Ustaz Tuan Asmawi:'Nak Ambil Bunga, Jangan Tebang Pokoknya'

Friday, February 01, 2013


Perghtua ini boleh diamalkan oleh bakal-bakal suami yang ingin menyunting 'bunga' idaman. Jangan cakap, "saya nak kawen dengan anaknyer, bukan ngan bapaknyer"...tu kata2 orang kurang cerdik. Dah tu, dia nak kawen tak ke nak ader wali? Kalu nak  dapat 'bunga' kenela 'siram akarnya' dahulu..ke guaner?

Ustaz Tuan Asmawi
” Perumpamaannya begini, nak ambil bunga janganlah ditebang pokoknya…Sharnaaz nak memperisterikan Shila tetapi jangan merosakkan hubungannya dengan bapa gadis tersebut. Ingat, doa dan restu ibu bapa penting bagi sesebuah perkahwinan.
” Lagipun saya tidak nampak di mana salahnya kenyataan ND Lala itu, ia lebih kepada nasihat, dia bukannya menyuruh Sharnaaz melakukan perbuatan yang menyalahi prinsip agama itu sendiri” kata beliau pada Mynewshub.my di sini hari ini.-sumber
Sementara itu, Sharnaaz juga mengeluarkan kenyataan tersebut:
Dalam kenyataan balasnya, Shahnaaz mengakui tidak mahu ambil pusing terhadap kenyataan yang dikeluarkan oleh ND Lala.
” Macamana hendak jumpa, kalau dia (ND Lala), asyik lari saja. Jadi, saya harap dia (ND Lala) tidak usahlah pusing cerita. Banyak orang pun kenal siapa dia, tapi orang malas hendak cerita. Dan, janganlah gunakan media untuk bercakap tentang hal ini. Hal peribadi, biarlah kita selesaikan secara peribadi. Jadilah seperti seorang lelaki.
“Dalam hal ini, saya sebenarnya kesian pada dia. Sebab, dia sebenarnya yang memalukan diri sendiri dengan cara dan tindakannya yang terlalu insecure itu. Tak perlulah hendak jadi insecure sangat.
“Saya rasa biarlah dia yang bercakap. Sebab, keputusan terletak di tangan dia. Malah, dia pun dah besar panjang. Malah, yang saya hendak kahwin pun dengan dia, bukan dengan bapa dia,” kata Sharnaaz kepada Murai.com.my

Belum 'ikat' lagi dah kuar macam-macam...susah gini..
Moral of the story, hormatilah kata2 dan teguran baik dari orang yang lebih tua dari kamu selagi ia tidak menyebabkan kamu menyekutukan Allah. 

Artikel Berkaitan

You Might Also Like

1 pengomen comel

  1. hemm.. bila shahnaz dh keluar kenyataan macam 2.. rasanya hubungan dia dgn shiela xkan jadi kot.. hemm.. klu shahnaz ni nk kawen dgn adik perempuan teman or kakak teman teman xkan setuju klu sikap dia mcm ni pd mak/ayah kita.. hemm.. satu kesilapan besar buat shahnaz.. kesian..

    ReplyDelete

Apa kata korang?

DISCLAIMER - Hanimhashim.com merupakan blog peribadi. Segala pendapat yang diluahkan disini adalah berdasarkan dari pengalaman penulis sendiri dan tidak mewakili mana-mana pihak kecuali jika penulis nyatakan namanya di sini. Sebarang perkongsian atau penyebaran apa-apa maklumat dari blog ini samada melalui PRINT SCREEN atau apa saja cara adalah dilarang sama sekali kecuali dengan keizinan tuan punya blog. Tindakan akan diambil sekiranya hak persendirian ini dicabuli. Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Terima kasih

Facebook - HanimHashimDotCom

Google+ Followers

COPYRIGHT @ 2016 HANIM HASHIM