ruangiklan
ruangiklan

Friday, July 26, 2013

Pengumuman : DNA Babi Dalam Produk Makanan.

Assalamualaikum!~

Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Perlis (JAIPs) telah mendapat maklumat dari pihak berkuasa di pintu masuk sempadan Malaysia- Thailand mengenai sampel makanan, kategori ikan dan hasilannya yang mengandungi Deoxyribonucleic Acid (DNA) babi iaitu produk Chikuwa (seasoned Fish Roll) dan Filament Fish Sticks yang berjenama Pasific Food Processing (PFP)

Orang ramai dinasihatkan agar berhati-hati dalam memilih produk makanan tersebut agar ianya mendapat pengesahan halal yang diiktiraf oleh JAKIM dan Jabatan Agama Islam Negeri (JAIN) - JAIP


Thursday, July 25, 2013

Di Mana Peranan Kita?

  5 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Isu 4 wanita yang digugurkan dari menyertai Pertandingan Ratu Cantik Malaysia baru-baru ini sangat menarik perhatian rakyat Malaysia khususnya yang beragama Islam.

Ramai yang mengeji dan memaki tindakan mereka berempat mempertikaikan dan mempersoalkan hukum Allah s.w.t. Dan, tak kurang juga yang memberi kata-kata 'semangat' sebagai menyokong tindakan mereka untuk 'melawan' fatwa yang dikeluarkan ke atas mereka.

Kalau ikutkan rasa hati panas dan menggelegak ini, hanya kata-kata caci dan maki hamun yang akan keluar dari mulut kita semua. Kecewanya kita (yang beragama Islam) ini bila salah seorang dari mereka berempat meluahkan bahawa fatwa mengharamkan wanita Islam menyertai mana-mana pertandingan ratu cantik adalah haram dan berdosa di sisi Islam adalah LAPUK atau OUTDATED.

Tips Mengekalkan Kecergasan Semasa Berpuasa.

Assalamualaikum!~

Selalu sangat kita tengok, orang kita kalau bulan puasa mesti rasa ngantuk, lemah, mata kuyu, bibir kering dan sebagainya. Adakah disebabkan oleh ibadah puasa? Sudah tentu tidak. Banyak kajian sains telah membuktikan betapa ibadah puasa mampu mengekalkan kecergasan dan kesihatan kepada seseorang itu.


Wednesday, July 24, 2013

Sebelum Ada Internet.

  12 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Kenangan lalu mengusik jiwa. Hatta, dalam bermain pun ada kenangan indah. Kadang-kadang, Kenit kasihan dengan bebudak sekarang. Hak mereka untuk bermain telah 'dirampas'. 

Tiada lagi keseronokan...
Tiada lagi gelak tawa di padang...
Tiada lagi gaduh kemudian kembali bersalaman...
Tiada lagi wajah berpandangan, mengerat hubungan tali persahabatan....

Lalu, siapa yang 'rampas'??......TEKNOLOGI secara umumnya. INTERNET secara khususnya.

Dulu, kami tiada internet. Kami tak mampu beli Playstation dan tentu sekali kami tiada laptop. Tapi, kami bahagia...bahagia dengan permainan warisan nenek moyang kami. 

Persediaan Raya.

Assalamualaikum!~

Ada ke takda? Ala kadar atau ala diva? Simple atau bling-bling? Semua tu dok berlegar dalam paler otakku. Apapun takda lagi. 

sumber : fb

Amalan Cukur Jambul - Pandangan Ustaz Hassan Din.

  11 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

AMALAN cukur jambul kebiasaannya diadakan sempena menyambut kehadiran orang baru dalam keluarga. Berpandukan kepada syariat Islam, istilah cukur jambul sebenarnya tidak wujud dan selari dengan sunah Nabi Muhammad s.a.w.. Malah amalan ini juga dipercayai berasal daripada kepercayaan masyarakat India yang beragama Hindu. 

sumber : fb

Isu Semalam.

Assalamualaikum!~



Isu sekolah Sri Pristana, ini adalah artikel yang saya jumpa (terima kasih kepada sesiapa yang telah memberikan link blog tersebut). Ini adalah terjemahan nya.

Artikel ini di tulis oleh seorang lelaki india yang telah pun melawat sendiri ke sekolah tersebut. 

"Saya ada pengalaman buruk kerana tidak diberi peluang untuk menjelaskan dari pihak saya sendiri apabila ada sesuatu isu timbul. 

Sejak dari itu, saya mula memandang setiap perkara dari sudut perspektif yang berbeza. Dengan bersikap secara adil, saya ingin berkongsi sesuatu info berkenaan sekolah sk Pristana mengenai isu yang tengah hangat diperkatakan oleh semua sekarang.

Saya telah pun pergi MELAWAT sekolah tersebut dan ini adalah hasil yang saya dapat:

Tuesday, July 23, 2013

Pindah Cyberjaya?

  6 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Kecoh!kecohhhhh lagi pasal nak pindah. Tapi, masing-masing tak mo berharap sangat sebab dah banyak kali jadi kata nak pindah tapi akhirnya sonyap. Tapi, kali ni macam sure je akan pindah. Dah tak nampak 'jerebu' macam last time.

Dulu, bila kata nak pindah amik masa 2/3 tahun tuk bina bangunan baru atas tapak tanah baru. Tapi, disebabkan oleh beberapa masalah teknikal ia tak dapat diteruskan. Tapi kali ni, 'bulan' terang sungguh...macam malam tadi hehehe.

Monday, July 22, 2013

Menakutkan!!! Pengikut Syiah Di Malaysia Mungkin Cecah Sejuta.

  12 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Allahurobbi...! Kebejatan semakin meruncing. Situasi yang kita alami sekarang ini mungkin tiada yang ambil peduli. Akibatnya...ajaran sesat ini telah menular perlahan-lahan di dalam jiwa masyarakat kita. 

Kalian mungkin obses dengan k-pop, terkejar-kejar dengan muzik Barat, gaya dan cara hidup mereka. Hakikatnya, kita tidak tahu 'duri' sedang cuba untuk masuk menusuk ke dalam tubuh kita. 


Diari Ramadhan - Strike Two!

Assalamualaikum!~

Actually, banyak yang aku ngidam nak makan dalam bulan puasa ni hehehe. Dalam bulan lain tak dapek, cuma dalam bulan puasa je dapek. Apa tu??? BUBUR LAMBUK KG. BARU...Fuh!

So, Pak Jelan call...


"Hani, orang ramai laaaa...panjang giler barisan ni!"

"Alaaa abg tunggu la kejap. Memang beratur panjang tapi dia bagi cepat. Tunggu ar kejappp"

"Nanti balik nak masak lagi...tak sempat ni. Abg balik dulu arrr"

"Alaaaa...dah sampai situ dah tunggu la kejapppp. Dia bagi cepat"

"Abg balik arr....lambat lagi ni, dah la ramai orang. Abg jauh kat belakang beratur ni. Abg balik la ekkk"

Dengan mood sebal....

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.