ruangiklan
ruangiklan

Saturday, August 31, 2013

Harimau Pesen Baru La!

Assalamualaikum!~

Petikan artikel dari akhbar Metro. Dalam sejarah 30 tahun aku hidup belum pernah lagi jumpa harimau pesen gini....


v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v


sumber : fb


Pinjam suara Haji Bakhil jap.....


"Ini ghimau pesen baghu la...kau mana tauuuuuuuuuuu!"

Heeeeeeeeee (^^,)

Friday, August 30, 2013

Merdeka Bagiku...

Assalamualaikum!~

Indahnya merdeka
Kurniaan Allah Yang Maha Esa
Indahnya merdeka
Jika iman tidak dicela.
Indahnya merdeka
NikmatNya disyukuri dan tidak pula bermegah.

Merdeka bagiku....
Jangan bercakap tentang keamanan..
Seandainya hati masih tidak tenang..
Hanya mampu merenung potret berdarah penuh keinsafan..

Merdeka bagiku...
Bukan sekadar mengibar jalur gemilang..
Tidak hanya menggantungnya di pagar...
Ikrarnya suci hakikatnya 'jalang'...
Jika masih mengagung golongan ingkar...

Merdeka bagiku...
Bukan sekadar menonton di padang...
Kereta kebal berarak megah...
Jasad berani memangku senjata..
Berjalan segak disorak rakyatnya...

Merdeka bagiku...
Janganlah hanya menanti keramatnya..
Laungannya gebang hakikatnya lemah..
Berkumpul tanpa ada batasnya...
Kerana semangat cintanya dia...

Merdeka bagiku...
Bukan sekadar menghafal sejarah..
Jika di hati berkubang darah..
Dendamnya masih tak sudah-sudah..

Merdeka bagiku...
Jangan hanya liriknya tentang kebebasan..
Jika lagunya masih kebaratan..

Merdeka bagiku....
Bukan seperti yang di atas.

Nukilan hati :  Kenit Cinonet

P/S: Mohon sahabat titipkan doa buat saudara kita yang dizalimi di Mesir, Syria, Palestine, Chechnya dan negara Islam bergolak. Sesungguhnya, segala isi alam ini milik Allah jua. Janganlah sampai kita melupakan mereka hanya kerna nikmat sementara. 

Blogger Jutawan Ditangkap Bersama Pelacur.

  10 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Pihak berkuasa China telah menahan seorang mikroblogger terkenal Chinese-American, Charles Xue selepas terbabit dalam pelacuran baru-baru ini. Charles , 60, dan seorang wanita berusia 22 tahun bernama Zhang disyaki terlibat dalam pelacuran ditahan dalam satu serbuan oleh polis Beijing pada petang Jumaat.

Charles Xue

Cendawan ' Magic' Bercahaya Dalam Gelap.

Assalamualaikum!~

Taylor Lockwood adalah seorang pemburu cendawan dan jurugambar yang telah menghabiskan masa 25 tahun dalam mengetengahkan hasil kerjanya ke seluruh dunia. Segala hasil fotografinya boleh dilihat di laman Mushroom.Pro. Lockwood menyumbangkan artikel ini kepada LiveScience's Expert Voices : Op-Ed & Insights;


Thursday, August 29, 2013

Misteri Kandungan McDonald's Chicken McNuggets.

  26 comments    
categories: ,
Assalamualaikum!~

Adakah anda salah seorang peminat tegar McDonalds?? Well, do you know even the westerners pun tak menggemari makanan fast-food seperti ini. Kenit?? Kenit dah hampir 3 tahun boikot McDonalds. Bila keluar makan dengan my brother-in-law's family they won't take us to the McDonalds. Instead, they will take us to nasi Arab (lagi sodap!) muahahaha.

So, that's private matter. 

Anyway, this morning i found an article posted in Facebook by a friend that really intrigues me to share this information with you all who reads this. Even it's not happening in Malaysia (i guess or hopefully) but i hope you guys take this seriously.


Wednesday, August 28, 2013

Ni Ghupernye Keje Deme!

  15 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Banyak kali dah aku perasan bebudak ni kalau pegang handphone aku mesti tersengih sengsorang. Senget sana senget sini. Ingatkan diaorg tengok kartun ka atau video dalam tu. Bila aku check balik...ghuper2nye ini keje diaorg!


Dah ko kenapa kakak? herot berot muka...
sakit mata ke aper??

10 Khasiat Serai Yang Perlu Anda Ketahui.

Assalamualaikum!~


sumber : google

Serai...
Tumbuhan hebat lama diwarisi
Masakan enak hati tertambat
Mewangi harum menambah seri
Khasiat banyak badan sihat.

Tuesday, August 27, 2013

Kena Bayar 'Tol' Jugak Ke?

