Monday, April 29, 2013

Sunday, April 28, 2013

Kenapa Kena UBAH?

Sunday, April 28, 2013 1 Comments
Assalamualaikum!~

Di waktu hujan lebat sebegini, hawa dingin yang menusuk ke tulang tidak dapat memadamkan bara kekecewaan terhadap sekelompok pemikir yang hanya bersandarkan kejahilan. 

Rasa sesal menggunung dalam hati, pabila mereka yang terpimpin nyata 'bengkok' hati untuk menyelam keindahan agama Ilahi pelindung umat sekelian alam.



sumber: fb

Paksa Anak Pakai Tudung?

Sunday, April 28, 2013 2 Comments
Assalamualaikum!~

Acapkali Kenit terbaca komen2 di facebook mengatakan anak-anak perempuan kecil (sebelum baligh) tak perlu dipaksa pakai tudung kerana mereka masih kecil. Dan, Islam tidak mewajibkan anak-anak ini menutup aurat (sebelum baligh).

Memang dalam masyarakat kita, pemakaian tudung dari kecil amat digalakkan sebagai latihan apabila mereka besar nanti. Dan, Kenit juga tidak terkecuali dalam hal ini. 


Wani masa umur 8 bulan di KL.

Saturday, April 27, 2013

UPDATE : Cerita Kak Wan - Citra Pesona Seorang Wanita.

Saturday, April 27, 2013 1 Comments
Assalamualaikum!~

Kenit baru dapat makluman terbaru mengatakan buku Cerita Kak Wan karya Ustaz Zahiruddin Zabidi boleh didapati di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (PABKL) di PWTC yang sedang berlangsung sekarang sehingga 5 Mei 2013. 

Bagi anda yang masih mencari dan berminat untuk mendapatkan naskhah terbaru dari Ustaz Zahiruddin Zabidin, Cerita Kak Wan - Citra Pesona Seorang Wanita bolehlah berkunjung ke booth Alam Raya Enterprise Sdn. Bhd, tingkat 2, depan Al-Hidayah Publisher Sdn. Bhd.  & di booth Gerak Budaya Sdn. Bhd, belakang ITBM di tingkat 2 juga. 




kredit : fb ustaz Zahiruddin

Friday, April 26, 2013

Lif-lif Ini Paling Pelik Di Dunia!

Friday, April 26, 2013 4 Comments
Assalamualaikum!~


Kalau time lif rosak, memang 'bernanah' jiwa ni hehe. Nak 'mendaki' tangga sampai ke tingkat lapan cukup menyeksakan apatah lagi kalu tengah membawa barang! Tu kalau duduk tingkat 8, kalau duduk tingkat 17??? 

Lif rosak takpa lagi...tapi kalau KITA yang terperangkap dalam lif rosak tu acaner tu?

Tekan butang 8, lif naik smooth je, tetiba lif berhenti....pintu tak buka....tekan2 butang buka pintu tak buka2, lampu terpadam....jantung dap dup dap dup...oksigen tak cukup! What to do??? Aiyaaaa scary hoh?? Kenit dah kena..Kenit tau la hehe.

'I Felt Like A Piece of Meat'

Friday, April 26, 2013 4 Comments
Assalamualaikum!~

Kalau anda adalah peminat barangan Victoria Secret (VS), mungkin anda cukup kenal dengan semua model2nya kan. Adriana Lima, Miranda Kerr dan Alessandra Ambrosio bukan nama asing dalam dunia model VS. 

Namun, Kenit bukan nak cakap pasal barangan mewah pakaian dalam VS atau pertunjukan fesyen oleh model2 seksinya. Tapi, Kenit tertarik dengan kata-kata dari seorang bekas modelnya, Kylie Bisutti.

Thursday, April 25, 2013

Wednesday, April 24, 2013

Apa Beza Undi Pos & Undi Awal?

Wednesday, April 24, 2013 2 Comments
Assalamualaikum!~


foto ihsan : milosuam

Baru2 ni kecoh satu facebook tentang  isu polis disuruh mengundi lebih awal dari tarikh yang ditetapkan oleh SPR. Dan, dari situ timbullah kekeliruan dalam proses pengundian pos dan pengundian awal. Kenit pun baru tahu hal ini. Rupanya, ada dua versi undi yang dibuat sebelum mengundi pada hari sebenar mengundi.

Tarik nafas dalam-dalam....hembusssssss. Jom kita belajar!~

Ustaz Azhar Idrus (UAI) Di Desa Pandan.

