ruangiklan
ruangiklan

Saturday, December 22, 2012

21.12.2012:Obsession or Stupidity? (5 Pictures)

  1 comment    
categories: 
Manusia di seluruh dunia telah menjadikan tarikh 21.12.2012 sebagai tarikh berakhirnya dunia atau kiamat. Mereka mengikut ramalan Kaum Maya yang kononnya, hari tersebut akan berlaku bencana besar dan dunia akan kiamat. Ketaksuban ini mendorong sesetengah  manusia melakukan perkara yang di luar jangkaan untuk menyelamatkan diri masing-masing.

Ada juga yang menjadi gila gara2 tarikh ini, dan bertindak mencederakan oang lain! Pelbagai ragam dapat disaksikan di sesetengah negara dan kawasan, namun, ternyata ramalan mereka tidak benar! Bencana yang dinantikan tidak kunjung tiba, yang ada hanyalah kebodohan dan kejelekan yang terserlah di atas kepercayaan karut mereka.

Sejumalah orang berhimpun di Stonehenge, England sempena ramalan
hari kiamat - kosmo

Wanita mengecat hijau wajah mereka berlindung di
 Kg, Bugarach, Perancis-HM
Pelajar Taiwan ceria beraksi selepas ramalan kiamat meleset-BH

Beberapa orang paderi kaum Maya menabur bunga di tapak
arkeologi Iximchesebagai prsiapan kedatangan kiamat.-UO

Kaum Maya melakukan upacara keagamaan bagi menanti
 kedatangan kiamat.

PERHATIAN:Gangguan Air Di Wilayah Petaling & KL Pada 27-29 Dis.

  1 comment    
categories: 


Cuti cuti jugak..tapi jangan luper tadah air banyak2 terutama di kawasan yang bakal mengalami gangguan air di sekitar Wilayah Petaling & Kuala Lumpur.Gangguan sementara ini adalah berikutan kerja penggantian injap di Inlet Kolam Air Terminal, Jalan Kuchai Lama. SYABAS dalam kenyataanya di sini berkata gangguan di Wilayah Petaling pada 27 Disember bermula dari 3 petang hingga 1 pagi keesokan harinya (28 Dis).

Kawasan Yang Terlibat:

  • Taman Goodwood, Kuchai Business Park, Taman Lian Hoe, Taman Continental, Taman Indrahana, Taman Pagar Ruyong, Taman Gembira, Jalan Batalong, Jalan Rukun, Jalan Riang, Jalan Selesa, Jalan Sukacita, Jalan Jiran, Jalan Ramli, Jalan 1/128 dan Jalan 1/130.
  • SMK Sri Sentosa, SR Sri Setia, KFC & Pizza Hut, Institut Latihan Perindustrian, Ajinomoto, Nirvana, Jalan Sg. Besi, Petronas, Kg. Pakar, Sg. Besi, Pusat Hiburan Golden Sun, Kuchai Entrepreneurs Park-Jalan 1/116B hingga Jalan 10/116B, Taman Kuchai Maju, Taman Sg. Besi, Taman Salak Jaya.
  • Taman Salak Selatan-Jalan Perkasa 120, Jalan Hang Tuah 16, Jalan Tuanku 14, keseluruhan Jalan Gempita, keseluruhan Jalan Cahaya, keseluruhan Jalan Bendahara, keseluruhan Jalan Laksamana, Sekolah Tunas Bakti, Tokong Jalan Sg. Besi, ISM Sg. Besi, Kg. Malaysia Tambahan-Jalan 1/141; Kg. Baru Salak Selatan-Jalan 35-37; Salak South Garden, Perumahan Desa Petaling dan Kondominium Widuri Impian dan Pangsapuri Desa Puteri dan Jati Selatan.

Sementara itu, gangguan bekalan pada 28 Disember di Wilayah Persekutuan bermula 9 malam hingga 5 pagi keesokan harinya berikuan kerja pengalihan paip bagi pelebaran Jalan Segambut dari Jambatan KTM hingga Jalan Mont Kiara.

Kawasan Yang Terlibat:
  • Segambut; Tmn Sri Bintang, Taman Bukit Sri Bintang, Tmn Sri Sinar, Tmn Prima Pelangi, Sgambut Dalam, kawasan Mont Kiara- Sunrise (Fasa 1 & 2), kawasan Segambut Tengah; kaw, Segambut Bahagia; kaw. Tmn SPPK Segambut. sepanjang Jalan Segambut, Tmn Segambut, Tmn Bukit Sgambut, Tmn Indah Murni, Jalan Kelapa Bulan, jalan Kelapa Hijau, Jalan Kelapa dan Tmn Prima Impian.

