini berkekalan hingga ke akhir hayat.

Hidayah yang diterima oleh adik Ezlisa kiter ni datangnya dari mimpi, di mana beliau mengalami mimpi kiamat yang cukup menggerunkan dirinya.

"Baru-baru ini saya mimpi tentang hari kiamat. Dalam mimpi itu, saya dalam perjalanan ke masjid. Tiba-tiba ada benda bulat-bulat jatuh dari langit.

"Saya sangat takut, saya terus cari mama. Tapi mama tak ada. Ahli keluarga yang lain juga tak ada. Saya takut sangat.

"Kemudian saya terus tersedar. Saya terus lari ke arah mama dan menangis. Mama terkejut dan hairan kenapa saya menangis. Saya katakan yang saya mimpi hari kiamat," katanya dalam Malaysiadigest.

Alhamdulilah dan tahniah kepada adik Ezlisa akak ucapkan. Semoga lebih ramai lagi artis wanita kiter yang menutup aurat lepas ni. Sedangkan orang kafir yang tak tutup aurat tu pun Allah dah tetapkan rezeki untuk diaorg, apatah lagi kiter ni muslimah yang mengaku Islam kalu ikut perintahNya, lagi beruntungla kiter dunia akhirat. Bukan saja Allah bagi kiter rezeki berlipat kali ganda, malah Allah bagi ganjaran syurga plak kerana menutup aurat, tak nak ker?

Nak tengok betapa cantiknya muslimah bila bertudung? Jom TERJAH SINI.

Bieber & Ganja

Friday, December 28, 2012 2 Comments



Encem jugak budak ni kalu dilihat dari tepi yer, macam muka abah akak masa kecik2 hehehe. Tapi, sayang dia 'makan' ganja plak dahhhhhhh! Omputih dengan ganja ni macam isi dengan kuku, macam KL dengan trafik jam*eh, ader ke gitu?*. Kalu dah nama artis tu tak sah hidup diaorg kalu tk amik 'obat'. Ni la jadiknya kalu terlalu diikutkan sangat pe'el si Beiber ni.

Nak kata stress duit ko banyak Bieb *akak panggil dia Bieb je la, manja skek hehe*, nak kata tak fofular, satu dunia kenal ko Bieb, tapi mungkin ko no.2 je la sebab si Spy Psy tu plak dah bolot no.1. Itu la....duit banyak tak menjanjikan kebahagiaan dan ketenangan. Dadah tu jugak yang ko amik Bieb...Bieb...Bieb...

Sedap sangat ke ganja tu Bieb? Ke ko nak tampak 'macho' dan 'matured' di mata dunia? Ye la..macam culture diaorg ni, kalu tang pempuan umoq 16 tahun kalu masih ada dara tu maknanya dia 'low class'. Sama la jugak kesnyer dengan ganja/dadah. Kalu seorang remaja itu tk amik atau guna bende tu maknanya dia masih takda 'standard'. Standard apekejadah akak pun tak tahu, korang jgn tanya hehehe.

Korang nak tahu lebih lanjut, korang BACA SINI. Pada yang masih ber'idola'kan si Bieb ni..."sudah cukup cukup sudahhhhhh"*sambil nanyi penuh syahdu*. Tak perlu bagai nak sanjung orang amik dadah ni...cer kalu family korang amik dadah, suker tak?Peace!~


Kisah Benar: Budak Tinggal Dalam Kuboq 17 Tahun

Friday, December 28, 2012 2 Comments

Pernahkah hangpa dengaw cerita ni? Cerita seorang pemuda yang hidup selama 17 tahun dalam kuboq? Ni cerita betul. Hang pa jangan dok ingat dia tinggal di tempat yang dekat dengan kawasan kuboq. Dak! Bukan mcm tu yang hang pa pikiaq. Dia tak tinggal di tempat yang dekat dgn kuboq, tapi dia memang betul2 tinggal di dalam lubang kuboq. Ni bukan kisah seram malam Jumaat tapi ni kisah benar yang berlaku dalam masyarakat kita.

Macam mana ceritanya?

Hangpa mungkin tak akan percaya cerita ni, sebab pemuda ni lahir dari keluarga berada. Ayah dan ibunya orang yang terhormat dan memiliki kekayaan yang melimpah ruah. Dalam pandangan masyarakat, kedua orang tua pemuda ini adalah orang tua yang sempurna namun orang hanya boleh menilai apa yang nampak di mata sahaja.

