Wednesday, January 22, 2014

# Bila Dapur Tak Berasap # Cerita My Pearls

Layankan Anak


Assalamualaikum!

Game ni memang cukup popular time kita kecik-kecik dulu kan? Mungkin juga masih popular di kalangan budak-budak sekarang. My kenits pun ntah dari mana dia dapat idea nak main penutup botol ni, tetiba request kat ayahnya suruh carikan.


Main jentik penutup botol popular di kalangan budak lelaki. Tapi disebabkan game ni syok sangat, budak pempuan pun tak jadi main anak patung hehe. Kalau duduk kat flat, balik sekolah lepak dulu kat tempat peti surat tu pastu layan benda ni lah. Siap bengkang bengkok tangan tu nak tunjuk skill menjentik hehe. Nostalgia budak-budak 90an ....



Ye ye je my kenits ni main. Gaya macam pro dah tapi tembak mesti senget tak kena haha. 

Khusyuk Mira tengok kakak dia main hehe

Anak main mak mana boleh tengok je! Ibu dulu  terer main ni tau heeee. Dah lama tak menerai 'tembak' penutup botol, sekali sekala layan sempoi gak kan! Takde chan la ibu nak membongkang dalam bilik!


kakak : "Meh ibu... main ngan kakak. Asyik tido je!"

T____T 

Ko jangan tak tau, ibu dulu cempien main penutup botol ni tau!

"Alah adik, kacang je ibu 'tembak' semua ni"

Si kenit ni pun nak menerai jugak skill dia. Skill ..... sangattttt! ekekeke. 

Amboii! kemain dia pusing tangan tu haha!

Adik punye pusing tangan tu macam dah pro je mainnya. Rasa-rasa kena tak dia 'tembak' tu? hehehe.




Ape-ape hal sebelum main, wajib siapkan keje sekolah dulu. Dah habis baru boleh mengadap game. Kembang ibu tiap kali 'tembakan' mengena mesti kakak puji," Fuyooo ibu terer dikkkkkkk". Pastu Mira jeles tak tahan hanya mampu mencebik! muahahaha. 


Time untuk makan. Sekali lagi, dapur aku tak berasap minggu tu. Pak Jelan bawa balik nasi dan lauk kenduri orang kawen. Jangan kata korang je terliuq tengok ni, aku pun dah tak sabar nak tunggu sabtu & ahad ni ekekeke.

Panjang-panjang nasi ni!

kurma kambing

Lauk yang paling digemari aku dan Pak Jelan, lauk kambing. Tapi, kalau kambing akikah tokey catering tak bagi staffnya bawa balik. Bagus tokey tu. Dah tu, tokey catering ni sentiasa masak lebih. Contoh kalau customer request makan untuk 800 orang, dia akan lebihkan lagi 200 orang. Jadi, nanti tak timbul masalah tak cukup nasi/lauk.

Kari terung. Ni kalau ada roti canai kat sebelah .....pergh!

Hari tu special sikit, Pak Jelan bawa balik bubur pulut itam dan kuih koci. 

MY FEVERET!

I loikkeeeeeee!



Jenuh nak perabih nasi kenduri tu. Bebudak ni tak berapa nak makan, mungkin pasal tiap2 minggu dah selalu sangat makan kot.


Tu je la keje kami .... main makan main makan! hehe.



27 comments:

  1. salam blogger. teringat masa kanak@ jom terjah sini http://jmbelog.blogspot.com/2014/01/segmen-jm-2014-1.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam, mana leh lupa zaman kanak-kanak ... "tora datang lagiiiii!" ekekekeke :D

      Delete
  2. Replies
    1. Oohh tak pernah nampak lagi orang main karom ngan tutup botol ni abg abil hehe. Rare ni :)

      Delete
  3. BAGUSNYA MELUANGKAN MASA BERMAIN DENGAN ANAK-ANAK.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat sekolah dah puas main ngan kengkawan, kat umah main ngan mak la pulak hehehe :D

      Delete
  4. game tutup botol tu Farah tak pernah main, tapi tukang tengok budak2 lelaki main masa sekolah rendah tu pernahlah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memula dulu kenit pun tengok diaorg main tapi lelama gatal pulak tangan ni nak mencuba hehe :D

      Delete
  5. haah la teringat zaman kanak2 dulu kat sklh suka main benda alah nie ehehehe..

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. tu la.... bila dah ada depan mata sempoi gak layan main :)

      Delete
  7. Dulu masa kecik IM pun selalu main. Tambah2 lepas upsr bila takda apa nak buat..

    ReplyDelete
  8. teringat zaman2 dlu main bende alah tuh la bawak g skola hehe..legend btol

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha takpe tu sume kenangan terindah di zaman kanak-kanak :D

      Delete
  9. Hehehe.. teringat zaman sekolah dulu.. time rehat brkumpul dgn kwn2 main penutup botol nie.. mmg havoc la..hehehe.. pernah makan nasi panjang2 mcm tue..mkn nasi beriyani.. mmg pajang..=D

    ReplyDelete
  10. aah kak teringat main ni masa kecik2
    dulu kan minuman jenis tudung mcm ni..sennag main mcm kerem
    aaah sedapnye lauk tu..telan air liur dibuatnya

    ReplyDelete
  11. Hye, saya suka bace blog awk, baru2 ni saya baru buat blog hope awk boleh follow dan singgah la blog saya :) http://awksweetgitu.blogspot.com

    ReplyDelete
  12. Dudu masa sekolah mmg permainan kegemaran tu.. pantang kwn ajak main ceper.. hari2 main.. nostalgia.. :D

    ReplyDelete
  13. mmg mainan zaman skolah dulu2... ade lagi skrg nie yer..

    ReplyDelete
  14. Salam.. Jom join GA first sy. ^___^
    http://rafydahouse.blogspot.com/2014/01/beauti-giveaway-1-by-rafydahouse.html

    ReplyDelete
  15. Mmg seronok.lyan game penutup botol tu...

    ReplyDelete
  16. huhu teringat dulu selalu main ptup botol ni

    ReplyDelete
  17. dah lama tak nampak budak² main permainan tradisional ni..semua gadget je la..seronok apa main penutup botol ni kan..

    ReplyDelete

Apa kata korang?