ruangiklan
ruangiklan

Saturday, March 16, 2013

Mencuri Tak Kira Tempat.

  No comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

gambar hiasan

Ia berlaku di tempat-tempat awam terutama di masjid & surau, seakan-akan sudah menjadi kebiasaan. Kalau lepas time solat Jumaat, solat terawih memang akan ada yang balik berkaki ayam. Yang hilang mungkin sepasang...dua pasang...berpasang-pasang. Bila dah ilang, orang yang dituduh tak lain tak bukan...Mat Pit (mat dadah). 

Friday, March 15, 2013

Jadual Gaji Minimum-Maksimum: Pekeliling Perkhidmatan Bil. 2/2013

  9 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Berikutan pengumuman PM mengenai penambahbaikan jadual gaji minimum-maksimum bagi Pegawai Perkhidmatan Awam Persekutuan Di Bawah Sistem Saraan Malaysia, adalah dimaklumkan bahawa satu Pekeliling Perkhidmatan Awam telah dikeluarkan oleh Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia hari ini melalui laman web rasminya, www.jpa.gov.my


Me & My 'Pearl'.

  No comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Wanita & permata memang tak boleh dipisahkan! At least, itulah yang aku tengok kat iklan di TV hehehe. Tapi, aku tahu 'hubungan istimewa' yang sedia terjalin pabila wanita melihat cincin permata di depannya! Memang tak dapat diungkapkan dengan kata-kata apatah lagi kalau ia pemberian dari orang tersayang, ye dop ye dop?

Hey, saper tak teruja bila dapat cincin permata kan kan kan? Actually, aku prefer cincin emas...emas 916..baru ada value! hahahaha. But, kali ni aku sangat terharu,terpaku & termalu-malu bila ANAK sendiri yang sangat BERMURAH HATI menghadiahkan cincin permata buat ibunya ini....! *sambil jeling kat Pak Jelan* aiyaaaaa, anak lagi romantik dari bapak ka.....!

Dunianya 'Terbalik'!

  No comments    
categories: 
Assamualaikum!~

Sesungguhnya Allah itu Maha Berkuasa. Tiada kesangsian bagiNya terhadap setiap kejadian yang berlaku apatah lagi bagi manusia yang merasakan ia mustahil untuk terjadi! Dan di atas KekuasaanNya itulah maka, lahirnya manusia-manusia yang 'unik' dan 'luar biasa' dari yang lain. Jom kiter terjah!~


Bojana Danilovic membaca akhbar secara 'terbalik'

Kami Suka Kuey Tiow-ing!

  1 comment    
categories: 
Assalamualaikum!~

Tahukah korang kuey tiow merupakan makanan kegemaran aku? hahaha tak tau? sekarang aku dah habaq, hang pa dah tau la kan hehehe. Sejak aku pindah KL ni, susah bebenor nak jumpa char kuey tiow yang sodap! Tak macam kat Kuantan dulu, aku start kete, naik Batu 11 dah tercegat depan warung Penang Char Kuey Tiow...uuhhhhh terbayang-bayang kesedapan & kelazatan char kuey tiow pakcik tu.

Bila dah mai KL mula la meroyan cari char kuey tiow sedap!Ada tu memang ada, tapi yang ada jauh sangat la plak. Aku pernah makan char kuey tiow Sani kat Subang tu. Boleh tahan...tapi giler la kalu aku ni gi sana  hadap ari-ari! Eh, jangan tak tau...aku ni boleh dikategorikan sebagai GILA BAYANG kat char kuey tiow tau! Kalu dah sedap di tekak, hari-hari aku boleh makan benda yang sama! Makan la sampai muntah...! wahahaha~ 

Berdoa Semudah Petik Jari?

  2 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

gambar hiasan

DOA

Doa bermaksud 'permintaan' atau 'permohonan'. Dalam konteks Islam, doa bererti memohon atau meminta pertolongan dari Allah s.w.t.  Seperti firman Allah yang bermaksud:


"Mohonlah (mintalah) kamu kepada-Ku, pasti Aku perkenankan (permintaan) kamu itu."
(Surah Al-Mu'minun: ayat 60)

Thursday, March 14, 2013

Two Sides Of The World

  3 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~


ON ONE SIDE......


This morning aku terbaca pasal satu pesta makan yang diadakan di Thailand untuk gajah-gajah mereka. Bukan saja pesta makan malah, 13hb Mac merupakan Hari Gajah yang disambut setiap tahun di sana sebagai penghormatan kepada binatang itu. Betapa sayang & hormatnya mereka kepada binatang  yang dianggap suci itu.....

