ruangiklan
ruangiklan

Saturday, August 03, 2013

Diari Ramadhan - Yang Pertama & Terakhir.

  10 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Akhirnya dapat jugak sekeping! Dulu, time sekolah berlambak dapat dari kengkawan. Bila dah keje semakin berkurang. Tahun lepas sekeping pun tak dapat pegang. Tahun ni...kad raya pink dari blogger Kisah Si Diary sudah berada dalam tangan! wahahaha hebat tak pantunku? hebat la...hebat la...hebat la...



hou yeaaaa! tengah kalut wat keje tetiba kerani hulur
 sampul putih (^_^).

Friday, August 02, 2013

Bagaimana Agaknya Pengakhiran Kita Nanti?

  8 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Pernah terfikir tak benda ni? Adakah setiap kali memikirkannya cukup untuk membuat jantungmu berdegup kencang? Adakah setiap kali memikirkannya dahimu berpeluh dan hati kegusaran? 

Atau dirimu cuba menafikan hak yang pasti? Dan memesong akalmu kepada dunia yang juga akan mati? Pernah terlintas tak dihatimu bagaimana agaknya pengakhiran hidupmu nanti? 

Thursday, August 01, 2013

Anda Boleh Cantik Dengan Arang!

Assalamualaikum!~

Satu2nya kegunaan arang yang Kenit tahu adalah ketika memanggang hehe. Terkenang dulu kat Kuantan, selalu gak kami buat barbeque kambing kat blakang umah. Pak Jelan beli satu beg arang kat Cowboy, masa tu murah je satu beg boleh dapat RM5.

So, Kenit terjumpa this one article menarik tentang kegunaan arang SELAIN ketika memanggang hehe. Mungkin korang dah tahu, Kenit je yang tak tahu lagi. Tapi, bagi yang belum tahu jom kiter tambah ilmu! (^^,)

sumber : google

Header Baru - Mekasih Cik Yuyu (^_^)

  18 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Suke nau tukau kepale (header) hehe. Orang lain tukau 'langsir' la, tukau 'cat dinding' la, tukau 'perabot' pun ader. Kenit tukau 'bumbung' je la muahaha...boleh? 


'bumbung' lama

Pengumuman : Perkhidmatan Salamfone Dengan Rasminya Dihentikan.

  16 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~


Mungkin tak ramai yang tahu pasal Salamfone ni. Kenit pun baru je dengar pertengahan tahun ni. Apapun, pengguna Salamfone harap maklum ye.

Korang boleh terjah SINI untuk lebih info.

P/S: Dengar kata Salamfone dihentikan kerana 'tekanan' dari syarikat telekomunikasi gergasi berbayar negara. Semoga semua yang terlibat dengan Salamfone tabah menghadapi ujian ini.

Wednesday, July 31, 2013

Burger Tabung Uji Pertama Di Dunia?

  14 comments    
categories: , ,
Assalamualaikum!~


sumber : google
Pernah terfikir tak suatu hari nanti, mungkinkah burger daging lembu yang kita makan sebenarnya bukan datang dari lembu, tapi datang dari makmal?! MAKMAL...yes..

Eeeuwwww! Pekerja Subway Letak....

  25 comments    
categories: ,
Assalamualaikum!~

Anda penggemar makanan segera Subway? Kali terakhir Kenit try sandwich dia (apa nama dah lupa) awal tahun 2012. Konon gatal tekak la kan takmo makan nasi berlauk, boring konon! Pegi Amcorp Mall ternampak ada satu section Subway kat bahagian luar.

Dengan konfidennya, Kenit pun beratur la nak order. Padahal, nak order apa pun tak tahu camner. Ingat order macam order KFC tu ker, dah siap bungkus. Sekali kena pilih daaaaaa. Jenuh Kenit dok pilih jenis bread, pastu nak kena fikir letak daging apa, sos apa, nak tambah mushroom atau mustard blablablablablabla! 

Paling best time nak bayor! Terkejut teman kena sampai doploh hengget lebih! Woi! ini roti sandiwch ka nasi arab mandy! heeee :D.

Itulah sekali Kenit beli, pastu taubat takmo pi dah!

Tak menarik lagi?? Haaaa yang ni mungkin menarik (^_^)

Syria Care : Show We Care.

Assalamualaikum!~

Semua dah maklum tentang konflik yang sedang berlaku di Syria sekarang. Bagi yang mengambil inisiatif untuk mengetahui perkembangan sebenar di Syria, mereka pasti tahu pergolakan disana berpunca dari apa, siapa, bagaimana dan tujuannya.

Jika anda hanya mengambil peduli tentang apa yang berlaku di Syria hanya dengan menonton berita di tv dan mendengar di radio, maka kebanyakan dari anda pasti masih keliru dengan apa sebenarnya yang berlaku di sana. Maklumat yang diberi kadangkala tidak tepat, tidak up-to-date dan tidak menunjukkan realiti sebenar.


