ruangiklan
ruangiklan

Saturday, June 15, 2013

Tips & Doa Untuk Elak Jadi Mangsa Rogol - Peranan Lelaki

Assalamualaikum!~

Apa perasaan anda jika isteri/adik perempuan/kakak/ibu anda menjadi antara salah seorang mangsa statistik rogol dan jenayah? Tentunya anda tidak mahu ia terjadi bukan? Lelaki diberikan tanggungjawab dan amanah oleh Allah s.w.t untuk menjadi pelindung kepada wanita bukan perosak wanita.


gambar hiasan

Allah telah berfirman yang bermaksud:

"Lelaki ialah pemimpin bagi perempuan oleh kerana Allah melebihkan sebahagian mereka (lelaki) atas sebahagian yang lain (perempuan), dan kerana lelaki selepas menafkahkan sebahagian daripada harta mereka." 
(Surah an-Nisa, ayat 34)

Tanggungjawab lelaki/para suami bukan setakat memberikan nafkah buat wanita yang dibawah tanggungan mereka. Lelaki sebagai pemimpin dalam konteks masyarakat perlu bertindak menjadi pelindung kepada wanita secara keseluruhannya.

Akhlak yang baik bermula dari rumah. Begitu juga ingin menjadi lelaki yang bertindak sebagai pelindung perlu bermula dengan diri sendiri. Menuding jari menyalahkan antara satu sama lain tidak menyelesaikan masalah. Apa yang perlu dilakukan adalah check diri sendiri dan betulkan mana yang salah.

Friday, June 14, 2013

10 Fobia Paling Pelik

  7 comments    
categories: 
gambar hiasan

Kiter semua tahu aper itu fobia. Ia membuatkan hidup kiter 'sengsara' apabila berhadapan dengan sesuatu @ seseorang sehingga timbulnya fobia dalam diri. Fobia ialah ketakutan yang amat sangat terhadap sesuatu samada benda, orang, makanan atau apa-apa saja. Biasanya, kiter dengar orang fobia pada ketinggian, fobia pada air, fobia pada serangga, fobia pada kegelapan. Tapi, yang ini lain tau...memey peliks-peliks fobia dia. Korang mesti terkezutttttttttttttttt! Jom kiter selongkar 10 fobia peliks. Jeng jeng jeng......!~

Kasut Emas 24 Karat.

  10 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~


Dua benda yang wanita suka...

One - Shoessssssssssss

Two - Golddddddddddehhh!

And we have it here in two-in-one package. Kasut emas bukan ada dalam arena bola sepak sahaja, tapi dalam industri fesyen ia nampak lebih relevan sesuai dengan bidangnya.

Thursday, June 13, 2013

Hari Repot Kad - Ambil Repot Kad

Assalamualaikum!~

Serasa mahu saje aku cabut otakku ini dan basuh dengan air di sinki! It's their BIG day and you forgot about it? Homaihhh~

Although it wasn't my intention to forget they Report Card Day tapi alhamdulillah settle gak semuanya tghari tadi. Tengah dok sibuk ni bergelumang dengan nombor dan kod bagai... tetiba....

Nama-nama Yang Dilarang Dalam Islam.

  18 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Zaman sekarang ni parents terutama yang baru menyambut kelahiran anak pertama galak memberi nama yang peliks peliks pada anak mereka. Ader yang letak nama Bunga, Chenta, Merah dan sebagainya. Anda tahu kan, sebagai muslim kita digalakkan beri nama yang baik2 pada anak bukan hanya untuk sedap didengar.

Wednesday, June 12, 2013

Petua Orang Lama - Bagi Senang Meneran Beranak.

  19 comments    
categories: ,
Assalamualaikum!~

Masa dapat tahu pregnant 1st child memang suke bebenor la melompat2 kan. Tapi, bila orang ceghita pasai sakit nak beranak, terkentut-kentut mendengarnya! muahahaha. 1st child dik non...tatottttt! 