Bila Si Kenit Bertukar Wajah!

  5 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Dah lama sebenarnya aku nak tukar nama blog ni. Bunyi macam tak kena ngan aku plak. Orang Melayu mestilah bunyinya Melayu, takkan plak bunyinye omputih ye dop? Nak kata aku ni kacuk omputih takdop pulak hahahaha. Jadi, kali ni aku nekad nak tukar nama blog yang agak keomputihan kepada kemelayuan hehehe.


Header baru

Wednesday, March 13, 2013

Dia Anti-Ali Punyer Air Tongkat.

  2 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Tiap kali dia dengar je Pak Jelan nak air tu, mesti dia tarik muka buat muka macam ayam berak taik kapur. Sungguh tak gemarnye dia pada air tu. Hatta, dalam keadaan tak sihat ni pun dia sempat kasi warning order lagi kat ayah dia jangan minum air tu depan dia. Tak tahan bau busuk air tu katanya.....hamboiiii dalam sakit-sakit pun kuat lagi idung tu!

Kalau duk dalam kete turunkan cermin tingkap tu kengkadang mestila ada bau tak menyenangkan dari luar. Bau longkang ke, bau loji kumbahan ke, bau air dari lori sampah meleleh atas jalan ke...sumer tu memang akan buat dia tutup idung sambil kata, "eeiiiiii aper bau busok ni buuu?" Memang begitula gayanya si Mira...mudah sentap dengan bau-bau yang tidak menyenangkan hehe. Sensitip giler deria bau dia! Kengkadang tu, kiter lom kentut lagi dia dah dapat baunya...! Maner taknye..dia kentut dulu bau dia la kuar dulu hahahahahaha~

HRMIS Itu Amat Meyakitkan!

  4 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Kalau dulu nak isi borang cuti amatlah leceh! Nak kena isi borang nak kene bawak gi mengadap penyelia kemudian kene tunggu big boss sain barulah cuti ko lulus! Itu zaman Pak Kaduk...! La ni zaman canggih..sumer di ujung jari ngeh3x~

Tiap kali masuk HRMIS tak lain tak bukan hanyalah kerana nak COLI..eh eh COTI! ha ko kan dah typo!! geram sangat sampai tershashul jari Kenit menaip! Saper kat sini macam Kenit?  bab SKT & LNPT hanya terjah bila dah dekat ujung tahun je. Masa tu pun barulah kalut nak update SKT masing-masing atau update data peribadi huhu. 



Buku Teks: Digital @ Konvensional?

  No comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Sebelum muncul abad ke 20, kebanyakan pelajar seluruh dunia masih menggunakan buku teks sebagai rujukan maklumat di sekolah. Para pelajar terpaksa membawa buku-buku teks yang berat ke sekolah setiap hari walaupun terdapat jadual subjek yang disediakan. Buku-buku teks ini pula ada yang tebal & bersaiz besar, maka ia sedikit sebanyak memberikan 'tekanan' kepada para pelajar.

Namun, manusia ini ternyata memang cepat menginovasi sesuatu kaedah, termasukla kaedah pembelajaran yang praktikal & terbaik bagi generasi muda masa kini. Penggunaan buku teks tidak lagi dilihat sebagai medium saluran informasi yang praktikal di sekolah. Maka, para saintis menawarkan teknologi baru bagi menggantikan buku teks...iaitu iPad!

canggih wooooooo!

Jenis Pesawat Tempur Malaysia.

  4 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Antara cita-cita aku masa kecil dulu...nak jadi PILOT! Acah je...aku nak jadi PRAMUGARI sebenarnya hahaha. Sebab, best tengok dressing pramugari masa tu...dengan kebaya ketat dan beg galas di tangan berjalan lenggang kangkung dalam airport heeeeee. Yang lagi bestnyer, dapat pergi serata dunia tengok negeri orang sambil bekerja....syok beb! I guess....

Tapi, tu cerita lama. Hakikatnya, aku ni boleh dikatakan Acrophobia (takut pada ketinggian). Aku rasa bila kedua-dua kakiku berada di atas tanah itu lebih baik & selamat bagiku hahaha. Dah tu, aku tak reti berenang..takat kaki cecah tanah dalam air tu boleh la lepas tu mulala aku HELP! HELP! HELP! hehehehe. Atas awan dop leh, dalam air dop leh memang totally fail la nak jadi pramugari pun. So, dop leh dop leh.....

Singapore Berminat Dengan Pesawat F35.

