Sunday, June 30, 2013

Mari Melabur Saham Akhirat - Rayuan Derma Pembinaan Masjid Darul Hadis.

Sunday, June 30, 2013 16 Comments
Assalamualaikum!~

Nota Lekat Kenit

Didahului....

Firman Allah yang bermaksud:


"Dan hendaklah kamu bertolong-tolongan untuk membuat kebajikan dan bertaqwa dan janganlah kamu bertolong-tolongan pada melakukan dosa dan maksiat dan pencerobohan. Dan bertaqwalah kepada Allah kerana sesungguhnya Allah maha berat azab seksa-Nya"
(Surah Al-Ma'idah: ayat 2)


Sebelum Kenit bercerita lanjut tentang perihal derma seperti tajuk di atas, ingin Kenit tegaskan di sini bahawa rayuan derma yang ingin Kenit sampaikan pada anda ini BUKAN suatu bentuk penipuan atau sindiket meminta derma seperti yang di luar sana.

Apabila melihat sahabat Kenit mengongsi satu flyer di Facebook, Kenit juga terpanggil untuk mengongsikan flyer ini kepada anda semua yang singgah di blog Kenit.

Thursday, June 27, 2013

Wednesday, June 26, 2013

Hadith Nabi S.A.W Berkenaan Syiah.

Wednesday, June 26, 2013 8 Comments
Assalamualikum!~

HOOOOOOO Syiah lagiiiii.....???? Ho lah...mung ingat syiah ni macam sikut (biskut) ke..kejap ader kejap takde? mung tau dak syiah ni macam lalat. Ye maghi singgah ke badan kiter, kiter halau ye terbang..pahtu ye maghi smula. Lalat ni kalu tak pukul sapa mati nanti ye bagi penyakit ke kiter...mung nok ke gitu? Pah kalu kiter mati dalam imang (iman)...kalu mati dalam kafir/syiah??Nauzubillahiminzalik!

Tuesday, June 25, 2013

Kebaikan Tatu??

Tuesday, June 25, 2013 18 Comments
Assalamualaikum!~


Kalau dulu sesiapa yang bertatu ini dianggap sebagai jahat, bekas banduan, penjenayah, gangster, kaki pukul  mahupun lanun (termasuk lanun cetak rompak). Tapi, kini bertatu dianggap sebagai fenomena baru dalam 'fesyen' manusia yang tenggelam dalam kejahilan sendiri.

gambar hiasan

Budaya bertatu telah lama bertapak menjadi sebahagian dari ikon budaya sejak bermulanya tamadun manusia. Ia telah lama dipraktikkan sejak zaman dahulu lagi dan menjadi suatu lambang kemegahan bagi kaum atau masyarakat tertentu. 

Antara kelompok manusia terawal yang menggunakan tatu adalah:

Saturday, June 22, 2013

Friday, June 21, 2013

Anda Prihatin?

Friday, June 21, 2013 11 Comments
Assalamualaikum!~

Satu RESOLUSI MUKTAMAR ULAMA' UMMAH pada Khamis, 4 Syaaban 1434 Hijrah bersamaan 13 Jun 2013 yang dianjurkan oleh Ulama Ummah Muslimin yang diketuai oleh Prof Dr Yusuf Al-Qaradhawi di Kaherah, Mesir telah menggariskan :

“Umat Islam digesa untuk memboikot syarikat-syarikat dan apa-apa sahaja yang manfaat kepada Iran. Ia adalah bagi membela kanak-kanak Syria yang mati dibunuh di tangan Iran.”


Ciri-ciri Penganut Syiah

Friday, June 21, 2013 13 Comments
Assalamualaikum!~

Dulu kita dah bincangkan tentang fakta bahawa Syiah Bukan Islam dan persoalan tentang Samakah Syiah Rafidhah & Syiah Zaidiyah. Hakikatnya, syiah adalah 'barah' bagi seluruh umat Islam dan kehadiran mereka secara senyap dalam kelompok masyarakat semakin merbahaya.




Samada mereka syiah Rafidhah, Zaidiyah atau Imamiyah mereka tetap sesat dan Nabi s.a.w tidak pernah mengiktiraf mana-mana golongan ini. Tiada istilah syiah dalam Islam dan jelas bahawa ia bukan datang dari ajaran Nabi s.a.w.