Orang ramai tak tau yang kedua orang tua dihormati nilah yang memasukkan anaknya ke dalam lubang kuboq dan menjalani hidup selama 17 tahun di dalam kuboq.

Setiap hari, si anak makan, minum dan tidoq di dalam lubang kuboq yang penuh kegelapan itu. Mereka langsung tak rasa bersalah dengan perbuatan mereka.

Si anak hanya boleh menjalani apa yang diberikan kedua orang tuanya, tanpa membantah sedikit pun. Menjelang tahun kelahiran si anak itu yang ke-17, orang tuanya berjanji akan memenuhi apa pun permintaan si anak sempena hadiah hari lahirnya.

Si anak pun pikiaq, inilah masanya dia nakmeminta satu permintaan yang didambakannya selama ini. Dia tak ingin lagi tinggal di lubang kuboq itu, walaupun diberi makan dan pakaian yang secukupnya tapi dia tak mahu selamanya hidup di dalam lubang kuboq, tapi apakah orang tuanya benar-benar akan memenuhi permintaanya?

Hari itu pun tiba. Si anak menyambut hari lahirnya yang ke-17. Kedua orang tuanya datang menghampiri dan menanyakan hadiah apa yang dia inginkan.

Si anak menjawab," Ayah, Ibu...saya tak mau mintak bantak, saya nak mintak satu perkara saja." "Apa, Nak? katakalan, Ayah dan Ibu pasti akan penuhi permintaanmu."

"Janji?", si anak meminta kepastian.

"Tentu, nak. Ayah dan Ibu berjanji akan memenuhi permintaanmu.."

"Ayah...Ibu...sebenan-aqnya- saya tidak mahu lagi tinggal di dalam kuboq ni."

"Apa? Apa maksud kata2mu itu nak?", ayahnya bertanya kehairanan.

"Ayah dah janji nak penuhi permintaan saya kan? dan hanya itu permintaan saya.."

"Ya nak. Ayah dah janji..tapi...ta-pi Ayah tak paham, nak."

"Ayah, sudah 17 tahun saya tinggal di sini, tapi tak pernah pun saya mendengaq ayah atau ibu membaca al-Quran. Sedangkan Rasulullah s.a.w pernah mengatakan bahawa rumah yang tidak pernah dibacakan al-Quran di dalamnya adalah seperti kuboq. Saya tak mau tinggal di dalam kuboq ni lagi.."

Si ayah dan ibunya terdiam.

"Ayah dan Ibu tak pernah mengajaq saya bagaimana membaca al-Quran. Ya..memang rumah ini mewah, besaq dan orang ramai melihatnya sebagai istana yang gah. Tapi mereka tak tau, bahawa di mata Rasulullah s.a.w, rumah ini tak lebih macam kuboq. Jika Ayah dan Ibu tak  mau menepati janji memenuhi permintaanku tak mengapa tapi ajaqlah saya membaca al-Quran, agar rumah ini bercahaya dengan cahaya al-Quran."

------------------------------------------------------------------------------------------

Renungan untuk kita selepas baca cerita kat atas ialah di manakah kita selama ini makan, minum, tidoq dan menetap? di rumah kayu?rumah taman?rumah banglo?atau di dalam lubang kuboq?Kerana Rasulullah s.a.w mengibaratkan rumah yang tidak pernah dibacakan al-Quran di dalamnya, rumah itu seperti kuboq....

Kredit: Zun Nuun

Jom Terjah Burger Bakar Abang Burn!

Friday, December 28, 2012 0 Comments



Night shiny everyoneeee!~Haddow haddow haddowwwww tengah-tengah malam plak la dia bikin kelaparan yang kronik! Mana taknya, burger bakar yang kini menjadi idaman Malaya hahaha sudah mula diserbu! Oh, walaupun mata panda akak dah merayu belas kasihan, akak gagahkan jugak 'menari' di sini hehehe~

Fuhhhh! Saper tak suker burger bakar, akak yang tak pernah makan ni pun terliur tengok orang makan burger bakar tu kan. Korang suker tak burger bakar? Ni akak nak habak mai ada satu promosi yang baeeekkkkkk punyer dari Abe Burn kiter hehehe. Semalam, waktu godek2 FB ternampak satu iklan promosi burger bakar Abg Burn yang perrghhhh meletops-letops!