Mohon Sumbangan Pembinaan Bangunan Asrama Tahfiz An Nur.

Assalamualaikum!~

Peluang untuk bersedekah memang terbentang luas terutama dalam bulan Ramadhan yang penuh barokah ini. Tinggal lagi tak ramai yang tahu dimana sumbangan mereka boleh disalurkan. 

Terbaru, Kenit terbaca satu poster di facebook mengenai sebuah Tahfiz (anak yatim) di Setiu, Terengganu yang memerlukan sumbangan dari kita semua.

Tuesday, July 30, 2013

Diari Ramadhan - Menu Sihat.

Assalamualaikum!~

Time balik petang, memang selalunya aku tak terkejar masa nak memasak. Kuar opis kul 4.30pm dengan trafik sesak kat Federal membawak sampai ke midValley. Sape2 yang biasa lalu Federal time balik keje memang akan mengerti luahan hati dan perasaanku ini hehe.

Tapi, ditakdirkan semalam aku tergerak hati nak singgah kedai si Zam, nak tengok apa dia jual arini. 

Ikan pari?....pucat!
Ikan tenggiri?...picit badan...lembik!
Ayam?...pucat dan kembang!
Sotong?...huh!
Udang?...fresh gak la..set!

Tutorial Pakai Kain Pelikat By Atok.

  14 comments    
categories: ,
Assalamualaikum!~

Berapa ramai budak lelaki zaman la ni yang suka pakai kain pelikat bila duk kat umah?? Jangan tipu laaaaa memang ciput je bilangannya! Korang lebih prefer pakai boxer atau suar pendek tiga suku tu kan? Ramai yang Kenit jumpa kat kedai-kedai atau warung makan suka nau pakai suar pendek. Tak pun, diaorg pakai suar track-bottom atau suar jeans.

Abah Kenit masih lagi pakai kain pelikat kalau duk kat umah. Even, dia dapat kain pelikat baru tiap kali ada jemputan buat tahlil atau berzanji kat umah orang. Stok kain pelikat jangan cakap la....berlambak! Tapi, abg Kenit yang sulung tak pernah pakai kain pelikat...jarang sangat! Dia pakai kain pelikat pun time eksiden motor dulu kes merempit muehehe. Tu la...'majal' sangat kannn konon rockerzz (tahun 90an) pakai suar jeans ketat ala-ala metallica gitew...ceh. Sekali langgar tembok kain pelikat jugak yang dicari.

Monday, July 29, 2013

Katak Ini Persis 'Model'.

  18 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Wahhh! katak yang sekor ni telah menambat hati jutaan peminatnya dari seluruh dunia! Kalah 'posing' peserta Ratu Cantik Malaysia' kan? heeee :D. Istilah 'katak panggil hujan' mungkin dah tak relevan lagi kot di masa sekarang ni. Bukan keje dia memanjang nak "onggggggg gedek gedekkk" panggil ujan. Dia pun 'susah' jugak kalau ujan turun.

Tak percaya? moh nengok ni....

Diari Ramadhan - Bila Mira Salah Tanya.

Assalamualaikum!~

Minggu lepas...

"Anti Ooi, adik ada beli telekung ari tu..ibu belikan"

"Ooohh...ya ka?"
 *muka anti Oooi sedikit keliru...
mungkin dia paham apa itu 'telekung' atau dia tak paham?*

"Anti Ooi dah beli telekung?"

Pengumuman SANGAT-SANGAT Penting!

  4 comments    
categories: ,
Assalamualaikum!~

Pesanan dari SYRIA CARE buat rakyat Malaysia yang prihatin dengan nasib dan penderitaan rakyat di bumi Syam (Syria). Entri khas juga boleh dibaca di Syria Care :  Show We Care.

‪#‎Syria‬ ‪#‎Ramadhan‬ ‪#‎Islam‬ ‪#‎Malaysia‬

Pengumuman yang SANGAT-SANGAT penting 

Saya berharap semua membacanya dan membantu untuk menyebarkannya:
Diharapkan semua penyokong Syria Care dapat mengumpulkan satu juta ringgit dalam satu hari bahkan lebih dari itu bila mendengar nasihat ini insya Allah..

Saudara dan saudariku, tidak lama lagi akan berakhir bulan Ramadhan dan kita belum berhasil mengumpulkan satu juta ringgit (dari Malaysia untuk Syria) dan saat ini kita berada dibulan Ramadhan yang penuh dengan kebaikan....

Sunday, July 28, 2013

Lelaki Juga Boleh Dikecualikan Dari Berpuasa.

Assalamualaikum!~

Agak-agak suke tak orang lelaki kalau baca title di atas?hehe. Perempuan kalau tak berpuasa kita tau dah sebab apa. Sebab paling besar yang tak boleh dielakkan dan sangat dibolehkan untuk tidak berpuasa adalah bila 'datang bulan', kuar darah nifas pas bersalin atau kerana menyusukan anak.


gambar hiasan - google

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.