ruangiklan
ruangiklan

Wednesday, December 31, 2014

Pandai Merayu?

  5 comments    
categories: 

Assalamualaikum!




Ikut sapa? Yang pasti bukan dari ibunya hehe. Dari ayahnya pun tidak. So ikut sapa? Entah ... tapi budak kecik comei ni memang pandai ber'drama swasta' especially ngan aku hehe.

"Kembar Ke Kak?"

  5 comments    
categories: 

Assalamualaikum!




Antara soalan cepumas kedua terbanyak yang ditanya ... hehe.

A’ah kak diaorg kembar ...

Kalau ikut susuk tubuh ... kakak dan adik hampir sama besar! Adik pun dah hampir nak sama tinggi ngan kakak. So, tak heran lah orang ingat diaorg ni kembar ..!

Tuesday, December 30, 2014

Dua Ribu Lima Belas (2015)

  6 comments    
categories: 

Assalamualaikum!


2014 ... memang sarat dengan cabaran! Walaupun banyak cabaran, tapi banyak juga kenangan indah dan manis aku dalam tahun ni. Terutamanya rezeki berblogging yang tak pernah aku sangka aku akan dapat. Peluang melawat tempat-tempat yang aku tak pernah pergi sebelum ni, peluang menang hadiah dan yang best peluang untuk berkenalan dan berkawan dengan rakan-rakan bloggers yang berlainan background! 

Berblogging bukan setakat untuk diri aku sendiri je. Aku nak anak-anak dan family dapat menikmati benefit dan kongsi kegembiraan ini bersama mereka. Alhamdulillah sepanjang tahun ni, rezeki anak-anak memang murah. 




Monday, December 29, 2014

Sesi Persekolahan Ditangguh Seminggu Lagi!


Assalamualaikum!

'


Telah disahkan pagi ini. Dua beradik tu tak tahu lagi tu ... tak tau la apa respon diaorg kalau tau ni. Dari minggu lepas lagi dok tanya minggu depan sekolah ke bu? Tadi dalam kete kakak sempat pesan bu .. nanti ibu tolong balut buku sekolah kakak ye ...

Tak Suka Bawang!

  6 comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Tak pernah jumpa lagi budak suka makan bawang setakat ni. Kalau ada memang aku respek! hehe. Even orang dewasa pun ramai yang tak suka ye dak? Aku dulu pun tak berapa gemar kalau dalam lauk ada bawang atau halia. Tambah yang suka dok terselit-selit celah sayur atau duk dalam nasi .... kalau terpepak ... 'bergema' bau dan rasa dia dalam tekak! hahaha.


Saturday, December 27, 2014

Sebagai Upahnya .....!

  6 comments    
categories: 

Assalamualaikum!




Kepuasan maksimum tergambar di wajahnya bila dapat makan makanan kesukaan! hehe. Terima kasih sebab temankan ibu gi kedai. Sebelum ni bukan tak pernah temankan tapi pertama kali hanya ibu dan Mira saja gi kedai.

Friday, December 26, 2014

Paranoid Dengar Bunyi Hujan!


Assalamualaikum!



Amaran hujan lebat malam tadi


Mengenangkan nasib saudara-saudara yang sedap bertarung nyawa di negeri-negeri yang terjejas teruk akibat banjir ... hati ni bertambah risau. Langsung takda mood nak update blog semalam. Macam manalah keadaan mereka sehingga kini .... ya Allah lindungilah mereka ya Allah ...

Wednesday, December 24, 2014

Amaran Hujan Lebat Di Pantai Timur & Fenomena 'New Moon'


Assalamualaikum!




Keadaan banjir di Pantai Timur semakin teruk. Hubungan letrik terputus dan ramai yang tidak dapat berhubung dengan ahli keluarga dan saudara mara di kampung. Gambar-gambar rumah dan kawasan ditenggelami air kini 'membanjiri' laman facebook.

Allahurobbi ....


Tuesday, December 23, 2014

Disney Channel Limited Edition!


Assalamualaikum!




Alhamdulillah hadiah terkini yang aku menang dari satu kontes baru-baru ni. Yang lain belum sampai lagi hehe. Mood nak join kontes tu kadang ada kadang ke laut huhu. Ikut mood dan kelapangan jugak ... kena time tak sesuai aku tak join.

