Thursday, May 02, 2013

# Family Time # Keropok Lekor

Jalan-jalan Pilihanraya.

Assalamualaikum!~

Wahhh! lega dah ngundi...! Anda bagaimana? Mesti syok/teruja/neves/blur/biasa/takut/tak heran kan? hehe. Ini kali pertama Kenit berpeluang menjalankan tanggungjawab sebagai pengundi. Memang teruja sungguh! But more to clueless actually (sebab 1st time kan)haha.


30hb April merupakan tarikh keramat bagi diri Kenit kerana for the first time, 'kuasa' memilih Kenit yang punyaaaaaaaaaa hehehe. Pengalaman pertama ini menyedarkan diri Kenit bahawa every votes count. So, rugila sesangat kalau korang tak gi ngundi nanti.


Dulu, Kenit tak kisah pasal undi mengundi ni. Keje syif menyukarkan Kenit untuk kuar mengundi (kebetulan hari ngundi sama ngan ari keje pagi). Kalau undi pun sama, kalau tak undi pun still boleh menang. So i thought, my vote wasn't that IMPORTANT. And i was wrong......!

So, pagi 30hb April sesudah Subuh kami bergerak dari umah menuju ke Kuantan. Oh ye, tempat mengundi Kenit dan Pak Jelan masih dikekalkan di Kuantan walaupun kami dah 2 tahun pindah KL. 


But, hikmahnya kami berpeluang melawat tempat yang pernah menjadi rumah kedua kami. Ooohhhhh...rindu sangat Kuantan!



Kosong giler hiway pagi ni. Memecut sehingga ke
 garisan penamat hehe


Dah sampaiiiiiii......
Kenit sempat snap few pictures di sepanjang jalan Batu 10 depan kem tentera, pemandangan yang penuh dengan replika yang Kenit tak dapat lihat di KL. Lupa nak masukkan awal2 tadi hehehe.

Kete kebal

Wau pun ada....

Scorpene pun ada...hehe

Very R.A.R.E bendera BN ni. Kat tempat lain tkda kaler ni.
Hanya di Jaya Gading, Kuantan hehehe.

Dah sampai Pengkalan TUDM, kami menuju ke pusat mengundi iaitu di Sek. Ren. Keb. Pengkalan Tentera yang terletak didalam kem. 



Depan sekolah. Pagi lagi tapi ramai dah berkumpul disini.
Semangatttt! Gambate! hehe


Settle......hehe.

Fuh! Part mengundi dah settle. So, it's time for.......JALAN JALANNNNNNNNNNN DA! hehehe

Hey, kalau singgah di Kuantan tak syok kalau tak beli something untuk dibawa balik kan? Dulu Kenit jadi warga Kuantan, tak terasa apa yang bestnyer kat sini. But, i was wrong...again! hehehe


So, Pak Jelan bawak Kenit pi satu kedai kepok lekor yang bestttt kat Kuantan. Ia terletak di jalan nak ke Pekan ikut Tanjung Lumpur.  Nama kedai ni ialah Pak Ghani Black.



Fuh! banyaknye kepok lekor mentah.
Tuuuu kat blkg dok proses lagi.

Ramai yang datang membeli di sini. Lokasinya terletak dekat ngan taman perumahan & pasar ikan. Kena masuk dalam sikit. kalau dari jalan besar tak nampak, tapi boleh rujuk signboard Pak Ghani Black kat tepi jalan tu.

Seharian kami atas jalan. Pergi bila gelap, balik pun bila dah gelap hehe. Tapi, overall our journey went well. Alhamdulillah......

Pada yang gi ngundi Ahad ni, regardless what party you vote, Kenit ucapkan selamat mengundi ye. Semoga proses mengundi berjalan lancar hendaknya....aaaminnn~


P/S : Sebelum pangkah bacalah bismillah dan doa sedikit, minta dalam hati agar Allah tetapkan hati anda & semoga Allah lindungi keluarga anda dari kezaliman. Rezeki Allah yang pegang, jangan takut andai ada yang berkhidmat dalam sektor kerajaan. TIADA dalam perbendaharaan mengatakan anda WAJIB memangkah mana2 parti politik! Anda tetap bergelar govern servant andai kerajaan bertukar tangan. Apapun undi anda....rahsia hehe (^_^).

13 comments:

  1. Replies
    1. hopefully not...but i doubt it hehe. More will come to vote, better use motorcycle or walking (^_^)

      Delete
  2. sambil menyelam minum air,
    sambil megundi sambil jalan-jalan!! XD

    ReplyDelete
  3. Oo ni baru lah pakej..boleh jalan2 lagi :) 505 nanti mesti jalan jem..harap trafik bo dikawal oleh pihak bkuasa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu yang beruntung undi awal ni hehee. konpom jalan jem sebab orang kuar mengundi besar-besaran insyaAllah...(^_^)

      Delete
  4. wahhh bestnya.. dah mengundi dulu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lega dah kak...ringan sikit paler ni hehehe (^_^)

      Delete
  5. Sya pun dah mengundi...baru jer tadi..hehehe..harap tue sya dah membuat pilihan yang terbaik la untuk negara tercinta.. wah boleh gitu..hehehe ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe tahniah! insyaAllah...sapa yang tak sayang negara ye dop? Pastinya kita nak yang terbaik buat anak cucu kita nanti (^_^).

      Delete
  6. hehe..memang pakej dah mengundi jalan2 cari makang..
    btw kak,nak tanya.. (*alang2 dah datang sini..huhu..dulu lupa nak tanya cikgu..lol)
    kenapa ada yg undi awal..bukan 5 mei ke? konfius sikit..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. boringla kalau tak singgah menyinggah ni nana hehe. Yang mengundi awal ni sebabnya ada anggota keselamatan yang mungkin akan ditugaskan pada hari mengundi 5hb nanti. So, depa buat awal la tak kalut sangat.

      Jadi, pasangan kepada anggota keselamatan juga termasuk dalam proses undi awal ni Nana, supaya nanti 5hb tak bersesak2. Ini kemudahan la bagi polis & tentera sekelian (^_^)

      Delete
    2. oh..saya ingat anggta keselamatan ni ja yang undi awal tak termasuk pasangan..huhu..faham2..hehe..thanks..

      Delete

Apa kata korang?