Petua Merawat Ulser

Tuesday, February 04, 2014


Assalamualaikum!

Foto: google

Pernah kena? Inilah penyakit keempat paling sakit di dunia! Yang lagi tiga?
  1. Sakit beranak
  2. Sakit gigi
  3. Sakit senggugut
Minggu lepas kenit diserang ulser ni la! Ada orang panggil ulser mata ikan @ lompangan. Kenit panggil ulser jahat!! Ulser ni boleh memutuskan 'nafsu' makan kalau dibiarkan. Jangankan kata nak makan, nak bercakap ngan orang pun tak bernafsu! Tapi, dalam sakit-sakit tu lidah ni gatal jugak 'menggentel' kat ulser tu hahahaha. Tabiat!!

Orang dulu-dulu kalau anak-anak terkena ulser ni diaorg kata, haaaa ni mesti tergigit bibir la ni. Ader tak yang kabo cenggitu? Tapi, bila betul2 belajar barulah tahu yang ulser ni salah satu penyebabnya sebab kurang minum air masak!

Musim kering macam sekarang ni, memang senang nak kena ulser kalau kita kurang minum air masak. Pagi teh tarik, tengah hari bandung cincau ...bandung cincau??? 
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Macam ni??


Perghhh! tertahan-tahan godaan nak menikmati bandung cincau. Tapi, jangan mengada-ngada nak minum kalau ulser masih menebal di bibir tu! hehe. Kita kasi rawat dulu, pastu baru belanja kenit bandung cincau ni ye hehehe.

Bila dah 3-4 hari ulser di mulut masih tak baik-baik, maka kenit kena buat sesuatu sebab nak bercakap ngan orang pun rasa macam mulut bengkak sebelah! Nak makan apatah lagi, tambah kalau pekena sup tulang tu kan, tulang dia tersentuh tempat ulser tu .... grrrrr! terkenyit-kenyit mata menahan sakit. Langsung hilang selera! Betoi dak?

Antara petua yang insyaAllah berkesan dan sesuai digunakan untuk semua jenis golongan dan umur : 

  • Marjerin - Yang ni memang old-skool, ke masih ada yang tak tahu atau tak perasan? Biasa, mak kami suka gunakan ni kat kami dulu. Guna marjerin/planta tak menyakitkan untuk kanak-kanak. Letak je kat ulser tu, terus dia cair. Macam mana tindakbalasnya dan bagaimana ia bereaksi dengan ulser tu jangan tanya kenit, tapi alhamdulillah lama-lama baik la dia (^_^).

  • Madu - Baru je minggu lepas kenit letakkan madu kat ulser. Alhamdulillah berkesan dan ulser semakin mengecut. Ia juga tak menyakitkan jadi sesuai jugak untuk kanak-kanak. Plus, sedap dan manis pulak tu. Boleh hisap sambil lalu kan hehehe.

  • Garam - Ini kamikaze punye solution! Kalau korang jenis hati 'keras' jiwa kentang kental, nak tunjuk macho dan sebagainya, maka inilah cara yang sesuai untuk korang mihmih. Tak digalakkan untuk kanak-kanak sebab bila garam tu sentuh je ulser tu .... maka mata korang akan terpejam beberapa minit sambil menahan pedih dan kesakitan bila ulser tu 'menelan' segala garam disekelilingnya. Kenit guna cara ni minggu lepas sebelum kenit try madu tu, lepas 3 kali percubaan ulser tu tak rasa sakit dan lompangnya tak besar dah.

Ni je la 3 cara yang kenit gunakan sebagai petua merawat ulser. Bila dah anak sendiri, lebih senang guna Bonjela tapi, bila benda tu tak da kat umah maka kita ambil mana yang senang je kan. Kalau korang belum cuba sudi-sudikanlah cuba ye. Mulakan dengan bismillah (^_^).