  9 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Gatalnya tangan tak boleh tahan.
Tabiat lama semenjak kecil. 
Nikmatnya gentel bagai sumpahan.
Sanggup 'gaduh' dengan si kecil.


Waghih Datang Menyorah.

  10 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Manusio mati meninggalkan namo, kalu binatang mati?? Ekau caghi la jawapan sendiri eh, maleh den nak jawabkan. Ponek den tak ilang layi dek kerano momburu impian geng yang borani pocah masuk umah den kelmarin. Apo??? Ekau tak tengok beghito ko? Bukan tengok kek tibiiiiii...tengok kek {SINI}.

Beriyo bonar wartawan tu soal ko den. Macam-macam dio tanyo hehe. Dah kalau ari-ari 'dio' buek tak boto dalam umah den, mau tak paneh! Den pulak kono sapu sampah-sampah 'dio'..banyakkkkkk cantek!!!

Monday, August 26, 2013

GengTi Pecah Masuk Rumah Tumpas.

  19 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

GengTi Pecah Masuk Rumah Tumpas.

KUALA LUMPUR - Sepasang suami isteri telah berjaya menumpaskan geng pecah rumah yang dikenali dengan gelaran GengTi di rumah mereka pada waktu subuh tadi. GengTi tersebut yang telah 'mengganas' sejak 2 minggu yang lalu dipercayai masuk dari celah kipas sedut angin di dapur rumah pasangan berkenaan.

Saturday, August 24, 2013

Jamuan Raya Open House Opis.

Assalamualaikum!~

Memang dalam bulan raye ni makannnn je la kejenya. Baru rasa nak kurus dan slim hehe. Tapi rezeki yang halal jangan ditolak, musuh jangan gatal dicarik! Dah dua tahun Kenit berjamuan raya kat opis ni. Opis Kenit ni memang kuat buat makan-makan. Stress woi (stresss la sangatttttt) asyik ngadap nombor dan kod kat pc je ari-ari. Nak kurangkan stress buatla makan-makan selalu macam kami ye muahaha.

Jamuan raya ni 2 in 1. Satu sebagai open house opis dan satu lagi adalah untuk meraikan perpisahan dua orang pegawai yang bakal berpindah keluar dari HQ. Tu pasal la makanannya...umang aiiii!



beruntung opis ada geng mak dara ni tau hehehe.

Friday, August 23, 2013

Lu Langsi Lu Mati!

  20 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Mungkin tak pernah dibuat orang nulis pasal ni hehe. Tapi, makhluk camni bahaya kalau disimpan lelama. Habis sumer makanan aku 'dirembatnya'! Kalau tak mendatangkan penyakit takpe, tapi makhluk ni boleh menyebabkan keluarga aku terdedah dengan virus dan risiko penyakit berbahaya.

Hampir dua minggu aku cuba buru dia. Ada kawan suggest suruh kutip kucing2 kat jalanan tu bawak balik umah. Tau la kucing tu nak 'mengerjakan' dia. Ada gak yang suggest letak perangkap tikus dan bubuh ikan bilis baekkk punya sebagai umpan.



barang mainan 'dia'. Memula aku ingat amendeeeee la ni.
Ghuper2nya habuk kayu. Kayu mane 'dia' tibai pun aku tak pasti.

Thursday, August 22, 2013

Pelindung Muka Darth Vader.

  23 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Satu lagi kaedah penjagaan kulit terbaru di China yang kini menjadi trend di kalangan masyarakatnya yang sangat mengambil berat tentang pendedahan kulit terhadap cahaya matahari.


Surprise Untuk Ayah!

  19 comments    
categories: 
Assaalamualaikum!~

"buuu cuba ibu pakai ni...kakak nak tengok comel tak?"


koya betul waktu ni.
Muka penat...mujur pakai topeng hehe.

Wednesday, August 21, 2013

Pendaftaran Tahun 1 2014 - Sekolah Baru Kakak.

Assalamualaikum!~

Yeaaaaa! now baru nak gi sekolah baru kakak dan buat pengesahan. But sebelum tu Kenit kena gi sekolah lama tu pulak untuk batalkan permohonan lama yang Kenit buat dulu. Keje gila kan??! Kalau korang baca kronologi Kenit yang lepas dari awal memang keje giler dan menyusahkan haha.




What to do...my mistake masa tu. Anyways, what's past is past. Yang penting kakak dapat sekolah dekat ngan opis Kenit hehehe. Ingatkan PPD antar kakak sekolah kat KL ke atau jauh dari sekolah lama. Syukur alhamdulillah.....


Kat sekolah lama. Tunggu PK HEM

Tuesday, August 20, 2013

Ya Rabb....Sampaikanlah Doa Kami.