Dah Lepas Borderline!

  14 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!




Alhamdulillah .... hampir 3 tahun blog kesayanganku ini menapak, akhirnya lepas jugak 'borderline' follower. Bagi aku yang jarang jarang nak buat segmen/kontes ni bukan mudah nak capai target follower 1000 ni hehe. Apatah lagi aku jarang dah nak join kontes/segmen sekarang ni. Bukan tak mo ... tapi trauma aku ngan blogger yang buat GA pastu tak pos hadiah sampai sekarang masih 'menghantui' diri ini. Pastu dia buat dekkkk je kat fb tanpa rasa bersalah ...huhu.

Monday, December 22, 2014

Pengorek Telinga Dengan Lampu Suluh!


Assalamualaikum!




Bunyi tajuk pun dah macam mainan dalam kotak coklat Tora Datang Lagi! hahaha.

Kelmarin Pak Jelan beli pengorek telinga ni di Econsave, Subang. Memula tengok cam biasa ..takda apa yang special pun. Ada 3 barang, pengorek telinga, penyepit dan satu lagi dah hilang haha ...adeh.

[Review] Abadikan Memori Dengan Samudera Kanvas


Assalamualaikum!




Terharu .... ! Happy ....! Puas hati melihat hasil foto kanvas ni. Ini merupakan pertama kali aku diperkenalkan dengan perkhidmatan cetakan foto kanvas dan ternyata aku kagum melihat hasilnya! 

Kenapa aku memilih gambar ini instead of gambar family bersama suami dan anak-anak? Truly speaking ... aku memang sangat jarang bergambar dengan lelaki yang bagi aku sangat istimewa ni. Siapa lelaki ni? Dialah my superman ..! He is my one and only abah :). And he's the big reason why I am here today :)

Memang satu kebetulan yang terindah bila aku berselfie dengan abah hari tu hehe. Dan bila aku melihat kembali gambar ni  ... sangat menyentuh perasaan! Sebab tu aku tekad mahu mengabadikan wajah kesayanganku ini dalam bentuk yang paling istimewa iaitu foto kanvas. 

Dan, bagi merealisasikan impian ini Samudera Kanvas adalah jawapan yang tepat!




Samudera Kanvas 

Perkhidmatan cetakan gambar oleh Samudera Kanvas menawarkan pakej terbaik pada harga istimewa dan hasilnya pasti mengagumkan anda!

KENAPA ANDA PERLU MEMILIH PHOTO CANVAS DARI KAMI?

✽ Kami guna material yang berkualiti tinggi, bukan Tarpaulin ataupon kualiti banner tau. 
✽ Dapat je boleh terus gantung! Hoorey!
✽ Kanvas kami DIJAMIN KALIS AIR!!!
✽ Kami memberikan Perkhidmatan Asas Editing Gambar secara PERCUMA!!.
CONFIRM PUAS HATI lah!






ANTARA SENARAI HARGA YANG KAMI ADA :

☞ SAIZ 8"x8" ☜
✔ HARGA ASAL : RM89.
✔ HARGA PROMOSI : cuma RM50 SAHAJA!
✔ DISKAUN HAMPIR 50%
✔ Anda JIMAT RM39!!

☞ SAIZ 10"X15" (Saiz A4) ☜
✔ HARGA ASAL : RM150. 
✔ HARGA PROMOSI hanya RM70 SAHAJA!
✔ DISKAUN 60%!!!
✔ Anda JIMAT RM80!!

☞ SAIZ 12R (18"x12") ☜
✔ HARGA ASAL: RM200
✔ HARGA PROMOSI : RM100 SAHAJA!
✔ DISKAUN 50%!!!
✔ Anda JIMAT RM100!!

☞ SAIZ 20"X30" (SEBESAR TV 32INCI) ☜
✔ HARGA ASAL: RM350
✔ HARGA PROMOSI : RM150 SAHAJA!
✔ DISKAUN HAMPIR 70%!!!
✔ Anda JIMAT RM200!!