You Might Also Like

45 pengomen comel

  1. aduhh tgk gambar pun dh terasa sakit pedihnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa sakit kan? kalau kena ni ilang segala mood hehe :D

      Delete
  2. Assalammualaikum...kenit,

    kalau kena garam tu yg pedih tu..

    mselim3

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam, memang kenit tak nafikan. Tapi, rasa lega bila sakit ulser tu beransur ilang :)

      Delete
  3. huishh. paling tak suka ulser. nak makan ape pon susah. kalau tergigit tuu.. arghhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau takpe ... sebab tu kita kena minum air masak bebanyak hehe :D

      Delete
  4. suami ayu senang kena ulser ni. biasa dia pun guna marjerin ngan garam. tp garam mmg menangis lah. madu je lum cuba

    ReplyDelete
    Replies
    1. fuh! garam tu kalau sentuh sikit kat ulser tu memang mengenyit-ngenyit mata pedihnya. Tapi, nak kasi baik kena tahan la sikit kan hehe

      Delete
  5. Tak pernah letak garam sebab tau yg tu mmg paling kebabom punya.
    Boleh tekap hirisan halia juga kat tempat ulser. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oohhh boleh letak hirisan halia jugak ka? ni bole try next time ni. Terima kasih IM atas perkongsian infonya :)

      Delete
  6. Kak, saya letak perahan limau kak..memang terasa macam kena hiris je mulut time tu tapi tak hilang juga sakit last2 minta ubat kebas kat doktor..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. adoiiiii akak pun terasa pedih bila anim cakap gitu. Takpe2 pasni kita guna marjerin atau madu je k :)

      Delete
  7. Ulser mmg pedih.. tak selesa hidup... saya dulu pernah guna solution yg last tu.. garam.. pehhh mmg kaboom x3 lah.. tp, cepat juga kecut & baik.. Nice sharing kenit.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha kebabom lagi! memang kebabom rasanya .... tapi mujarab insyaAllah :)

      Delete
  8. Bagus jugak petua yg kenit share nie.. Alhamdulillah so far farah tak pernah kena ulser lagi la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan bagi kena ye farah. Perit rasa kalau ade ulser ni :)

      Delete
  9. aduss..sakitnye ulser..sapa y kena je tau kan..betul tu minum air masak tak putis..in sha Allah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kak mar, zahir batin terseksa kalau mendalah ni ada dalam mulut hehe.

      Delete
  10. Saya selalu letak garam.Pedihnyeee makkk aiii heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye dear, kenit pun letak gak ...pedihnya jgn cakapla hehe :D

      Delete
  11. guna garam tu tak tahan ka..confirm pedih sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu sudah pasti dear, tapi nak baik punya pasal kena tahan la pedih tu :D

      Delete
  12. Petua yg org x tahu.. Iaitu letak serbuk celak... Insha Allah cepat baik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah, terima kasih maria keran sudi berkongsi petua ni. 1st time dengor ni, mungkin boleh try nanti tapi kena beli dulu serbuk celak tu kan :)

      Delete
  13. mmg terbaik guna garam...rase nk hantuk kepala kt dinding, :D

    ReplyDelete
  14. mmg terbaik guna garam,rase nk hantuk kpala kt dinding rase...:D info amat berguna tq kenit..

    ReplyDelete
  15. anak sy tgh kena ulcer skrg ni..asyik merengek je..kesian tgok..dah la ssh nk bagi ubat..kena paksa

    ReplyDelete
  16. guna garam best...mula2 je rasa sakit lepas 2 minit dh xsakit sbb rasa kebas.

    ReplyDelete
  17. Sy slalu kena ulser....msa sy form 5 dulu, selang seminggu sy kena ulser....p skolah klau kwn2 tnya, rasa nk mngamuk laa....kdang2 tuu sy tulis n tunjuk....mlas nk ckap....hihihi

    ReplyDelete
  18. Huhu..sye tgh hidap penyakit ni la..thanks bg tip kenit tp garam tu ..alahaii brutal sgt tu

    ReplyDelete
  19. Saya memang evry month kena....even skrg pun tgh ada ulser tuh..memang amat sakit.....solution sy untuk sakit ni...slalu letak ubat nama bonjela tu.....