Sumber: BERNAMA

Happiest Country: Malaysia Di Kedudukan Ke Berapa?



Nampak tak wajah ceria kanak2 riang di atas? Yer, itu menunjukkan mereka HAPPYYYYY. Dan untuk senarai 10 Negara Terhappy Di Dunia, Malaysia tidak termasuk. Namun, melalui suatu kajian yang dijalankan oleh syarikat antarabangsa, Gallup, Malaysia termasuk dalam ranking ke 11. Pengundian dilakukan dan hasil diterjemahkan melalui penilaian terhadap emosi positif di 148 negara dan kawasan.

Malaysia berkongsi kedudukan dengan Kanada, Colombia, Belanda dan Ireland, dengan respon positif sebanyak 80% untuk 5 soalan serius. Manakala, Panama dan Paraguay terikat bersama di kedudukan pertama dengan 85%.

Singapore merupakan negara yang paling tidak happy dengan hanya mengutip 46%, sementara Thailand dan Filipina berada di kedudukan ke-6 dengan 83% dan ke-8 dengan 82% masing-masing.


Gallup, menerusi panggilan telefon dan temubual secara terus, telah menanyakan kepada lebih 1000 orang dewasa yang berumur 15 tahun ke atas di setiap negara dengan soalan-soalan seperti:
  1. Adakah anda berasa lebih dihormati semalam?
  1. Adakah anda dilayan dengan hormat sepanjang hari semalam?
  1. Adakah anda senyum atau ketawa banyak semalam? Adakah anda berjaya belajar atau melakukan sesuatu yang menarik semalam?
  1. Adakah anda mengalami sebarang perasaan sepanjang hari semalam?
  1. Adakah anda gembira menikmati?

Di seluruh dunia, 85% orang dewasa merasakan mereka gembira tersenyum dan ketawa, 73% merasai keterujaan sepanjang hari dan 72% merasakan mereka lebih relaks. 


Walaubagaimanapun, hanya 43% yang mengalami atau melakukan sesuatu yang menarik pada hari sebelumnya.-my.news.yahoo.com


Friday, December 21, 2012

10 Negara Dengan Perkhidmatan Teksi Terburuk Di Dunia.

  No comments    
categories: 

Setiap orang punya pengalaman berbeza tentang perkhidmatan teksi. Ader yang manisssssss, ader yang "macam cilakak!", kata diaorg. Pada yang punya pengalaman manis tu, alangkah bahagianya hidup korang kan dapat jumpa dengan pakcik teksi yg baik hati dn servis tip top! Tapi, kalu dapat yang macam hampeh, memang sampai 7 keturunan la kene sumpah bagai hahaha~tui dak? Jangan tk ngakuuuuuu~

Melalui kajian yang dilakukan oleh Londoncabs.co.uk,  penilaian dibuat berdasarkan respon dari pelancong luar negeri yang berkunjung ke negara berkenaan dan menggunakan perkhidmatan teksi. Tak mo taip banyak2, jom kiter terjah..sapa yang kenaaaaa!~

10. Moscow, Rusia


Pemandu agak menyusahkan, tetapi sekurang-kurangnya mereka dilihat sebagai pemurah dan jujur. Masalahnya, mereka sukar ditemui di beberapa kawasan. Banyak kereta haram memandu sekitar Moscow dan cuba untuk mndapatkan penumpang. Itu yang anda perlu elakkan kerana kos yang mahal.

9. Shanghai, China


Pelancong disarankan menulis tempat tujuan di atas kertas dalam Bahasa Cina, jika tidak anda akan menghadapi kesukaran mencari destinasi yang anda cari.

8. Cairo, Mesir


Di Kaherah, Mesir, pemandu teksi terkenal kerana suka mengikut orang di jalanan dan mengugut mereka untuk mendapatkan lebih perniagaan.

7. Zurich, Switzerland



Masalah bahasa selalu dihadapi oleh pelancong selain daripada kos tambang teksi yang agak mahal. Pelancong perlu bersedia dengan arahan sendiri atau berharap bahawa pemandu teksi yang anda naiki mempunyai GPS melainkan jika destinasi anda adalah satu tempat yang sangat terkenal seperti lapangan terbang atau sebuah hotel yang sangat besar.

6. Mumbai, India


Pemandu teksi di India sebenarnya bersaing atas perniagaan mereka, dan itu bukanlah petanda yang baik untuk keselamatan penumpang. Masalah lain ialah banyak teksi lama yang tidak mempunyai tali pinggang keledar di Mumbai.