  14 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~




Sorakan ummah membangkit rasa...
Mungkinkah sehangat peluru yang membidik jiwa...
Meragut nyawa tidak berdosa...
Gilanya manusia kerana kuasa.

Monday, August 19, 2013

Keuntungan Bulan Julai

  20 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Lama tak wat kira-kira kan. Asyik kira wet ghayer je hehe. 




Walaupun belum lagi tahap nak cash-out tapi alhamdulillah dan terima kasih korang yang sudi klik. Keuntungan bersih bulan ni Kenit dapat....RM 3.10. Better than last month..alhamdulillah.

Terima kasih korang yang sudi terjah Nukilan Kenit dan klik iklan di sini. Jangan segan silu bagitau Kenit kalau korang dah klik, insyaAllah Kenit akan balas klik korang tu (^_^).

Saturday, August 17, 2013

Boleh Diharap Dahhhh.....

  13 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Pelik sungguh perangai dua beradik tu arini....

Tapi pelik yang baik...

Beria kak basuh pinggan...hummm anak dara...

Friday, August 16, 2013

TENTERA SYIAH MENYERANG KAABAH.

  5 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

SEJARAH KITA PERLU TAHU...(317-339 Hijrah) 929-952 Masihi. 

(317-339 Hijrah) 929-952 Masihi.

Hari Al Tarwiyah (hari kelapan dalam bulan Zulhijah), tentera Syiah Qurmuty (diketuai oleh Hamadan Ibn Al-Ashath Al-Qurmuti) menyerang konvoi haji pada tahun 317 Hijrah, membunuh semua jemaah haji, kemudian beliau menyerang Kaabah, menarik keluar batu hitam (Hajar Aswad) dan memecahkan kepada 8 bahagian kecil. Menarik keluar pintu Kaabah dan kemudian memecahkannya, menarik keluar kisa’a Al-Kabah dan memotongnya kepada banyak pecahan dan memberikannya kepada sahabat-sahabat beliau, kemudiannya beliau mengarahkan pengikut-pengikut beliau untuk memusnahkan Mizab Al-Kabah [saluran untuk menyalurkan air (sekiranya hujan) dari atas Kaabah].

Thursday, August 15, 2013

Ceritera Aidilfitri 2013 - Part Ayam Raya.

Assalamualaikum!~

Sehari sebelum raya, mak bantai sakit perut sehingga cherry berry dan muntah-muntah. Bila aku buat siasatan ghupernye mak tak makan sahur. Dari awal puasa sampai sekarang mak tak makan time sahur sebab mak kata perut tak lapo. Mak minum air je.

Dah dengar mak cakap macam tu, aku pun 'histeria' la sekejap! muehehe. Kesian mak sampai hangin satu badan. Takpe mak, anim tolong jaga ayam yek!


Sebelum ke reban kena pakai kasut phua chukang dulu hehe :)

Demi Syurga Syiah Sanggup Makan Tahi!

  6 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Info yang baru Kenit tahu mengenai syiah laknatullah ni. Bukan saje sesat dan menyesatkan tapi juga pengotor nauzubillah! Astaghfirullahalazim....kesesatan dan kebodohan apakah yang mereka ini cuba nak tunjukkan kepada dunia???

Wednesday, August 14, 2013

Ceritera Aidilfitri 2013 - Part Makan Raya

Assalamualaikum!~


Part paling aku suka time ghayer. Sapa tak suka makan?? Tambah kalau bonda tersayang yang masak kannnnnn. Memang tiap kali balik kampung masakan mak yang aku cari. Air tangan mak yang aku dambakan..tervaekkkk!

Tapi, jangan jadi macam sesetengah anak menantu...tau orderrrrr je! Tapi haghammmmm nak nolong di dapur. Itu bukan anak menantu tapi anak jembalang hantu! Kalau ye pun malas nak nolong, jangan sedap mulut je mengorder ngan mak mertua hatta mak sendiri sekalipun. Sangatla kuang ajo...tak gitu?

Tabiat Buruk Di Hari Raya.

  11 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Selama seminggu beraya ni, banyak tabiat buruk yang Kenit perhatikan berlaku di kalangan orang2 kita. Terutama bila tetamu datang ke rumah. Biasa kita dengar tetamu buat perangai, ini kali tuan rumah pulak buat perangai. Sangatlaaaaa tak bagus!


Sunday, August 11, 2013

Ceritera Aidilfitri 2013 - Part Pagi Raya.

Assalamualaikum!~

Salam aidifitri sumer! Adakah yang merinduiku? hehe. Hampir seminggu jari tidak menari disini. Walau saban hari tidak sabar meluah isi hati, terpaksaku tangguhkan hasrat dihati. Melayari aidilfitri setahun sekali,  kali ini di Melaka sentiasa di hati!muahaha.