Wednesday, April 24, 2013 3 Comments
Assalamualaikum!~

Sesungguhnya perancangan Allah Maha Hebat! Sungguh tak sangka tatkala bila kita mendambakan sesuatu (yang baik) maka Allah segera memakbulkannya. Syukur alhamdulillah.....

Patutla kelmarin terasa ringan je tulang ni menyiapkan keje umah, gosok baju, kemas dapur dan kemas umah. Rupanya Allah nak bagi 'hadiah' bertemu dengan UAI. Dekat ngan umah plak tu! Memang Kenit takkan lupakan....

Tuesday, April 23, 2013

Cendolicious!

Tuesday, April 23, 2013 2 Comments
Assalamualaikum!~

Citer makan lagi....haha. Kelmarin Kenit share pasal makan Nasi Lemak Mat Ganja yang sedap kat Kampung Melayu Subang. Kali ni kita pekena cendolssssssss...uiii sapa tak suka cendoi habaq mai kat chek!hehehe. 

Gerai cendol yang Kenit singgah ni masih kat Subang jugak (Subang memang byk pilihan makanan yg sedap2). Tapi kali ni, Kenit singgah di Subang Perdana. Senang bangat nak cari lokasi gerai cendoi ni, dari jalan besar (lepas Subang Skypark) masuk susur kiri ke Sg.Buloh (jln lama). Sebelah kiri dan kanan ada kedai potong kereta, masuk kanan. Gerai cendoi ni ada duk bawah pokok tepi jalan.


Monday, April 22, 2013

Senarai Simbol Yang Digunakan Calon Bebas PRU13.

Monday, April 22, 2013 5 Comments
Assalamualaikum!~

Umum dah tahu bendera dan lambang yang digunakan oleh calon dari parti-parti besar (PAS,BN, PKR, DAP, PSM dsbnya) untuk PRU13. Tapi, kita kena tahu jugak lambang yang digunakan oleh calon2 yang bertanding atas tiket bebas. Dimaklumkan seramai lebih 2000 calon bebas akan bertanding untuk PRU13 kali ini. 

Nasi Lemak Mat Ganja.

Monday, April 22, 2013 9 Comments
Assalamualaikum!~

Tak tahu nak pegi mana di pagi hujung minggu lepas. Pagi2 lagi kami dah terjah satu kedai makan kat Subang. Kedai ni memang ramai pengunjung terutama di hujung minggu. Restoran Selera Permai terletak di Kampung Melayu Subang. Tempat dia agak terpencil skit. Dan restoran ini rapat2 ngan kedai lain. Kalau tak cam betul2 memang tak jumpa ar.

Sunday, April 21, 2013

Street Compliments.

Sunday, April 21, 2013 0 Comments
Assalamualaikum!~

Ever heard your family member gives you a compliment? Any compliment..like how they meant so much to you. That you are grateful to have such a nice friends/sister/brother like them. Of course you have..But, have you tried it in PUBLIC? Yeah, we need to watch this video instead of watching videos like 'that'.






Friday, April 19, 2013

Bila Berkaki Panjang....

Friday, April 19, 2013 3 Comments
Assalamualaikum!~

Memiliki sepasang kaki panjang memang diidamkan setiap wanita yang nak kelihatan seksi dan tinggi lampai. Kebanyakan wanita di China sanggup 'tanam' besi extra dalam tulang kaki mereka untuk menambah ketinggian sekaligus mahu dilihat sebagai cantik dan seksi kerana memiliki sepasang kaki yang panjang!

Pendaftaran Tahun 1 2014 - Salah Sekolah La Pulak!

Friday, April 19, 2013 0 Comments
Assalamualaikum!~

Aaaaaa jauhnyeeee sekolah kakak! Nuuuu kat oldtown PJ nu! Memang salah ibu ayah la camni, tak cam betul2 alamat sekolah masa daftar online aritu. 

Mujur gi daftar naik motor je, dah la traffic light 4 penjuru. Ni kalu time balik sekolah ni mau sessaakkkk nafas dibuatnya. Kenit cakap ngan Pak Jelan takleh jadi ni..kena tukar sekolah gaya camni. Pengsan la Kenit nak lalu sini pagi-pagi setiap hari.

Dengan berat hatinya, kami melangkah masuk ke perkarangan sekolah. Takpe takpe...kita gi daftar je dulu. 2 bulan pastu kita tukaq balik hehe.