Klik untuk baca dengan jelas.
Disebabkan sokongan padu rakyat Malaysia khususnya pelanggan burger bakar Abg Burn, maka tercetuslah idea molek ini, promosi terhad untuk tarikh2 di atas dan di jajahan yang berkenaan je tau. Jangan korang salah singgah plak! Fuhhh! sapa taknak burger bakar beef cheese untuk harga RM1 jer beb! Memey terbaekkkk la harga dia. Tapi, siap sedialah korang nak beratur panjang hehe...jangan ada yang patah kaki dah la yek. Aperpun, kalu ader rezeki akak pun nak terjah gak esok insyaAllah....tapi, kalu tk dapat pun sekurang-kurangnya korang mungkin ada rezeki untuk merasanya kan...*ayat sedihku*

So, ape lagi malam esok dan malam tulat sempat lagi ni kalu korang nak terjah!Sokonglah produk tempatan hehehe.

Kalu korang nak tahu lebih lanjut tentang burger bakar Abg Burn ni, boleh MAI SINI

P/S: Ader yang boleh tapau burger bakar abg burn tuk akak tak?hehehe


Thursday, December 27, 2012

Ahed Tamimi: 'Singa' Kecil Yang Berani.

Thursday, December 27, 2012 1 Comments
Allahuakbar!Allahuakbar!Allahuakbar!Bagaimana kanak-kanak sekecil ini mampu menggegar dunia dengan keberaniannya menghadapi tentera Zionis laknatullah. Kebenarannya, keberanian yang ada pada adik Ahed Tamimi telah menjadikan dia tidak sedikit pun gentar dengan puluhan tentera Zionis yang setia dengan raifal M16. Keberanian yang jarang sekali kita lihat dalam diri orang dewasa seperti kita apatah lagi kanak-kanak.



Ketika melawat Turki baru-baru ini, adik Ahed telah ditanya oleh wartawan yang mengerumuninya, adik Ahed dengan tegas menjawab;

"Saya tidak takut langsung dengan mereka (tentera Israel). Saya nak tunjukkan keberanian rakyat Palestin," katanya sambil tidak putus-putus menunjukkan simbol kemenangan di jarinya.


Ternyata, kanak-kanak mahupun orang dewasa Palestin tidak gentar atau takut dengan ancaman Zionis yang saban hari meragut kebebasan mereka. Semoga Allah memberkati dan melindungi adik Ahed dan seluruh rakyat Palestin yang dizalimi. 


P/S: Anak-anak kita umur 10 tahun masih asyik dengan rancangan realiti di tv @ mula meminati k-pop. Manakala, adik Ahed sudah mula mencintai jihad di usia yang sama. Should we even compare us with them? No..we are not eligible. We should be ashamed instead....(T_T)

Janji Rebat RM200.

Thursday, December 27, 2012 0 Comments

Sebelum akak mulakan, jom kiter galak sakan dulu..hahahaha..hahahaha. Terbahak2 akak ketawa biler baca artikel terbaru di Malaysiakini tadi. Nak muntoh pun ader. Adehhhh, baru ingat nak tangkap iPhone awal tahun depan, nampaknyer hanguslah 'capatiku' huhu.

Menurut Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) menjelaskan bahawa rebat RM200 untuk telefon pintar yang diumumkan dalam Bajet 2013 HANYALAH untuk telefon pintar yang berharga MAKSIMUM RM500.

SKMM telah menerbitkan kriteria berikut dalam laman webnya:

  • Warganegara Malaysia berumur 21 tahun hingga 30 tahun.
  • Berpendapatan bulanan RM3000 ke bawah.
  • Model telefon pintar 3G yang diluluskan dengan harga maksimum RM500.
  • Pelanggan jalur-lebar mudah alih sedia ada atau pakej baru.
  • Hanya satu telefon pintar untuk seorang belia.
cop biru tepi tu hok 'mahal' tuuuu~
So, godek punyer godek ade la beberapa brand smartphone yang available di pasaran dengan harga below RM500. Nak tahu?Jom terjah!~



Sony Xperia X10 Mini Pro

Nokia X3 Touch and Type

Huawei Ideos S7 

Nokia C3-02

Samsung Galaxy Y S5360

Samsung Galaxy mini

So, korang yang interested dengan mana-mana smartphone di atas boleh mula survey wokeh. Pandai-pandaila buat pilihan. 

