ruangiklan
ruangiklan

Friday, March 29, 2013

Ole-ole Dari LIMA Langkawi

  No comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Tak banyak yang Pak Jelan bawak balik dari LIMA Langkawi. 2 bungkus cekelat ape ntah dan  sedikit cenderahati.






ekslusif dari LIMA ni!

'Tolong jangan bagi telur pada kami'

Assalamualaikum!~

'Tolong jangan bagi telur pada kami'-MCA. 

Nak tergelak pun ader! Ni bergurau ke haper ni? biar betik? Adakah mereka sedang merayu kepada para pengundi di Selangor?? Jangan gabra sangat kot! Kalau kolang (korang) ada buat kija (khidmat) di sini, pasti ala (ada) sokong punya maaaaa. Kalu tala (takda) so soli (sorry) looooorrrrr.  Kehangatan PRU13 kali ini boleh menjadi kayu pengukur samada mereka masih relevan dikalangan rakyat negeri Selangor atau tak. 


SUMBER: malaysiakini.com

Kalau Dulu....

  2 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Dari jauh siren berbunyi...
kujenguk ke luar tingkap kereta ingin melihat sendiri...
semua kereta yang berbaris menganjak ketepi....
memberi laluan kepada kenderaan VIP.

gambar hiasan

Nothing Can Depress This Man.(VIDEO)

  No comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Are you depressed?
Not enough money?
Too much debts?
Love problems?

Below is a motivation video that would (insyaAllah) helps you to deal with your problems.
Something we (especially muslims) can use as a reminder.

Halal And Haram.

  4 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~




A man goes to a sheikh and says,“Oh sheikh, I’ve been married for year and I have kids but in the past few years I’ve noticed I’m not attracted to my wife anylonger.

Thursday, March 28, 2013

Ucapan Terakhir Syeikh Saeed Romadhon Al-Buthi (VIDEO)

  No comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Allah tidak menarik ilmu yang ada pada setiap diri manusia, tetapi Allah akan menariknya dengan mematikan sebahagian ulama.


Tanggal 21hb Mac 2013 bersamaan dengan 9 Jamadilawal 1434, dunia telah dikejutkan dengan  berita dukacita mengenai pemergian seorang tokoh ulama dari negeri yang dulu dikenali sebagai Syam (kini Syria), Syeikh Saeed Romadhon Al-Buthi Rahimahullah.



No Homework In Finland.

Assalamualaikum!~

If this kind of system is implemented in Malaysia,  not just the students of primary and secondary but also the parents would be the happiest people on earth! haha. Who likes to have lots of homework when you can choose to have none and still be the best in school?*wink wink*

Compare to countries who still using the 'conventional' (lots of tests & homeworks) methods in their education system, Finland has become the role model of bringing up a new generations of free from homework yet maintaining the graduation level as high as 93% beating Canada (78%) and US (75%)! Now, isn't that awesome? *wink wink*

Upah Menangis Untuk orang Mati.

  2 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Kenit biasa dengar orang diupah untuk menangis & meratap di majlis pengebumian orang mati. Terutama di kampung-kampung memang ada situasi begini. Pak Jelan pun biasa tengok situasi begini di kampung masa dia kecik dulu. Pernah dia bagitau, kalau ada kematian, ahli keluarga akan mengupah orang lain untuk berlakon 'menangis' dan 'meratap' di atas pemergian si mati.

gambar hiasan

Wednesday, March 27, 2013

Akibat Tiada Teman.

  No comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Macam biasa petang Rabu kami menghabiskan masa membeli makanan di pasar malam Taman Maluri berdekatan IKM. Wani & Mira awal2 dah order ayam goreng dengan fishball goreng. Pasar malam ni antara peberet Kenit, sebab barisan dia panjang & barang yang dijual pun pelbagai, kalau pandai tawar menawar memang berbaloi2!

Kenit tak suka singgah gerai yang tak relevan dengan tekak & citarasa hehe. Kat dalam kepala dah terbayang benda apa nak beli hehe so, tak susah terus terjah gerai yang berkenan di hati saje. 

Ayam goreng...checked!

Nasi tomato..checked!

Kek coklat...checked!

Torayaki....checked!

cakoi...checked!

Terima Kasih Chocolate Wrapper!

  2 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Sudah dua kali Kenit menggunakan khidmat dari Chocolate Wrapper dan kedua-dua kalinya tidak pernah menghampakan Kenit hehehe. Chocolate Wrapper memang dah terkenal di rantau Asia Tenggara ni khususnya Brunei & Singapore. Ia merupakan sebuah syarikat menjual personalize chocolate wrapper. Bukan itu saja, Chocolate Wrapper juga menghasilkan cekelat mereka sendiri! 

'Perkenalan' pertama kami bermula tahun lepas. Masa tu, Kenit tercari-cari idea apa nak bagi kat budak-budak sempena besday diaorg. Dan, akhirnya kami 'bertemu' di facebook Chocolate Wrapper. Memang rambang mata tengok design-design yang disediakan. Itu belum lagi yang diminta oleh pelanggan. 

Untuk besday My Pearls, Kenit tempah minibar coklat dari mereka. Ternyata hasilnya amat menakjubkan! hehehe. Konpom puas hati beb! 


Ini design yang Kenit order untuk tahun lepas - Hello Kitty
hehehe cute giler kan?

