Hikmah Simpan RM5 ...!

Monday, October 13, 2014


Assalamualaikum!




Pagi ayahnya bagi duit belanja RM3. Tengahari amik dia, ayahnya tanya berapa baki yang tinggal dia jawab RM2. Kobok-kobok dalam poket, ayahnya hanya ada sekeping RM5. 

Tak bagi kang, kesian lak dia ada RM2 je. Bagi RM5 ni kang, takut dihabiskan semua! Dihulurnya RM5 ke tangan anak sulung tu. 

Huyooo! ayah bagi kakak RM5 ke ni yah ..??

Hurm ... kalau kakak bawa balik RM5 ni petang ni, ayah janji ayah belanja kakak pizza .. nak tak?

Wahhh! nakkkkkkk....!

Tapi mesti bawa balik RM5 ni tau ... yang RM2 tu kakak nak beli apa belila

Kalau kakak bawa balik RM4 yah?

Kalau RM4 tak dapat la ... nak RM5 baru dapat pizzanya

Ok yah....

Salam tangan ayah, kuar dari kereta dan berlari ke nursery. 

Time lunch, ayahnya datang bercerita padaku tentang perkara tu. Biasa kalau bagi RM3, payah nak dapat balik bakinya hehe. So, this time Pak Jelan tetapkan syarat sikit supaya kakak belajar berjimat.

Takat cakap kak kena jimat-jimat tau ...blablablabla memang takdenye la. Kena 'kreatif' sikit kalau nak hasil yang baik hehe. 

Petangnya, aku dan adik tunggu kakak penuh saspen. Dia pandang aku dan senyum ... kakak ada simpan lagi tak RM5nya?

Ada ....

Yesssss! kita dapat makan pizza malam ni ...hahaha! :p




Seperti yang dijanjikan ayahnya, kami dapat 'habuan' besar malam tu hehe. Hamik ko! sekali 3 perasa aku orderkan. Bab-bab mengoder memang departmen aku, Pak Jelan malu-malu kucing nak speaking ngan cashier tu hehehehe :D

Ganjaran besar buat kakak sebab dapat maintain simpan RM5 hari tu. Sampai gambo tengah makan pun tak sompek nak tangkap, pasal masing-masing dah bulat mata tengok pizza dominos penuh kenikmatan! haha. 

Bab duit memang kena 'pandu' diaorg (anak-anak) dari kecil. Tak boleh terlalu mengikut, dan juga tak boleh terlalu menyekat kehendak mereka. Tapi bagi aku, duit belanja RM7 tu terlalu besar nilainya bagi seorang anak berumur 7 tahun! So, Pak Jelan buat begini supaya kakak dapat belajar tahan 'nafsu' membeli dan simpan duit tu untuk benda yang lebih bermanfaat lagi. Hikmahnya, RM5 tu terus masuk tabung dia hari tu :)

Well done sayangku ....! :)


You Might Also Like

13 pengomen comel

  1. kena ade pengeras baru boleh . haha

    ReplyDelete
  2. bagus ni boleh impose pada Ash esok...ekekekeke....

    ReplyDelete
  3. wow hahaha.. bila la ayah CT nak buat cenggini. ayah kasi rm5 kalo maintain sampai minggu depan ayah up jadi 500 ^ ^ hahaha

    ReplyDelete
  4. Assalam.. Gud idea cam ni... boleh di praktik kan tok anak2.. dan sesape lah tok pancing.. kihkihhhh..
    kreatif n semua orang rase habuannya... hehehe

    ReplyDelete
  5. That's really a much creative way to teach kids now! Aww!

    ReplyDelete
  6. Wahh best makan pizza.. bagus Pak Jelan buat syarat tu.. berkesan. Tahniah.. :)

    ReplyDelete
  7. Ingatkan kakak yang order... rupanya mak dia yang terlebih order....

    www.broframestone.com

    ReplyDelete
  8. Errmmmm...memang mcm gitulah.....

    ReplyDelete
  9. ini sapa yang nak makan pizza sebenarnya ni...mak ke..anak ke..apaknya...hehehehe

    ReplyDelete
  10. wow! bagusnya...cara untuk ajar anak menyimpan kan..tapi habuannya lagi besar tu, hehe

    http://butikgebugebu.blogspot.com/2014/10/halangan-untuk-hamil.html

    ReplyDelete

Apa kata korang?

DISCLAIMER - Hanimhashim.com merupakan blog peribadi. Segala pendapat yang diluahkan disini adalah berdasarkan dari pengalaman penulis sendiri dan tidak mewakili mana-mana pihak kecuali jika penulis nyatakan namanya di sini. Sebarang perkongsian atau penyebaran apa-apa maklumat dari blog ini samada melalui PRINT SCREEN atau apa saja cara adalah dilarang sama sekali kecuali dengan keizinan tuan punya blog. Tindakan akan diambil sekiranya hak persendirian ini dicabuli. Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Terima kasih

Facebook - HanimHashimDotCom

Google+ Followers

COPYRIGHT @ 2016 HANIM HASHIM