Thursday, February 28, 2013

Best Jugak...

Thursday, February 28, 2013 0 Comments
Assalamualaikum!~ 

Best jugak main ngan ayam ni yer. Bukan main kejor- kejor hehe. 

Alaaaa nak citer panjang-panjang pun tak syiok jugak sebab aku update kat phone je. Tunggula nanti aku dah boleh hadap laptop aku citer arr. 

Patutla mak suka bela ayam kampung....

Wednesday, February 27, 2013

Aku Sokong Orang Melayu Tapi....

Wednesday, February 27, 2013 0 Comments
Assalamualaikum!~ 

Bila gigi kau dalam kesakitan yang takleh diterima akal dan jiwa dan kau memerlukan rawatan...mana kau pergi? Opkos kau gi klinik gigi kan. 

Now...bila kau dah sampai klinik dan kau diberitahu DOKTOR BELUM MASUK LAGI MUNGKIN LAMBAT MASUK...kau 'panas' tak??? Kau 'meroyan' kan??

Apasal orang MELAYU suka meniaga main2 ha??!! Kau taknak meniaga naper kau buka klinik??Orang buka klinik pagi doktor mestila ada waktu pagi..ni kau masuk tengahari..camner kau meniaga? Dah tu punyer kuang ajo punyer asisstant cakap belakang pintu jer bukan nak hadap kami betul2!!

 Aper kau beromen ke dalam bilik tu???!Macam ni ka aku nak support MELAYU meniaga? Aku support MELAYU meniaga...tapi aku support MELAYU YANG RAJIN & BERSOPAN SANTUN. Hat yang MELAYU MALAS & KUANG AJO tu...takkan aku jejak kaki lagi ke tempat kau.

Thursday, February 21, 2013

Mata Keranjang....!

Thursday, February 21, 2013 1 Comments
Assalamualaikum sumer!~

Hamboiiii hamboiiii pagi-pagi dah bikin aku 'fanasssss'. Bukan 'fanasss' sebab takda angin, tapi 'fanass' hati! Ini yang buat aku nak membebel macam ustazah ni hehehe. Tak sangka dalam dunia blog pun masih ada yang punya 'mata keranjang'! 

V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V

Sapa yang suker sangat tengok gambar bogel ni ha?? Tak takut ke biji mata tu nanti aku korek ngan playar hehehe. Jangan nak macam-macam kat sini. Aku blogger yang penuh tulus ikhlas. Setiap entri aku adalah mengenai apa sahaja KECUALI yang bogel membogel ni! Apatah lagi gambar bogel cikgu!

Jadi anak-anak sekalian, jangan buat nakal macam ni lagi k. Duduk diam-diam baik-baik kat depan pc dan tengok apa yang HALAL sahaja. Jangan nak menggatalkan diri dengan tengok benda yang boleh 'merosakkan' pahala korang.

 Sekian...tulus ikhlas dari ustazah Hanim (^_^)

Animal Lovers Should See This! (VIDEO)

Thursday, February 21, 2013 0 Comments
Assalamualaikum sumer!~

NOT ONLY animal lovers, but ALL OF YOU should see and change today!

sumber: fb
KEBENARANNYA, kita hidup dalam dunia dan suasana yang TIDAK KISAH, TIDAK MAHU AMBIL TAHU, TIDAK PEDULI. Masyarakat dunia lebih taksub kepada "saya" & "kebendaan"  dan hanya menutup sebelah mata bila beralih kepada alam....tak kisah...tak hirau.

Sedangkan sesama manusia sudah lali menyakiti satu sama lain, apatah lagi pada binatang & alam sekitar. Bolehkah kita dikatakan bijak & maju? 

Wednesday, February 20, 2013

Makanlah Anak....

Wednesday, February 20, 2013 0 Comments
Assalamualaikum sumer!~

Dah 3 hari my Pearls ajak mengeteh pas balik keje. Kelmarin diaorg ajak ngeteh kat kedai mamak pekena roti canai. Semalam, ajak gi makan yong tau foo plak warung yong tau foo yang masuk dalam JJCM dulu tu. Petang tadi, diaorg 'pau' aku KFC plak hahahaha. Kuat makan jugak anak-anak aku ni...maaaaaacammmmmmm ibu diaorg jugak wehehehe!~


beria nau makannyer!

Kakitangan Kerajaan Terima Kenaikan Gaji & Elaun Perumahan?

Wednesday, February 20, 2013 5 Comments
Assalamualaikum sumer!~

Betoi ka??? Hamboiii suker bebenor orang keje jaan (ikut slang Mira) kalu sebut pasai naik gaji ye hehehe. Memang aku berpendapat orang keje jaan ni terlampau 'dimanjakan' sangat  terutama dalam hal membabitkan gaji & elaun. Tapi, dah orang bagi...korang hambik la kan!hahahaha. Bak kata orang-orang tua, rezeki halal jangan ditolak musuh keparat jangan dicari!heeeee~


Kempiskan Perut Buncit Anda!

Wednesday, February 20, 2013 7 Comments
Assalamualaikum sumer!~

Perubahan fizikal badan mampu mempengaruhi cara pembawaan diri seseorang di khalayak ramai. Jika dahulu perut buncit selalu dikaitkan dengan perasaan malu dan tiada keyakinan diri. Namun, kini masyarakat semakin boleh menerima fenomena perut buncit terutama pada kaum lelaki. Lihat saja artis/pelakon sekarang yang tidak lagi hanya bergantung pada paras rupa yang hensem dan badan berketak-ketak, seperti Zalif & Angah Raja Lawak. Mereka telah memecahkan taboo yang menganggap bahawa hanya yang kacak dan sasa saja boleh jadi artis.



gambar hiasan

Tuesday, February 19, 2013

Bakul Serbaguna.