*** Untuk saiz yang lain boleh Inbox kami dahulu ye, semua ***




Mudah bukan! Macam aku punye ni saiz dia 8"x8", sangat sesuai diletakkan atas meja hiasan atau disangkut di dinding. Samudera Kanvas pilihan terbaik untuk mengabadikan apa jua jenis potret yang korang inginkan. Gambar kahwin, gambar graduasi, gambar dapat anak pertama, gambar famili dan macam-macam lagi!

So, apa tunggu lagi ... tempah foto kanvas korang hari ni dan nikmati diskaun sementara masih ada! Selain pakej foto kanvas, Samudera Kanvas turut menyediakan frame Jawi Khufi.  

Untuk maklumat lanjut tentang Samudera Kanvas, korang boleh terjah :





Instagram : @samuderakanvas
No. Untuk WhatsApp : 014-849 5922


Saturday, December 20, 2014

Pertama Kali Rasa Pisang Goreng Cheese!


Assalamualaikum!


Aku agak skeptikal bila first time dengar 'Pisang Goreng Cheese' ni. Boleh ke makan pisang goreng ngan cheese? Tak sakit perut ke? hahaha. 

Tapi bila aku berpeluang makan buat pertama kalinya 2 minggu lepas .... aku dah jatuh cinta! Mere pyar ....! haha.



Friday, December 19, 2014

Peniaga Restoran Jangan Fikir Untung Je!

  17 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!


Dalam banyak-banyak restoran yang aku pergi, yang ni paling mengarut aku rasa! Sebelum ni takda isu pun aku makan kat situ, tapi tadi memang aku geleng kepala! Mengarut gini ....! Sebab apa jadi gini? Ni belum GST lagi ... dah GST sok???

Alkisah ... aku bawak anak-anak gi makan kat AmCorp Mall tenghari tadi. Ayahnya dah jaga pagi so time solat Jumaat aku jaga la. Since anak-anak tak makan lagi aku bawa diaorg gi makan kat tempat yang aku pernah gi makan ngan opismate aku dulu.


Carikan Madu Untuk Kak Ipar

  11 comments    
categories: , , ,

Assalamualaikum!




Kelmarin ziarah kak ipar di rumahnya di Shah Alam. Kesian tengok dia batuk agak teruk plus demam sikit. Sampaikan bercakap pun suara pun payah nak kuar. So, petang semalam lepas keje kami singgah di masjid kat PJ cari madu tuk kak ipar.

Thursday, December 18, 2014

Petua Hilangkan Miang Serai


Assalamualaikum!




Beginila rupa serai depan laman mak. Cuma kali ni rumput dia memang tebal ... 3 kali tukar tali pemotong rumput tu baru nampak tanah kat bawah huhu. Aritu aku ngan Pak Jelan tolong mak mesin rumput dan bersihkan laman depan terutama serai yang dah lama tak berangkat.

Wednesday, December 17, 2014

Selera Burger Bakar


Assalamualaikum!


Lama tak pekena burger bakar ... lebih tepat lagi burger bakar Abg Burn! Beberapa hari lepas, aku dapat emel dari Abg Burn yang offer burger bakar dengan harga hanya RM5!! Yesszaaaa .... RM5 je untuk perut kenyang sepanjang malam hehehe.

So, aku plan ngan Pak Jelan petang semalam yang kami patut makan burger bakar Abg Burn tuk makan malam. Yang bestnye kakak buka dialog ....

"Buu ... biar kakak belanja boleh?"

Haaa bagai pucuk dicita ulam mendatang gituuu! haha. Walaupun aku ngan ayahnya menolak ... takmo guna duit yang Wan & Atok beri kat dioarg masa duduk kampung aritu, tapi kakak insist! Kalau taknak kakak belanja kakak takmo kawan ngan ibu dah!

Pulokkkkkkk .....!


Tuesday, December 16, 2014

Seminggu Cukuplaaaahhh ...!


Assalamualaikum!


Dalam banyak-banyak dugaan dan ujian ... yang satu ni yang aku takleh tahan. Mungkin juga ini kelemahan aku .. kelemahan seorang ibu huhu. 

