Ia Besar dan.....PINK!

Friday, May 31, 2013

Assalamualaikum!~

Anda penggemar PINK

Pernah tengok haiwan berwarna PINK? (bukan guna spray atau celup)

Haaaa kalau belum pernah, mai sini Kenit nak habaq story betoi pasai penemuan seekor haiwan yang unik dan...PINK! (^_^)


Pergunungan Kaputar, New South Wales, Australia.
Mungkin anda berpendapat ia hanya boleh muncul dalam cerita kartun atau di konsert Phish, namun menurut renjer hutan di New South Wales, Australia berdozen-dozen slug (something like snail) gergasi yang berwarna pink neon (flourescent pink) telah lama mendiami kawasan pergunungan di sana.

"Meet pinky slug" - seriously, memang pink sungguh!
macam kene celup~

"Bagaimana anda membayangkan warna merah jambu terang, begitulah warna mereka", kata Micheal Murphy renjer hutan yang bertugas di Perkhidmatan Taman Hutan dan Hidupan Liar. "Pada pagi dengan cuaca yang baik, anda boleh melihat beratus-ratus mereka di sekeliling"

Haiwan yang berukuran 8 inci ini ditemui hanya di Gunung Kaputar, 5000 kaki puncak di Kawasan Nandewar di bahagian utara New South Wales.

"Hello pinky......sluggggggg"
Saintis percaya, haiwan yang menakjubkan ini merupakan haiwan yang terselamat yang berasal dari era apabila Australia menjadi 'syurga' hutan hujan. Beberapa siri letusan gunung berapi berjuta-juta tahun dan perubahan geologikal yang lain telah "mengukir landskap yang dramatik di Gunung Kaputar", menurut tulisan wakil perkhidmatan itu di Facebooknya di SINI.

Dan, bukan haiwan berwarna merah jambu ini sahaja yang mendiami pergunungan tersebut.

"Kami menjumpai tiga spesis siput kannibal di Gunung Kaputar, dan walaupun kecil mereka sangat rakus," kata Murphy. "Mereka bergerak di sekitar lantai hutan dan menjejak lendir siput lain, kemudian memburu dan menelannya."

sumber

Do you know what else is in PINK? Check this out! (^_^)

PINK Insect



PINK Starfish


PINK Frogfish


PINK Land Iguana



PINK Coral & Cornsnakes



PINK Flamingos



PINK Dolphins




PINK Hippos

sumber

So, you see PINK don't just look good on gurls. PINK also looks INCREDIBLE on these animals too! This world is sooooo colourful, God (Allah s.w.t) even put pink colours to the animals! Subhanallah...!(^_^)

You Might Also Like

14 pengomen comel

  1. oh ingatkan menatang oink oink tu.. hoho. gurau je. ;P

    starfish pink tu macam patrick lak.. try pakaikan seluar kat dia. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. muahaha tak terfikir plak si oink oink tu heeeeee. Tapi tu kategori lain tu :D

      Delete
  2. Assalamualaikum kenit. semuanyaa pink. subhanallah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam sheila...

      Subhanallah...(^_^)

      Delete
  3. pink yang atas sangat xcomel..pink dolphin sangat comel :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe pilihlah yg mana berkenan te (^_^)

      Delete
  4. yang pertama tu..hehe..geli..
    semua ciptaan Allah..indah2 belaka..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah geli jugak tp badan dia cantik berkilat gitew hehe.

      Delete
  5. laaaaa...comel!
    1st time nengok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha kak yumida 1st person kata comel :D

      Delete
  6. huwaaaaa mana aci..patutlah datang blog sis rasa berdebar-debar je nak skroll ke bawah.dah agak mesti ada uuuuuuu tu huwaaaa....


    subhanallah cantik ciptaan Allah :)

    ReplyDelete

Apa kata korang?

DISCLAIMER - Hanimhashim.com merupakan blog peribadi. Segala pendapat yang diluahkan disini adalah berdasarkan dari pengalaman penulis sendiri dan tidak mewakili mana-mana pihak kecuali jika penulis nyatakan namanya di sini. Sebarang perkongsian atau penyebaran apa-apa maklumat dari blog ini samada melalui PRINT SCREEN atau apa saja cara adalah dilarang sama sekali kecuali dengan keizinan tuan punya blog. Tindakan akan diambil sekiranya hak persendirian ini dicabuli. Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Terima kasih

Facebook - HanimHashimDotCom

Google+ Followers

COPYRIGHT @ 2016 HANIM HASHIM