Misi Menyelamat ... Errr

Tuesday, August 26, 2014


Assalamualaikum!


Pagi tadi ....

Turun dari kereta, gi thumb-print dan kuar semula ke MPC beli makanan. Lalu bawah pokok besar, aku terdengar bunyi "criiittt!criiittt!criitttt!" dekat celah pokok tu. Eh cengkerik ni, boleh pulak ko berbunyi di sini. Suke la ko hujan dah berenti ye. 

Terus berjalan tinggalkan pokok dan bunyi tu.

Balik dari MPC, lalu kat bawah pokok tu lagi. "Crittt!criiiitt!criiitttt!!" kali ni lebih kuat dari tadi. Aku tengok juga kat pokok tu, eh apasal cengkerik ni kuat nau bunyi dia. Mata dok 'teraba-raba' cari bunyi cengkerik bising tu. 

Sekali .....




Sila cari benda tersembunyi! hehehe. Boleh nampak apa yang aku nampak? Natang (maksudnya binatang dalam dialek ganu) ni la yang buat bunyi "criiittt!criiittt!criiittt!" dari tadi. 

Tak nampak lagi??? Besarkan mata dan tengok bawah ni 

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-




Ada yang menjerit ke?? aku harap tak la ye hahaha. Euuuwww! kelawar ke? Eeeee tak suke, takotttt! huh, kalau ada impression gitu toksah nak nengada la ye. Anak kelawar je pun. Ololololo comei pulop natang ni..sian dia. Kalau impression korang camni, maknanya samala ngan aku... kita geng! hahaha :p

Comei kan baby kelawar ni. Kesian dia, dok terjerit-jerit panggil mama dia. Aku syak dia terjatuh dari tempat tinggi ditiup angin. Kan hujan pagi tadi. Aku dongak ke pokok takda pulak nampak sarang di atas pokok. Sarang kelawar camne bentuknya ye? sejak bila pulak kelawar buat sarang kat sini? Kelawar ada sarang ke? hehehe hah! jadi bengong aku soal sengsorang :p

Aku perasan dekat bahagian dalam sayap dia ada darah sikit, tapi aku tak berani nak pegang ngan tangan sebab lagi aku dekat, lagi dia 'teriak' kuat! hahaha. Eh, aku bukan nak apa-apakan ko pun baby kelawar aku cuma nak tolong maaaa.

'Bersungguh' dia berpaut pada ranting reput yang jatuh sekali ngan dia tu. Aku try amik ranting tu, lagi kuat dia 'teriak'. Dah la banyak keta keluar masuk time tu. Ahhh! wat bodo je la, bukan aku nak kencing kat pokok pun. Aku nak tolong makhluk susah ni!

Perlahan-lahan aku angkat ranting tempat dia 'berpaut' tu. Sakit gamaknya dia terbaring di tanah macam tu, nama pun dah kelawar kan mestila nak berpaut pada sesuatu huhu. Aku letak kat atas batang pokok yang besar tu. Kat situ, dia lepaskan kepak dan kaki dia pastu berpaut pulak pada ranting halus kat pokok tu.

Pastu terus senyap .....




Hahahaha dapat bergayut terus senyap ko! aku intai kat celah-celah daun check-check kalau tetiba dia mati ke, lemah jantung ke. Mujur masih bernafas ko! hahaha. Bikin suspen je baby kelawar ni tau. 

Mama dia sampai ke sudoh tak datang! ape punya mama daaaaaa!

Be safe baby kelawar ... lenkali jangan duk tinggi sangat k. 


You Might Also Like

15 pengomen comel

  1. wah...misi menyelamat dah tiba..nasib baik perasan,kalau tak kena pijak dek orang pulak

    ReplyDelete
  2. Lya x prnah nmpk kelawar dri jarak dkt..cian baby kelawar d tglkn ibunya

    ReplyDelete
  3. Comelnyaaa anak kelawarrr.. Bagus kak hanim selamatkan.. hope dia boleh survive

    ReplyDelete
  4. semoga dia boleh survive,comel la hanim ni,sweet je heehehehe...

    ReplyDelete
  5. kak hanim dah jadi seorang penyelamat. hihi ika tak pernah nampak kelawar depan mata, slalu dlm tv je. hihi kelawar mcm tu rupanya. jakum pulak tngok.

    ReplyDelete
  6. Kelawar! ..waaaa

    ohhh tidak! baru follow blog hanim n dah masukkan dlm bloglist kbba :)

    ReplyDelete
  7. ohhh.. jenuh jugak jegil bijik mata tengok benda apa.. oh baby batman rupanya... kesian dia mintak tolong..

    ReplyDelete
  8. lama betul tak tengok kelawar secara live

    ReplyDelete
  9. kalau nad dah terkejut..boleh pulak dia jatuh kat situ..dia beljr terbg la tu

    ReplyDelete
  10. alahai.. kesiannya... sy tkut + geli sikit dgn klwar.. hihi.. tkut kna gigit...

    ReplyDelete
  11. erkk kelawar?? xpernah jumpe liveeeee ;( hihihi

    ReplyDelete

Apa kata korang?

DISCLAIMER - Hanimhashim.com merupakan blog peribadi. Segala pendapat yang diluahkan disini adalah berdasarkan dari pengalaman penulis sendiri dan tidak mewakili mana-mana pihak kecuali jika penulis nyatakan namanya di sini. Sebarang perkongsian atau penyebaran apa-apa maklumat dari blog ini samada melalui PRINT SCREEN atau apa saja cara adalah dilarang sama sekali kecuali dengan keizinan tuan punya blog. Tindakan akan diambil sekiranya hak persendirian ini dicabuli. Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Terima kasih

Facebook - HanimHashimDotCom

Google+ Followers

COPYRIGHT @ 2016 HANIM HASHIM