    ReplyDelete
  20. Tengah alami ulser kat bibir skarg ni..dah dua tempat sekaligus..kalau kat rumah pakai garam cepat sembuh..duk sini susah sebab xde garam..still skrang xsembuh2 lg..tp m0od makan still p0wer..hahah..just sharing

    ReplyDelete
  21. letak asam keping kat ulser tu tekan lama2...pastu ok...blh makan pedas....hihi

    ReplyDelete
  22. Xde ke ubat sembur?utk baby yg kene ulcer krn pyakit HFMD.Pening kepala mikir anak dh 2hr kene

    ReplyDelete
  23. huhuhuhu... baru lps letak garam kat ulser...pedihnya x terkata.tp dah lama2 rasa best plak.rasa mcm nak letak lagi..sakit2 sedap..thanks kenit..

    ReplyDelete
  24. dh 2hr kena ulser ni .. xpi kt tepi lidah .. bengkak sebelah je mulut ni .. semalam dh ambik garam ,tekapkn kt lidah 2/3 minit ,perhhh meleleh air mata mnahan pedih ,pagi ni terus demam .. hermmm ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lidah terkejut kot kak..moga cepat sembuh demamnya ye kak :)

      Delete
  25. tu hari sy letak garam kat ulser sya di lidah....wow!!! manis@sakit & tercakap kata2 yg bukan2

    ReplyDelete
  26. tp kli ni ak kne kat bhgian lelangit.. sakitny masya'allah.. tuhan jela yg tau.. bile dkumur ngan air gram perghhh pedih bak hang.. nk mkn perggghhh seksanya da mcm style kucing mkan.. mnyenget kpale ak xnk bgi kne tmpat tu.. perghhh ak surrender mcm nk boh gram je.. tp tngok kat iklan fb.. ubat gigi garam buluh/dkenali ubt gigi marine.. ase mcm nk try plak.. kli nie xtaula mjdi ke idokny.. hope mnjdila.. coz nk mkn pon wat spoil sgale mud yg de...

    ReplyDelete
  27. Skrg tengah menahan sakit nie skrg.jgn kta nk mkn,nk lena mlm pown dok bedenyut ja..ulser 3 tempat sekaligus plk 2tp 1 kt lidah dh mcm ok skt lps ltk bonjela
    Mlm nie mmg brani mati ltk garam pulak kt dua tempat lg 2..minitik2 aiq mta..nak cpt baik punya pasai ltk la jgk..
    Nk tgu respon mcm mna..kalo x krg jgk..nk kena ltk garam lg rsanya..

    ReplyDelete
  28. pelik plak aqletak madu asli mengaruk kesakitan pedih gile berair mata.. letak garam plak relax.. slalu garam yg sakit.. yg baru ni je.. pelik pelik

    ReplyDelete
  29. cri penawar ulser..haha..skitt

    ReplyDelete
  30. Aduiii kita mmg selalu kn ulser..tiap bln..ni pun kena byk betul kt lidah...n tepi bibir.kumur garam..n letak garam pun dh..x lut plk..gigit2 lidah ni.tekak pun tengah sakit.masak2 asyik x rs..x seronoknye serba x kena..

    ReplyDelete

Apa kata korang?

DISCLAIMER - Hanimhashim.com merupakan blog peribadi. Segala pendapat yang diluahkan disini adalah berdasarkan dari pengalaman penulis sendiri dan tidak mewakili mana-mana pihak kecuali jika penulis nyatakan namanya di sini. Sebarang perkongsian atau penyebaran apa-apa maklumat dari blog ini samada melalui PRINT SCREEN atau apa saja cara adalah dilarang sama sekali kecuali dengan keizinan tuan punya blog. Tindakan akan diambil sekiranya hak persendirian ini dicabuli. Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Terima kasih

Facebook - HanimHashimDotCom

Google+ Followers

COPYRIGHT @ 2016 HANIM HASHIM