5. New York, USA


Walaupun pemandu teksi di New York dianggap mengenakan kos yang berpatutan dan mesra pada umumnya, ramai pemandu tidak benar-benar tahu jalan dan itu menjadikan tambang menjadi lebih banyak daripada yang anda harapkan.

4.  Paris, Perancis


Pemandu teksi di Paris dikenali kerana sikap kasar mereka, Jika anda bercakap dalam bahasa Perancis, ia jelas lebih mudah untuk mendapatkan teksi di sekitar ibu kota Perancis itu. Jika tidak, pelancong dinasihatkan untuk menulis alamat pada sehelai kertas untuk diperlihatkan kepada pemandu teksi.

3. Bangkok, Thailand


Walaupun ramai menganggap Bangkok, Thailand mempunyai beberapa pemandu teksi terbaik di dunia, terdapat banyak pemandu yang tidak tahu jalan. Beberapa pelancong mengatakan bahawa mereka tersesat walaupun mereka membayar tambang yang mahal, tetapi hakikatnya ialah kebanyakan pemandu teksi di Bangkok merupakan petani yang memandu teksi untuk menambah pendapatan.

2. Rome, Itali


Teksi adalah terhad dan pemandu sering kasar dan sukar untuk berurusan dengan mereka. Jika hujan, pemandu mengenakan harga dua atau tiga kali ganda untuk perkhidmatan teksi.


Dan, CHAMPION of all......
jeng jeng jengggg~

1. Kuala Lumpur, Malaysia


Pemandu teksi dari Kuala Lumpur terkenal kerana mengenakan caj berlebihan terhadap pelanggan dan walaupun mereka sepatutnya mengenakan bayaran mengikut meter, ramai pemandu tidak berbuat demikian. Teksi di Kuala Lumpur juga selalunya usang dan buruk.

Londoncabs.co.uk

P/S:   Perkhidmatan teksi terburuk di dunia- Malaysia (tak masuk berita)
         Negara Rasuah Tertinggi - Malaysia (ke-4) (tak masuk berita)
         Penglibatan Malaysia dalam Aliran Matawang Haram-Malaysia (tak masuk berita)
         Destinasi Shopping Terbaik Di Dunia - Malaysia ke-4(MASUK TV & SURATKHABAR)

Mengapa Perut Anda Buncit?


Satu yang akak perasan banyak tentang para lelaki di sekeliling akak, tak kira la kawan  sendiri @ kawan incik somi @ saudara, iaitu mereka kurus...dan sangat kurus! Tapi, biler dah naik pelamin, lepas sebulan honeymoon, perut yang 6 pack dah jadik 1 pack...and very packed!ngeh3x~

Tak tahulah mende aper diaorg sedut yer ahakzzzz, tapi kalu wanita buncit itu sudah bese bebbb. Yang ni untuk ladies yg dah kawen la yer, memey perut akan membuncit tapi itu kerna buatan suami, yer so, yg itu excluded dari bab ni yer anak2~

Kaum lelaki & kaum bapak memey suker ayat ni, "Buncit itu seksi" @ "Buncit itu mewah". I say what?? Dah kalu pakai baju nampak lebihan pusat terjelior kuar, mau tak seksi wahaha~*Ishhhh..tk baik i ni tau!*~Urghhh, dh jangan buang masa jom kiter terjah punca perut memboncit!~




Pakar kesihatan Dr. Selfie C.Rijal menjelaskan ada banyak faktor yang boleh perut kiter memboncit:


1. Keturunan

  • "Faktor keturunan yang diwarisi daripada orang tua secara umumnya sukar dielakkan," ujar beliau.