  No comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

F35 Joint Strike Fighter

Singapore dikatakan berminat untuk memiliki pesawat tempur F35 bagi walaupun ia masih dalam proses pembangunan. Ini bagi menggantikan pesawat tempur sedia ada iaitu F15 dan F16. 

Tuesday, March 12, 2013

Bukan Yang Dulu Lagi...

  No comments    
categories: 
Assalamualaikum!~



Perlukah aku mengeluh? perlukah aku merungut? Yang buatnya aku sendiri...tiada yang memaksa. Dulu aku gak yang mengada-ngada nak jadi camni. Sekarang dah mendapat, perlulah aku hargai. Perubahan ini harus aku tempuhi dengan keterbukaan hati. Aku perlu menerima keadaan baru ini, aku perlu menyesuaikan diri dengan 'kenaikan' ini. Mungkin juga aku perlu mula memahami kehendak diri ini. 

Penawar Atau Racun?

  No comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Kecoh 1Malaysia tentang isu menghina anggota pasukan keselamatan yang sedang berjuang di Lahad Datu. Mentang-mentang teknologi cyber makin canggih, semuanya di ujung jari kan! Kalu nak aibkan orang, nak burukkan orang, kitalah heronya. Tapi, kalu disuruh angkat senapang dan pergi berdepan dengan musuh, banyak plak alasan bodoh dan kata cerca yang dikeluarkan. Manusia.......

Kenit ada gak terbaca pasal orang-orang yang terlibat dengan isu menghina ni. Ni pun Kenit jumpa kat FB Pak Jelan...

sumber: fb

CUEPACS: Sabar, Tunggu Pengumuman Hujung Tahun.

  No comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Itulaaaa aku dah kabo, memang ramai yang tidak berpuas hati dengan 'berita baik' yang disampaikan PM semalam. Tak kurang juga maklum balas yang diterima dari kakitangan awam yang mengatakan mereka TAK FAHAM dengan ucapan beliau yang hanya menyentuh pada dasarnya saja. Tak cayer? Nah, korang terjah SINI


Intipati Sistem Saraan Transformatif- SH

Ilmu Kebal Tak Jadi.

  1 comment    
categories: 
Assalamualaikum!~

mstar online

'Peperangan' yang tercetus antara Tentera Sulu & pasukan keselamatan negara (ATM & PDRM) adalah antara orang Islam dengan orang Islam. At least, itulah yang aku dengar & lihat dari media cetak. Tapi, setahu aku dalam Islam, tidak langsung kita disuruh & diajar untuk mengamalkan sebarang amalan ilmu kebal hatta dalam peperangan.

Monday, March 11, 2013

Hadiah Untuk Kakitangan Kerajaan, ATM & PDRM.

  4 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~


Ucapan PM sempena Majlis Perdana Perkhidmatan Awam ke-13 di PICC pagi tadi, telah memberikan khabar gembira kepada lebih 1.4 juta penjawat awam seluruh negara. Namun....rata-rata mereka agak KELIRU dengan beberapa terma yang digunakan dalam ucapan/amanat beliau. Takpe, jom kiter 'buka' dulu 'kotak hadiah' hehe~

Pelamin Anganku Musnah.

  2 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Tajuk di atas bukan untuk aku, tapi sesuai dikaitkan dengan tragedi yang menimpa pasangan kekasih ini. 

Miri: Harapan seorang lelaki untuk hidup bahagia dengan pasangannya berkecai selepas dia secara tidak sengaja mengetahui jantina sebenar kekasihnya ketika berkunjung ke sebuah pusat hiburan di sini, tiga hari lalu.
Kakitangan syarikat swasta berusia 26 tahun itu turut mendakwa menanggung kerugian kira-kira RM30,000 sepanjang menanggung perbelanjaan kekasih dikenali sejak lebih setahun itu.

Wira Kecundang.

  No comments    
categories: 
Assalamualaikum!~


Datuk Lee Chong Wei
Kelmarin aku sempat tengok perlawanan Badminton All England Separuh Akhir antara Malaysia (Datuk Lee Chong Wei) melawan Thailand (Saensomboonsuk Tanongak) di Channel Sport. Itupun, secara tak sengaja Pak Jelan tertukar channel hehe.

Tiru Atok..!

  3 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Budak-budak memang suka tiru gaya orang dewasa especially families. Apa yang parents cakap atau buat samada semasa marah @ happy@ tensi, budak-budak akan observe dan 'copy' perbuatan itu dan later dia akan plak akan buat benda yang sama.

So, yesterday diaorg main doktor-doktor....

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.