Moral of the story :  Google dulu location map, baru pilih!Haiyaaaaa....

Dunia Magika - Part 2

Friday, April 19, 2013 6 Comments
Assalamualaikum!~

Semalam giliran Mira pulak pegi Pusat Sains Negara. Macam biasalah, dalam kete kakaknya yang terlebih kecoh bercerita berbanding adiknya. Tapi, kenapa Mira macam takda perasaan je yek?

"seronok adik gi Pusat Sains Negara arini?"

"seronokkkkk....." Pastu dia buat muka gini


Bayi Anda Boleh Berenang.

Friday, April 19, 2013 4 Comments
Assalamualaikum!~

Alololo cute je tengok baby di atas terapung2 di atas air kan? Cam relax je dia kan. Mak duduk kat tepi kolam dok perhati ja baby dia berenang keriangan dalam ayaq. Sikit pun takda rasa panik.


Cer bayangkan kalu baby kita plak yang terapung2 dalam kolam tu? haaaaaa konpom haru mak pak jerit mintak tolong, tak pun jadi bidan terjun dalam kolam pi selamatkan anak hehehe. 


gambar hiasan - tapi cute kan?

Thursday, April 18, 2013

Dunia Magika - Part 1

Thursday, April 18, 2013 3 Comments

Assalamualaikum!~

Terujanya anak dara sulungku menceritakan pengalaman pertamanya mengikuti rombongan sekolah ke Pusat Sains Negara semalam. Inilah kali pertama dia ikut rombongan sekolah buat lawatan. Dulu masa umur 5 tahun, sekolah tadika lama tu tak buat lawatan, tu yang dia ter'jakun' sesangat tu hehe...kesian anak ibu.

Punyelah excitednya dia cerita apa yang dia jumpa dan tengok kat sana.

Cerita Kak Wan - Citra Pesona Seorang Wanita Kini Dijual!

Thursday, April 18, 2013 2 Comments
Assalamualaikum!~

Ingat lagi tak Kenit pernah tulis pasai penulisan buku Birografi Kak Wan (Datin Seri Wan Azizah) minggu lepas? Pada yang belum berkesempatan baca, bolehlah terjah SINI. Masa tu buku ini belum lagi available di mana-mana kedai atau secara online.


Cerita Kak Wan ditulis oleh Ustaz Zahiruddin Zabidin 

10 Corak Bendera Untuk Bendera Politik Malaysia.

Thursday, April 18, 2013 2 Comments
Assalamualaikum!~

Sekarang ni kat mana2 pun 'perang' bendera dah semakin sengit Kenit tengok. Atas tembok, pagar, tebing, tiang letrik, bumbung flat, tangki air dan ampaian baju pun jadi 'mangsa' politik mereka! hahaha. Takpa takpa...semangat masing-masing ye dop?

Mungkinkah 10 corak bendera ini boleh juga digunakan untuk memeriahkan 'perang' bendera antara mereka? hehehe. Jom kita terjah!~


Wednesday, April 17, 2013

Mengapa Kita Mengigau?

Wednesday, April 17, 2013 3 Comments
Assalamualaikum!~

Bila kali terakhir anda mengigau? hehe. Kenit jarang mengigau tapi mak cakap masa Kenit kecik2 dulu Kenit  kerap gak mengigau. Tu pasal la tiap kali nak tido mak cakap, "Nim, nak tido gi basuh kaki tu dulu...kang mengigau kang". Dengan penuh kemalasan dek kemengantukan Kenit pun 'merangkak' la gi basuh kaki hehe. Tapi, kadang2.....alaaaaaaa ngantukkkkkk! gedebush krohhhh krohhhhh muahaha~



gambar hiasan

Ustaz Azhar Idrus Muncul Di Set Filem Terbaru Pierre Andre.

Wednesday, April 17, 2013 1 Comments
Assalamualaikum!~

MasyaAllah! bestnyaaaa......! Andai benar bagai dikata maka tentu penampilan sulung Ustaz Azhar Idrus ini akan menjadi penantian penuh pengharapan buat semua peminat2 UAI di luar sana. Bukan populariti yang dikejar kerana UAI memang sudah dikenali ramai sebelum ini. Kenit juga pernah menghadiri ceramah agama beliau bersama keluarga di SINI.

'Mr. Cake' Beri Kek Letak Jawatan.

