Monday, May 20, 2013

# Gajet # PowerBank

PowerBank YooBao.

Assalamualaikum!~

Powerbank yang menakjubkan....

Mengapa? Sebab di saat kemalasan untuk mengecaj handphone datang melanda, powerbank sedia datang membantu Kenit! ekekeke.


Kenit sememangnya rabun gajet. Tang mana ada gajet yang canggih manggih orang lain dah duk pakai, 6 bulan lepas tu atau setahun lepas tu baru Kenit perasan.... 

"Oohhhh...powerbankkkkkkk! Gitu kekdahnyeeeee~"

Thats me...kapal selalu lambat belayar ekekeke.

Pagi yang syahdu dan dingin sering diganggu oleh smartphone yang hampir kehabisan bateri, minta untuk di'suap'kan kembali agar kembali 'bertenaga' sekali lagi.

Mengapa mesti susahkan hidup dengan....

Katil>>mata berat>>tangan meraba smartphone>>merangkak ke suis charger>>masukkan USB dalam port handphone>>"Charging">>sakit kepala berdenyut-denyut>>STRESS.

Walhal, kita boleh senangkan hidup ini dengan...

Katil>>mata berat>>tangan meraba powerbank di tepi katil>>masukkan USB dalam port handphone>> "Charging">>tidur kembali dalam iman (senyum) ekekekekeke.

kan sonang tu anak2? heeeee (^_^)



Powerbank Yoobao ni Pak Jelan beli di Pudu. Harga asal RM65 hengget! Puas Pak Jelan kenen2, kasi ayat jiwang berbunga2 kat uncle tu...barulah dia kasi harga RM50 hengget hehe.



Set powerbank Yoobao YB-651 yang Kenit punya ni mempunyai kuasa mengecaj 13000mAh! Woweeeeeee! Biasa powerbank Yoobao ni warnanya putih kan? Tapi, yang ni lain sikit dan kuasa mengecaj yang putih (YB-687) adalah (7000mAh).

So, basically yang Transformer punye ni lagi banyak kuasa dia.



Powerbank ni ada dua USB port. 

USB no. 1 sesuai untuk mengecaj segala jenis smartphone eg. Blackberry, Samsung, iPhone, Nokia, Mp3 dan kamera digital. 

USB no. 2 pula, sangat sesuai untuk jenis-jenis tablets. Haaaaaa kan sonang tu?? (^_^)



Ni Kenit dah try charge guna powerbank ni semalam. Ohsemmmmmm! Can you see the 'Transformer's Eye'? Macam 'hidup' je kan?ekekeke.

Kat 'Transformer' tu kita boleh tekan tau...
  • Warna merah - indicator menunjukkan alat peranti (device) kita sedang dicaj.
  • Warna biru - indicator menunjukkan kuasa yang ada dalam powerbank itu.

Antara features yang terdapat pada Powerbank Yoobao ini:




Built-to 13,000 milliamperes large capacity lithium battery, charge for iPhone4 5.5 (as the case shall prevail); 


  •  with dual output (1.5A 1A), for mobile phones, tablet PCs, digital cameras and other equipment charge , with LED lighting, LED lighting for more than 600 hours continuously. 
  • YB-651 has a charge over-voltage protection, discharge overcurrent protection, output overvoltage protection, temperature control protection, protection, power conversion efficiency is generally above 90%, the use of batteries of AAA grade process, from raw materials to achieve high-quality the level of security, green energy and innovative products.


Kehadiran powerbank sememangnya memudahkan hidup Kenit. Bahkan, dapat jimat letrik! Powerbank Yoobao 'Transformer' ni boleh tahan berjam2 lamanya. Sesuai sangat bagi yang suka travel kesana kemari.

Takyah kalut dah nak cucuk sana cucuk sini hehe. Dalam kete, train, teksi, beca, hatta tengah dok kayuh beskal pun hangpa boleh caj handphone anda dengan powerbank ni! Kan sonang tu?? (^_^)

Kalau hangpa nak tahu lebih lanjut pasai powerbank Yoobao dan jenis2nya, bolehlah terjah di SINI dan SINI.

19 comments:

  1. assalamualaikum kenit. bestnya. dapat murah gak tu. lawak powerbank awak. heee saya belum berkesempatan nak beli. hihihi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Sheila...

      Tu sebab kalu bab beli membeli ni Kenit serah pada Pak Jelan, dia lagi terer bagi ayat 'jiwang' ekekeke. Kalau berkesempatan, Sheila try la skali (^_^)

      Delete
  2. seblum nie tak tau tentang power bank nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la kita kak siti hehe....

      ni pun kalau tak godek-godek blog orang memang sampai ke sudah la tak tahu mende hehehe (^_^)

      Delete
  3. Sy pun suka guna power bank jugak tp ms sy bl tu mahal skit, alahai ruginya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat Pudu memang ada banyak jenis powerbank yang agak murah. Cuma kena pastikan bukan klon punya.

      Mujur la Pak Jelan yang pilih...kalau Kenit yang pilih apa yg orang tu cakap Kenit angguk je la hehehe.

      Delete
  4. Murahnya kenit beli Power bank nie..sya beli jenis yang sama mcm kenit RM150.. ish mmg kena tipu la kan.. dah la tue baru beberapa kali guna dah rosak..tension jer.. ;(

    ReplyDelete
    Replies
    1. mahalnyeeee...tapi mungkin jugak yang awak beli tu original kan? Kenit punyer ni ntah berapa lama la tahannya hehe.

      Delete
  5. lahai...ena xpakai lagi. hehe..lagi ketinggalan. tapi belum ada kepentingan sebab kurang guna,hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. oohhh tak ketinggalan lagi ni..sempat naik kapal lagi hehe. Takpe, yang ni sekadar memudahkan urusan mengecaj. Macam Kenit ni berat sangat nak bangkit pepagi charge handphone. Nak charge malam, takut terover charge pulak...kembung bateri kang hehehe.

      Delete
  6. Assalammualaikum...

    bagus entry nie cerita pasal gadget... dulu mselim3 mencari apa itu power bank....alhamdulilah sekarang dah tahu...dunia hpone nie mmg semakin pantas meninggalkan kita kalau kita x ikuti perkembangannya...

    mselim3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam...

      ni pun Kenit baru je nak timba ilmu pasai powerbank ni hehe. Tulaaa...hari2 ade je gajet baru...susah nak 'kejar' hehehe.

      Delete
  7. saya beli Powerbank jenama pineng sbb designnya lawa...murahnya kamu punya powerbank...saya beli sampai rm100 lebih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. RARE powerbank abg bahrain tu...1st time Kenit dengar. Yang ni beli kat Pudu je abg bahrain. Tak tahulah boleh tahan berapa lama ni hehe.

      Delete
  8. memang nak cari powerbank, banyak kegunaannya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh la start survey kak sukma (^_^)

      Delete
  9. huhu..kita pun tak tahu sangat powerbank ni apa benda.. sbb benda2 macma ni lelaki lebih tahu..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samala ngan kenit..kenit cakap powerbank je, pak jelan yg tulun carikan ekeke.

      Delete
  10. Kat pasaran byk yg tak ori, kena cr btl2

    ReplyDelete

Apa kata korang?