10 Rekabentuk Kereta Paling Buruk.

Sunday, February 17, 2013

Assalamualaikum sumer!~

Pemilihan sesebuah kereta bukan saja berdasarkan harga dan performance semata-mata, malah rekabentuk sesuatu model kereta itu juga memainkan peranan penting untuk menarik perhatian pembeli. Baru-baru ini, majalah Forbes telah mengeluarkan senarai rekabentuk kereta paling buruk tahun ini. Kalu korang nak tahu, jenama kereta yang tersenarai terdiri daripada high-brand yang menjadi idaman kebanyakan rakyat Malaysia. Mahal giler kereta-kereta ni tapi, Forbes berani kata design kereta mereka buruk! Jom kiter terjah satu persatu....


1. Toyota Prius

Model Prius untuk keluarga besar. Model hibrid ini mempunyai
rekabentuknya seperti kotak amat tidak menarik dipandang.

2. McLaren P1
Walaupun Mclaren P1 ini tersenarai antara kereta paling laju,
tapi ia tidak menjanjikan niali masa depan.


3. Scion tC
TC ialah singkatan kepada Touring Coupe. Ia menggabungkan kereta
sedan dan coupe, bahagian depan dan belakang
kereta ini dinilai hodoh.

4. Scion iQ

iQ mengambil basis daripada kereta eletrik. Toyota merekabentuk
 kereta  ini seperti kotak yang tidak dapat dianggap sebagai
sebuah kereta yang hebat, cepat atau bertenaga.


5. Dodge Avenger

Rekabentuk bersegi, buruk dan membosankan. Inilah kata-kata yang
muncul ketika melihat kereta ini.


6.Dodge Charger

Model ini terkenal dengan kelajuannya, namun rekabentuknya tidak
dapat lari dari tersenarai antara yang terburuk.

7. MINI Coupe

Forbes menulis kereta ini jangan dijadikan inspirasi untuk rekabentuk.
Menurut penulis otomotif Vanity Fair, Brett Berk, rekabentuk
ikonik kereta in sudah salah. Lihat saja rooflinenya.



8. Mercedes-Benz SL 550

Walaupun Mercedes jenama besar dalam perindustrian otomotif,
namun ia tidak terlepas dari dikritik.  Model SL 550 ini
seharusnya memancarkan gaya roadster

9. Smart Fortwo

Tidak se'smart' namanya, rekabentuk kereta ini juga tersenarai antara
yang terburuk.


10. Chrysler 200 Convertible


Kereta yang diperkuat dengan mesin standard berkapasiti 2.4liter dengan
horse power 173 ini masih tidak dapat membuat Forbes terpegun
melihatnya.
Sumber

So, ingatlah kereta mahal tak semestinya cantik dan sesuai untuk kiter. Yang mahal pun kene kritik. Tapi, jangan cepat puas hati tengok dalam senarai di atas kereta buatan Malaysia tidak termasuk. Sebabnya, kereta kiter 'jauhhhhhh' lagi nak sampai mana-mana senarai dalam Forbes hehehe....faham maksud aku kan?tak faham..??tak faham sudah.....~

You Might Also Like

7 pengomen comel

  1. betul kata forbes tu..harap harga je mahal tp design memang buruk..x cantik langsung..cantik lg kete2 biasa yg kita semua pakai..:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau x pandai menilai seni automobil...baik duduk diam...kalau hanya nak penuhkan blok...baik tak usah..kamu nak lukis gambar motokar/kereta pun x pandai...pooooooorrrsaaahhhhhhhhh

      Delete
    2. eh sakit ati plak dia hehe. Entri ini dibuat bukan atas pemerhatian peribadi saya, tapi pemerhatian dari FORBES. Kamu tau FORBES tak??? Cer baca betul2 Encik/Cik Anon....alahai~

      Delete
  2. kete proton juara paling buruk kat malaysia

    ReplyDelete
  3. kita tengok cantik aja..hehe.. semua designnya comel2.. ^^ tapi harga mesti 'comel' juga heh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi FORBES kata tak cantik hahaha.

      Delete

Apa kata korang?

DISCLAIMER - Hanimhashim.com merupakan blog peribadi. Segala pendapat yang diluahkan disini adalah berdasarkan dari pengalaman penulis sendiri dan tidak mewakili mana-mana pihak kecuali jika penulis nyatakan namanya di sini. Sebarang perkongsian atau penyebaran apa-apa maklumat dari blog ini samada melalui PRINT SCREEN atau apa saja cara adalah dilarang sama sekali kecuali dengan keizinan tuan punya blog. Tindakan akan diambil sekiranya hak persendirian ini dicabuli. Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Terima kasih

Facebook - HanimHashimDotCom

Google+ Followers

COPYRIGHT @ 2016 HANIM HASHIM