Wednesday, April 17, 2013 3 Comments
Assalamualaikum!~

Errkkk...cam konpius je bunyinye kan? Pekerja tipikal macam kita kalau nak letak jawatan biasanya tulis atas kertas kan? But, 'Mr. Cake' atau nama sebenarnya Chris Holmes mempunyai cara unik tersendiri untuk menyatakan hasratnya dengan membuat 'Kek Letak Jawatan' (Resignation Cake instead of Resignation Letter hehe) yang kreatif!

Hakim Denda Diri Sendiri!

Wednesday, April 17, 2013 2 Comments
Assalamualaikum!~

Very R.A.R.E kan? You'll never see this anywhere except here in Michigan, US. Seorang hakim menyaman dirinya sendiri...how's that? Yup, memang itulah kebenarannya. Biasanya, kita dengar Hakim yang suka dok saman orang kan. But, for a R.A.R.E good quality he has, this man deserves thousands of thumbs up! hehehe.


Judge Raymond Voet

Tuesday, April 16, 2013

What's In Your Deodorant?

Tuesday, April 16, 2013 1 Comments
Assalamualaikum!~

gambar hiasan


Adakah kita sayangkan ketiak kita? Yes, opkos we do hehe. Kita basuh, kita cukur, kita semburkan pewangi and then......? Ketiak kita berpeluh and hey.....no sweat!

Namun begitu, amalan yang telah kita amalkan sejak teenagers lagi ni mungkin memerlukan pandangan dari sudut yang lain. Anda mungkin pernah membaca artikel mengenai bahaya yang mungkin ada dalam penyembur anti-deodoran atau penyembur anti-peluh, Adakah ia benar-benar membahayakan seperti yang didakwa? Wonder no more....

Monday, April 15, 2013

Undi Pos.

Monday, April 15, 2013 3 Comments

Assalamualaikum!~

Sekarang ni kat tv dah kuar banyak iklan berbentuk nyanyian yang mengajak orang ramai untuk kuar mengundi 5 Mei nanti. Di mana-mana saja Kenit tengok 'kemeriahan' pacakan bendera parti-parti tertentu mengalahkan lampu tanglung ketupat yang biasa digantung bila menjelang hari raya hehe.


10 Laptop Paling Laris Di Dunia.

Monday, April 15, 2013 5 Comments
Assalamualaikum!~

Tak dinafikan laptop menjadi gajet pilihan untuk semua peringkat umur masa kini. Bentuknya yang menarik, portable dan dilengkapi dengan bateri yang mampu bertahan lama menjadikan ia gajet wajib dimiliki setiap orang yang ingin merasai kecanggihan teknologi perkomputeran.

Dari komputer di atas meja sehingga menjadi komputer riba (laptop), gajet pilihan ini telah melalui proses revolusinya yang tersendiri dan semakin berkembang setiap saat bagi memenuhi kehendak dan citarasa pengguna. Jom kiter terjah laptop mana paling laris! Mungkin laptop anda salah satu darinya...! Kita countdown yek!

Sunday, April 14, 2013

6 Jenis Bahan Makanan Yang Anda Tidak Sedar Ada Dalam Makanan Anda.

Sunday, April 14, 2013 0 Comments
Assalamualaikum!~

Tahukah anda makanan yang anda makan sekarang mungkin mengandungi kandungan bahan yang terlarang tanpa anda sedari? Tekstur, bau dan rasanya yang sedap tidak langsung menimbulkan persoalan apa yang membuatkannya sedap dan tahan lama? Namun, realitinya bahan-bahan asing ini banyak terdapat dalam makanan kita seharian terutama makanan mentah yang diimport dari luar negara. Eeewwwww!


Friday, April 12, 2013

Kufur Yang Membinasakan!

Friday, April 12, 2013 6 Comments
Assalamualaikum!~

Menggeleng kepala Kenit membaca sebuah artikel dari paper berbahasa Melayu tentang ramalan fengshui yang mengatakan kemenangan buat BN. Apa dah jadi ni?? Kenit mengandaikan penulis ini mungkin seorang Melayu yang beragama Islam.

Bagi segelintir pembaca, mungkin penulisan sebegini dipandang biasa atau remeh. Tiada apa yang perlu dipertikaikan atau diragukan. Tidak banyak pula yang mempersoalkannya. Namun, bagi Kenit secara peribadi artikel sebegini boleh 'membinasakan'....


Pengumuman: Gangguan Bekalan Air Di Wilayah Gombak & Kuala Lumpur.