Thursday, June 20, 2013

Adakah Ia UFO?

Thursday, June 20, 2013 12 Comments
Assalamualaikum!~

Selama Kenit bekerja sebagai weather observer belum pernah lagi Kenit terlihat atau terjumpa atau terpandang kelibat sang UFO berlegar-legar di ruang angkasa Malaysia ni. Kul 8 malam....9 malam....10 malam...11 malam...12 tghmalam (huuuuuuu *krikk krikkk krikkk*)...kul 1 pagi...kul 2 pagi....kul 3 pagi (kacau air milo jap buat ilang ngantuk)...kul 4 pagi bla bla bla bla (penat dah taip 1 perenggan muehsss).

Bentuk UFO yang bulat dan bertingkat macam piring memang mudah diingat sumer orang. Dah kalau benda tu besar pulak pastu macam ada kabus di sekelilingnya, lagi la syok orang kata tu UFO.

Meh tengok sini...betul ke ni?

Bulu Kaki Boleh Elakkan Gangguan Seksual?

Thursday, June 20, 2013 8 Comments
Assalamualaikum!~

One thing for sure in this world, there's always a place for things that u would think absurd! Bagi sesetengah kelompok manusia di dunia ini, mungkin cara sebegini dapat membanteras gejala dan jenayah rogol yang semakin meningkat.

But, most of us...i mean particularly me.. i prefer the normal way instead hehehe. Aperpun, kita tolak ketepi dulu pandangan masing2, kita terjah apa yang Kenit nak kongsikan ni (^^,).

Wednesday, June 19, 2013

Adakah Ini Sikap Anda Ketika Di Jalan Raya?

Wednesday, June 19, 2013 15 Comments
Assalamualaikum!~

  • Memandu perlahan di lorong kanan - hohohoho ini boleh mengundang pencemaran bunyi (hon)! Dah tau lorong paling kanan untuk kelajuan maksima, dia bantai meronda 50km/j (maksima 90km/j). Ko nak makan angin duk lorong kiri la beb! Orang macam ni bukan takat kasi hon je, kasi high-beam dengan cucuk angin sekali baru ada akai.

Istana Bergerak RM10 Juta.

Wednesday, June 19, 2013 10 Comments
Assalamualaikum!~

Fuh! Istana bergerak?? Idea menjadikan istana sebagai suatu model kediaman mewah bergerak mampu menarik perhatian mereka (yang berduit banyak). Tengok kos pun dah tahu...($2million) RM10 juta!!! Tapi, sebelum tu jom kiter tengok apa yang ada dalam 'Istana Bergerak' ni?


Inilah istana bergerak 

Tuesday, June 18, 2013

Summer Camp Di Palestin

Tuesday, June 18, 2013 6 Comments
Assalamualaikum!~

Summer Camp >>> aktiviti perkhemahan yang paling ditunggu oleh kanak-kanak masa cuti sekolah. Masuk hutan, menyeberangi sungai, membuat unggun api, games dan ceramah motivasi and so on...so on.

Tapi, Summer Camp di Palestin menyaksikan pengalaman kanak-kanak yang tidak mungkin boleh didapati di mana-mana aktiviti perkhemahan di dunia ini, apabila kanak-kanak mereka melakukan aktiviti ketenteraan sebagai persediaan menentang keganasan rejim Zionis.

Mereka berumur antara 6 hingga 16 tahun menyertai summer camp military-style
yang dianjurkan oleh Pergerakan Jihad Islam.

Adik Kena Tangkap!

Tuesday, June 18, 2013 10 Comments
Assalamualaikum!~

Dah ada bukti baru leh dakwa. Suke suki je nak langgar peraturan ye. Kali ni kalau kena marah pun, dia takkan terlepas dan mengada-ngada sebab bukti sudah ada buahahaha~

Panjang berjela ibu blebel ke adik pastu, menerangkan peraturan bagi kanak-kanak berumur 4 tahun.


Gotcha!!! sampai menyereng ibu amik gambo.

Monday, June 17, 2013

Berita Palsu Kahwin Gadis Syria Akhirnya Terjawab.