2. Penuaan

  • Dengan bertambahnya usia. penghasilan hormon Dehidroepiandrosteron (DHEA) mulai berkurangan. Hasil kajian oleh Harvard Women's Health Watch mendapati wujudnya kaitan antara penuruan hormon ini dengan peningkatan pengumpulan lemak di perut.
3. Makanan & Minuman
  • Gula & alkohol adalah musuh utama kerana ia boleh membuatkan otot kendur. Alkohol juga mengandungi kalori yang tinggi, sama seperti kalori dalam makanan berlemak. Selain itu, pengambilan alkohol akan memaksa hati bekerja lebih keras untuk menyingkirkan alkohol dan pada masa yang sama proses menyaring gula akan tertangguh.
  • "Gula itu kemudiannya terpaksa disimpan dalam tubuh sebgai lemak. Pada masa yang sama, alkohol juga dapat meningkatkan nafsu makan," ujar beliau lagi.
  • Makanan segera juga mempunyai kalori dan lemak yang sangat tinggi. Susu yang berkalori tinggi juga perlu dielakkan, seeloknya minumlah susu berkalori rendah.
  • Pengambilan karbohidrat secara berlebihan dan makanan berasaskan tepung akan menyebabkan ia tersimpan dalam bentuk lemak terutamanya di perut, atau lebih tepatnya di rongga-rongga di antara organ dalam perut.
  • Gelembung-gelembung udara dalam minuman bersoda boleh mengakibatkan perut buncit.
4. Tembakau
  • Ia boleh menjejaskan proses penghadaman. Ketika merokok selepas makan, perut akan kembung kerana penghadaman terganggu.*ni biasa la ni orang lelaki buat*
5. Stress
  • Keadaan psikologi seseorang mampu mengganggu aktiviti semulajadi tubuh termasuklah sistem penghadamannya. Stress juga boleh mencetuskan rasa kenyang dan menimbulkan masalah kepada keupayaan tubuh menyimpan lemak. Akibatnya, perut kelihatan lebih mengembang.
  • "Untuk mengatasinya, belajarlah untuk lebih relaks serta serta bernafas secara perlahan dan mendalam," jelas beliau.
  • Dr. Selfie juga mengingatkan bahawa golongan wanita yang biasanya lebih mudah dilanda stress, cenderung memliki lemak berlebihan di perut, meski pun berat badan mereka normal. Keadaan ini mungkin diakibatkan oleh kesan hormon stress kortisol yang membuatkan lemak terkumpul di sekitar perut.
6. Perubahan hormon
  • Terutama ketika menopaus, pengeluaran hormon seks estrogen berkurangan sekali gus membawa kepada pengumpulan lemak pada perut. 

Sumber:yahoo.com

So, rajin2la belek perut kiter agar dapat dikawal tahap keboncitan tersebut! Some of us memey tk kisah perut boncit janji hati senang kan, but its better for ur health so sentiasalah amalkan gaya hidup sihat wokeh!~ 

Pelakon 'Dunia Anita' Kahwin Lari?

  No comments    
categories: 
Afternoon everyoneee!~Wah rehat awal Jumaat ni, so sambung makan la hehehe. Sambil menyantap akak godek2 la paper dan terbaca plak artikel baru jer kuar ni! 'Anita' kawen lari? Pelakon ini popular dengan 2 drama di tv iaitu,'Dunia Anita' & 'Trilogi Cinta'. Pelakon yg dimaksudkan adalah Siti Fazurina, yg dilaporkan telah melangsungkan perkahwinan tanpa pengetahuan keluarganya.

Stii Fazurina

PETALING JAYA: Pelakon drama bersiri Trilogi Cinta, Siti Fazurina dilaporkan telah melangsungkan perkahwinan dengan seorang lelaki yang dikenali sebagai Haikal, 30an, tanpa pengetahuan keluarganya.

Sumber terdekat keluarganya mendedahkan, Fazurina atau nama sebenar Siti Fazurina Mohd Famir, 30, pernikahan tersebut berlangsung di Masjid Jamek Sungai Pinang, Pulau Pinang pada kira-kira pukul 3.30 petang Khamis berwalikan bapa saudaranya.

"Fazurina langsung tidak memaklumkan mengenai perkahwinan tersebut kepada keluarganya malah telah menghilangkan diri selama sebulan tanpa khabar berita.

"Kami sangat terkejut dan kecewa dengan tindakannya yang membelakangkan keluarga terutama ibunya," jelasnya ketika dihubungi mStar Online pada Khamis.

Dalam pada itu, sumber memberitahu, pihak keluarga perempuan ada menerima khidmat pesanan ringkas (sms) daripada individu yang menjadi saksi pernikahan bagi memaklumkan majlis berkenaan.

Malah dalam SMS tersebut, individu itu meminta supaya ibu Fazurina bersabar dan reda dengan perkahwinan yang dilakukan secara sembunyi tanpa pengetahuan keluarga itu.

"Jika benar mereka ingin berkahwin mengapa tidak berjumpa dengan ibunya untuk meminta restu.

"Ibunya sangat kecewa dengan tindakan Fazurina bernikah tanpa berbincang dengannya terlebih dahulu.