Friday, April 12, 2013 5 Comments
Assalamualaikum!~




Rumah Kenit turut terjejas dengan gangguan air ni. Start dari malam tadi dah takda air. Namun, notis gangguan air ni ramai yang tahu lagi kan? Bagi yang takda tangki air simpanan atau tempayan, bolehla sediakan lebih dari satu mulai sekarang sebab dijangkakan gangguan bekalan air ini akan berlarutan sehingga 4 atau 5 hari bermula hari ini.

Gangguan ini berlaku berikutan kejadian paip (jenis mild steel) dari Kolam Air Dusun Kubung ke Wangsa Maju telah pecah di lokasi berhampiran tebing sungai di Kampung Melayu Batu Caves. Jom kita tengok kawasan mana yang terjejas.

My Pearls & Perfume.

Friday, April 12, 2013 1 Comments
Assalamualaikum!~

Don't know what to think, don't know how to describe but i guess the title says it all lol. Lately, Kenit tengok memang dua budak kicik ni suke melaram. Dulu mintak gincu, now dia mintak perfume. Eh, ada pulak sponsor yang generous pi bagi perfume kat diaorg pulakkkkkk (Pak Jelannnnnn.....). Dan, sekarang setiap pagi pas mandi pakai baju sekolah, mesti celet perfume kat baju...owhhhhh overrrrrrrrr!

Kenit pun tak macam ni masa kecik2 dulu (cerita benar tau). Jangankan kata perfume, gincu pun Kenit tak berani mintak ngan mak dulu. Maklumla, budak tengah lasak, pakai tshirt ngan suar pendek, pi panjat bukit pastu meluncur turun naik kotak! Apekejadahnya pulak Kenit nak pakai gincu kan? hehe. So gincu.....eeewwwwww!

Thursday, April 11, 2013

'Don't Run Daddy' (VIDEO)

Thursday, April 11, 2013 1 Comments
Assalamualaikum!~


'Don't run daddy!' 

Amazing..amazing little girl! Hope you enjoy watching this father-daughter moment! (^_^)


Cute aren't they?? No...they are super duper cute heart-melting father-daughter. Such adorable! It is simply amazing to see how a little girl...baby..can be this brilliant! (sleeping on her father's chest all the time) just to make sure he doesn't leave her....she's cute......and smart! It's worth watching...i tell you...it's worth it..(^_^)

Jerawat Tegar & Bawang Putih.

Thursday, April 11, 2013 7 Comments
Assalamualaikum!~

Hari ni Kenit nak share satu petua tradisional yang berkesan untuk merawat jerawat. Bagi mereka yang suka gunakan bahan asli dari alam semulajadi, this might be the best traditional way you can follow hehe. 


So, most of the time kalu nak beli pencuci muka > pegi kat face products > cari face-cleaner section > grab one > and blah! haha. Don't even bother to take some time (like 5 minutes ke) to read at the back of the product...haiihhh! Balik umah bila time nak guna..baru la perasan.. 'For dry skin'! Aiyakkkkkkk! Ahhhh lantakla! hahaha.

Lama jugak la Kenit membiarkan kulit muka ini tidak berjaga sehingga berjaya menghasilkan minyak serba-tak-guna hehehe. Disebabkan Kenit tak pakai sebarang make-up lagi obviousla keminyakan di muka Kenit hehe. Kalau berminyak, Kenit basuh je...kalu berminyak jugak....lantaklah!

Wednesday, April 10, 2013

What You Give You Get Back (VIDEO)

Wednesday, April 10, 2013 0 Comments
Assalamualaikum!~

Everything you do in life, there are consequences for that. Whether it affects you or other people it depends on how you do good or bad. Judging someone before he/she gets the chance to explain or say sorry is something we do everyday in life (like habit or routine). What would you do/think if this (situation in the video) is you?




Pendaftaran Tahun 1 2014 - Daftar Darjah 1 Online.

Wednesday, April 10, 2013 0 Comments
Assalamualaikum!~

Haihhh dah besar dah anak dara sulung aku ni. Pejam celik pejam celik nak darjah satu dah tahun depan. Disebabkan Kenit keje di negeri Selangor terchenta ini, maka anak2 pun kena ikut la sekolah di sini jugak. 

Jenuh la Kenit kalau budak2 ni sekolah kat KL, dah la public holiday tak sama kang susah Kenit nak ulang alik amik diaorg. Kalau sekolah kat Selangor ni at least dekat sikit ngan Kenit. Senang Kenit nak pi sekolah kalau ada urusan dan amik diaorg.