Tuesday, February 19, 2013 2 Comments
Assalamualaikum sumer!~

Akhirnya bakul yang aku tempah dah pun sampai. Macam-macam design cute akak ni tunjukkan, rasa cam nak rembat habis sumer! hehehehe mujur dompet aku tak berapa nak 'warassssss'....! Aku beli bakul ni sebab nak letak toys anak-anak dara aku tu...pening kepala tiap kali diaorg main mesti bersepah macam tongkang pecah! Kalu men patung Barbie tu...boleh tahan 2 jam je pastu konpem kene 'kerat 14' ngan diaorg. Habis berterabur tangan, kaki, kepala, badan, ditanggalnya baju, dikoyaknyer skirt.... yang tinggal....??

Aku pun dah lama tercari-cari solution camner nak kumpulkan toys diaorg kat satu tempat yang senang diaorg amik & simpan balik lepas main. Kalu guna kotak alamatnya tak lama la nyawa kotak tu...habis dikoyak-koyaknya buat main..! Apekejadahnye anak-anak aku ni....sumer benda nak dikoyaknya wahahaha ganazzzzzzzz.....!

Dan bakul ini bakal menjadi 'penyelamat' aku hehehe...


ada 2 jenis design - polka dot love & flower

Amah Lambung Bayi Akhirnya Ke Penjara.

Tuesday, February 19, 2013 3 Comments
Assalamualaikum sumer!~

Kes amah warga Indonesia yang melambung bayi yang kini sedang ditahan reman telah pun dijatuhi hukuman. Baru sebentar tadi, aku dapat info dari blog Mazidul Akmal Sidik berhubung kes tersebut.

Amah warga Indonesia terbabit telah dihadapkan ke mahkamah pagi tadi dan dia telah mengaku bersalah terhadap dua pertuduhan menghempas dan menganiaya bayi berusia empat bulan. Dia didapati  bersalah mengikut Akta Kanak Kanak 2001 & Kanun Keseksaan, membawa kepada hukuman penjara 15 tahun bagi pertuduhan pertama. Sementara, bagi pertuduhan kedua dia dipenjarakan selama 5 tahun. Ini bermakna, dia akan dipenjarakan selama 20 tahun!

sumber

Ketahui BMI Anda.

Tuesday, February 19, 2013 3 Comments
Assalamualaikum!~

Dulu aku punya masalah....masalah BMI yang terlampau rendah. Maklumla, masa tu aku keding..!hehehe. 

Dengan berat aku yang hanya 45kg dan ketinggian 170cm....mana tak keding??! Macam-macam yang aku dah buat untuk naikkan berat badan aku supaya BMI aku kembali ke paras normal. 

Pastu doktor suruh naikkan berat badan...suruh makan...suruh minum susu...suruh itu suruh ini! Tapi aku tetap keding. Sampaila aku dah kawen dan beranak dua..pelan-pelan (perlahan-lahan) berat aku naik wahahahaha! Sukkewwwwww sangat wahahaha. 

Orang lain bagai nak rak makan ubat kurus nak bagi kurus, yang aku bantai makan tak hengat donia! wehehehehe....bahagia bahagia!


Carta BMI -korang boleh check paras BMI yang normal mengikut ketinggian
dan berat badan korang.

Mohon Tolong Sebarkan!

Tuesday, February 19, 2013 1 Comments
Assalamualaikum sumer!~

Masih ingat pada Tupac Shakur yang popular dengan lagu Gangster Paradise suatu ketika dahulu? Kalu korang peminat lagu-lagu rapper awal & pertengahan 90-an pasti korang ingat lagu ni. Tapi, Tupac Shakur telah mati ditembak dalam satu pergaduhan. Namun, yang aku nak kongsi di sini bukanlah Tupac Shakur tapi salah seorang ahlinya, Napoleon, ex-rapper dan salah seorang krew Tupac Shakur yang kini telah pun memeluk Islam dan bergelar muslim! Alhamdulillah...Allahuakbar!

Beliau telah bergelut dengan dadah..dan apa sahaja yang korang fikirkan DAN beliau akan berada di Malaysia untuk berkongsi pengalaman hidupnya sebagai anak seni.



Memori Kanak-Kanak Riang - Yang Mana Aku?

Tuesday, February 19, 2013 2 Comments

Assalamualaikum sumer!~

Happy giler waktu ni....! Aku darjah 3 masa ni...muker punyer la cute melampau! hahahaha. Terkenang aku zaman kanak-kanak riang. Masa ni sumernyer indah. Belajar pun tak tension...pasai masa ni kami belajar main-main hehehe. Gambar ni aku dapat dari fb seorang sahabat..mujur dia ada simpan lagi huhu.



Monday, February 18, 2013

Berita Terkini: Surau Aman Perdana Ditembak.