Monday, June 17, 2013 5 Comments
Assalamualaikum!~

Baru-baru ini banyak pengongsian palsu kononnya Ikhwanul Muslimin di Mesir menawarkan perkahwinan kepada sesiapa yang ingin memperisterikan wanita-wanita Syria yang berlindung di sana dengan mas kahwin USD40 (RM120).

Berita palsu ini mendapat 'sambutan' begitu hebat dari kalangan kaum lelaki yang terpesona dengan tawaran diberi tanpa mempersoalkan kesahihan berita tersebut.

sumber : fb

Rojak Bellamy

Monday, June 17, 2013 12 Comments
Assalamualaikum!~

Bulan 6 ni memang ramai orang kawen. Dah berminggu-minggu jugak Pak Jelan buat part-time. Orang kije Isnin sampai Jumaat, Pak Jelan sambung Sabtu dan Ahad. Sampaikan anak tanya kenapa Pak Jelan kije ari cuti? Cari rezeki sayanggggg.

Tapi, semalam Pak Jelan takda job, so kami pun pulun masa yang ada untuk bawak anak jenjalan. Tak jauh mane pun...opis je ekekekeke. Takpe, anak-anak tak merungut banyak asalkan kaki diaorg jejak tanah ekekekeke. Pagi cam biasa kami breakfast dulu kat kedai Nasi Lemak Mat Ganja pastu baru gi opis.

Macam biasa, akai memasing memang panjang. Ader je benda nak dimain. Suruh main kat luar ghupernye dia 'bersukan' dua beradik huhu.

Ready dah tu nak berlari

Sunday, June 16, 2013

Saturday, June 15, 2013

Tips & Doa Untuk Elak Jadi Mangsa Rogol - Peranan Lelaki

Saturday, June 15, 2013 6 Comments
Assalamualaikum!~

Apa perasaan anda jika isteri/adik perempuan/kakak/ibu anda menjadi antara salah seorang mangsa statistik rogol dan jenayah? Tentunya anda tidak mahu ia terjadi bukan? Lelaki diberikan tanggungjawab dan amanah oleh Allah s.w.t untuk menjadi pelindung kepada wanita bukan perosak wanita.


gambar hiasan

Allah telah berfirman yang bermaksud:

"Lelaki ialah pemimpin bagi perempuan oleh kerana Allah melebihkan sebahagian mereka (lelaki) atas sebahagian yang lain (perempuan), dan kerana lelaki selepas menafkahkan sebahagian daripada harta mereka." 
(Surah an-Nisa, ayat 34)

Tanggungjawab lelaki/para suami bukan setakat memberikan nafkah buat wanita yang dibawah tanggungan mereka. Lelaki sebagai pemimpin dalam konteks masyarakat perlu bertindak menjadi pelindung kepada wanita secara keseluruhannya.

Akhlak yang baik bermula dari rumah. Begitu juga ingin menjadi lelaki yang bertindak sebagai pelindung perlu bermula dengan diri sendiri. Menuding jari menyalahkan antara satu sama lain tidak menyelesaikan masalah. Apa yang perlu dilakukan adalah check diri sendiri dan betulkan mana yang salah.

Friday, June 14, 2013

10 Fobia Paling Pelik

Friday, June 14, 2013 7 Comments
gambar hiasan

Kiter semua tahu aper itu fobia. Ia membuatkan hidup kiter 'sengsara' apabila berhadapan dengan sesuatu @ seseorang sehingga timbulnya fobia dalam diri. Fobia ialah ketakutan yang amat sangat terhadap sesuatu samada benda, orang, makanan atau apa-apa saja. Biasanya, kiter dengar orang fobia pada ketinggian, fobia pada air, fobia pada serangga, fobia pada kegelapan. Tapi, yang ini lain tau...memey peliks-peliks fobia dia. Korang mesti terkezutttttttttttttttt! Jom kiter selongkar 10 fobia peliks. Jeng jeng jeng......!~

Kasut Emas 24 Karat.

Friday, June 14, 2013 10 Comments
Assalamualaikum!~


Dua benda yang wanita suka...

One - Shoessssssssssss

Two - Golddddddddddehhh!

And we have it here in two-in-one package. Kasut emas bukan ada dalam arena bola sepak sahaja, tapi dalam industri fesyen ia nampak lebih relevan sesuai dengan bidangnya.

