Wednesday, May 07, 2014

# Cerita My Pearls # Parenting & Tips

Bila Dapat Buku


Assalamualaikum!


Tiap kali gi kedai Speedmart mesti minta nak beli itu beli ini. Paling dia suka gi kat bahagian alatulis, dimintanya kita belikan pen la, buku kecil la, kaler pensil la. Kat umah tu, dah 5-6 kotak pensil kaler macam-macam pesen ada. 

Yang free, yang beli punye pun ada. Tapi, tu la tiap kali beli kita kasi guna, kita kalih ke lain 5 minit je habis terbarai pensil kaler tu dikerjakan dua beradik! So, this time memang aku tak bagi peluang kat diaorg beli alatulis camtu.

Bila masing-masing dah tak dapat apa yang diinginkan, diaorg 'umpan' aku buku plak! hahaha. Diaorg tahu aku memang 'lemah' sikit ngan buku ni haha. Memang susah aku nak tolak kalau diaorg nak beli buku, tapi tengok jugakla buku apa. 

Kalau komik merapu meraban, sorry la! 

Hari tu, kakak 'umpan' aku ngan buku Matematik untuk Tahun 1. Hurmm boleh la kak. Asalkan buku yang ada kaitan ngan Darjah 1 hehe. 




Minggu ni minggu peperiksaan kat sekolah kakak. Hari-hari bila aku tanya ... 

"camner exam ... ok? bole jawab?"

"ok ...!"

Tu je?? aku plak yang naik risau tengok dia cam takda perasaan je nak tempuh soalan peperiksaan tu hahaha. Haihhh ... baru Darjah 1 je pun Pn Hanim .... lek luuuuu!!

Seminggu sebelum peperiksaan aku dah bagi kata2 motivasi kat kakak (hahaha) konon nak jangan bagi dia takut la bila tengok soalan peperiksaan tu nanti. 

Tapi, rasanya aku plak yang terlebih takut dari anak sendiri! haha. Trauma jawab exam time Darjah 1 dulu masih ada kot ekekekeke.




Mira??? hurmmm budak ni takyah komen la ..... apa lagi yang dia suka selain menangis dan makan??? muahahaha :p

#pray4mH370

7 comments:

  1. tak apala kan kak asal buku berfaedah turutkan je :)

    ReplyDelete
  2. mira yang suka menjerit dan tumpang borak...he he he...

    ReplyDelete
  3. Suka tengok budak budak yang rajin baca buku, rajin belajar. Sebab ena dulu dulu malas nk membaca. Sampai ke tua haaaa malas nk membaca, kne paksa baru nak baca. Ekekeke

    ReplyDelete
  4. cantik baju, sama macam anak mama punya baju...

    mama tag ni, jangan lupa main "games" mama ye..

    http://www.mamaniza.com/2014/05/the-liebster-award-saling-kenal.html

    ReplyDelete
  5. Membaca jambatan ilmu.. ilmu membawa berkat buat kehidupan. Satu permulaan yg baik.. sgt2 baik.. pelaburan tu kenit.. :)

    ReplyDelete
  6. Beli buku takpe jgn beli lain..anak akak pun sama gak

    ReplyDelete

Apa kata korang?