Demam 5S Di Opis

Friday, September 06, 2013

Assalamualaikum!~

Seminggu lepas kami 'berkubang' dengan habuk dan debu yang sekian lama 'bersarang' di dalam bilik stor. Atas dasar menyahut seruan 5S yang diwar2kan oleh pegawai kami, maka seksyen kami mengambil peluang ini untuk join 5S di tempat kerja.

What is 5S?
  • Amalan untuk wujudkan tempat kerja lebih produktif.
  • Mempastikan mesin/kelengkapan bersih, berfungsi.
  • Membina budaya kerja yang positif dan dinamik.
  • 5S ialah lima perkataan Jepun iaitu Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu dan Shitsuke.
  • Amalan 5S meliputi pengetahuan teknikal, praktikal dan logik untuk menghasilkan penambahbaikan.

5S merupakan satu amalan budaya dalam masyarakat Jepun. Mula diperkenalkan di Singapura pada tahun 1986 dan telah diamalkan dengan jayanya di sana. Amalan ini kemudiannya dipraktikkan di Malaysia, Thailand, Korea, China, India, Indonesia, Sri Lanka, Russia, Hungary, Poland, Bulgaria, Columbia, Uruguay, Brazil, Costa Rica, and
Mexico.

sumber : google


5S in workplace...

S - Sisih

  • Sisih barang atau dokumen yang tidak lagi diperlukan dan buangkannya secara sistematik dan mengikut peraturan.

S - Susun
  • Susun barang atau fail/dokumentasi dengan teratur supaya mudah diambil kemudian untuk digunakan.

S - Sapu
  • Bersihkan kawasan tempat melakukan kerja dengan memastikan tiada kotoran di atas lantai, pada mesin dan peralatan.

S- Seragam
  • Pastikan meja kerja/ tempat kerja sentiasa kemas dan barang tersusun rapi dan bersih.

S - Sentiasa amal
  • Amalkan budaya 5S sepanjang masa bagi menjamin kebersihan dan keselamatan di tempat kerja.

Itulah serba sedikit info tentang 5S. Bagi korang yang dah lama amalkan 5S di ofis, tentu lebih faham dengan benda ni hehe. Kalau nak tahu lebih lagi, sila google sendiri heeee :D.

Problem terbesar yang ofis kami hadapi adalah KERTAS! Lambakan buku laporan dan carta yang sudah berkurun lamanya masih tersimpan rapi dalam stor. Zaman mak pak kita belum lahir lagi, buku laporan ni dah ada dah! Ancient giler!



1932 wokeh! zaman tok nek moyang kiter nih!

Tengok tulisan orang dulu-dulu. Macam Monotype Corsiva wokeh haha. Kemas giler! Inilah khazanah berharga yang kena dijaga dan dipelihara supaya generasi muda cam kami (ehem ehem) dan seterusnya boleh menatap dan menyaksikan sendiri hasil tangan orang-orang dulu.

Sume data ditulis tangan, ye la dulu maner ader pc bagai ni. Tengok kualiti kertas dulu, masih lagi boleh dibaca dan elok tak dimakan anak-anai atau koyak kerana lembab.


Haluihhhh je tulisan dia!

Elok teratuqqqqq ja dia tulih, takda besaq takda kecik. Ni tulisan omputih kot masa ni, masa tu kan kita dibawah pemerintahan British lagi kan. 1941 baru Jepun mai serang....ingat lagi tak ni??? hehehe.

Sebelum kiter ngemas stor, paham2 je la ye stor tu berhabuk berdebu, jadi kenela pakai mask muker tuk pelihara hidung mancung kiter dari terkena debu dan habuk ye ekekekeke.


