ruangiklan
ruangiklan

Friday, March 22, 2013

"Hak saya"...untuk seksi: BerHakkah Kita?

  No comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Terpanggil Kenit untuk berkongsi nukilan dari page Wardina Saffiyah (OfficialPage) & Dr. Harlina Halizah Siraj tentang kebebasan 'ber-Hak' yang kebanyakan wanita (termasuk kiter kiter sumer) selalu laungkan. Dan, tanpa kiter sedari kiter sendiri telah menjadi hamba kepada 'HAK' tersebut.




sumber: fb Dr. Har

Kalah Sokmo!

Assalamualaikum!~

Apo kono eh jang? hehe. My Pearls suker nyanyi lagu ni tapi lirik ikut versi diaorg. Habis tunggang langgang jadiknya! But, bunyinya kelakar! 


Nasir (kanan) bersama penyokongnya -SH

Thursday, March 21, 2013

Ayam Ketawa Riang.

  6 comments    
categories: ,
Assalamualaikum!~

Seharian dilalui dengan senyuman, kerutan dahi & gelak tawa. Itulah kehidupan insan bergelar manusia. Namun, haiwan juga reti bergelak ketawa. Kenit tak pasti samada ayam ini berkokok atau semput atau ketawa hahaha. Jom nengok!~


Seriously, this video has made my day! haha. Nak kata semput tak jugak..nak kata ayam ni ketawa, takda sapa buat lawak pun..nak kata tercekik pun elok je tegak berdiri haha. Mungkin, ayam ni sakit tekak kot....entah...haha. 

Semoga terhibur guys! (^_^)

P/S: Rasa cam nak gi bagi STREPSILS je kat ayam ni muahahaha~

Aku Blogger Berhemah.

  6 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Sepanjang hayat Kenit berblogging ni, rasanya tak pernah lagi Kenit buat perkara yang tak berhemah. Dan insyaAllah, memang tak terfikir plak Kenit nak buat begitu di masa akan datang. Tak berhemah macam maner tu? Macam-macam la.....Kenit pun tak tau nak explain camner. Yang pasti, semalam Kenit ditegur seorang hamba Allah yang baru dikenali. Dan sehingga sekarang, Kenit pun dok tunggu explanation hamba Allah ni.


Ooohhhhh Itu Ke Namanyeeee??

  4 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Kuih ni memang dah peberet Kenit sejak zaman sekolah lagi. Tapi, namanya memang tak pernah Kenit tahu! Kalau tanya makcik yang jual kuih, diaorg pun tak tahu nak panggil ape!haha. Akhirnya, makcik tu suruh Kenit panggil je kuih kerak telinga! KERAK TELINGA?????That is meloyakan okey! hahaha. Ader ghuper telinga ke kuih ni makcik? Or, telinga maner pulak yang berkerak yek? hahaha. Setahu Kenit  yang berkerak ni biasanya TAIK telinga je la! Haihhhh makcik ni, sesuka je letak nama yang teruk cenggitu. Nasib baik bukan kuih TAIK TELINGA! ngeh3x~



Ditakdirkan jumpa kat mahkamah..terus rembat!
Tak banyak...ompek (4) jo!

Wednesday, March 20, 2013

"Raja Di Tanah Si Buta"

  3 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Aku masih TAK PERCAYA pada tanggapan seorang pakcik yang pernah aku temui dahulu, mengatakan bahawa negeri Sarawak paling mundur, tiada bangunan pencakar langit dan orang-orangnya masih tinggal di atas pokok....

Tapi, mungkin juga anggapan pakcik itu benar.....


Anda Ketagih Internet?

Assalamualaikum!~

Adakah korang termasuk dalam kategori ketagih internet? Tak syak lagi...kita sumer warga blogger adalah orang yang ketagih internet! Kalau takda internet lagu mana nak update  blog ari-ari ye dop? Nak buka facebook & twitter? Nak baca online-news & yang paling disukai ramai...online-shopping??haha.

Ada yang ok je kalau takda internet sehari, ada gak yang 'meroyan' sampai nak baling modem/broadband ke dinding kalau internet buat hal/lembap ye dop? Tambah, kalau balik kampung..line internet langsung 'padam'! Haaa tu boleh membuatkan kiter bertukar jadi Godzilla tau!hehe. Tetapi, berapakah tahap ketagihan kiter? Setiap orang tak sama kan. Kenit terbaca mengenai beberapa tanda jika kiter ketagihan internet & cara mengukurnya. So, nak tengok Kenit ni penagih tegar atau tak? Jom check!~ huhu.



gambar: BH

Sihat Sebelum Sakit

  No comments    
categories: 
Assalamualaikum...

Nikmat yang Allah kurniakan pada manusia ialah sihat sebelum sakit. Sudah menjadi lumrah pabila manusia dikelilingi dengan nikmat kaya & kesihatan maka manusia lupa mensyukuri nikmatNya. 

Namun, bila hidup dikelilingi dengan kesakitan & kepayahan manusia tidak mampu berbangga melainkan mengharapkan dirinya diampuni Allah. Itulah tanda yang jelas lagi terang bahawa betapa manusia itu lemah lagi tidak berdaya. 

Moga muhasabah ini mampu menerangkan hati yang gelap.... Maaf, kerana  sudah lama tidak update. Terima kasih pada yang telah add. 

Abah aku dimasukkan ke hospital Melaka atas kerana tidak sihat dari minggu lepas. Ku mohon agar kalian dapat mendoakan kebaikan & kesihatan abahku kembali baik. Hanya Allah saja yang mampu membalas jasa kalian...insyaAllah.Terima kasih....

