Friday, January 11, 2013

# Islam Point Of View # Video

Penggunaan Nama Allah Dalam Kitab Bible: Boleh ke Tak?


::Pencerahan Mengenai Penggunaan Nama Allah dalam Kitab Bible::

Petang tadi dapat muzakarah dengan baba.


Saya: Baba..ada pendapat baba berkenaan penggunaan nama Allah dalam kitab Bible? kerana di Malaysia sekarang ada 2 pihak...satu membenarkan..satu lagi x membenarkan..


Baba: Didalam Injil sememangnya sudah digunakan nama Allah..jadi tiada masalah nak guna..

Saya: bukan ke injil sekarang sudah diubah??apakah boleh guna lagi nama Allah??

Baba: ia diubah,,tapi asal memang sudah digunakan nama Allah..yang salahnya diubah injil..adapun guna nama Allah itu sememangnya dari injil dahulu lagi sudah ada.

Saya: macam mana pula baba kalu digunakan nama Allah..nanti mesti jadi bertentangan dengan Islam..kerana pada agama kristian mereka mengatakan jesus anak tuhan...kalu guna nama tuhan itu "Allah"..bukankah nanti menimbulkan waham??yakni jesus itu anak Allah???apa hukumnya??

Baba: kali guna untuk menyeleweng..itu semestinya haram..tidak perlu tunggu dalam kitab injil..dalam kita biasa pom..kalu bertentangan dengan akidah islam..memang wajib ditentang.

Saya: kalu macam tu baba...kalu dilihat pada ilat tu...boleh x guna nama Allah??

Baba: kalu mereka semata2 nak guna nama Allah..tiada masalah.. tapi kalu merosakkan akidah bertentangan dengan islam..tak boleh....
Sumber: Naqib HassimDi sini juga aku selitkan video dari UAI mengenai topik di atas, moga2 kiter beroleh manfaat dari ilmu ini. Ingat, Islam untuk semua umat manusia, begitu juga Allah..Tuhan Sekelian Alam.

No comments:

Post a Comment

Apa kata korang?