Tutorial Cara Menikmati Buah Limau

Thursday, January 30, 2014


Assalamualaikum!

Haaaaa saje takde keje kan, tu yang timbul idea nak buat tuto ni hahaha. Nak makan pun kena ada tutorial ke? Opkossssss! especially buah limau. Macam kenit, peminat tegar buah limau kopek ada cara tersendiri menikmati buah limau kegemaran hehe. 

Buah limau ni sedap makan time musim perayaan je. Sebab tengok buah limau berlonggok-longgok dalam kotak tu kan, excited nak perabih sekotak! Tapi, tahun ni tak berkesempatan lagi nak membeli sekotak sebab dalam family, kenit sorang je yang 'hantu' limau yang lain tak berapa nak ber'hantu' sangat haha.

Ok la ok la. Jom kita mulakan tuto.....? (^_^)




1. Kena la ada buah limau, takde buah limau camner nak demo kan hehe. Limau kene pilih limau kopek tau, bukan limau sunkist hehe. Limau kat atas ni opismate yang bagi, memang mewah limau seminggu ni hehe.



2. Kopekla kulitnya. Tak dikopek camna nak makan buahnya haha. Kopek dik non jangan tak kopek! 


3. Haaaaaa pastu sila buang segala 'benang' atau ada orang panggil 'urat' dia ye. tak kisahla korang panggil apapun, tapi kena buang 'benang' yang melekat di limau tu. Bila makan, takdala rasa tersekat 'benang' tu kat tekak kan.


4. Lepas tu, kita buangkan kulit lembut (macam di atas ni). Kita kasi 'bogel' sama dia! muehehehe. Kopek tu lembut-lembut tau, kalau pulpa dalamnya pecah atau berair tak syok la nak makan nanti kan hehe. Jangan lupa buang bijinya jugak!


5. Haaaaa kan cantik tu! (^_^). Elok cantik je tersusun pulpa kat dalam tu. 


6. Fuh!! tergoda tak tengok 'muscle' yang berketak-ketak tu? haha. 


7. Bila dah buang kulit lembutnya tu, ia akan jadi seperti di atas. Cantik and very juicy, tertelan-telan ailio dibuatnya hehe. Camni la baru syok nak makan! (^_^)


8. Haaaa apa lagi, dah kopek bolehla makannnn! heeeeee :D. Bagi chan la model nak interframe sekali sekala kan muahahaha :D

Nak tahu kisah menarik tentang buah limau? Jom terjah cerita {INI}. Sambil makan sambil menambah ilmu (^_^).


Selamat menyambut tahun baru Cina bagi yang menyambutnya
dan.....

-
-
-
-
-
-
-


Selamat mencuba!
:p


You Might Also Like

8 pengomen comel

  1. Hehe... Klu time rajin mmg gtu gak kite buat.. Klu x mmg balun je... Hehe

    ReplyDelete
  2. baca je entri ni, terus pandang kotak limau kat ofis.. guna tuto ni untuk makan limau.. nyum-nyum.. hahahaha

    ReplyDelete
  3. sama la dgn yumida kak
    rs lagi sedap n syok mkn mcm ni
    Jom berkongsi Ilmu Blogspot Blogger Malaysia

    ReplyDelete
  4. sedapnya orenge. hehe.

    Free Handbouquet Pearl Bead. Klik link di bawah ni. =)
    http://myartcrafting.blogspot.com/2014/01/januari-giveaway.html

    ReplyDelete
  5. hahaha togel limau tu.saya pulak suka mkn dengan biji2 dia skali.pelik x aahhaha

    ReplyDelete
  6. Hehe. Step by step, kalau tak dapat tak tau laa. Hehe :)

    ReplyDelete
  7. yeah hi-5, kita geng!! buat cara ni rasa sedapnya seperti makan limau bali...huhu

    ReplyDelete

Apa kata korang?

DISCLAIMER - Hanimhashim.com merupakan blog peribadi. Segala pendapat yang diluahkan disini adalah berdasarkan dari pengalaman penulis sendiri dan tidak mewakili mana-mana pihak kecuali jika penulis nyatakan namanya di sini. Sebarang perkongsian atau penyebaran apa-apa maklumat dari blog ini samada melalui PRINT SCREEN atau apa saja cara adalah dilarang sama sekali kecuali dengan keizinan tuan punya blog. Tindakan akan diambil sekiranya hak persendirian ini dicabuli. Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Terima kasih

Facebook - HanimHashimDotCom

Google+ Followers

COPYRIGHT @ 2016 HANIM HASHIM