Monday, February 18, 2013 0 Comments
Assalamualaikum sumer!~

Aku  terbaca satu post di FB mengenai insiden surau ditembak di Klang. Surau Aman Perdana telah 'dicemari' dengan tembakan peluru hidup. Astaghfirullahalazim.....

sumber: fb syahirul.com

Dikhabarkan, tiada siapa yang tercedera dalam insiden ini. Adakah mereka sudah hilang pertimbangan sehingga tergamak 'mencemari' rumah Allah sebegini? Adakah situasi ini akan menjadi sama seperti yang menimpa di selatan Thailand? Ya Allah...lindungilah kami dari kekejaman dan kemudaratan.

Bra For.......?

Monday, February 18, 2013 3 Comments
Assalamualaikum sumer!~

Ini bukan entri lucah atau yang sewaktu dengannya. Tapi, something peliks yang uolls should take it seriously and avoid this kind of.....craziness i should say!! Menatang aaaaaapa ini??!! Bra for Men...?? Yerp, korang (kaum lelaki) sanggup pakai menatang ni?? Aku tengok pun kening aku dah senget sebelah...! Cam tak cayo jo menda ni ado.


Bra for Men - Only in Japan

Malang Bagi Psy.

Monday, February 18, 2013 0 Comments
Assalamualaikum sumer!~

Dia merupakan artis sensasi K-POP yang berjaya memikat hati anak remaja dengan hanya menari seperti kudaku lari gagah berani  mengikut rentak lagu Oppa Gangnam Style. Sampaikan anak kecil pun turut terikut-ikut style dia menari. Tapi, malang bagi Psy, artis K-POP ini telah disahkan polis mendapat sms berupa ugutan bunuh. Bunuh.....??? Hok alohhhhhh.....'ore maghi nok nyanyi nok suko-suko, alih-alih ambo pulok yang nak dibunohnyo', mungkin itulah kata hati Psy berkenaan isu ini *hehehehe*


sumber: BH

Nur Islam Buat Lauren Booth.

Monday, February 18, 2013 0 Comments
Assalamualaikum sumer!~

Allahuakbar! Maha Benar firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Maka sesiapa yang Allah kehendaki untuk memberi hidayah petunjuk kepadanya nescaya Ia melapangkan dadanya (membuka hatinya) untuk menerima Islam; dan sesiapa yang Allah kehendaki untuk menyesatkannya, nescaya Ia menjadikan dadanya sesak sempit sesempit-sempitnya, seolah-olah ia sedang mendaki naik ke langit (dengan susah payahnya). Demikianlah Allah menimpakan azab kepada orang-orang yang tidak beriman."
                                              (Surah Al-An'aam: ayat 125)

Mungkin ramai yang sudah maklum berita tentang pemelukan Islam beliau pada tahun 2010 selepas melalui 'pengalaman suci' di Iran.


Lauren Booth

Sunday, February 17, 2013

10 Rekabentuk Kereta Paling Buruk.

Sunday, February 17, 2013 7 Comments
Assalamualaikum sumer!~

Pemilihan sesebuah kereta bukan saja berdasarkan harga dan performance semata-mata, malah rekabentuk sesuatu model kereta itu juga memainkan peranan penting untuk menarik perhatian pembeli. Baru-baru ini, majalah Forbes telah mengeluarkan senarai rekabentuk kereta paling buruk tahun ini. Kalu korang nak tahu, jenama kereta yang tersenarai terdiri daripada high-brand yang menjadi idaman kebanyakan rakyat Malaysia. Mahal giler kereta-kereta ni tapi, Forbes berani kata design kereta mereka buruk! Jom kiter terjah satu persatu....


1. Toyota Prius

Model Prius untuk keluarga besar. Model hibrid ini mempunyai
rekabentuknya seperti kotak amat tidak menarik dipandang.

Apa Korang Rasa....??

Sunday, February 17, 2013 3 Comments

Assalamualaikum sumer!~

Alhamdulillah aku dan family selamat sampai rumah. Alhamdulillah jugak sepanjang perjalanan tiada kesesakan teruk di sepanjang Hiway Plus Ayer Keroh-Kuala Lumpur. Walaupun perjalanan hanya makan masa 2 jam tapi aku takleh amik risiko nak balik lepas maghrib...kang ada yang kebas punggung duk lelama dalam kete!

Sampai umah, letak beg, duduk-duduk rehat dan tengok tv. Melopong aku tengok 'gazet' berita pasal berita bayi didera! GILER!!!! Bayi dihempasnye???!!!......GILER!!!


Friday, February 15, 2013

Jacket Cardigan Dah Sampai Weeee!~

Friday, February 15, 2013 6 Comments
Assalamualaikum sumer!~

Sejak dua menjak ni aku suke benor pakai cardigan. Kalu pi Uptown mesti nak tengok cardigan hehe. Tapi, nak pi tengok selalu..nak belek satu persatu..tu bukan aku la. Mana yang berkenan dengan 'taste' dan dompet aku, itulah yang aku rembat dulu.

Sama lah jugak kesnya dengan jaket cardigan yang baruuuuuu je sampai. Aku beli online dari seorang blogger yang aku dah lama dah jadi silent reader dia ehek ehek ehek. Beliau seorang blogger dan juga usahawanita yang menjual baju-baju yang cun melecun! (maafkan saya kalu tersilap ye kak) Baru-baru ni, aku ada beli sehelai jaket cardigan dari beliau....very the gojes!~
dah sampaiiii weeeee :D

Show & Tell : BR1M 2.0

Friday, February 15, 2013 1 Comments
Assalamualaikum sumer!~

Are you still in the BR1M mood?? Well, those who have already picked your BR1M...congrates! Those who still standing in the line...be patience ya! Nothing to say..just let the pictures tell the story...enjoy! (hopefully)


in the morning...longgggggg queue!~

Tanda Terkena Santau & Cara Mengelakkannya.