Thursday, June 13, 2013

Hari Repot Kad - Ambil Repot Kad

Thursday, June 13, 2013 4 Comments
Assalamualaikum!~

Serasa mahu saje aku cabut otakku ini dan basuh dengan air di sinki! It's their BIG day and you forgot about it? Homaihhh~

Although it wasn't my intention to forget they Report Card Day tapi alhamdulillah settle gak semuanya tghari tadi. Tengah dok sibuk ni bergelumang dengan nombor dan kod bagai... tetiba....

Wednesday, June 12, 2013

Petua Orang Lama - Bagi Senang Meneran Beranak.

Wednesday, June 12, 2013 19 Comments
Assalamualaikum!~

Masa dapat tahu pregnant 1st child memang suke bebenor la melompat2 kan. Tapi, bila orang ceghita pasai sakit nak beranak, terkentut-kentut mendengarnya! muahahaha. 1st child dik non...tatottttt! 

Memang banyak cara bagaimana nak memudahkan proses kelahiran ni. Nak bagi tak sakit langsung tu kind of impossible sebab sakit itu nikmat yang dikurnia Allah untuk wanita dan penghapus/ kafarah dosanya yang lalu. Sebab tu, kita jangan mengeluh sakit bila dekat2 nak melahirkan, sebaliknya basahilah lidahmu dengan bacaan zikir dan doa sebanyak-banyaknya kepada Allah. Hati akan jadi tenang...percayalah...

Tuesday, June 11, 2013

Super Mamak!

Tuesday, June 11, 2013 14 Comments
Assalamualaikum!~

Bila kita dah biasa buat sesuatu kerja setiap hari, kita akan lebih produktif dan lebih berkemahiran, toi dak? 

Sama jugak halnya dengan video yang bakal anda saksikan kan ni! Terangkat-angkat kening Kenit melihat gelagat mereka ekekeke. Terjerit-jerit tengok roti terbang.....jauh tu!

Rambut Baru.

Tuesday, June 11, 2013 8 Comments
Assalamualaikum!~

Hajat lama dah nak kasi 'trim' rambut dua orang budak kicik ni. Serabut serabai je nengok. Ikat rambut taknak, pakai cekak ilang. Senang kiter kasi kerat!

So, minggu lepas Kenit bawak diaorg pegi kat satu salon ni. Ini kali kedua Kenit bawak diaorg gunting di sini. Setakat ni memang memuaskan. Kenit dah biasa ngan tokey ni,Kenit melaram rambut kat sini le dulu heeeeee.


Monday, June 10, 2013

Mereka Tak Sama Dengan Kita!

Monday, June 10, 2013 2 Comments

Assalamualaikum!~

Makanan enak yang kubeli tghari tadi kujamah dengan penuh asyik dalam kesedapan. Kesedapan itu terhenti bilamana rakan sebelahku yang sedang melayari laman sosial terlihat sesuatu, lantas bertanyakan padaku.....

Dia bertanya siapakah gerangan kanak-kanak itu yang dilihatnya, apa yang terjadi padanya. Dan, lantas mataku fokus pada suatu gambar...

Sunday, June 09, 2013

Love Letter

Sunday, June 09, 2013 4 Comments
Assalamualaikum!~

Bengkeng betul aku semalam ngan perangai dua beradik ni. Kejap bergaduh tak hengat dunia. Kejap bergelak ketawa bagai lawaknya terhebat didunia. 

Part bergelak ketawa tu aku tak heran boleh handle, ni part yang bergaduh ni jenuh aku nak leraikan. Darah menggelegak jugak sampai ke jantung. Tapi, belum tahap nak angkat tangan lagi.

Gincu???

Sunday, June 09, 2013 19 Comments
Assalamualaikum!~

Dah nama pun pompuan, gincu dan pompuan berpisah tiada. Itu slogan bagi kebanyakan wanita moden masakini. Aku? Aku mungkin wanita moden tapi gincu.......

Aku ngan gincu  macam takda jodoh. Tak sebulu mueehss~


'set makeup' kiter T__T

Saturday, June 08, 2013

Tips & Doa Untuk Elak Jadi Mangsa Rogol - Peranan Wanita

Saturday, June 08, 2013 10 Comments
Assalamualaikum!~


Perkara terakhir yang seorang perempuan ingin dalam hidupnya adalah menjadi sebahagian dari statistik rogol. Memang ia suatu perkara terkeji dan terburuk pernah berlaku dalam hidup seorang wanita. Bagi masyarakat timur, kehormatan dan maruah seorang gadis masih menjadi kunci utama kepada penghormatan masyarakat terhadapnya.


