Karbala Kiblat Baru Syiah?

Monday, January 06, 2014


Assalamualaikum!~

Perdana Menteri Iraq, Nouri al-Maliki seorang Syiah.

Perdana Menteri Iraq, Nouri al-Maliki mengeluarkan kenyataan hari ini bahawa bandar suci Karbala patut dijadikan sebagai arah kiblat yang baru bagi orang Islam - telah menimbulkan kontroversi di kalangan para ulama.


"Karbala patut dijadikan Kiblat baru dalam dunia Islam kerana Imam Hussein (cucu kedua Nabi Muhammad. s.a.w, dan tokoh penting dalam dunia Syiah) dikebumikan di sini," kata Maliki yang dilaporkan dalam medianya pada Jumaat.

Para ulama Saudi menganggap kenyataannya itu sebagai percubaan untuk menghasut dan menimbulkan persengketaan dan perpecahan di kalangan umat Islam.

"Isu (menjadikan Kaabah di Mekah sebagai arah Kiblat) ini telah pun dipersetujui oleh kedua belah pihak Sunni dan Syiah," kata Nasser al-Honeini.

Maliki, seorang Syiah yang mempunyai hubungan rapat dengan Iran, sering dituduh mempromosikan agenda mazhab di Iraq. - source: englisharabiya.net


Ulasan NK :  Tak habih-habih pe'el puak-puak ni -_-You Might Also Like

6 pengomen comel

Apa kata korang?

DISCLAIMER - Hanimhashim.com merupakan blog peribadi. Segala pendapat yang diluahkan disini adalah berdasarkan dari pengalaman penulis sendiri dan tidak mewakili mana-mana pihak kecuali jika penulis nyatakan namanya di sini. Sebarang perkongsian atau penyebaran apa-apa maklumat dari blog ini samada melalui PRINT SCREEN atau apa saja cara adalah dilarang sama sekali kecuali dengan keizinan tuan punya blog. Tindakan akan diambil sekiranya hak persendirian ini dicabuli. Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Terima kasih

Facebook - HanimHashimDotCom

Google+ Followers

COPYRIGHT @ 2016 HANIM HASHIM