"Malah pihak kami tidak mengenali dan berjumpa keluarga pihak lelaki," ujarnya.-MO

Diharap mereka yang terlibat dalam permasalahan ini segera tampil bagi menjernihkan keadaan. Apa pun yang kita lakukan dalam kehidupan ini, janganlah kita melukakan hati kedua ibubapa. Kalau dah buat salah, cepat2 minta maaf ok~

Thursday, December 20, 2012

BACA & SEBARKAN:Teknik Terkini Penipuan Mekanik Jalanan

  No comments    
categories: 

Tengah dok godek2 FB terbaca plak artikel yang mungkin PENTING untuk DIBACA dan DIKONGSI bersama, terutama kepada pemandu-pemandu wanita di luar sana. Kejadian macam ni dah lama bermaharajalela dan mereka ni semakin berani menipu orang. Jom kiter terjah kisah benar ini!~

sumber: FB
Dalam perjalanan pulang dari Bangi ke UMKL, saya singgah di Hentian Serdang, untuk ke bilik air. Lepas tol Sg. Besi, lelaki kanan (yg angkat tangan) follow naik motor & horn 2-3 kali sambil menunjuk ke arah tayar depan kereta. Saya pun berhenti tp x keluar, takut niat x baik. Dia kata tayar abg berasap. Saya tengok dr dalam kereta, ada minyak melelh dari rim tayar, mcm minyak brek.

Lepas tgk meleleh tu, rasa cuak juga. Sebab brk mmg ada bunyi skit sblm ni. Lelaki India yg angkat tangah tgi tu pakai baju Honda, mengaku krja kt Pusat Servis Honda (Global Amity) yg berdekatan & offer nk bantu. Dia kata kene pegi tepi sikit kwsn lapang, nanti kalu orang/kwn Honda nampak, dia kena tindakan displin.

Oleh krn mcm boleh percaya, sy pun pegi ekori dia pegi kwsn kosong sblh Desa Waterpark. Dia pun buka tayar & check set brek (calipter). Dia kata mungkin tayar bocor. Tp nampak mcm ok je. Myk yg meleleh pun nmp skit je, tak merebak pd seluruh rim tayar. Tp, x berani nk bawak, takut risiko. Dia kata blh tlg repair, @ kalu abg x percaya, abg blh hantar kt pusat servis. Tp, biasa la bang, harga Honda. Saya plak baru tukar fuel pump (RM180, cari sendiri) dan servis + strainer = +/- RM210. Kalu ambik fuel pump Honda RM1,836.00.

Lelaki ini kata, dia call kwn dia di Pusat Servis untuk ambilkan brg di spare part yang biasa. Blh dapat harga kurang skit. Sy tanya harga, dia kata xtau. Lepas 10 minit, kwn dia (Ramesh) sampai, bwk brg dengan resit RM1500. Wa...ni pun dh mahal. Mula timbul ragu skit. Saya tegur dia knp x bgtau awal2 harga. Dia mintak maaf. Lps tu diaorg pasang buka yang lama, letak dalam boot belakang.

Sy kata boleh byr kemudian tak, sy x cukup cash. Nanti ptg sy singgah kt Global Amity. Diaorg kata xbole. Abg ambil la kt mana ATM, diaorg nk ikut. Dlm hati makin ragu. Sy kata ATM pun tk cukup, kene ambil di kaunter. You ikut sy pegi UM dulu, lps tu kita ambil duit. Kwn you tu, suruh la dia masuk keje balik.

Bila masuk kreta, sy bwk dia masuk UM, tp Ramesh (yg sorang lagi) follow kt belakang naik motor. Mas ni, sy reasa memang diaorg ni tipu & bersungguh nk duit cash, bkn tolong. Sampai UM, sy kata nak masuk library pulang buku. Diaorg tunggu kt parking, kereta sy kunci.

Lepas pulang buku, sy call salesman kt Honda (Global Amity) & tanya, ada tak staf nama Ramesh. Dia kata mcm xda, knpa? Sy kata brk sy bocor, dia tolong repair. Salesman kata, oh itu tipu tu, sbb sblm ni ada customer Honda dh kena, tp dia pergi ke pusat servis. Kete ok jer.

Sy pun minta bantuan pihak kselematan UM & balai polis Pantai. Takut2 kene belasah ke. Polis & guard UM dtg & tgu kt ket. Lelaki 2 org tu buat xtau je. Lps tu, br sy turun. Sy kata kat diaorg, you tipu! Honda kata you xkeje kt situ. Ramesh jawab, Honda ada byk bang. Abg buang masa sy je la. Kitaorg cuma mau tolong. Masa ni, sy snap gambar diaorg. Polis pun tanya, apa yg sy xpuas hati. Lepas tanya diaorg plak, apa xpuas hati. Lepas tu, polis kata, ok kalu dua2 xpuas hati, kite pergi buat report kt balai.