Friday, February 15, 2013 2 Comments

Assalamualaikum sumer!~
Di akhir zaman ni, lagi ramai orang menggunakan ilmu sihir @ ilmu santau untuk membuat aniaya terhadap orang lain. Walaupun sumer serba serbi canggih tapi budaya santau tetap tebal 'melekat' dalam kehidupan seharian masyarakat kita. Apa puncanya??cemburu,iri hati,perasaan dendam terhadap seseorang inilah yang mencetuskan fenomena santau.

Thursday, February 14, 2013

Let's Improvise!~

Thursday, February 14, 2013 2 Comments
Assalamualaikum sumer!~

Dulu-dulu kalu kiter gi post office ker, JPJ ker, JPN ker mesti kene beratur panjang kan? Masa dulu mana ada sistem nombor giliran ni lagi. So, ramai-ramai la pakat beratur berjam-jam sampai lenguh lutut! Sekarang ni pun ada gak tempat-tempat tertentu yang belum menggunakan sistem nombor giliran tu lagi kan? Terutama di kawasan pedalaman yang penduduknya ramai.

Guns 'N' Roses Bakal Beraksi Di SIC.

Thursday, February 14, 2013 0 Comments
Assalamualaikum sumer!~


Pada otai-otai yang membesar bersama lagu-lagu Guns 'N' Roses, pasti korang hafal ngan lagu-lagu fofular diaorg suatu ketika dahulu. Pasaipa aku kasi besaq 'suatu masa dahulu'? Pasai suatu ketika dahulu kumpulan rock ni sangat digilai peminatnya seantero dunia! La (sekarang) ni...? Fofular lagiii...tapi fofular tang lagu-lagu dia je la. Tang kumpulannya dah tak berapa nak fofular. Orang ingat Guns 'N' Roses pun pasai lagu-lagu lama dia yang best tu.

Wanita Paling Unik Dikebumikan.

Thursday, February 14, 2013 2 Comments
Assalamualaikum sumer!~

Apakah definisi CANTIK bagi korang?

Apakah definisi HODOH pula?

Title sebenar ialah 'Wanita Paling Hodoh Di Dunia Dikebumikan', tapi untuk blog aku ni aku gunakan title yang lebih bersopan dan berhemah, because u know why. U don't know why?? Because, no one deserved to be called HIDEOUS by any means!U don't judge them until you read the true story. Takper, kiter baca dulu berita di bawah...k

Julia Pastrana

Aku Salah Dengar Kah??.....Valentino??

Thursday, February 14, 2013 2 Comments


Assalamualaikum sumer!~

Pagi ni jalan masih 'clean & clear' lagi, punyer la syok racing kat Federal tu! Kona baring lagiiiii....mujur bukan aku yang terbaring huhu. Sebab my Pearls takda minggu ni bersama aku, maka pagi tadi aku tukar channel sat pi kat ERA fm. Ingat nak dengar la berita trafik keeee berita jam 7 keeee....sekali masa iklan.....,



"Selamat hari Valentino Rossi...."


Jap jap...aku salah dengar ka?? Aku tak pasti...boleh jadi aku salah dengar ni! Ahhh..ignore je la. And bila time JOHARA on-air balik aku dengar plak segmen TEKA BUNYI...dan sekali lagi...aku dengar DJ tu cakap,

"Selamat hari Valentino Rossi..."

Wednesday, February 13, 2013

Pope Benedict XVI Pecah Tradisi 600 Tahun Letak Jawatan.

Wednesday, February 13, 2013 2 Comments
Assalamualaikum sumer!~

Sapa ada tengok berita semalam? Kalu korang tengok mesti korang tau pasai ni nak. Dunia dikejutkan dengan berita Pope Benedict XVI yang mengumumkan akan meletakkan jawatannya sebagai ketua agama Kristian pada hujung bulan Februari ini (28 Februari). Secara tradisinya, atau lebih tepat lagi sejak 600 tahun lalu, tidak pernah seorang Pope pun yang melepaskan jawatannya, kecuali jika dia dah mati.

Menurut laporan dari guardian.co.uk, Pope yang telah berusia 85 tahun itu mengambil keputusan untuk melepaskan jawatannya kerana faktor usia yang kian lanjut di samping  kesihatan diri yang semakin tidak menentu. 

Anggota Polis Boleh Minta Angpau.

Wednesday, February 13, 2013 2 Comments

Assalamualaikum sumer!~

Kalu di negara kita, pemberian angpau kepada anggota polis semasa bertugas adalah menjadi satu kesalahan BESAR & SERIUS yang boleh disabitkan sebagai RASUAH! Namun, ia tidak akan menjadi salah apabila sampul angpau yang diterima itu TIDAK mengandungi wang ringgit tapi habuk je hehehe *koya spanar ye ko nim! tampar laju-laju kang!*


Gambar hiasan

Senangnya Beranak!

Wednesday, February 13, 2013 2 Comments
Assalamualaikum sumer!~

Allahuakbar! Dalam dok sedap-sedap shopping pun boleh nak terberanak ye. Mungkin wanita ini tidak merasa sakit sedikit pun atau tak menjangka yang dia akan melahirkan anaknya seawal itu! Peristiwa melahirkan anak di laluan kaki lima bukan selalu terjadi...apatah lagi peristiwa itu dirakam CCTV!