Orang kata, kalau duk KL susah nak dapat sekolah kat Selangor ni. Priority akan diberi pada parents yang tinggal di Selangor je. Ye ke? Aiseh...ni yang kacau ni. 

Takpe...Kenit cuba isi dulu permohonan. Apa yang penting....kitaaaa cuba!




Dah siap isi! Sekarang kena print surat ni dan pegi ke sekolah tu untuk dapatkan cop sekolah tu. Pastu tunggu la keputusan dari PPD Selangor samada lulus atau tak. Hurmmm harap2 lulus la....

Kalau korang nak daftar sekolah anak nanti bolehla isi permohonan secara online dulu kat address bawah ni...


Jom Daftar Nuffnang!~

Wednesday, April 10, 2013 2 Comments
Assalamualaikum!~

Sejak dua menjak ni Nuffie semakin pemurah dengan limpahan iklan di Nukilan Kenit. Terima kasih atas support korang yang sentiasa menerjah di blog Kenit ni hehe. Semoga bahan bacaan yang Kenit paparkan memberi (walau tidak banyak, sedikit sudah memadai) panduan buat korang di sana.

Kenit mengaku Kenit bukan 'cikgu' yang pakar dalam bab tutorial letak iklan ni hahaha. Sumer yang Kenit dapat ni pun hasil tunjuk ajar blogger-blogger otai kita! hehehe. Kenit ikut step-by-step, kalu tak jadi jugak, macam yang blogger-blogger otai kita cakap, 'try and error' je lah hehehe.

So, atas permintaan seorang sahabat blogger kita....

Saya akan tunjuk sedaya upaya ok? hehehe. Jom mula!~

Tuesday, April 09, 2013

Lendir Hagfish Pengganti Lycra?

Tuesday, April 09, 2013 4 Comments
Assalamualaikum!~

Cuba tengok pakaian kita, fabrik apa yang digunakan pada baju yang kita pakai? kapas? polimer? linen?sutera? Kesemua jenis fabrik tradisional ini telah lama digunakan dalam industri fesyen seluruh dunia, tul tak? Samada material itu dari bahan semulajadi atau sintetik, semuanya boleh menjadi kombinasi yang baik untuk menghasilkan kain atau baju melalui teknologi canggih.

Tapi, pernah tak anda terfikir untuk memakai baju dari bahan materialnya berasaskan lendir hagfish? First of all, mesti ramai yang tertanya2...WHAT IS HAGFISH? Apekejadahnya natang (binatang) tu? hehehehehe. Macam HACKFISH ke? Ikan kene hack ke? hehehe. Untuk pengetahuan korang, puas Kenit cari maksud HAGFISH dalam bahasa Melayu tapi hampa....! So, kita guna je lah terma HAGFISH ni ye. Kenit pun baru tau je istilah HAGFISH ni hehehe. Takpe, jom kita sama2 belajo yek!


HAGFISH tinggal di dasar laut.

Nuffnang Bagi Lagi (^_^)

Tuesday, April 09, 2013 10 Comments
Assalamualaikum!~

Wowweeeeeeeee! seronok sakan Kenit bila Nuffnang bagi CPC lagi untuk penutup bulan Mac lepas. 'Toche' Nuffnang dan tak lupa juga terima kasih pada Colgate & Twisties hehe. Terima kasih juga pada korang yang sudi terjah Nukilan Kenit tak kira siang malam. Double thanks jugak pada sahabat2 regular yang selalu menyumbangkan klik korang pada iklan2 Kenit di atas, tepi dan di bawah hehehe. Takda paksaan wokeh!~

Monday, April 08, 2013

Pengumuman : Iklan Jawatan Kosong Di MOSTI.

Monday, April 08, 2013 6 Comments
Assalamualaikum!~

Adakah anda sedang mencari pekerjaan? Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) sedang dalam proses membuat pengisian beberapa jawatan kosong di MOSTI serta jabatan-jabatan di bawahnya seperti berikut;


  1. Pemandu Kenderaan Gred R3                            - 9 jawatan
  2. Pembantu Am Pejabat Gred N1                         - 17 jawatan
  3. Pekerja Rendah Awam Khas Gred R3                 - 1 jawatan
  4. Pekerja Rendah Awam Gred R1                        - 4 jawatan

surat iklan jawatan dari MOSTI. Sorry, gambar blur plak hehe

Pengumuman: Perkhidmatan myUSSD Bagi Projek myGov Mobile.

