Wednesday, July 24, 2013

# Baju Raya # Cerita Raya 2013

Persediaan Raya.

Assalamualaikum!~

Ada ke takda? Ala kadar atau ala diva? Simple atau bling-bling? Semua tu dok berlegar dalam paler otakku. Apapun takda lagi. 

sumber : fb

Tema?


Ntah. Ari2 dok tengok orang syahid kat Syria. Mood nak beraya kelaut terus. Takda yang menarik pun kalau tengok kat internet. Kalau ada yang berkenan, mahal sangat pulak. Pakai sehari je pun. 


Anak-anak?

Mungkin wajib jugak dapatkan walaupun sepasang tuk diaorg. Kesian pulak nengok, orang dok jual baju kat bazaar ramadhan tu, dia dok tarik tangan kita nak baju kurung. 


Raya mana?

hohoho ini tak perlu dibincangkan lagi ye. Keputusan dah muktamad >>>MELAKA ekekekeke. Tahun lepas dah Perak, tahun ni giliran aku la plak kan heeee.


Kuih raya?

Ini lagu satu benda nak mikir. Apapa pun takda! Dulu, kat Kuantan sekali 9 jenis kuih/biskut aku leh buat sebab keje syif dapat cuti banyak. La ni dah duk KL apapun takleh nak buat. Dok order je kat kedai!


Duit raya?

haha ini kena ada la kalau dah balik kampung tu. Mak abah dah 'pencen' bagi duit raya kat budak2 ni. Jadi kami adik beradikla penyambungnya. Tapi, duit raya pun tak bertukar lagi, padahal kakak sendiri keje bank bukan takleh calling calling...haihhhh. Penyegan!


Lagu raya?

Ceh! apakejadahnya lagu raya plak dok ada dalam list aku ni???


Ibadat?

Tak berani nak kata dah sempurna atau khatam sebulan. Kalau tak cukup ni tapi raya je lebih...susah hidup susah mati.

Kesimpulan : Apa pun takda lagi ni!

16 comments:

  1. Assalamualaikum kenit, sheila pun tak prepare apa lagi. tapi tahun ni raya kedua dengan suami, giliran rumah mak sheila. yeayyyyy :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam sheila...

      haha sama la kita raya pertama di umah mak hehe.

      Delete
  2. time raya nie semua nk kena pikir kak..hehe

    ReplyDelete
  3. raya semakin dekat, lauk pauk untuk raya nak pk, duit, baju semua...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah yek..lauk raya...hahaha. Tu pun penin dok mikir!

      Delete
  4. Raya zaman sekarang ni terasa macam makin kurang meriahnya. Mungkin akibat desakan ekonomi dan beban kerjaya membuatkan semangat meraikan kehidupan tu semakin hambar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I have to agree with you saudara. Memang terasa 'bahang' kali ni. Setiap penjuru menekan...sampai mood pun dah takda dah. Hanya mengharap ibadah dan amalan diterima Allah tu pun dah cukup berkat bagi kita.

      Delete
  5. melaka kat mana kenit? he he he...mana tau boleh outing ker kalau Farah balik melaka???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Melaka gak ke sis? Kenit kat Kg Kandang, dekat ngan Duyong tu. Sis kat ner? boleh gak outing time raya nanti hehehe insyaAllah... :)

      Delete
  6. dulukan untuk anak2 kalau bab baju raya, last sekali baru kita....tu pon kalau dpt bonus..lega sikit n baru nak fikir seterusnya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu sudah semestinya insyaAllah. Apapun, kalau dapat bonussssss baru syok nak shopping tuk diaorg....dan tuk mak diaorg hehehe :D

      Delete
  7. Semakin sunyi raya kerana di tahun ini 3 orang saudara terdekat kembali pada khaliqnya. Yang ada tinggal kat Johor. Dah awal-awal cakap tak balik. Hemm ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Al-fatihah buat yang telah 'pergi'. Kenit minta maaf ya ainul. Jangan sedih2 mengenangkan orang yang telah tiada.

      Sematkan sedikit rasa kegembiraan tuk aidilfitri nanti (^_^)

      Delete
  8. Sama lah.. Xde mood lagi raya..tggu balik raya la baru de mood... Skrg apa pun xde.. After bergaji la bru nk pikir persiapan sikit2 kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurmmmm samalah kita kak, tak bersemangat pulak tahun ni huhu :D

      Delete

Apa kata korang?