Wednesday, August 14, 2013

# Bila Balik Kampung # Cerita Raya 2013

Ceritera Aidilfitri 2013 - Part Makan Raya

Assalamualaikum!~


Part paling aku suka time ghayer. Sapa tak suka makan?? Tambah kalau bonda tersayang yang masak kannnnnn. Memang tiap kali balik kampung masakan mak yang aku cari. Air tangan mak yang aku dambakan..tervaekkkk!

Tapi, jangan jadi macam sesetengah anak menantu...tau orderrrrr je! Tapi haghammmmm nak nolong di dapur. Itu bukan anak menantu tapi anak jembalang hantu! Kalau ye pun malas nak nolong, jangan sedap mulut je mengorder ngan mak mertua hatta mak sendiri sekalipun. Sangatla kuang ajo...tak gitu?


Cukuplah blebel...kita jamu mata pulak hehe.

Macam tahun2 sebelum ni, mak Kenit akan masak spesel sempena hari mulia hari ghayer. Hatta, haghi ghayer aji pun mak masak. Serius rajin mak Kenit! Tak taula Kenit sok camner ngan anak2 mungkin suruh order KFC je kot muehehe.


Rendang daging batang pinang...menyongkam dibueknyo!

Nasi impit dan kuah lodeh...fuh! monangkap poyi eh

nasi impit...rendang...bergabung....molotup!hehe
Pagi raya tu pun mak sempat masak ayam masak merah dan ayam masak lomak cili api. 4 ekor 'tumbang'  tak sio-sio! hehe. Puas anak omak makan..siap buleh tapau lagik.

Ayam masak merah. Ayam kampung mak den bela tau.

Ayam masak lomak cili api...fuh!podehhhhhhh
Satu lagi mak masak spesel tuk hari raya, sup tulang dan sup ekor. Tapi, Kenit tak ingat langsung nak snap gambo sebab masing2 tengah sedap melayan nikmat sup yang penuh.....nikmat!

Banyak sungguh mak masak ari tu, opkos Kenit nolong di dapur. Malu la mintak mak masak macam-macam tapi tak nolong mak. 

Lomang imported from Rombau :)
Satu2nya makanan yang bukan kami masak....lomang. Nak dapek lomang sodap ado di Rombau jo. Itu pun, kami poyi kat kg. Batu Nunggul sano. Bolambak orang monjual topi jalan, tapi abah kato kono pandai pilih. Lomang yang kami beli ni....terbaekkkkkk! Sekali ompek batang kami rembat hehe.

Ghayo pertamo memang ramai datang umah mak. Disebabkan kebanyakannya budak2, abah mesti tanya dulu..."ko anak saper? ko duduk mane?" (dalam lenggok melake). Bukanlah pertanyaan itu bersifat kasar tapi sekadar nak tahu siapa nama makbapaknye hehe. 

Bertuah korang acik tangkap gambo letak dalam blog acik. Yang lain
habis acik lupe sebab peramah sangat hehe :)

Nampak sangat bebudak ni bajet malu-malu kucin muahaha.
Tiga-tiga kalih ke luar ,yang budak lelaki haus bersungguh benor minum air hehe.

Memang penat...but i really enjoyed my raya day with my family and guests. I just love children coming over dan beraya kat umah mak ni. Paling senang layan budak-budak..tak banyak kerenah tak banyak soal.

7 comments:

  1. mak oi meleleh lak air liur kite huhu sedapnya.. x puasa lg mkn time raya

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe memang menangkap leleh sedapnye ni :D

      Delete
  2. Sedap2nye menu rasa.. Meleleh air liur.. Heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe telan cepat ailio tu kang orang tengok :D

      Delete
  3. rindu balik nak makan makanan pagi raya..ade sesiapa buat open house...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenit pun dok tunggu open house ni hahaha :D

      Delete

Apa kata korang?