Monday, April 08, 2013 0 Comments
Assalamualaikum!~

Bagi anda yang sering berurusan dengan kerajaan, dan memerlukan maklum balas dengan segera, terdapat satu perkhidmatan myUSSD *158#  melalui sms yang telah dibangunkan oleh MAMPU yang dilaksanakan di bawah projek myGOV Mobile. myUSSD *158# merupakan perkhidmatan interaktif berasaskan menu yang disediakan melalui telefon mudah alih.

Pengguna telefon mudah alih bagi tiga syarikat telekomunikasi utama di Malaysia iaitu Celcom, Maxis dan DiGi boleh mengakses perkhidmatan ini dengan membuat panggilan ke *158#. Antara perkhidmatan agensi yang Kerajaan yang disediakan melalui myUSSD *158# adalah,

Bagaimana Memilih Kanta Yang Sesuai?

Monday, April 08, 2013 6 Comments
Assalamualaikum!~

Bagi orang macam Kenit (yang berkaca mata), kami memang amat memerlukan panduan untuk memilih cermin mata yang sesuai. Dan, kupasan itu telah pun Kenit kongsikan di dalam entri Bagaimana Memilih Cermin Mata Yang Sesuai? Kalau anda belum terjah lagi, bolehlah terjah sekarang hehe.

Arini, Kenit nak kongsi tentang bagaimana nak memilih kanta yang sesuai? Ini pun atas permintaan dari rakan kita yang nak tau pasal pemilihan kanta. Terima kasih kerana memberi Kenit peluang untuk berkongsi ilmu dengan korang hehe. Rasa cam tak layak je....

Seperti yang Kenit bagitau dalam entri lepas (di atas), pemilihan kanta cermin mata merupakan elemen terpenting bila kita nak beli cermin mata. Tambah-tambah lagi, kalau kita jenis yang rabun jauh/dekat/masalah penglihatan lain kan. Jadi, pemilihan perlulah sesuai dan membuatkan kita selesa nak melihat. Perkongsian maklumat ini pun Kenit tumpang ambil dari website yang khusus dalam kepakaran dalam bidang optamologi hehe. So, jom kita terjah!~

Sunday, April 07, 2013

M.A.N.I.F.E.S.T.O

Sunday, April 07, 2013 6 Comments
Assalamualaikum!~

Kehangatan PRU13 makin terasa di kalangan rakyat Malaysia. Dan, kehangatan ini makin dirasai apabila BN mengumumkan manifestonya malam tadi secara langsung di televisyen. Oh, lupa plak...BN telah mengubah manifestonya kepada AkuJanji.

Kenit dah tengok manifesto BN, tapi belum berpeluang tengok manifesto PR. Rasanya, tak adil kan, kalau kita hanya beri peluang pada sebelah pihak saja untuk membentangkan manifesto mereka. Lagipun, rakyat nak tahu jugak apa manifesto yang dibawa oleh PR. So, hari ni Kenit nak 'bentang' kan MANIFESTO kedua-dua pihak di blog Kenit. Amacam....?hehehehe.

Saturday, April 06, 2013

12 Gelagat Haiwan Yang CUTE!.

Saturday, April 06, 2013 6 Comments
Assalamualaikum!~

The other sweet adorable side that we rarely explore about animals is their unique & fun characters. Antara sifat-sifat haiwan yang kita biasa tahu adalah seperti, buas, ganas, kejam, tidak berakal, berhati binatang dan sebagainya. Tapi, tahukah anda sama seperti manusia, haiwan juga mampu menjadi faktor penenang kepada manusia. Indah sungguh ciptaan Allah s.w.t. 

So, don't waste any time let me show you who is sweeter? you...or them? (^_^)

Friday, April 05, 2013

Main Atau Belajar?

Friday, April 05, 2013 3 Comments
Assalamualaikum!~

Malam Sabtu begini memang dinantikan oleh My Pearls setelah 5 hari mereka berhempas pulas bergelumang dengan homework yang banyak di sekolah hehe. So, malam ni memang diaorg pulun habis la game dalam tab tu huhu.

Kenit akui memang Kenit tegas kalu bab games ni. Hari sekolah memang tak dibenarkan main games di tab dan tengok kartun di laptop. Lepas siapkan homework, Kenit benarkan mereka main cikgu2 ke, main masak2 ke, melukis, mewarna, membaca, spelling even ajar mereka doa dan solat! Begitulah setiap mereka lalui....5 hari kena kuarantin hehe.