Memang banyak cara bagaimana nak memudahkan proses kelahiran ni. Nak bagi tak sakit langsung tu kind of impossible sebab sakit itu nikmat yang dikurnia Allah untuk wanita dan penghapus/ kafarah dosanya yang lalu. Sebab tu, kita jangan mengeluh sakit bila dekat2 nak melahirkan, sebaliknya basahilah lidahmu dengan bacaan zikir dan doa sebanyak-banyaknya kepada Allah. Hati akan jadi tenang...percayalah...

Mari Mengenali Dajjal Al-Masih - Part 2

  11 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~


WAKTU KEMUNCULAN DAJJAL



gambar hiasan

Dajjal muncul setelah penaklukan Konstantinopal dari tentera kafir, selepas peperangan Al-Malhamah al-Kubra iaitu di antara kemunculan Al-Mahdi dan Isa bin Maryam.

Tuesday, June 11, 2013

Super Mamak!

  14 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Bila kita dah biasa buat sesuatu kerja setiap hari, kita akan lebih produktif dan lebih berkemahiran, toi dak? 

Sama jugak halnya dengan video yang bakal anda saksikan kan ni! Terangkat-angkat kening Kenit melihat gelagat mereka ekekeke. Terjerit-jerit tengok roti terbang.....jauh tu!

Rambut Baru.

  8 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Hajat lama dah nak kasi 'trim' rambut dua orang budak kicik ni. Serabut serabai je nengok. Ikat rambut taknak, pakai cekak ilang. Senang kiter kasi kerat!

So, minggu lepas Kenit bawak diaorg pegi kat satu salon ni. Ini kali kedua Kenit bawak diaorg gunting di sini. Setakat ni memang memuaskan. Kenit dah biasa ngan tokey ni,Kenit melaram rambut kat sini le dulu heeeeee.


Monday, June 10, 2013

Mereka Tak Sama Dengan Kita!

  2 comments    
categories: 

Assalamualaikum!~

Makanan enak yang kubeli tghari tadi kujamah dengan penuh asyik dalam kesedapan. Kesedapan itu terhenti bilamana rakan sebelahku yang sedang melayari laman sosial terlihat sesuatu, lantas bertanyakan padaku.....

Dia bertanya siapakah gerangan kanak-kanak itu yang dilihatnya, apa yang terjadi padanya. Dan, lantas mataku fokus pada suatu gambar...

Lollipop Perisa Susu Ibu - For Real??!

  10 comments    
categories: ,
Assalamualaikum!~

Errkkk? biar betik?? Wujudkah sebegitu? Di mana? Apa ghupernye?


"Rilek brader...brader rilek...rilek brader...brader rilek...rilek brader...brader rileklaaaaaaaaaa"  hehehe~
(lagu Rilek Brader)


Alkisahnye.....

Taska Jabatan Bakal Ditubuhkan?

  10 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Nampaknya keluhan staff jabatan mula mendapat perhatian dari pihak pengurusan. Memang dari zaman Kak Ijat jadi Menteri Pembangunan Wanita dulu, benda ni dah disaran dan diwajibkan di setiap jabatan. Sampai orang tu dah 'pencen' benda ni masih tak nampak bayang.


Sunday, June 09, 2013

Love Letter

  4 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Bengkeng betul aku semalam ngan perangai dua beradik ni. Kejap bergaduh tak hengat dunia. Kejap bergelak ketawa bagai lawaknya terhebat didunia. 

Part bergelak ketawa tu aku tak heran boleh handle, ni part yang bergaduh ni jenuh aku nak leraikan. Darah menggelegak jugak sampai ke jantung. Tapi, belum tahap nak angkat tangan lagi.

Gincu???

  19 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Dah nama pun pompuan, gincu dan pompuan berpisah tiada. Itu slogan bagi kebanyakan wanita moden masakini. Aku? Aku mungkin wanita moden tapi gincu.......

Aku ngan gincu  macam takda jodoh. Tak sebulu mueehss~


'set makeup' kiter T__T

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.