Sanah Helwah My Precious Pearls - Part 2

Assalamualaikum!~

Memandangkan minggu ni cuti sekolah, maka sesi kedua sambutan besday My Pearls dibuat di nurseri. Pada 26hb Mac, tercapai gak hajat Kenit nak bagi anak-anak celebrate besday ngan kawan-kawan. Seronok la malam sebelum tu kami prepare goodies tuk kawan-kawan depa.


beria-ia Wani nak tolong, seronok katanya hehe.

Lagi 'Sultan' Tuntut Hak?

  No comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Hamboiii hamboiii ni dah over the bridge dah ni bro! Sorang tuntut habis sumer yang lain mengikut ye! Lepas 'Sultan' Jamalul D. Kiram III cuba 'merebut' Sabah, kini ada pulak kes yang membabitkan seorang lelaki yang menggelar dirinya 'Sultan' atau lebih tepat lagi Yang Di-Pertuan Agong!

Yang nak dituntutnya bukan kecik punya tanah. Seluruh tanah Malaysia ni nak dituntutnya! Adakah ramai lagi manusia yang GILA KUASA & GILA TANAH di sini? Lepas ni sapa plak mengaku tanah Malaysia ni dia punya??


Tuesday, March 26, 2013

Artis & Politik: Populariti Atau Kredibiliti (VIDEO)

  No comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Petang tadi, Kenit berpeluang menonton wacana Sinar Harian yang sangat menarik perhatian. Golongan artis memang tak dinafikan memberi pengaruh besar dalam masyarakat umumnya. Baik dari segi tingkah laku, penampilan dan ideologi menjadi perhatian dan kritikan masyarakat.

Namun, artis juga seperti manusia biasa lain yang dahagakan keadilan & ingin bersama masyarakat untuk memberi sumbangan sosial yang baik. Tak kira apa pegangan politik mereka, masing-masing ingin memberikan yang terbaik buat kita (rakyat).


Patut Ke?

  No comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Sincerely, Kenit tak jumpa lagi mana-mana papan iklan (billboard) sebegini di KL atau di Kuantan atau di Melaka.....


Api Neraka.

  1 comment    
categories: 
Assalamualaikum!~



Last night dalam kereta,


Mira: Ayahhhh....

Pak Jelan: ye sayangggg....

Monday, March 25, 2013

Al-Fatihah Buat Ulama-Ulama Negara.

  No comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Setiap yang hidup pasti akan mati. Ketentuan telah ditakdirkan buat setiap makhluk bergelar manusia. Hanya amal ibadah yang menjadi pelindung pabila bertemu Maha Pencipta. Sesungguhnya, kita yang masih hidup masih dibekalkan masa & ilmu untuk memenuhi iman di dada. Jangan sia-siakan masa yang amat mencemburui kita. Rebutlah peluang mengerjakan ibadah agar bekalan ke sana tidak kehabisan. 

Muhasabah: Allah tidak menarik ilmu yang ada pada setiap diri manusia, tetapi Allah akan menariknya dengan mematikan sebahagian ulama.




Allahyarham Dr. Muhammad Uthman El Muhammady
(1943-2013)

Am I Thin?

  No comments    
categories: 
Assalamualaikum?~



Not sure whether i can catogorize myself as THIN when i feel not! haha. But, that's what people said to me everytime. Yesterday, after i finished my solah at the surau in my office, a lady happened to pat on my shoulder and say, "you are lucky being thin, don't have to squad down to wear socks hehe". And, what a humble thing she said. I was like...'wish it's true' in my heart haha.

How's My English?

Assalamualaikum!~



Somehow i feel like writing in English today. It's been so long since i use my English either in writing or speaking. Since i transferred to KL, it seemed English is no longer becoming a must-speaking language here. Compare to where i worked in Kuantan, i got to use my English language when there are foreigners specifically air-force pilots from English-speaking countries.

Sekali Empat Dia Datang!

  2 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

hohohoho satu permulaan yang baik antara Kenit & nuffnang untuk tahun 2013 ni. Lame dah dok tunggu ni hehehe. Sekali empat dia serbu! "Saya suka saya suka..!" Ini merupakan CPC Kenit yang keeeeee.....11 hingga 14 sepanjang 7 bulan Kenit berblogging. Dan, ini merupakan 4 CPC aku untuk tahun 2013 ni....chaiyok chaiyok!




Terima kasih daun keladi Nuffie, lain kali bagilah lagi hehehe. Kalau korang nampak iklan-iklan nuffnang Kenit menari-menari di atas, di tepi & di bawah sudi2lah klik ye. Tambah iklan Magnum Pele Dragon tu...fuyoooo!hehehehe.


Terjah jugak yang ni:

Sanah Helwah My Precious Pearls! - Part 1

Assalamualaikum!~

Misi nak sambut besday bersama My Pearls sekeluarga sudah tercapai Sabtu lepas...alhamdulillah. Memang seronok dan senang nak handle besday dua orang anak dara ni sebab besday diaorg jatuh pada tarikh yang sama hehe.

So, preparation kami biasa-biasa je. Pastikan ada wan & atuk, kek, belon & hadiah! But, this year ada pembaharuan sedikit, special preformance dari bidan terjun...mr badut! muahahaha. Tak sangka berbakat jugak mr badut baru kiter ni hehehe.

Saturday 23 Mac 2013


chocolate sponge kek with angry bird design - from ayah & ibu

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.