Polis suruh diaorg dtg ke balai dulu. Sy pegi follow kt blkg patrol car. Smpi kt balai, sy buat report. Dua lelaki tu xmuncul2. Baru rasa lega dan sujud syukur. Lepas tu, sy send gambar diaorg kt salesman Honda. Dia kata baju Honda putih, bukan kelabu. Tu baju lama2 dulu.

Ada rasa lega, syukur sbb Allah selamatkan dr ditipu/dibelasah. Bimbang, kalu2 terjumpa diaorg lg. Tp, 1 lg, rasa puas hati sbb 2 penipu terkena kali ni. Dh buat keje & tukar brg, tp xdpt apa2. Cuma, polis mcm xberminat nk tahan diaorg. Ada orang sebut kata2 Sayydina Ali: Aku bukan pnipu, tp penipu tak boleh tipu aku.

Cerita asal: Oleh Ust. Abu Zaki

p/s: gambar merupakan muka dua suspek penipuan.


Yang Patah Tumbuh Yang Rosak Berganti.

  No comments    
categories: 

Night shiny everyoneee!~ Hari ini merupakan hari gumbira bagi diriku, mesti korang tahu kan 'boypren' akak dah 'merajuk' aritu gara2 akak! Korang tak tau? Kalu tak tau meh BACA SINI...sejarah silamku wahahaha.

So, bak kata pepatah 'Yang Patah Tumbuh, Yang Rosak Berganti' *versi akak* hehe. So, nak jadi rezeki la petang tadi akak dapat call dari Seng Heng, yang akak boleh dah jumpa sama 'boypren' baru hikhikhik~

Akak jumpa 'boypren' baru ni seminggu lepas masa jalan2 ngan incik somi kat kedai. Incik somi tak jeles laaaa, lagi dia suker ngeh ngeh ngeh~ Aperpun, biler akak dah tergoda pada 'boypren' tu terus akak 'booking' la..tertarik wokehhh!~hehehehe.

Malas la nak taip panjang2...kiter terjah gambo yek~




Alhamdulillah, pasni lebih ligat la akak berblogging hehe. Mekasih incik somi belanja kiter hikhikhik~

P/S: Excited giler sampai naik takut nak tekan aper2, takut sejarah berulang. Incik somi je la godek2 dulu kwang kwang kwangggggg~

Kes Gaduh, Azad Pertahan Diri.

  No comments    
categories: 

Azad Jasmin

Ekoran dalam satu kejadian di Kompleks Tun Abdul Razak (Komtar), seorang lelaki telah membuat laporan polis mendakwa dia dihayun dengan besi oleh seorang pelakon, kira-kira dua minggu lalu.

Akibatnya lelaki itu mendapat kecederaan di kepala serta dikenakan lima jahitan dan dua jari kirinya patah. Manakala, pelakon yang telah didakwa memulakan pergaduhan itu adalah pelakon, pelawak dan pengacara, Azad Jasmin.

Namun, dalam Harian Metro hari ini, Azad menafikan dakwaan dia memulakan pergaduhan tersebut. Sebaliknya, Azad menjelaskan kejadian berpunca apabila lelaki tersebut melanggar keretanya dari belakang sebelum turun dan mengetuk cermin keretanya.

Bercerita lanjut mengenai kejadian itu, Azad memberitahu ketika itu dia mahu mengundur kereta selepas membelikan nasi kandar kepada isterinya yang sedang sarat hamil 9 bulan kerana mengidam.

"Bagaimanapun, ketikah itulah kereta dianiki lelaki terbabtu melanggar belakang kereta saya dan terus turun mengetuk cermin kereta saya kerana tidak berpuas hati.

"Kemudian saya turun dari kereta untuk menyelesaikan hal berkenaan tetapi secara tiba-tiba saya dihampiri rakan-rakan lelaki itu dan terus menyerang saya," katanya yang dipetik dari akhbar Harian Metro, di dini, hari ini.

Tambahnya, ketika diserang dia terjatuh dan luka di kepala.

"Saya terpaksa mempertahankan diri dengan mencapai sebatang besi dan menghayunkan ke arah mereka. Saya terpaksa berbuat begitu kerana mereka berempat," katanya.

Azad turut memberitahu dia telah pun membuat laporan polis.

Malah suami kepada aktres Eira Syazira ini mengakui mengenali salah seorang daripada lelaki yang menyerangnya.

Pun begitu, dia menganggap kejadian itu adalah salah faham dan menyerahkan kepada pihak polis untuk menjalankan siasatan.

sumber: mynewshub.com


P/S: Abah pesan, kalu kereta kene langgar, walaupun bukan kiter yang langgar jangan keluar dari kereta gatai2 nak pi check, takut nanti kene samun. Terutama dekat tempat yang sunyi.

