Protokol & Etiket Bersama CuteCarry - Appearance

Thursday, October 03, 2013

Assalamualaikum!~

Perghhh! kursus lagiiiiii....! ape boleh buat, tempoh 'matang' kami tak cukup lagi hehehe. Ada baki 4 hari lagi nak kene perabih ni. Tetiba dapat panggilan kursus lagi. This time....pasal protokol dan etiket!

Kursus kali ni pun 3 hari ja! Tapi, rasanya macam nak sambung lagi 3 hari hehe. Penceramahnya happening giler woi! Ni kali kedua kenit join kursus etiket di jabatan kenit, but i have to tell you, i love the 2nd one...! (^_^)

You won't believe who was the person yang bagi lecture pasai etiket & protokol this time. He is one and only Hafiz Mustapha a.k.a CuteCarry! He's cute yo :D Tak caya? kenit kasi gambar sat gi (^_^).

We was like...expecting someone macam serious giler kan haha. Muker serius, lagak serius, sumer serius. Kan nak belajar pasal etiket & protokol kan kenala serius..kot??? But, he's different...opkos la weh! He's stylist and image consultant (perunding imej).


Orang kuale kangso...

suka tengok his suit and his kasut....

Notes kenit tak banyak untuk dishare, pasal banyak ketawa dari menulis haha. But, i'll share with you guys what's benefit for you (^_^). Sorry la yek kalau point kenit berterabur hehe.

Cara basuh rambut
  1. Leraikan rambut (pastikan rambut tak kusut)
  2. Basahkan dengan air sejuk (air suam boleh tanggalkan kelembapan dalam rambut)
  3. Letakkan syampu di rambut. Mula urut di pusar (tengah kepala)


Tips cantikkan rambut
  • Lumurkan conditioner pada rambut dan perap dalam tuala selama 1/2 jam. 

Facial hair
  • muka bulat - elok simpan sedikit janggut
  • muka panjang - elok cukur bersih

Dalam majlis rasmi, panggilan PUAN digunakan bagi wanita (walaupun belum berkahwin), dan panggilan ENCIK digunakan bagi lelaki. TUAN untuk badan beruniform sahaja.

Deodoran.

Ada 4 jenis deodoran:
  1. spray
  2. roll
  3. stick
  4. serbuk
*JANGAN letak bedak kat ketiak, nanti bau lagi mashemmmmmmm!


Tips ketiak lebih bersih dan tidak berbau
  1. ketiak jenis mudah berpeluh - gunakan deodoran roll-on
  2. ketiak jenis kering - gunakan deodoran spray @ roll-on
  3. Cukur bulu ketiak
  4. Jangan pakai deodoran ketika KETIAK BASAH (eg. lepas mandi/berpeluh)
  5. Jika ketiak basah, lap dengan wet tissue @ basahkan tisu biasa dan lap.


homaihhh...itu beg Gucci noks! hehe

En. Hafiz sedang sedang buat 'rombakan' fesyen
pada salah seorang peserta.

1st day kursus, habis kami kene 'hentam' ngan En. Hafiz hehe. Dari kepala sampai ke kaki sumer dia komen. Kenit pun kene 'hentam' jugak! takpelaaaa....kenit redha je la. Dah memang kenit ni bukan pandai berfesyen hehehe. But, it's good to get critics from him becoz he is the expert! Banyak sangat info yang kami dapat dari En. Hafiz.

Tapi, bab kenit takleh tahan ialah masa En. Hafiz bercakap kat depan. Pom pom pom pom! macam motorbottttttttt. Laju jugak la dalam 80km/j heeeeee. Jangan marah ye En. Hafiz if you happen to read this hehe. Biasanya orang cakap laju ni kita rasa annoying sangat kan. But, En. Hafiz cakap laju but we still enjoyed his lectures dan faham apa yang cuba nak disampaikan. Opkos lawak antarabangsa memang jadi 'aset' utama En. Hafiz.

Okla, next entry kiter citer lagi pasal CuteCarry dan course ni ye (^_^). CuteCarry ader blog dan FB tau, korang boleh terjah CuteCarry.com & Facebook beliau. He's a professional...many useful tips you can get from him ESPECIALLY about fashion & style (^_^).

p/s :  ilang dah gigil tangan ni, banyak sangat menaip hehe...weeeee :D

You Might Also Like

6 pengomen comel

  1. best la kalau join kursus yang macam tu..
    sure tak terasa mengantuk kan? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau jumpa ngan penceramah yang happening cam CuteCaryy..konpom tak sempat nak lelap hehe

      Delete
  2. kak, lepas ni meletuplah akak bergaya ya. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha takde maknenyeeee...akak conservative type macam makcik2 sikit muehehe :D

      Delete
  3. nice tips kak =) sy mmg suka simpan jggut..nk mcm uai..xhbis2 lg ye kursus..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thats good fais. Teruskan simpan janggut itu memang di galakkan. Tapi, pastikan juga janggut itu ditrim kemas dan sentiasa rapi jangan kelihatan serabut dan berterabur ok ;)

      Delete

Apa kata korang?

DISCLAIMER - Hanimhashim.com merupakan blog peribadi. Segala pendapat yang diluahkan disini adalah berdasarkan dari pengalaman penulis sendiri dan tidak mewakili mana-mana pihak kecuali jika penulis nyatakan namanya di sini. Sebarang perkongsian atau penyebaran apa-apa maklumat dari blog ini samada melalui PRINT SCREEN atau apa saja cara adalah dilarang sama sekali kecuali dengan keizinan tuan punya blog. Tindakan akan diambil sekiranya hak persendirian ini dicabuli. Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Terima kasih

Facebook - HanimHashimDotCom

Google+ Followers

COPYRIGHT @ 2016 HANIM HASHIM