Menurut HMetro, wanita ini,  Kim Leighton, 25, ditemani ibunya, Sue, 54 bershopping di sebuah pusat beli belah di Buckingshire pada pukul 2 pagi! Ketika menuruni tangga untuk ke hospital, Kim dapat merasakan bayinya seperti hendak keluar. 


PARAMEDIK tiba untuk membantu Kim dan bayinya: HMetro

Pencuri Oh Pencuri!

Wednesday, February 13, 2013 6 Comments
Assalamualaikum sumer!~

Apa nak jadi ngan pencuri lening (sekarang ni), semakin buruk bebenor perangainye! Kalu dah dasar nama pencuri tu, dah tentula sumer benda nak dikebas! Tapi...hat ni, aku tak tahu la samada pencuri ni 'low standard' atau 'desperate' sampai kain penutup jenazah pun dia terfikir nak curi! 

Haihhh macam-macam pesen la pencuri lening. The question is...si pencuri tu tau tak kain yang dia curi tu kain penutup jenazah?? Kalu la dia tau...memang nyesal tak sudah laaaaaa mat oiii!~

lakonan semula kain penutup jenazah yang dicuri -HM

Tuesday, February 12, 2013

Sanah Helwah (^_^)

Tuesday, February 12, 2013 0 Comments
Assalamualaikum sumer!~

Dah petang pun, and still aku kat kampung yang mendamaikan. Orang lain dah mula nak balik umah masing-masing selepas lama  bercuti. Malam tadi pun dah start 'jam' kat hiway PLUS. Malam ni lagi dashyat kot, lagi ramai la orang ber'gusti' kat tengah hiway malam ni hehehe. Aku ngan incik somi?? Kitaorg balik sebelum subuh sok hahaha...sempoi tak? Dari kampung straight to opis, insyaAllah boleh sampai sebelum kul 7.30am. Kitorg dah bese travel awal-awal pagi...lebih mudah dan yang penting tak perlu menyesakkan diri dalam trafik 'jam' kat hiway tu.

Dalam 2/3 hari ni angin bertiup agak kencang walaupun tak hujan.  Seronok rasa hirup udara segar. Tapi sok keje opis konpem berlambak! Padahal...buat je la ye dop?hehehe. Orang lain takda keje tu lagi kasihan, so anim janganla nak komplen kalu keje berlambak plak. Bukan suruh angkat batu pun hehe. Nakal anim ni!

Apaperpun, untuk hari ni amatlah spesel bagi kedua ikon yang dihormati oleh geng muda. Sapa lagi kalu bukan Ustaz azhar Idrus (UAI) & Imam muda Ashraf . Sanah helwah buat mereka berdua, semoga Allah sentiasa memberkati hidup dan amalan mereka juga sumbangan mereka dalam menyampaikan dakwah kepada masyarakat terutama orang-orang muda.

Umur yang panjang dan rezeki yang murah adalah ujian dari Allah s.w.t , maka sebagai muhasabah untuk diriku & korang sumer agar mengisikan umur yang kita ada ini dengan memohon keredhaanNya dan beribadah seikhlas mungkin. Wallahualam.


Buah-Buahan Dalam Al-Quran.

Tuesday, February 12, 2013 2 Comments

Sesungguhnya Islam itu lengkap dari pelbagai sudut. Ia datang bersama pakej lengkap untuk orang2 yang mahu mengambil manfaat darinya. Maka, beruntunglah orang-orang yang beriman dengan Tuhan dan KitabNya.
Namun, manusia seringkali 'tercicir' ilmu pengetahuannya dalam menafsir ayat-ayat dari al-Quran tentang manfaat dan khasiat makanan yang baik.

BUAH-BUAHAN DALAM AL-QURAN

Antara kekuatan buah-buahan yang diceritakan dalam Al-Quran adalah:


Monday, February 11, 2013

The Sweetest Smile.

Monday, February 11, 2013 0 Comments
Kakak: " buuu...kakak nak lukis muka ibu ni, ibu senyum jap"
Aku: " okey...." *sengih sambil sepetkan mata*
Kakak: "bu...buat 'peace' bu"
Aku: "pulakkkk?" *angkat dua jari buat peace*
Kakak: "ok ok...diam jap....................ok ok kakak dah dapat"

Best gak jadi model tuk anak. Kakak memang suka melukis dan mewarna. Suruhla dia lukis apa pun, dia mesti no problem punyer. Sekarang....lukisan kakak dah siap....nak tengok? Tuuuuuu.....habis satu badan ibu diwarna-warnikan. Means ibu ni 'colourful' dan ceria sepanjang waktu hehehe.

