Thursday, December 18, 2014

# Bila Balik Kampung # Petua

Petua Hilangkan Miang Serai


Assalamualaikum!




Beginila rupa serai depan laman mak. Cuma kali ni rumput dia memang tebal ... 3 kali tukar tali pemotong rumput tu baru nampak tanah kat bawah huhu. Aritu aku ngan Pak Jelan tolong mak mesin rumput dan bersihkan laman depan terutama serai yang dah lama tak berangkat.

Bayangkan hampir setahun serai ni tak berambik! huhu. Mak ngan abah tak larat dah nak mencabut serai segala ni. Jadi aku ngan Pak Jelan volunteer buatkan ... tapi tak cabut pun cuma potong rumput dan trim itu daun serai hehe.

Part mesin rumput bagi kat Pak Jelan ... dia pro. Part trim daun serai ... ni first time bagi aku hehe. Eh syok pulak aktiviti mentrim daun serai ni rupenye hahaha. Tapi aritu aku tersangatla 'cerdik' ... tak guna sarung tangan sebagai pelindung. Walhal Pak Jelan dah bagi warning order suruh pakai takut miang serai. Ni pesen ketegaq la maka jadi lagu ni ...!

Akibatnya tangan aku 'miang'! Jenuh terkeruk keruk dengan calar balarnya lagi sebab terkena daun serai yang 'tajam' tu. Pak Jelan yang tengok aku terkeruk keruk tetiba cakap ...

Pak Jelan : Tu laaa ... abg dah cakap pakai sarung tangan. Sapu tempat yang miang tu kat rambut ... insyaAllah ilangla gatalnya nanti.

Aku : Kang kalau sapu kat rambut ... rambut plak miang ... acaner?

Pak Jelan : Dak laaaa .... buat je laaaa. Orang suruh pakai sarung tangan tadi taknak. 

Haaa petua beserta bebelan ... 2 in 1 haha. Alhamdulillah aku sapu kat rambut beberapa kali gatal tu dah takda sangat seperti sebelumnya dengan izin Allah. First time aku dengar boleh sapu kat rambut hehe .... 

Kadang-kadang cam tak caya je Pak Jelan ada petua-petua camni hehe :D

Korang ada petua lain tuk ilangkan 'miang' daun serai? Kalau ada sudi2lah share kat komen di bawah ye :)


20 comments:

  1. serius tak tau pun serai ada miang... tau cuma keladi je

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade je dear ... kalau kena menggaru la jawabnya hehe

      Delete
  2. Salam Hanim,

    Terbaik juga petua pak jelan tu ye.. boleh akak cuba nanti.. :)

    ReplyDelete
  3. Dulu2 kalo mak suh amek serai, macam2 bagi alasan.. haha. Sebab gatal tu yang malas nak p amek serai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha faham sangat dah Dkna ...beli serai takpe tapi cabut serai ... sorryyyy haha :D

      Delete
  4. Replies
    1. hehe takpe kak sekarang dah tahu kan :)

      Delete
  5. betul la petua pak jelan bg tu... sapu kat rambut... nnt syampu la rambutnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe aah sis, mujur tk gatal rambutnya :)

      Delete
  6. Nice sharing anim..lepas nie dah tahu la kalau kena miang serai nak buat apa kan..=D

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah dear, pasni tak takut dah nak trim serai hehe :D

      Delete
  7. kalau kena ulat bulu pun petua nya sapu kat rambut jugak..kalau miang2 ni memang kena sapu rambut la jawanb nya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke kak, pasni boleh cuba la kalau kena miang ulat bulu :)

      Delete

Apa kata korang?