Demonstrasi bantahan terhadap perogol susulan kes seorang pelajar dirogol
beramai-ramai di India bulan lepas.

Friday, June 07, 2013

Jomniaga Bersama Kenit.

Friday, June 07, 2013 5 Comments
Assalamualaikum!~

Seperti yang Kenit katakan sebelum ini, jana pendapatan melalui internet memang boleh dilakukan dan terbukti keberkesanannya. Dengan adanya jaringan capaian yang luas dikalangan pengguna internet, semua orang boleh memasarkan produk/barangan mereka di blog/facebook.

Bermula dengan RM2

Yup, hanya bermula serendah RM2 (tu pun Jomniaga.com yang beri) dengan mendaftar di Jomniaga.com, anda boleh untung lebih dan lebih lagi. Seperti saranan blogger femes,HasrulHassan mengenai Jomniaga.com di SINI dan SINI, Kenit tertarik untuk mencubanya dan kini ingin mengajak anda semua untuk join bersama.


Jomniaga.com memang SANGAT SESUAI bagi mereka yang ingin memulakan BISNES mereka secara online. Dan, anda tak perlu keluarkan modal satu sen pun! Ohsem kan? Kenit bukan nak jual barang apa pun, tapi Kenit ajak anda merebut peluang ini selagi ia masih PERCUMA!

Dengan cara ini, anda berpeluang meluaskan skop perniagaan anda dan rangkaian pelanggan anda juga akan dapat diperluaskan pengaruhnya. Kini, tiada alasan lagi untuk tidak berjaya kerana peluangnya Kenit telah bentangkan untuk anda.

Dan, bagi yang nak cari duit raya atau nak buat bajet beli baju raya/kuih raya bolehlah mulakan niat anda di Jomniaga.com hehe. 

So, jangan dipersia peluang yang sudah terbentang di depan mata. Mana tahu lubuk rezeki anda ada di Jomniaga.com. Sama-sama kita promosikan produk dan sama-sama kita jana pendapatan yang baik...insyaAllah.

Jika anda berminat memulakan langkah pertama menjana pendapatan online tanpa sebarang modal, bolehlah mulakan langkah pertama dengan mendaftar secara PERCUMA di SINI

Tian Chua Bersama Jemaah Masjid - Doaku Buat Dirinya.

Friday, June 07, 2013 6 Comments
Assalamualaikum!~

Tiada pemandangan seindah yang Kenit lihat di hari Jumaat yang penuh barokah ini melainkan sekeping foto yang Kenit dapati dari facebook. 

Berkelip-kelip sepasang mata ini tatkala melihat susuk seorang lelaki Cina menyantuni jemaah yang hadir di suatu majlis ceramah Isra' Mikraj di Masjid Sayidina Ali, Kg Padang, Balang.

sumber: instagram

Istilah Makanan Yang Berkaitan Dengan Babi.

Friday, June 07, 2013 4 Comments
Assalamualaikum!~


Didahului dengan firman Allah yang bermaksud:

"Hai sekalian manusia! Makanlah yang halal lagi baik dari apa yang terdapat di bumi, dan janganlah kamu mengikuti langkah-langkah syaitan; kerana sesungguhnya syaitan itu adalah musuh yang nyata bagimu"
(Surah Al-Baqarah: 168)

Lambakan produk makanan terutama produk import perlu diselidiki tahap kehalalannya supaya pengguna muslim seperti kita tidak tertipu. Bukan itu saja, produk kecantikan turut perlu diberi perhatian kerana ternyata memang ada sesetengah produk ini yang mengandungi unsur-unsur kebabian.

Thursday, June 06, 2013

Wednesday, June 05, 2013

Manfaat Dibloglist.

Wednesday, June 05, 2013 16 Comments
Assalamualaikum!~

Ini pertama kali Kenit jumpa refferal yang datang dari blog. Dah dua bulan Kenit duduk dalam bloglist Papa Blogger. Terima kasih papa blogger kerana sudi menempatkan Nukilan Kenit dalam bloglist anda. 