And after she finished her drawing and she showed it to me and asked, "ibu..lawa tak kakak kaler?", aku jawab, "very beautiful kak, colourful. Ibu suka kakak kaler colourful", and that when she smiled the sweetest smile I've ever seen. Remember, when u praise them for what they love doing most, they will give u the best gift of ur life....and that is LOVE.
And that is the best gift from Allah to us..Alhamdulillah~


Bunyamin Omar: 'Solat Jangan Tinggal'

Monday, February 11, 2013 4 Comments
Assalamualaikum sumer!~

Aku sangat tertarik pada satu artikel di SinarHarian tentang satu pesanan beliau yang pada aku cukup memberikan kesedaran bahawa apa jua yang kita lakukan dalam hidup, baik dalam kerjaya mahupun ketika sukan, JANGAN SESEKALI TINGGAL SOLAT

Allah telah berfirman dalam al-Quran yang bermaksud:

"Dan dirikanlah oleh kamu akan sembahyang dan tunaikanlah zakat dan apa jua yang kamu dahulukan dari kebaikan untuk diri kamu, tentulah kamu akan mendapat balasan pahalanya di sisi Allah. Sesungguhnya Allah sentiasa Melihat segala yang kamu kerjakan"
( al-Baqarah : 110)

Siapa Yang Dimalukan BIG TIME Di Konsert Psy?

Monday, February 11, 2013 1 Comments
Assamualaikum sumer!~

Mula-mula aku tak faham bila baca artikel mengenai PM dimalukan di Rumah Terbuka CNY di Penang semalam. Sapa yang malukan dia? Bukankah dia yang menganjurkan dan menjemput Psy beraksi di rumah terbuka tu?Pasaipa plak dia yang terkena balik?


Psy di konsert Rumah Terbuka CNY semalam, di Penang.
Ghuper-ghupernye PM kene malu BIG TIME dengan penduduk Penang...hehehehehe. Kalu korang belum tengok video ni lagi, jom kiter terjah ramai-ramai, dan tengok PM kene malu tang mana heeee~

Ada Apa Dengan Kebun Pak Awang?

Monday, February 11, 2013 2 Comments
Assalamualaikum sumer!~

Walaupun malam tadi Kenit tak cukup tidor, Kenit tetap teruskan dengan rutin seharian seperti biasa. Hari ni Kenit on9 awal skit sebab incik somi balik ari ni. So, sementara dia belum sampai Kenit boleh update blog kesayanganku ini hehehe.

Macam biasa, Kenit check-in kat nuffnang kot2 kalu ada berita gumbira tentang BE ke. Tapi, hampa...! Ahhh, takda hal la tu small the pieces, sok lusa dia muncul la tu huhu *pujuk hati*. So, biler Kenit check kat keywords yang paling fofular, Kenit terjumpa ni....

Sunday, February 10, 2013

Manusia Bionik Pertama Di Dunia! (Gambar)

Sunday, February 10, 2013 0 Comments
Manusia memang diberi kelebihan dan kepandaian oleh Allah s.w.t sejak zaman Nabi Adam a.s lagi. Ini dikuatkan lagi dengan firman Allah yang bermaksud:

"Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya. Kemudian Kami kembalikan dia ke tempat yang serendah-rendahnya (Neraka), kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal soleh; maka mereka pahala tidak putus-putus." 

       ( Surah Al-Tin ayat 4-6)

Pelbagai teknologi dicipta oleh manusia sejajar dengan peredaran zaman dan keperluan manusia sejagat. Ada yang beri manfaat, ada juga yang memberi mudarat. Tapi, apa yang nak aku kongsikan di sini, sesuatu yang baru dalam dunia teknologi penciptaan robot manusia.

Azad Jasmin Dilarang Jumpa Anak?

Sunday, February 10, 2013 2 Comments
Haaaaaa..serius ni! Apekeheinyer Azad takleh jumpa anak dia?? Gaduh ke diaorg ni?? Hishhh musim hujan sejuk-sejuk gini pun ramai yang bergaduh samapi bercerai berai. Terpikat aku pada kata-kata seorang ustazah (tak ingat nama beliau) dalam rancangan Primadona (aku tak tengok, cuma tertengok iklan dia je hehehe) kat ASTRO yang mengatakan, sebab mengapa rumahtangga tidak dapat kekal lama...sebab, pasangan lebih mencintai manusia melebihi dia mencintai Allah, maka Allah tarik kebahagiaan pasangan tersebut (nauzubillah!) Semoga kita bukan sebegitu ye anak-anak.

Azad mengakui rezekinya dalam bidang lakonan semakin bertambah selepas bekahwin dan menimang cahaya mata.

Pakcik Uzur Nak Cari Calon Isteri Warisi Harta.

Sunday, February 10, 2013 6 Comments
Kadang-kadang harta yang banyak takkan dapat memenangi kasih sayang anak dan saudara, apatah lagi kalu nak suruh diaorg jaga kiter bila dah tua. tapi, kalu takda harta lagi la orang tak pandang kat kiter. Jangan kan kata orang...anak sendiri bila-bila boleh buang kiter. Tapi, dalam kes ni ayah banyak harta...tetap kene buang ngan keluarga! Kadang-kadang harta yang banyak takkan dapat mengisi 'kekosongan' & mengubati kesunyian dalam hati. Tambah malang bila anak-anak sendiri pun tak peduli tentang ayah sendiri yang terlantar uzur.

Banglo milik Ibrahim bernilai lebih RM1.8 juta di Taman Keramat, Kuala Lumpur.

Borak-borak Kampung.

Sunday, February 10, 2013 2 Comments
Assamualaikum sumer!~

                              

Pagi yang mendamaikan....jiwa tenang bile hirup udara bersih kat kampung ni. Mak plak buat cekodok pisang pagi ni perrrrggghhh lagi 'kembang' la aku hehe. Bukan aku taknak masak, tapi time ni la aku nak manja-manja ngan mak, nak rasa air tangan mak yang tiada tandingan!  Inilah part paling best kalu cuti lama skit. ..hehe.