'Kecinggggggggg' Untuk Tahun 2013.

  1 comment    
categories: 

Oppsss, ader yang tak berapa paham ker dengan title di atas?
Hehe harap2 takda yang rabun huruf kat sini yer eheeee~
Itu bukan kencing yer anak2...
Itu 'kecinggggggg' bunyi duit daaaaaa...
Arini dapat email, jadual gaji daaaaa....
So, saper2 keje gomen @ adik dia gomen@ sepupu dia gomen
whichever la...boleh la check sini yek (^_^)

Gambar: Kemalangan Pelik Tapi Benar-Benar Berlaku!

  2 comments    
categories: 
Pelik kan?
Macam mana sesuatu kemalangan itu boleh jadi pelik?
Apa yang memelikkan?
Biasanya, gambaran kemalangan itu lebih kepada ngeri @ takut nak tengok.
Tapi, yang ni kalu korang tengok.....
Mungkin pelik...hehehe~
Aper yang pelik? Jom kiter terjah!~(^_^)












Sumber: mynewshub.com

Pelik itu sebahagian dari kehidupan..Peace!~

Manisnya Dimadu & Bermadu

  3 comments    
categories: 

Fuhhh! semanis title di atas dan itulah tajuk utama entri kiter ari ni ye anak2 hehehe. Perkataan madu amat biasa sangat kiter dengar. Madu lebah salah satunya, kalu diambil akan menyihatkan tubuh badan kiter. Malah Rasulullah s.a.w sendiri menggalakkan kiter menjadikan madu lebah sebagai remedi perubatan, sesuai dengan hadis baginda; Dari Ibnu Abbas r.a, dari Rasulullah s.a.w yang bermaksud;

"Kesembuhan dari penyakit itu adalah dengan melakukan tiga hal: berbekam, minum madu dan dibakar dengan besi panas. Tetapi aku melarang umatku membakar dengan besi panas itu."

                                                                ( Hadis Sahih Bukhari : #1663)

Tapi dik nonnn, bukan madu makanan yang akak nak kupas arini. Tapi kemanisan madu dalam istilah lain...'BERMADU' @berkongsi suami. Perkataan ni dah semacam TABOO bagi orang pempuan. Memey madu hok ni ramai perempuan yang kata..."I tak rela uuuuuuuu!" Tak rela mende? tak rela dimadu?? Ramai wanita yang berpendapat, bahawa apabila mereka dimadukan, maka hilanglah kebahagiaan rumahtangga bersama suami kerana suami telah menduakan cintanya. Adakah ini 'mind setting' kaum wanita @ sekadar penafian untuk kepentingan diri sendiri? Akak pun tak pasti....

Mungkin ada yang merasa terhina dengan hukum Islam yang satu ni. Namun, kiter sumer perlu tahu ye poligami memiliki ketetapan hukum dalam al-Quran dan sunnah. Jadi, mengapa mesti kiter merasa terhina dengan kalam Allah tentang poligami? Firman Allah yang bermaksud;

"Dan jika kamu tidak akan dapat berlaku adil terhadap (hak-hak) perempuan yatim (bilamana kamu mengahwininya), maka kahwinilah wanita-wanita (lain) yang kamu senangi; dua, tiga atau empat. Kemudian, jika kamu takut tidak akan dapat berlaku adil, maka kahwinilah seorang saja, atau budak-budak yang kamu miliki. Yang demikian itu adalah lebih dekat kepada tidak berbuat aniaya." 

Sebenarnya, poligami bukanlah sifatnye memaksa, cer baca betul2 ayat di atas dan fahamkan. The only religious book on earth yang mengeluarkan statement yang sangat adil pada kaum wanita! Jadi, walaupun seseorang wanita itu tidak mahu dimadu, namun janganlah kiter menolak wahyu yang Allah turunkan plak! Firman Allah yang bermaksud;

"Sesungguhnya Kami menurunkan azab dari langit atas penduduk kota ini kerana mereka berbuat fasik. Dan sesungguhnya, Kami tinggalkan daripadanya satu tanda yang nyata bagi orang-orang yang berakal."