Pokok Yang Diberkati (The Blessed Tree).

Friday, April 05, 2013 5 Comments
Assalamualaikum!~



Dalam Sirah Nabawi, diceritakan bahawa seorang Paderi Bahira yang tinggal di dalam biara bertahun lamanya bagi menghambakan dirinya kepada Tuhan. Suatu hari, dari tingkap biaranya, dia terlihat suatu rombongan dengan muatan yang penuh dengan barang dagangan datang dari negeri HIJAZ (Syam). Rombongan pedagang yang membawa muatan dagangan bersama unta-unta, manusia dan barang dagangan berhenti rehat di sekitar pokok itu.

Manfaat Memelihara Janggut Dari Sudut Kesihatan.

Friday, April 05, 2013 2 Comments
Assalamualaikum!~

Sebelum ini Kenit pernah berkongsi informasi mengenai kelebihan & hikmah menyimpan janggut. Pelbagai kebaikan dan manfaat yang kita dapat melalui salah satu amalan sunnah Nabi s.a.w ini. Di antara kebaikan yang dapat kita perolehi, termasuklah dalam konteks kesihatan. Ye....KESIHATAN. Simpan janggut sihat ke? Ye sayang, bukan takat sihat je tapi ia sebagai perlindungan kepada kita hehe. Ini telah dibuktikan melalui kajian saintifik. 



Thursday, April 04, 2013

18 Posisi Kucing Tidur Yang Pelik!

Thursday, April 04, 2013 4 Comments
Assalamualaikum!~

Korang tau waktu bila seekor kucing itu dilihat paling comel? Yerp....waktu tido! hehehe. Tak kira tempat asalkan selesa pada diaorg, boleh aje! Macam-macam posisi 360° yang pelik tapi cute diaorg boleh buat. So tunggu ape lagi, jom terjah kucing2 comel ni tidoq...miauuuuuuuuu~


kalu hang pa nak cari kucing hang pa kat rak file, mulakan
ngan huruf K=KUCING hehehehehe

Tadika Mahal vs Tadika Murah.

Thursday, April 04, 2013 5 Comments
Assalamualaikum!~


1st day kakak adik di tadika hehe
Semasa Kakak (Wani) nak menginjak ke umur 5 tahun (2 tahun lepas), Kenit pernah buat survey tadika mana yang sesuai untuk dia. Puas Kenit survey di internet & iklan2 dalam peti surat. Kat internet, Kenit survey berdasarkan testimoni dari parents yang pernah menghantar anak2 mereka ke tadika itu.

Wednesday, April 03, 2013

Bagaimana Menentukan Cermin Mata Yang Sesuai?

Wednesday, April 03, 2013 9 Comments
Assalamualaikum!~

1st time Kenit dapat tau Kenit rabun jauh ialah sewaktu Kenit berumur 14 tahun. Dek kerana 'kecerdikan' Kenit menonton tv terlalu dekat, seolah2 nak masuk je dalam kotak tv tu maka inilah yang Kenit dapat! Dan, semenjak itu Kenit mula bercermin mata....

Seringkali Kenit berada dalam dilema kalu bab memilih cermin mata yang sesuai. Masuk kedai cermin mata memang rambanglah mata ni melihat pelbagai warna & design yang cantik & menggiurkan! hehehe. Masuk ni dah 7 kali Kenit tukar cermin mata. Macam2 bentuk Kenit dah try. Dan, tiap kali tukar makin bertambah 'power'...bukan super power tapi rabun power! hehe. Haihhhh....



Ni spectacles terbaru yang baru setahun Kenit pakai. Terima kasih mak kerana
sponsor muahahaha~

Tuesday, April 02, 2013

Monday, April 01, 2013

Buat Bata Macam Buat Roti! (VIDEO)

Monday, April 01, 2013 0 Comments
Assalamualaikum!~

Fuh! kalau korang tengok mesti korang kagum dengan kemantapan & kemahiran anak2 muda ini menguli simen & menekap bentuk batu bata. Kalu dilihat dari video ini, tiada satu peralatan canggih atau mesin berteknologi tinggi yang digunapakai oleh anak-anak muda ini. Hanya kederat tulang 4 kerat sahaja yang menjadi penggerak mereka menghasilkan bata!