P/S: Hancussss impianku untuk memiliki gadget impian iPhone 5...ader tak yang jual RM500 punyer?hehehe~

Someone Died And I'm Rich..Wanna Know How?

Thursday, December 27, 2012 0 Comments

Here's the story....

Click to See Big
 Don't understand? Lazy to read?Nevermind...i'll make it easy for you guyzzz.

     
The so-called Dr. Ravindra F. Shah
died in a plane crash in 2003

...and he's got tonnes of money in his
bank account.


    >>>>>>>








                                     
                              

and this pathetic thief would like me 
to be his 'black sheep' by using
my account to transfer his 
so-called money.
             
....and if i'm stupid enough to listen to 
him, i'll be getting 30% of the total
amount.
($91,666,666.6667 wooooo!)





         <<<<<<








This is just another scam, so please dont you EVER trust them! And....don't be stupid.



Tips Bercakap Dengan Lelaki

Thursday, December 27, 2012 0 Comments

Mengapa susah bebenor untuk bercakap dengan lelaki? Bukan kerana mereka bisu atau kiter pekak, tapi konsep pemahaman dalam suatu hubungan komunikasi mungkin tidak dapat disampaikan melalui kaedah yang betul. 

Oleh itu, untuk memahami pasangan (bagi yg dah berkawen) korang dengan lebih baik dan supaya komunikasi antara lelaki dan perempuan lebih berkesan, dan seterusnya membentuk hubungan yang baik adalah disarankan untuk mengikuti tips-tips yang diberikan oleh Dato' Dr.Haji Mohd. Fadzilah Kamsah. Apakah tipsnya? Jom terjah!~

Tips Bercakap Dengan Lelaki

  • Baca doa pelembut hati.


                 اَللَّّهُمَّ لَيِّنْ لِيْ قَلْبَهُ لَيِّنْتَ لِدَاْوُدَ الْحَدِيدْ


"Ya Allah, lembutkanlah hatinya sebagaimana Kamu melembutkan Daud (akan) besi."
  • Cakap 1 perkara pada 1 masa.
  • Beri dia peluang untuk bercakap sebab lelaki tak suka memotong cakap orang.
  • Elak pamer emosi semasa bercakap.
  • Beri dia fakta dan maklumat untuk mudah terima idea.
  • Cakap ringkas dan jitu, elak terlalu detail.
  • Tundukkan kepala bila bercakap tanda hormat & suara menjadi lebih "base", mirip suara lelaki.
  • Sentiasa puji dengan ikhlas sebelum menegur.
  • Sokong pendapatnya selagi tidak bertentang dengan hukum.
  • Elak jatuhkan maruahnya.
  • Elak bandingkan dia dengan lelaki lain.
Dah tahu tipsnya? Jom mulakan (^_^)

Sumber info:fb Dr. Mohd Fadzilah Kamsah


Hijab Is My Personality

Thursday, December 27, 2012 5 Comments

Apakah yang membentuk personaliti kamu? Pakaianmu, solekanmu, aksesori kawaimu? Sebagai seorang muslimah kita dituntut agar bersederhana dalam menghias diri, sesuai dengan firman Allah yang bermaksud:

"Katakanlah kepada wanita beriman: Hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang biasa kelihatan padanya, dan hendaklah mereka melepaskan kain tudung ke dadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka..."
                                                                   (Surah An-Nur: Ayat 31)



Hijabers Are Beautiful 
Jepun
China
Britain
Brazil
South Africa
Barbados
Canada
Somalia
Denmark
Belanda
India
Indonesia
Amerika
Rusia
Australia
Malaysia

Firman Allah dalam Surah Al-A'raf:
" Wahai anak-anak Adam!Sesungguhnya Kami telah menurunkan kepada kamu (bahan-bahan untuk) pakaian menutup aurat kamu, dan pakaian perhiasan; dan pakaian berupa taqa itulah yang sebaik-baiknya. Yang demikian itu adalah tanda-tanda (limpah kurnia) Allah (dan rahmatNya kepada hamba-hambaNya) supaya mereka mengenangnya dan (bersyukur)."
                                                                                       (Surah Al-A'raf: Ayat 26)


P/S: Teringin nak interframe dalam blog sendiri wahahaha, asalkan menutup aurat ye dop?(^_^)