Orang mungkin fikir .. bila takda anak di sisi hidup ni rasa seronok! boleh dating ngan suami ... boleh gi jenjalan ... boleh lepak kedai sampai larut malam ... boleh tgk channel kesukaan ... boleh berjaga malam update blog sampai lebam.  

Tapi bagi aku seminggu anak-anak takda depan mata ... makan pun tak berselera! 



Monday, December 15, 2014

Hati-hati Sebar Berita!

  11 comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Bercerita dan bergosip satu hal..tapi yang menyebarkan berita salah kat orang lain tu pun masalah jugak! Kalau berita tu betul takpe...ni dah la tak betul gi sebar satu opis.. naya ke orang!

Ada kawan mengadu dia bercerita kat si polan ni tentang neneknya yang sakit tapi si polan ni salah dengar agaknya ... dia ingat laki kawan ni yang sakit! Dah la tu si polan ni bercerita laki kawan ni sakit kanser. Tak cukup lagi...si polan ni gi canang satu floor tempat dia keje!

Habis semua orang salah faham gara² cerita tak betul si polan ni hehe. Naya ke kawan aku tu...elok² laki dia sihat walafiat tetiba kena 'doa' sakit kanser hehe.

Moral of the story.... jangan suka² sebar cerita kawan kat orang lain dannnn .... sila korek telinga bersih²!


Friday, December 12, 2014

Family Day Di Paya Indah Wetland!


Assalamualaikum!




Kali ni Family Day berkonsepkan outdoor dan back to nature. Jauh nun di Paya Indah Wetland, Dengkil first time kami sampai sini huhu. Ingat nak sesat dah ... tapi kali ni Pak Jelan memang terer cari jalan ke sini hehe.

Thursday, December 11, 2014

Jaket Jeans Bundle!

  7 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!


Shopping is the best therapy ... setuju? hehe. Bila berdua aje duduk umah pun jadi satu kebosanan yang bisa mengganggu zahir dan batin. Nak gi jejauh kena fikir bajet pulok, so dekat-dekat umah je la yang boleh pun ... asalkan tak melengung dalam umah.

Shopping kat mana? Alaaaa kedai bundle la mane lagi .... situ je yang serasi ngan jiwa kami laki bini haha. Situ mesra pelanggan, mesra dompet dan mesra bajet ... kualiti pun cenggini ((tunjuk jari bagus))! ekekekee :D


Wednesday, December 10, 2014

D.I.Y Phone Casing Guna Belon!

  21 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!


Misi berjaya! hahaha. Aku dok tengok video orang guna belon jadikan casing phone ... why not aku cuba sendiri? Nampak cam senang je ... lagipun cam comel je hehe.


Tak Bersedia Lagi ...!


Assalamualaikum!


Hari ni masuk hari ketiga kakak dan adik duduk kampung. Malam pertama tu aku call diaorg ... kakak tak nangis. Siap bercerita yang Wan & Atok bawa gi salon potong rambut. Pastu Atok belanja makan nasi ayam dan air vitagen. Perghh .... ibu kat sini rindu rinduan korang berdua seronok sakan huhu.

Tapi bila dengar suara adik, "ibuuuu...adik rindu ibuuuu" sayu sangat hati ni! Pak Jelan kat sebelah dah 'Mula la tu nak nangis ....'

Tuesday, December 09, 2014

Ke KidZania Ke Kita !


Assalamualaikum!





Akhirnyaaa ... second wishlist kakak dan adik tercapai jua. First, dah sampai Legoland ... kali ni ke KidZania pula. Alhamdulillah ... rezeki anak-anak nak merasa bermain dan bergembira di cuti sekolah ni. Kami pergi hari Sabtu petang .... selesai je KL Kids Festival, kami berkejar ke The Curve pulak.

Monday, December 08, 2014

Kami Di KL Kids Festival 2014!


Assalamualaikum!


Cuti sekolah ni memang banyak aktiviti dan program yang melibatkan kanak-kanak sedang berlangsung dengan rancaknya. Terbaru, aku bawa anak-anak ke KL Kids Festival di MARTRADE, Kuala Lumpur. First time datang sini, tak susah sebenarnya kalau ikut Waze ... tapi biasalah kalau first time tu selalunya memang kena sesat dulu baru jumpa tempat hahahaha.