Ader ghuper doktor pakar bedah tak?? heeeee

'pakar-pakar bedah' sedang melakukan 'operation'

Dah macam alien pun ader aku nengok gambo atas ni hehe. Sumer muker 'ketat' waktu ni sebab bab ngemas ni memang sumer liat sikit hehe. Tapi, yg bestnyer tugas kami koyakkan kulit buku dan asingkan dari isinya. Yang tu memang laju ar, sumer koyak cam mesin!


time tuk kemaskan meja keje sendiri

Stor dah kemas separuh. Pastu, bos suruh kami kemaskan meja keje sendiri pulak. 5s ni kan bersangkut paut dengan aspek keselamatan, jadi tempat yg paling utama adalah tempat kiter buat keje. Pasu bunga takleh letak, gambar family dalam frame takleh letak, kertas takleh lekat kat pc atau pada cermin partition. Kalau ikutkan, cawan pun takleh ader atas meja tau!

Ni je la yang tinggal atas mejo den

Sedih nengok meja keje sendiri. Dah tinggal 'tulang' je gayanye haha. Apo nak buek, 5s punyer pasal la ni. Stationery takleh letak atas meja tau, kalendar dan cermin kecik boleh.



ni je la yang termampu nak dikomehkan hehe

Stationery kena letak dalam drawer. Ahhh ni kejap je ni, sok lusa berterabur balik la dia dalam tu macam masak gulai bahahaha.


barangan peribadi sila letak dalam drawer ye.

tempat simpanan stok makanan haha. 

Biasa penuh drawer tu ngan makanan, maklumla pas raya ni makin kuatla ngunyahnyer hehe. Sayang nak makan biskut lidah buaya, peberet tuuuuu! Biskut ghayer habis angkut bawak balik umah.

Beberapa hari lepas tu, ada pelancaran program 5S di tempat kerja. Perasmian ini bermaksud, bahagian kami akan mengamalkan 5s hehe. 



bos bagi ucapan

bos rasmi 5s

Spice mamas hehe. Yang lain sumer tunjuk '5',
aku sorang je tunjuk 'bagus' means 5S tu bagus la kan
heeeeeee

See, banyak yang kita perlu contohi dari negara matahari terbit tu. Dalam dasar negara pun ada diselitkan 'Dasar Pandang Ke Timur' dan sekarang 5S. Tapi, tang satu ni je yang kiter taknak ikut Jepun...rasa-rasa ape ye?hehe

You Might Also Like

7 pengomen comel

  1. Dh lma dh demam... Tpi bilik guru tmbh 1 lagi S.. Iaitu sesak.. Dgn buku2.. Hhheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha sesak tu memang slalu kena ada kan sis :)

      Delete
  2. Assalamualaikum. bestnya buat operation beramai-ramai. sheila nak ajak kenit join review blog 2.0 sheila :- http://www.sheilashahfiekry.my/2013/09/review-blog-20.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam sheila...

      operation gini kene wat ramai2, baru ada semangat hehe :)

      Delete
  3. kemasnye tmpt simpan mknn tu
    tersusun rapi, bersih bling-bling!
    bila sebut 5s ni kan..tringat yumida masa keje kat kilang elektronik yg pemiliknya org jepun, 5s yg diutamakan
    rs berbelit lidah nak nyebutnye

    done isi tabung Nuffnang kat sini...selamat menabung :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha bling2 tu takda la sis, tapi bersih sikit la dari dulu. thank you sis, nanti kenit singgah :)

      Delete
  4. he3 bru la betol =) bersih n kemas je..5s tu dlu pernah juga blhar n amalkn..tp 2 tmpat kerja lma la hu3

    ReplyDelete

Apa kata korang?

DISCLAIMER - Hanimhashim.com merupakan blog peribadi. Segala pendapat yang diluahkan disini adalah berdasarkan dari pengalaman penulis sendiri dan tidak mewakili mana-mana pihak kecuali jika penulis nyatakan namanya di sini. Sebarang perkongsian atau penyebaran apa-apa maklumat dari blog ini samada melalui PRINT SCREEN atau apa saja cara adalah dilarang sama sekali kecuali dengan keizinan tuan punya blog. Tindakan akan diambil sekiranya hak persendirian ini dicabuli. Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Terima kasih

Facebook - HanimHashimDotCom

Google+ Followers

COPYRIGHT @ 2016 HANIM HASHIM