Thursday, November 06, 2014

# Anything and Everything # Cendol

Cendol Perisa Seluar Dalam!


Assalamualaikum!


Cendol ....! Antara manisan paling sedap dan paling digemari pelancong luar. Paling sedap cendol yang dijual di gerai-gerai kecil tepi jalan dan tepi bus-stop. Teringat lagi aku masa Form 5, pi makan cendol pas habis kelas tuisyen kat Jalan Majestik tu. 

Duk sedap menghirup cendol tetiba mata aku terpandang ke 'benda' warna kelabu hitam sedang berlari-lari anak main sorok-sorok bawah meja! Taubat lepas tu aku tak pi dahhhhhhhh ....! haha

sumber : google

Difahamkan, kawasan pemprosesan itu sudah beroperasi lebih setahun lalu turut menggaji warga asing sebagai penjual cendol dan rojak dengan menaiki motosikal serta lori di sekitar dearah ini dan beberapa daerah berdekatan.

Lebih menjijikkan, perkakasan yang digunakan untuk menyediakan rojak dan cendol turut dijadikan tempat merendam seluar dalam milik pekerja dan diletakkan hampir antara satu sama lain. - Harian Metro


Geliiiiii baq ang! Pengotoq tak boleh nak hadap ....! Mujuqla cendoi yang aku makan (kat header) tu bukan warga asing yang buat hehe. Payahla dah nak dapatkan makanan yang bersih sekarang ni. Warga asing makin berlambak .... kalih sana muka dia kalih situ muka dia. 

Pasni kena hati-hati kalau nak makan cendoi kat luar terutama cendoi yang dijual oleh warga asing huhu. Aku memang tak makan la kalau orang-orang dia yang menjual huhu ...


24 comments:

  1. cendolicious katanya...hahahahahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoih yang aku makan tu je cendolicious ... yang ini cendolispenderlicious! wakakakaka :p

      Delete
  2. sejak terbaca diakhbar/pendedahan fb ttg tahap kebersihan premis peniaga cendol.banting khususnya...sy dh mula loya nak singgah . Sebab nila setitik hbs rosak susu sebelanga...kesian. Aku lg kesian oerut aku ni...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. beul PCL, kesian memang kesian tapi kesian lagi kat perut dan tekak kita hahaha.

      Delete
  3. mak aii! menggelikan... jijik rasa nya.
    aida pun kurang makan apa2 pun bila yg tukang jual nyer warga asing.
    tak brape nak tekak ni...
    yes la, dari mata turun ke tekak ~ loya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha tau takpe sis .. tak senonoh diaorg buat keje!

      Delete
  4. Hahahaha dah la peminat cendol... Tiba tiba ade pulak perisa suar dlm... Hahahaha cendollam (cendol + sluar dlm)

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboiiii papa kemain dia! cam pernah rasa je cendollam! hehehe

      Delete
  5. Uwekk..nk termuntah mendengarnya..kotor betul..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la ... tu yang laku semacam tu je selama ni hehe :D

      Delete
  6. Bapak arh... pengotor gila... diorag ni memang jahat tau bagi orang makan benda benda kotor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hati-hati la ye ... jangan nampak sedap kita main hentam makan je nanti jadi macam ni huhu ....

      Delete
  7. cendol banting ker ... haishhhh .

    ReplyDelete
  8. kat penang ni belambak kedai makan kotoq..tapi tak tau la awat yang orang luaq pakat dok beratoq nak mai makan kot ni..kami yang dok penang ni pun pilih2 kedai nak makan..tok sah dok percaya la kat review dari google tu...yang tulis review tu pun depa tak pi sampai ke dapuq..tapi kami yang dok lalu lalang depan,belakang kedai terkenal.popular,sedap,tu memang tak kosa nak pi makan kat situ..Komen ni mungkin lari topik tapi percaya la kat sini banyak benda makan yang warga asing yang buat..lagi2 kalau makan kat kedai nasik kandaq..bukan semua warga asing yang kerja kat kedai nasik kandaq tu orang islam..

    ReplyDelete
  9. erk..gelinya kak. nasib saya mmg tak minum cendol

    ReplyDelete

Apa kata korang?