Kami sampai dalam tengahari, masa ni pengunjung tak berapa ramai dan tempat tak berapa nak sesak jadi selesa gak la berjalan kat dalam tu. Actually, kami tak tau nak pi mana satu sebab rupa-rupanya dalam dewan/ruang legar tu dah penuh dengan budak-budak! huhu.

Separuh Nyawaku Tertinggal Di Sana!


Assalamualaikum!




Akhirnya perasaan serba salah yang menghantui diri ini beransur reda .... tapi dalam hati ini sedih .... sayu .... sunyi. Tak ikutkan kang ... tak boleh jugak. Takkan nak berkira ngan mak sendiri. Lagipun bukan lama pun ... seminggu .. dua minggu huhu. 

Malam ni pasti aku tidur berteman air mata rindu ... haihh. Tabahlah ibu .... bukan tak biasa tinggalkan diaorg ngan Wan & Atok. Dari diaorg kecik lagi dah biasa duduk di kampung. Lagipun adik request nak balik kampung ... diaorg duk kat KL ni pun ada apa ..! Pagi-pagi dah kena bangkit gi taska. Petang balik ngadap iPad atau tengok kartun! 

Friday, December 05, 2014

This Is How I Look Like!

  8 comments    
categories: 

Assalamualaikum!




Minggu minggu minggu lepas punyer kejadian .... dua beradik ni temankan ayahnya di opis. Kalau dah duduk di opis, benda pertama yang diaorg pegang ialah kertas dan pen! hoho. 

Thursday, December 04, 2014

Selesai Kemaskini BRIM 2015


Assalamualaikum!


Butthurt aku 3 hari ni asyik ngadap web BRIM 2015 ni. Dari 1hb aritu tak habis-habis ngadap diaaaaaaa je! Kalau bukan kerana nak update maklumat, tak koser aku nak layan! Dia punye buat perangai sampai aku rasa fed-up .... lembap dari awal sampai akhir!

Dari hari pertama aku cuba access, bila dah dapat dapat access ... hang pulak! Pastu tekan button hantar dia 'kaku' situ gak. Keluar balik masuk balik cuba lagi ... still the same. 

Wednesday, December 03, 2014

Doa Buat Adik Muhammad Izzsyraq Azraq


Assalamualaikum!




Such a sweet smile isn't he? Siapa sangka di sebalik senyuman kiut adik Muhammad Izz (achik panggil adik Muhammad Izz ye), tersimpan satu kedukaan dan ujian yang mungkin terpaksa ditanggung adik Muhammad Izz seumur hidupnya.

Mungkin ada yang pernah baca kisah adik Muhammad Izz ni, dan dah ramai blogger yang berkongsi cerita dan perjuangan anak kecil ini. Sungguh hati ibu mana tak sedih kalau anak secomel ini diuji dengan penyakit yang sehingga kini tiada ubat atau rawatan khusus bagi memulihkannya.

AirAsia Kids Food Fun Di KidZania!


Assalamualaikum!


It's a dream come true! Minggu lepas aku dan family dapat jemputan dari AirAsia untuk event food testing di Kidzania, KL! Tercapai jugak hasrat anak-anak nak menjejakkan kaki di Kidzania dan alhamdulillah ... woweeee! 

Di sini ada satu pengakuan bahawa ini merupakan kali pertama 4 of us sampai ke KidZania (wakaka) so hari tu memang agak celaruuuu sikit mencarinya. Melilau kami cari dalam The Curve rupanya, KidZania dok dalam bangunan sendiri sebelah IKEA wakakaka. Please pardon my blurringness (eh betul ke term ni) wakaka!




Alhamdulillah tak lama mencari pun, akhirnya kami sampai juga tempat dituju hehe. Event yang dianjurkan oleh AirAsia dengan kerjasama KidZania ini merupakan sebuah event food testing. Food apa yang kami test tu?  Nanti aku citerkan ye :)




Sebelum kami diperkenalkan dengan rangkaian menu baru untuk kanak-kanak, ucapan alu-aluan diberikan oleh pengerusi majlis dan seterusnya memperkenalkan Chef dari AirAsia! Ahaaa .....!




