Edit Coding Button Share Twitter

Wednesday, October 15, 2014


Assalammualaikum!




So selama ni aku dok tweet sorang-sorang la ye....syok sendiri! hahahaha :D. Bila orang tegur baru nak edit bagai. Terima kasih broframestone sebab utarakan masalah twitter share button aku. Kalau tak, sampai kiamat la aku sorang-sorang tweet entri sendiri! hahaha. 


Ceh! macam la orang lain nak tweet entri aku ....!>.<

Anyway, Kak Mia ada nyatakan cam mana nak edit coding button twitter ni tapi faham-fahamla aku ni mana reti nak ubah semberono. Ilmu coding dah la tak berapa nak tinggi, kang habis lari setting semua! hehe. Aperpun mekasih kak Mia atas tips tu :)




Disebabkan aku tak tahu tang mana nak ubah coding button twitter share twitter ni kat TEMPLATE sendirian, maka aku minta tolong dari sumbernya terus ....yakni TWITTER

Pada yang nak belajar atau baru nak tahu macam aku ..meh sini aku ajarkan. Harap ini dapat membantu kita semua! ^^

Memula ....

a) Klik SINI 




Dia akan kuar paparan seperti di atas ni. Tick 'Share a link'


b) 


Isikan tempat yang bernombor tu. Boleh adjust option mana yang kita nak ikut suka. Aku edit yang bernombor tu je.

  1. Tick 'Share a link'
  2. Share a URL - boleh pilih nak guna URL entri berkenaan atau letak je URL blog terus.
  3. Tweet Text - Contoh 'Terjah Sini!' atau boleh je guna tajuk entri sebagai teks pengenalan.
  4. via - akaun twitter. Kalau takda kena register la dulu, jangan menggatai letak tapi takda twitter. Menyumpah orang ...! hehehe.
  5. Hashtag - kalau saje nak letak malas nak taip hastag panjang-panjang, boleh setting kat sini. Nanti bila kita nak share, dia akan kuar sekali.
  6. Preview and Code - copy and paste code ni dalam TEMPLATE BLOG

c) 
kalau tak nampak, sila klik kat gambar


Cari di mana terletaknya button share twitter dan kalau takda lagi button share twitter, maka bolehlah letakkannya di bawah entri seperti aku punyer ni. Cam aku punyer ni, aku letak kat atas <div class='post-footer'>

Yang highlight tu la code yang aku copy tadi dan aku pastekannya disini (seperti dalam gambar di atas)


d) Save template dan cer test button share twitter tu.






So, ini aku punyer. See? akaun twitter aku dah berfungsi dengan betul. Bila orang share entri aku melalui twitter, aku akan dapat notification di akaun twitter aku. 

Begini baru la ....cunnnn! hehe ^^





SELAMAT MENCUBA!


You Might Also Like

14 pengomen comel

  1. Lya da juga twitter tpi x aktif hhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak aktif, Asha aktifkan balik hehe :D

      Delete
  2. akak rasa twitter akak da auto sharing entry la hanim..sebab memang dah lama kot tak buka twitter,sekali buka tengok ada link entry yang akak update,.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh camtu yek? tapi tuto ni memudahkan orang share entri kita melalui twitter, mungkin kak aida nak try cara ni pulak hehe :D

      Delete
  3. Nice info, saya pun tak tahu gak. Hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. good ... samala kita now baru tahu hehe :D

      Delete
  4. He..23x seronok tak tweet sensorang...

    www.broframestone.com

    ReplyDelete
  5. Ada juga twitter tapi jarang update dan tetiba rasa nak update plak bila baca ni. hahaha
    http://adarain.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. bak update cepat ... jgn tweet sengsorang macam akak dah la hahaha :D

      Delete
  6. nice tutor... sy xde twitter... tapi menyediakan button tweet je.. hehe

    ReplyDelete
  7. Bro framestone pun ada mention kathy juga pasal ni. InshaAllah nak buat juga nanti. Tq sis.

    ReplyDelete

Apa kata korang?

DISCLAIMER - Hanimhashim.com merupakan blog peribadi. Segala pendapat yang diluahkan disini adalah berdasarkan dari pengalaman penulis sendiri dan tidak mewakili mana-mana pihak kecuali jika penulis nyatakan namanya di sini. Sebarang perkongsian atau penyebaran apa-apa maklumat dari blog ini samada melalui PRINT SCREEN atau apa saja cara adalah dilarang sama sekali kecuali dengan keizinan tuan punya blog. Tindakan akan diambil sekiranya hak persendirian ini dicabuli. Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Terima kasih

Facebook - HanimHashimDotCom

Google+ Followers

COPYRIGHT @ 2016 HANIM HASHIM