Tuesday, March 19, 2013

Apo Kono Eh Jang?

Assalamualaikum!~

Bukankah orang-orang tuo dulu dah posan..kerano mulut, badan binaso. Den dah koba an banyak kali dah bondo ni hehehe. Sokarang, ekau gak yang malu. Malu bukan sajo sebagai seorang Ketua Pesuruhjaya SPRM, tapi layi malu sebagai seorang manusio begolar Islam.

Lain kali jangan dibuek layi yo. Jadikanlah ini sebagai pengajaran. Jangan dibiasokan 'makan daging' saudara sendiri. Kolak di akhirat, kot mendapat sunggoh!



Geli Aku Mat!

  2 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Buat ape nak sentap sangat nim, redho je la kalau orang kata ko dah berisi. Huh! Memang dah lama Kenit perasan...amalan mengunyah mesti dihentikan! Pagi, tadi sorang hamba Allah dah tegur kemain berisi Kenit ni. Sonang hati la tuuuuu! Bukan sonang hati dik nonnn....air-cond sejuk melampau! Maner tekak ni tak haus, perut tak berbunyi hehehehe.

Tak kisah la tu..jom kiter layan video ni. Paling kurang pun, korang mesti gelak sengsorang depan pc hehe.

Ritual Ganti Pakaian Mayat.

  No comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Kelainan adat & tradisi kaum Toraja ini menjadikan mereka 'unik' di mata masyarakat dunia yang lain. Kaum Toraja berasal dari Sulawesi Selatan, Indonesia. Namun, berdasarkan kajian arkeologis, orang Toraja berasal dari Yunan, Teluk Tongkin, China. Pendatang dari China ini kemudian bercampur dengan penduduk asli Sulawesi Selatan. Kata tana artinya negeri, sedangkan kata toraja berasal dua kata yaitu tau (orang)dan maraya (orang besar atau bangsawan). Kemudian penggabungan kata-kata tesebut bermakna tempat bermukimnya suku Toraja atau berikutnya dikenal sebagai Tana Toraja.


Kaum Toraja sememangnya terkenal dengan sambutan ritual pelik apabila berlaku sesuatu kematian. Ritual ini telah pun menjadi kebudayaan bagi masyarakat Toraja. Apabila berlaku kematian di kalangan kaumnye, akan berlaku korban kerbau. Apa yang (tak) menarik, korban tersebut bukan di sambut secara sembelihan tatapi secara menetak leher kerbau tersebut dan membiarkannya seksa sehingga mati. Selain daripada itu, mereka juga menyambut hari kematian dengan mengadakan Laga Ayam dan membuatkan mayat 'berjalan' ke kampung!

Monday, March 18, 2013

Beruk Lagi Cerdik! (VIDEO)

  2 comments    
categories: ,
Assalamualaikum!~

Walaupun hidung mancung tersumbat, sekurang-kurangnya video ni banyak membantu menceriakan hari kesumbatan hahahaha~ Pernah tengok sekumpulan manusia yang akalnya lagi rendah dari beruk?? Hahahaha ni Kenit nak tunjukla ni...jom tengok!~



Petik Jari Jer!

  2 comments    
categories: ,
Assalamualaikum!~

Perghhh! memang tangkap sumbat betul idung mancung Kenit ni. Dari malam tadi, takleh nak lena. Muka sembab pun Kenit layankan jugak keje..takleh MC banyak keje wooooo! Selagi terdaya Kenit buat..tak daya aku membuta kejap! huahuahuahua~

Weh! lemah badan tau kene selsema ni. Siap ngan pakej batuk berkahak lagi. Kenit makan kuey tiow goreng pagi tadi pun takda rasa apa. Tu maknanya apa??? Idung tersumbat satu hal..kepala sakit pulak gara-gara tak cukup tido. Mood keje bukan kelaut lagi dah...keLONGGGGGKANGGGGGGG!

Sunday, March 17, 2013

Bebas Rokok Selamanya.

  No comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Sudah hampir 2 minggu abah kuar hospital. Alhamdulillah perkembangan kesihatan abah semakin memberangsangkan. Mak pun alhamdulillah sihat. Sejak abah dimasukkan ke hospital bulan lepas, Kenit mula terasa bimbang dengan tabiat merokok abah. Abah dimasukkan ke hospital tu pun disebabkan tu la. At least, itu merupakan salah satu sebab BESAR yang RELEVAN. Tahu tak, bila Allah turunkan azab pada hamba-hambaNya,  pada masa itulah kita akan mula menghargai nikmat kesihatan yang Allah kurniakan pada kita. 


Petua Tidur Rasulullah S.A.W

  4 comments    
categories: ,
Assalamualaikum!~


gambar hiasan
SEORANG yang berusia 60 tahun akan menghabiskan masa lebih kurang 20 tahun untuk tidur. Sekiranya dia tidur mengikut sunnah Rasullullah saw, maka tidurnya akan jadi ibadah. Allah swt hanya akan menerima ibadah yang dilakukan dengan ikhlas. Tidur adalah ibadat yang paling ikhlas. Seseorang tidak perlu dipaksa atau terpaksa untuk tidur. Ganjaran Allah swt untuk orang yang mengamalkan sunnah sangat besar. Satu sunnah yang diamalkan berterusan akan diberi ganjaran 100 pahala mati syahid, sedangkan satu pahala mati syahid sudah cukup untuk menjamin seseorang untuk masuk syurga.

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.