Inilah chef kami hari tuuu! Beliaulah yang bertanggungjawab menyediakan makanan dalam kapal terbang tau. So, weolss kira beruntung la .... belum naik flight dah dapat jumpa ngan chef dia dulu hehehehe. Beliau memperkenalkan beberapa menu baru yang menarik dan tentunya sedap untuk penumpang-penumpang cilik semasa di dalam flight.




First! Kami diperkenalkan dengan set Mac & Cheese ...... yummyyyyyy! Set hidangan Mac & Cheese ini turut didatangkan bersama Air Kotak Ribena + KitKat. 

Tengok je la meatballs dia tu ... berenang-renang dalam 'laut merah'. Ni kalau dapat kat ibu dulu ni mau habis licin 'dikerjakan' hehehe. 



Mac & Cheese ..... tempting tempting!




Kalau anak-anak kita diberi pilihan antara sandwich dan pizza, rasa-rasanya diaorg akan pilih yang mana? Dah tentu la pizza kan! Tapi, chef kita ni secara kreatifnya menggabungkan dua jenis makanan dalam satu hidangan yang sempurna dan sihat! Maka, terhasillah .... Pizza Sandwich! haha.

How come? Pizza in the sandwich or sandwich in the pizza? Mana-mana pun ok la hehe but most important is the ingredient inside kan! Everything that your kids like to eat in a pizza has in the meal and you can have it when you fly with AirAsia! 

Foodtastic! ^^




School Holiday Special Meal Combo ini juga turut dihidangkan bersama Air Kotak Ribena + Cookie (1pc) dannnn your kids akan dapat special gift from AirAsia iaitu 3 set pen bila korang order set istimewa ni. Takyah beli pen lagi dah ... jimat banyak kat situ hehe.




Who likes mom's cooking? Chef tu tanya. Of course semua orang pun suka masakan mak kan hehe. Nak makan apa cakap je ngan ibu, kalau ibu tau mesti ibu masakkan hehehe. AirAsia juga turut memasukkan mother's touch dalam penyediaan makanan mereka. And it comes in a form of Butter Cake! Dan, yang bestnya kanak-kanak boleh menikmatinya ketika terbang bersama AirAsia! Wahhhh ...!

Mom's Butter Cake ni memang sedap i tell you. Kakak punye la makan ... sedap bu ... lembut dia punye cake. When kakak approves it ... itu memang bermaksud kek tu sedap hehehehe :D




Mom's Butter Cake ..... the packaging.




Last but not least, Snack Box! Senang citer jajan la ... but this jajan is the healthy type so no worries la eh! hehehe. Dalam Snack Box ni ada Frutube, FunStix, 2 packets of biscuits dan Salted Sunflower Seeds. Of course Snack Box ni jadi pilihan adik ... tapi aku tak risau sebab semuanya masih ada nutrisi dan sihat untuk kanak-kanak.






Kakak sedang menikmati Mom's Butter Cake yang lembut!




Adik malu-malu nak bergambar ngan kakak-kakak pramugari dan abg2 pramugara, so dia redha bergambar sebelah Mac & Cheese aje ...... ekekekekeke :p









The only thing yang kami tak dapat try hari tu ialah Mac & Cheese dan Pizza Sandwich hehe. Ingatkan dapat merasa ... tapi untuk bergambar aje huhu. So, nothing much I can comment camna rasa Mac & Cheese dan Pizza Sandwich tu ...humm.






So where to get all these cool kid's meal, desserts and snackbox? Korang boleh mula buat pre-book online order di www.airasia.com.my




Thanks again AirAsia for this opportunity dan KidZania for having us! Sebagai tanda penghargaan, AirAsia turut bagi semua yang hadir bersama family tiket masuk ke KidZania! Yeaaaaa ..... cuma kami tak masuk hari tu sebab ramai sangat dah orang.

Kami simpan tiket ni untuk satu hari yang sesuai nanti. Dont worry, expired date lambat lagi hehehe tapi insyaAllah sebelum sekolah dibuka la. Tak dapek la nak pegi kalau dah bukak sekolah sok! huhu.




Peace!^^

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.