Sempena 4 hari cuti CNY ni, aku bawak anak-anak balik kampung spend time ngan atok dan wan diaorg.  Incik somi plak ada 'part time' di KL ,so lusa baru balik sini balik.
Aperpun, kali ni aku tak bawa balik laptop sebab kalu bawak balik pun tak guna...tahap line tenet  mengalahkan unta padang pasir!  Still aku nak update ... tak kira nak jugak! hehe.  Blogging kan obsesi baruku..kalu tak citer sehari macam tak lengkap je  rasa.


                          

So, pe cer arini? Gambar ni aku snap dari paper semalam. Disebabkan aku malas nak gi kedai beli paper maka aku amik je la gambo semalam hehehe. The question is....meletops ker?? Aku dah lama ketinggalan bab2 tengok wayang ni. Tabiat ni dah lama aku tinggalkan since aku pregnant anak sulung. Lagipun, aku bukan kaki wayang tegar, kalu kawan ajak barulah aku terhegeh-hegeh nak gi. Kalu nak gi sorang tu bukan aku la hehe.

Incik somi memang minat ngan filem arahan Mamat Khalid. Dari filem Man Laksa sampai la ke Hantu Kak Limah kalu ada tayangan ulangan dia yang dok hadap depn tv tu. Aku? Aku menurut jer, tak kisahla filem apa pun tapi kalu teruk mengarut benor aku tutup terussss.                           

So, di sebalik kontroversi Awie & promosi filem ni yang gempakzzz kemungkinan ramaila yang akan serbu pawagam kali ni. Pasal kontroversi Awie ngan hal kelab malam tu memang aku tak suker ...hatta ko seorang artis pun ko tak terkecuali dari hukum Allah, setuju?  Hal sebegini takyah malu-malu nak komen,bende gini kan basic, takkan nak tunggu jadi ustaz/usrazah baru leh tegur?? Kalu tak betul kene tegurla...ke guaner?

Saturday, February 09, 2013

4 Peringkat Dosa: Dimanakah Anda?

Saturday, February 09, 2013 6 Comments
Setiap makhluk bergelar manusia pasti tidak terlepas dari melakukan dosa, baik dosa kecil mahupun dosa besar. Namun, adalah menjadi fitrah manusia apabila dia melakukan dosa pasti akan memohon kepada Tuhannya agar diampunkan dosa tersebut.


Walaubagaimanapun, manusia tidak terlepas dari cengkaman ego sendiri yang apabila dia melakukan dosa, masih juga tidak bertaubat dan kembali ke jalan yang benar. Golongan ini adalah golongan yang sombong dengan Tuhannya, Pencipta Sekelian Alam. Adakah kita termasuk dalam golongan ini? Jom kiter terjah!~

Dosa Peringkat Pertama

Seseorang membuat dosa serta lambat menyesali perbuatannya atau pun lambat bertaubat atas dosanya…. Ini adalah peringkat awal bagi orang yang membuat dosa.. Jika seseorang itu berterusan membuat dosa pada peringkat pertama ini, maka ia akan secara automatik akan naik ke dosa peringkat kedua..
Dosa Peringkat Kedua

Seseorang itu akan membuat dosa dan tidak merasai apa-apa diatas perbuatannya… Peringkat ini amat bahaya kerana ianya adalah bibit bibit permulaan yang boleh menggugurkan iman seseorang..
Dosa Peringkat Ketiga

Seseorang itu membuat dosa dan merasa bangga dengan perbuatan dosanya….Peringkat ini akan sampai kepada suatu situasi dimana orang yang membuat dosa mula merasa sombong, bongkak dan riak. Ucapannya juga akan membawa kepada unsur MURTAD (nauzubillah!).. Contohnya ucapan, “Aku minum arak ni biasa ajee..setakat sebotol tak mabuk lagi. “Selepas peringkat ini seseorang itu akan sampai ke peringkat keempat..

Dosa Peringkat Keempat

Seseorang itu akan membuat dosa, bangga dengan perbuatannya dan mula MEMANDANG HINA ATAS KEBAIKAN ATAU KEBAJIKAN… Pada peringkat ini orang tersebut mula mencabar Al-Quran, Hadis & Sunnah kerana sifat sombong, bongkak dan riak sudah sepenuhnya menguasai diri..
Oleh itu hendaklah kita sentiasa berkira-kira tentang perbuatan kita setiap hari dan cepat cepat bertaubat atas kesilapan atau perbuatan kita yang berdosa dan masuklah kita di kalangan orang orang yang bertaqwa disisi Allah..
Seseorang sahabat pernah bertanya kepada Rasullullah, “Wahai Rasulullah akan adakah orang yang menyeru kearah kejahatan dan dosa setelah datangnya islam yang lengkap ini.” Rasullullah menjawab,” Ia, memang akan ada pendakwah neraka di akhir zaman setelah datang islam yang lengkap.” Sahabat bertanya, ”Wahai Rasulullah apa yang perlu aku lakukan sekiranya aku bertemu zaman itu dan pendakwah neraka tersebut." Rasulullah menjawab, “Hendaklah kamu cari ulama ulama benar (ulama pewaris nabi) dan berpeganglah kamu kepadanya dan jangan sekali kali kamu lepas darinya.”
Wallahualam…


Friday, February 08, 2013

Cerana Seafood.