Kenit pernah masuk SEGMEN BLOGLIST 2 BULAN PAPA BLOGGER dan alhamdulillah Nukilan Kenit terpilih dimasukkan dalam bloglist papablogger start bulan April-Jun. 

Oho! ujung bulan Jun ni, terkeluarla Kenit dari senarai bloglist papa sobsobsob~

Aperpun, terima kasih pada yang sudi terjah Nukilan Kenit tak kira dari mana anda datang. Memang seronok dan terharu kalau orang letak blog kita dalam bloglist mereka kan? Nukilan Kenit hanya blog picisan yang mahu terus berkongsi info berguna untuk manfaat semua.

Dan, tak lupa juga berkongsi kisah kehidupan berkeluarga hehehe (^_^). Semoga anda sukkkkaa~

SKT oh SKT....

Wednesday, June 05, 2013 4 Comments
Assalamualaikum!~

Mengadap 'kau' bila perlu....
Mengadap 'kau' bila borang dah tak laku...
Mengadap 'kau' boleh jadi haruuuu!

Apa ni? lagu kah? tak...ni madah berjela heee. Dilema kami yang bergantung pada HRMIS @ SKT untuk maybe....another 10 years perhaps...?! Sebelum ni, slogan 'Hidup Biar Sedap' menjadi motto pengisian SKT yang meletakkan pencapaian dalam comfort zone...100% (paham tak? hantam saje la labuuuuu)

Now, no more 100% the boss said.....

Tuesday, June 04, 2013

Monday, June 03, 2013

Pasar Terbahaya Di Dunia!

Monday, June 03, 2013 24 Comments
Assalamualaikum!~

Biasa Kenit balik kampung, kalau pi market (orang KL cakap pasaq hehe), Kenit tak suka bawak anak-anak ikut sama. Pasaipa? Pasai Kenit selalu habaq kat depa...


"ang pa takyah ikut...duk kat umah tok ja nooo"

"alaaaa...nak ikutttt nak ikutttt"

"takyah takyah...sana bahaya sat gi ibu beli cekelat kat ang pa"
(cekelat = gula-gula)

Mulala depa wat muka kelat macam kopi takda gula ekekeke. Persoalannya, bahaya yang macam mana yang Kenit tak bagi depa ikut tu? Haaaaa.....

Mari Mengenali Dajjal Al-Masih - Part 1

Monday, June 03, 2013 7 Comments
Assalamualaikum!~

Umat akhir zaman akan didatangi pelbagai ujian dan dan antaranya ialah kemunculan Dajjal. Jom persiapkan diri kita dengan menambah ilmu supaya kita tidak terpesong atau terpengaruh dengan Dajjal yang pasti akan muncul menyesatkan umat Nabi Muhammad. s.a.w.

gambar hiasan
                                 
Imran bin Husain berkata "Saya mendengar Rasulullah saw bersabda "Sejak Adam diciptakan sehingga hari kiamat nanti, tidak ada satu pun ujian yang lebih dahsyat daripada fitnah Dajjal" 
[Hadis Riwayat Muslim dalam Mukhtasar Muslim, hadis no 2058]

Fakta: Dajjal tidak disebut dalam Al-Quran secara jelas, jadi semua dalil tentang Dajjal diambil dari Hadis-hadis sahih dan hassan.

Pengertian Dajjal dari sudut Bahasa:
Dajjal mempunyai banyak maksud iaitu


1- Penipu
2- Diambil dari perkataan Ad-Dajl yang bererti menipu
3- Dinamakan Dajjal kerana kekuasaannya dan pengaruhnya di seluruh bumi kecuali Makkah dan Madinah

Saturday, June 01, 2013

Perlukah Mainan Mahal-mahal?

Saturday, June 01, 2013 12 Comments
Assalamualaikum!~

My Pearls ni memang banyak akai. Asalnya kegunaan meja ni untuk belajo je. Sekarang baru Kenit tahu macam-macam benda kita boleh buat ngan meja lipat ni heeee...

Kalau Ikutkan imaginasi ibu, meja blajo tu.......


hanyalah meja blajo. Tapi, lain pulak dengan my Pearls ni. Akai panjang betoi nooo....

Follow Us @soratemplates