                                                          (Surah al-Ankabut: Ayat 34-35) 

Dan jika kiter mentaati perintahNya, menjadikan Islam sebagai cara hidup dan mengikuti cara berpoligami yang betul yang ditetapkan oleh syarak, kemanisan berpoligami itu akan melahirkan kebahagiaan yang lebih nikmatnya berbanding dengan hidup tidak berpoligami. Tak percaya?? Nah...baca kat bawah;

Artikel HM
P/S: Bangga dan bersyukur bagi yang memperolehi kebahagiaan. Kebahagiaan milik Allah, maka ikutilah jalan menuju redhaNya, nescaya Dia akan membahagiakan kamu dunia akhirat.                                                                                               

Bakso Tidak Ditanggung Halal?

  2 comments    
categories: ,

Morning glory everyoneeee!~ Bekpes mende pagi ni?Akak beralih selera arini, kuey tiow goreng ngan roti jala ngan kuih bom ngan teh o jer *JER!*~hehehe.


Mi Bakso
Korang suker makan bakso? Masa akak kecik2 dulu, bakso ni dah ader dah kat pasar malam kiter. Orang indon gak la yang jual. 1st time nengok memey tidak menambat langsung selera akak ...sampai la ke saat ini. Lagipun tahap kebersihan pinggan mangkuk dan kuali yang digunakan...ehmmm....paham2 je la.

Dan yang terbaru ni, dari kompas.com dalam laporannya mengatakan bahawa kebimbangan terhadap penggunaan daging babi dalam bakso memang meresahkan penduduknya. 

Kemungkinan ini berlaku kerana tidak semua pasar menyediakan lot khas yang memisahkan daging halal dan haram."Kami sukar menentukan status halal itu kerana aliran proses daging lembu tidak dikawal. Peralatan digunakan peniaga juga tidak boleh dipastikan sama ada benar-benar terpisah atau tidak," kata Ketua Harian Majlis Ulama Indonesia (MUI) Maruf Amin.

"Daging babi juga direndam dengan darah lembu bagi mengurangkan warna pucat, sekali gus menjadikan ia kelihatan seperti daging lembu," katanya lagi.

Isshhh, macam maner yer? Susah la kalu macam ni..daging babi yang pucat tu kalu direndam dengan darah lembu akan memberikan warna yang serupa dengan daging lembu. Dah tentulah kiter tak dapat nak bezakan ye dak.

Dan pihak berkuasa agama diaorg pun tak dapat nak tangani masalah ni, meletakkan ia di tahap yang membimbangkan bagi orang-orang Islam di sana. 

P/S: Lebih gemarkan mi kari, mi sup dan mi rebus.

Wednesday, December 19, 2012

GAMBAR: Bekas Imam Masjidil Haram Meninggal Dunia.

  No comments    
categories: 

Allahyarham Sheikh Muhammad bin Abdullah al-Subbayyil

Bekas Presiden Hal Ehwal Dua Masjid Suci dan juga Imam serta khatib terkenal Masjidil Haram Mekah, Sheikh Muhammad bin Abdullah al-Subbayyil selamat dikebumikan selepas solat asar semalam.

Jenazah sebelum itu disembahyangkan di masjid suci berkenaan. Allahyarham meninggal dunia dua hari lalu. Jenazah dikebumikan di tanah perkuburan Maabdah, Mekah.

Allahyarham pernah menjadi tenaga pengajar dalam ilmu tauhid, tafsir, ilmu fiqh dan usul fiqh, ilmu faraid, nahu, balaghah, syair dan kesusasteraan di madrasah dan masjid-masjid.

Satu perintah diraja dikeluarkan pada tahun 1964 agar beliau dilantik sebagai imam dan khatib di Masjidil Haram, Mekah. Beliau juga dilantik selaku Pengerusi bagi tenaga pengajar dan pemantau (bahagian Agama) untuk Masjidil Haram.

Pada tahun 1970, Allahyarham dilantik selaku Timbalan Presiden (Agama), Bahagian Pengurusan Masjidil Haram, dan seterusnya dilantik selaku Timbalan Presiden Bahagian Pengurusan Masjidil Haram yang kemudian dijenamakan semula menjadi Bahagian Pengurusan Masjidil Haram dan Masjid Nabawi.


Pada tahun 1991, beliau dilantik menjadi Presiden bagi jabatan tersebut. Beliau bersara pada tahun 2001 dan beliau juga merupakan ahli Badan Ulama' Senior dan Majlis Fiqh Rabitah Alam Islami.






sumber: billyinfo.blogspot.com

Mohon marilah sama-sama kiter membacakan al-Fatihah buat Allahyarham semoga rohnya ditempatkan bersama dengan orang2 yang beriman. Sesungguhnya, kiter telah kehilangan seorang tokoh Islam yang disayangi ramai.

P/S: Orang baik-baik sumer 'pergi' dulu.

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.