Cukuplah bermadah...


Monday, August 05, 2013

Lipas Pun Tepuk Dahi Camni!

  27 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Masa nak lipat kain....


Aku : Aaaaaaa! aaaaaaa! lipaiihhh...lipaiihh! tepiiiii tepiii....!

Sekoq lipaih berwarna coklat kehitaman kuaq dari celahan kain yang baru diangkat. Kakinya panjang berbulu sambil mengepak2 sayap macam nak terbang.

Budak Ni Goreng Telur Atas Jalan Raya!

  18 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Bukan sebab budak ni gila atau jenis suka buat benda pelik. Tapi, sebab cuaca panas melampau yang sedang melanda China ketika ini. Tak perlu guna dapur, hanya perlu bawak kuali leper letak atas besi tepi jalan dan anda boleh goreng telur atau udang.

Sunday, August 04, 2013

'Mercun' Style Baru?

Assalamualaikum!~

Meriah bila dengar budak2 kat sini main bunga api dan pop-pop. Tapi, tahun ni lain sikit pesen 'mercun'. Nak kata mercun bola bukan....nak kata mercun padi tak serupa pun...nak kata mercun roket bunyi je sama kot...tapi bukan jugak. 

Biasa time bulan puasa, kita dengar kes budak ilang jari kerana mercun. Itu memang berita buruk. Tapi, tahun ni orang dewasa pun main mercun...mercun pistol.

Tips Sebelum Balik Kampung.

  13 comments    
categories: ,
Assalamualaikum!~

Wahhhh! ready dah nak balik kampung? ready doh nok kelik kapom? atau dah ada kat kapom? hehe. Wahhh seronokla korang ye. Kenit jugak yang dok stuck kat KL ni. Sok kena keje sehari lagi...mood bukan kelaut lagi dah kelombong terus!muahahaha.

Bagi yang baru nak kelik kapom sumo barang bereh dah ko? Tadop tinggal? Anda pasti? Jom kita check (^_^)

Sebelum balik kampung....

Saturday, August 03, 2013

Diari Ramadhan - Yang Pertama & Terakhir.

  10 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Akhirnya dapat jugak sekeping! Dulu, time sekolah berlambak dapat dari kengkawan. Bila dah keje semakin berkurang. Tahun lepas sekeping pun tak dapat pegang. Tahun ni...kad raya pink dari blogger Kisah Si Diary sudah berada dalam tangan! wahahaha hebat tak pantunku? hebat la...hebat la...hebat la...



hou yeaaaa! tengah kalut wat keje tetiba kerani hulur
 sampul putih (^_^).

Friday, August 02, 2013

Bagaimana Agaknya Pengakhiran Kita Nanti?

  8 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Pernah terfikir tak benda ni? Adakah setiap kali memikirkannya cukup untuk membuat jantungmu berdegup kencang? Adakah setiap kali memikirkannya dahimu berpeluh dan hati kegusaran? 

Atau dirimu cuba menafikan hak yang pasti? Dan memesong akalmu kepada dunia yang juga akan mati? Pernah terlintas tak dihatimu bagaimana agaknya pengakhiran hidupmu nanti? 

Thursday, August 01, 2013

Anda Boleh Cantik Dengan Arang!

Assalamualaikum!~

Satu2nya kegunaan arang yang Kenit tahu adalah ketika memanggang hehe. Terkenang dulu kat Kuantan, selalu gak kami buat barbeque kambing kat blakang umah. Pak Jelan beli satu beg arang kat Cowboy, masa tu murah je satu beg boleh dapat RM5.

So, Kenit terjumpa this one article menarik tentang kegunaan arang SELAIN ketika memanggang hehe. Mungkin korang dah tahu, Kenit je yang tak tahu lagi. Tapi, bagi yang belum tahu jom kiter tambah ilmu! (^^,)

sumber : google

Header Baru - Mekasih Cik Yuyu (^_^)

  18 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~

Suke nau tukau kepale (header) hehe. Orang lain tukau 'langsir' la, tukau 'cat dinding' la, tukau 'perabot' pun ader. Kenit tukau 'bumbung' je la muahaha...boleh? 


'bumbung' lama

Pengumuman : Perkhidmatan Salamfone Dengan Rasminya Dihentikan.

  16 comments    
categories: 
Assalamualaikum!~


Mungkin tak ramai yang tahu pasal Salamfone ni. Kenit pun baru je dengar pertengahan tahun ni. Apapun, pengguna Salamfone harap maklum ye.

Korang boleh terjah SINI untuk lebih info.

P/S: Dengar kata Salamfone dihentikan kerana 'tekanan' dari syarikat telekomunikasi gergasi berbayar negara. Semoga semua yang terlibat dengan Salamfone tabah menghadapi ujian ini.

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.