Diari Ramadhan - Menu Sihat.

Tuesday, July 30, 2013

Assalamualaikum!~

Time balik petang, memang selalunya aku tak terkejar masa nak memasak. Kuar opis kul 4.30pm dengan trafik sesak kat Federal membawak sampai ke midValley. Sape2 yang biasa lalu Federal time balik keje memang akan mengerti luahan hati dan perasaanku ini hehe.

Tapi, ditakdirkan semalam aku tergerak hati nak singgah kedai si Zam, nak tengok apa dia jual arini. 

Ikan pari?....pucat!
Ikan tenggiri?...picit badan...lembik!
Ayam?...pucat dan kembang!
Sotong?...huh!
Udang?...fresh gak la..set!

Dan, sepasang mataku terpegun melihat jajaran petai didepanku muahaha. Ok, dah tau apa aku nak masak sekarang ni? Sambal udang..potai!slurrpppp...

Aku memang suka makan petai, masak la apapun aku boleh ngaapp! Tapi, petai mentah yang dibuek ulam..sorry i tak makan hehe. Petai ok aper? busuk?? jering lagi hancing ko! kederas pun berbau..tapi tu sumer kan makanan organik! ada khasiat! 

Cakap pasal khasiat ni, kali ni aku masak yang sihat2 punyer. Yang lepas2 tu bukan tak sihat, tapi tu tuk sihat tekak dan tempolok je hehe. Yang ni sihat sebab ada....sayurrrrrrr.



bila dah siap....tadaaaa!


Walaupun zooming gambo tak berapa nak cantik, tu tak jadi hal asalkan dah selamat udang tu 'beristirehat' dalam perutku muahaha. Aku pakai E72 je tangkap gambo tu pasal la jadik gini.

Takut nak makan petai di siang hari? takut ader mulut berbau dan kencing berbau? Eloooo brader sister, pandai makan pandaila simpan yo! hehe.


Sup bayam merah..kesukaanku sejak dari kecik lagi. Mak masak punyerla sedap, sampai aku yang tak suka makan sayur masa kecik2 dulu pun dah terjatuh hati pada sayur berwarna hijau-merah ini. Makan plak ngan nasi panas dan telur goreng garing-garing...haddoww! rindu air tangan mak....


Nasi putih ngan telur goreng. Makan sup bayam merah kalau takda telur goreng tak ngam la tekak ni hehe.


Lastly, my precious pearls temankan ibu ayah bersahur. Dah 3 malam dia pesan suh kejut time sahur, tapi malam semalam baru aku kejutkan dia hehe. Selera dia....kuih bahulu pun jadiklaaaa! senang bela anak aku ni muahahaha.

You Might Also Like

14 pengomen comel

  1. Assalamualaikum kenit. wahh sodap tu. suami sheila suka makan petai. baulu.. teringat kg. kat kampung ada baulu sedap2 tak macam kat sini punyaaa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baulu ni dah jadi peberet kakak jugak. Ni mangkuk kedua kenit beli hehe. Setakat ni budak2 suka :-)

      Delete
  2. Assalamualaikum.. blogwalking..:) sedap nye makanan..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam...

      tunggu kenit terjah plak ye :)

      Delete
  3. tak berama suka makan petai,, tapi tengok udang tu meleleh..faveret tu..

    ReplyDelete
  4. Wah.. Smbal petai.. Lma x mkn.. Tkut nk mkn nnt bau kt toilet.. Hehe.. Tpi sy suka petai baakr.. Wangi.. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenit kamikaze je kak, lama dah ngidam ni hehe :)

      Delete
  5. tang petai tu sedap dengan nasi panas kan...

    ReplyDelete
  6. adeh..meleleh air liur sy =) smbal udang petai tu fav sy..dn petai ape pun masakannya..msti sy suka..nyum3..kena suruh mak buatkn neh

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampaknya kita sekapal heheheh. Jangan suruh je, tolong sekali mak tau hehehe pastu tapau kat akak sikit muehehe :D

      Delete
  7. Waah..umah dah de bahulu... Mood raya dah ye?hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mood raya belum lagi kak, tu mood makan suka-suka je hehehe :D

      Delete

Apa kata korang?

DISCLAIMER - Hanimhashim.com merupakan blog peribadi. Segala pendapat yang diluahkan disini adalah berdasarkan dari pengalaman penulis sendiri dan tidak mewakili mana-mana pihak kecuali jika penulis nyatakan namanya di sini. Sebarang perkongsian atau penyebaran apa-apa maklumat dari blog ini samada melalui PRINT SCREEN atau apa saja cara adalah dilarang sama sekali kecuali dengan keizinan tuan punya blog. Tindakan akan diambil sekiranya hak persendirian ini dicabuli. Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Terima kasih

Facebook - HanimHashimDotCom

Google+ Followers

COPYRIGHT @ 2016 HANIM HASHIM