Friday, February 08, 2013 1 Comments
Assamualaikum sumer!~

Malam tadi lepas antar abah ke Terminal Bas Sepadu (TBS), aku ajak incik somi pi makan seafood. Sejak kami duduk KL ni, pilihan makan seafood kami ialah di Cerana Seafood. Restoran seafood ini terletak di Cheras, kalu korang lalu kat hiway Cheras-Kajang tu, ada stesen Petronas belah kiri kan, Cerana Seafood kat belakang stesen minyak tu jer.

So, kami empat beranak pun pegi la makan kat situ malam tadi. Satu yang buat aku terpikat untuk menjamu selera di sini ialah walaupun lokasi restoran ini duduk di belakang stesen minyak, tapi ia masih mempunyai scenery yang sangat memuaskan mata memandang hehehe. Nanti aku tunjuk...jom masuk dulu!~


Selamat Datang ke Cerana Seafood

Tiada Jodoh, Kieran HOT FM Sah Becerai.

Friday, February 08, 2013 1 Comments
Kieran DJ HOT FM

Penyampai radio Hot FM, Kieran atau nama sebenar Maskiran Jakiran mengesahkan bahawa beliau dan Yang Azliyang Mohd Yunus sudah sah bercerai.
Jika sebelum ini beliau hanya mengesahkan bahawa dia dan bekas isteri tidak tinggal serumah semenjak Mac tahun lalu, Kieran yang sudah tujuh tahun menjadi juruhebah radio Hot FM memberitahu pihak media bahawa pada tanggal 28 November 2011 dia dan isteri telahpun bercerai secara sah.
Tidak mahu menghebahkan berita tersebut pada awalnya kepada pihak media kerana gusar menyinggung perasaan emak, Kieran menjelaskan status sebenar setelah ditemui di Majlis Kesyukuran Hot FM semalam bertempat di Restoran Puteri, Taman Tun Dr. Ismail (TTDI)
"Kami telah sedaya upaya untuk menyelamatkan rumah tangga ini demi anak-anak namun disebabkan tiada persefahaman kami ambil jalan untuk berpisah."
Walaupun sudah berpisah, Kieran dan bekas isteri masih menjalinkan hubungan baik dan kini mereka anggap seperti kawan baik demi anak-anak.-yahoo.malaysia

P/S: Walau kasih terputus di tengah jalan, hidup mesti diteruskan.

Ujian Mengesan Jin Dalam Badan.

Friday, February 08, 2013 1 Comments
Pernahkah anda mengalami suatu perasaan ganjil di mana anda terlihat seperti bayangan manusia atau lembaga di tengah malam? Bisikan ganjil juga seakan-akan kedengaran memanggil anda ketika sendirian?


Bunyi-bunyi pelik dan seumpamanya. Hal ini berkemungkinan berlaku kerana kita tinggal bersama makhluk Allah yang lain iaitu Jin.

Pencari Hantu Buru Hantu Bersama 'Seekers'.

Friday, February 08, 2013 1 Comments
Assalamualaikum sumer!~

Pernah tengok program Seekers di tv? Program yang merakamkan aktiviti paranormal ini sudah lama ditayangkan di ntv7. Aku pernah menjadi penonton setia rancangan ni dulu. Maklumla, masa tu teruja sangat nak tengok kelibat 'lembaga' dalam tv hehehe. Tapi, yang aku dapat tengok hanya pempuan menjerit, nangis-nangis. Kalau ada pun, mungkin hanya imbasan cahaya ganjil yang 'terbang' di situ (rumah kosong)

Aku rasa lebih sesuai menggunakan perkataan memburu ENTITI dari memburu HANTU kan? Sebab yang nak dicari ni bukan binatang, tapi ROH yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar.  Dan bukan mudah nak buru 'entiti' ni. Bukan macam buru binatang, letak perangkap dan umpan dan tunggu 'dia' datang.  


Robb Demarest (dua dari kanan) bersama pihak produksi untuk
rancangan 
Seekers di ntv7-mstar

Thursday, February 07, 2013

Anak Syurgawi: Al-Fatihah Buat Adik Adam Syukri.

Thursday, February 07, 2013 5 Comments
Assamualaikum sumer!~

Lama tak dengar khabar mengenai perkembangan terbaru adik Ahmad Adam Syukri. Terkejut aku bila baca twitter Fedtri Yahya di Facebook tadi. Dan bila aku baca di wall Ahmad Adam Syukri, banyak mesej yang menyampaikan ucapan takziah kepada keluarga arwah adik Adam. 


Innalillahiwainnailaihiroji'un...Allahurobi~


Sumber: fb

Jangan Sesekali Cakap F*** Pada Hakim! (Video)

Thursday, February 07, 2013 1 Comments
Assalamualaikum sumer!~

Jangan korang sesekali cari pasal dengan orang yang mempunyai kuasa untuk membuatkan hidup korang menderita!hahahaha. Itu termasuklah HAKIM!


Dari kiri: Penelope Soto & Hakim Jorge Rodriguez-Chomat

Tu laaa gatai sangat pi ketawa kat hakim tu pasaipa. Hang ingat lucu sangat ka kes hang ni??. Dan, inilah akibatnya bila hang buat mahkamah macam kelab malam!heeeee. Kes ni terjadi di Miami, seorang remaja dihadapkan di mahkamah atas tuduhan memiliki dadah Xanax dan semasa dia menghadap hakim untuk kesnya diadili. Jom kiter terjah video ni!~