ruangiklan
ruangiklan

Saturday, February 01, 2014

Kisah Di Sebalik Hari Hijab Sedunia.

  15 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!

Hari ini bukan sahaja merupakan hari perayaan bagi yang menyambutnya. Hari ini bukan sekadar cuti peristiwa. Tetapi, hari ini merupakan hari besar bagi wanita berhijab di seluruh dunia. Tanggal 1 Februari setiap tahun merupakan Hari Hijab Sedunia yang disambut di seluruh dunia samada oleh wanita muslim atau wanita bukan muslim.




Pada tarikh inilah, wanita-wanita di seluruh dunia yang prihatin akan isu wanita berhijab tidak kira samada mereka muslim atau non-muslim akan bersama-sama melibatkan diri dalam kempen kesedaran yang diasaskan oleh saudari Nazma Khan ini.

Perkongsian ringkas pengalaman wanita-wanita non-muslim yang mengenakan hijab semepena World Hijab Day ada kenit kongsikan di {SINI}

Kita sering membaca dan mendengar tentang isu wanita berhijab yang sering dipandang serong oleh masyarakat terutama di Barat. Pelbagai bentuk diskriminasi dan tentangan yang terpaksa dihadapi oleh saudara seislam kita hanya kerana secebis kain yang melitupi kepala mereka.  Ada yang ditarik hijab mereka sehingga menampakkan aurat dan rambut mereka. Ada juga yang diludah hijabnya. Ada pula muslimah yang diserang dari belakang seperti seorang pengecut! Tidak kurang juga ditambah dengan kata nista dan caci makian yang dilemparkan. 

Namun begitu, cekalnya hati wanita-wanita muslimah ini mempertahankan maruah dan perintah Allah tanpa rungutan dan berputus asa. Oleh itu, sepatutnya kita bersyukur kerana kita tidak pernah menghadapi halangan yang sama di negara ini. Kebebasan mengenakan hijab malah berniqab tidak pernah dipandang hina apatah lagi diambil tindakan dan dikenakan denda seperti di luar negara. Namun begitu,wanita-wanita muslimah kita masih tidak mahu mengenakan hijab atas pelbagai alasan yang memperlihatkan diri mereka seolah-olah mereka sendirilah yang 'meludah' hijab itu.

Kisah Di Sebalik Hari Hijab Sedunia.

Kisah yang dikongsikan adalah pengalaman sebenar saudari Nazma Khan, pengasas www.worldhijabday.com & World Hijab Day. Semoga ia menjadi iktibar dan penguat semangat kita untuk terus mentaati perintah Allah dan menyampaikan mesej there is nothing wrong with women wearing hijab.


Berkat usaha saudari Nazma Khan ini, maka lahirlah World Hijab Day yang matlamatnya tidak lain tapi untuk menyampaikan mesej kesedaran kepada masyarakat di luar sana khususnya wanita dari pelbagai golongan dan kepercayaan bahawa hijab bukanlah suatu bentuk penindasan ke atas wanita, tapi ianya merupakan mesej kemuliaan dan penghargaan buat seorang wanita.

Untuk mencapai matlamat tersebut, semua wanita tak kira apapun kepercayaan mereka diseru untuk mengenakan hijab untuk sehari bagi merasai sendiri pengalaman menarik berhijab selain menilai pandangan masyarakat lain terhadap mereka. 

Amazingly! wanita dari pelbagai negara terutamanya negara bukan Islam telah menyahut positif program ini dan mereka turut sama mengenakan hijab untuk menyatakan sokongan mereka ke atas wanita muslimah yang berhijab. Pemakaian hijab bukanlah bermakna anda perlu menukar kepercayaan dan agama anda kepada Islam, tetapi sekadar merasai pengalaman berhijab itu sendiri kerana subhanallah! mereka (non-muslim) turut merasakan ketenangan dan mulia bila berhijab. Pengalaman mereka anda boleh dapati di laman web rasmi WorldHijabDay.

Tidakkah kita berasa malu tatkala bangsa lain yang agamanya bukan agama Islam seiring langkah menyokong pemakaian hijab tetapi kita disini masih ingkar dan bertegas mahu menunggu 'sampai seru' dan 'kerelaan dari hati sendiri'? Wallahi ketahuilah, MENUTUP AURAT itu suatu KEWAJIPAN bagi setiap muslimah dan kita wajib memuliakan perintahNya jika benar kita orang-orang yang beriman.

Peringatan dan muhasabah ini bukan sahaja untuk diri kenit tapi kepada semua wanita muslimah di luar sana. Jika kita telah berhijab, maka jagalah hijab kita jangan ditambah tokok dengan aksesori yang melampaui batas. Jangan dibuat bonggol di atas kepala. Dan jangan pula memakai hijab tetapi masih nampak dadanya, lengannya, bentuk leher dan sebagainya.

Dan, jika kita masih belum mengenakan hijab maka sebelum keluar dari rumah, tetapkanlah hari ini 1hb Februari sebagai tarikh permulaan untuk kita mengenakan hijab KERANA ALLAH! Semoga niat suci kita diredhai Allah, mana tahu Allah redha dengan perbuatan kita lalu kita akan terus berhijab sehingga ke akhir hayat. Wallahualam.

Better awareness. Greater undersandings. Peaceful World - Nazma Khan (WorldHijabDay)

Selamat Hari Hijab Sedunia saudaraku!


Thursday, January 30, 2014

Tutorial Cara Menikmati Buah Limau

  8 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!

Haaaaa saje takde keje kan, tu yang timbul idea nak buat tuto ni hahaha. Nak makan pun kena ada tutorial ke? Opkossssss! especially buah limau. Macam kenit, peminat tegar buah limau kopek ada cara tersendiri menikmati buah limau kegemaran hehe. 

Buah limau ni sedap makan time musim perayaan je. Sebab tengok buah limau berlonggok-longgok dalam kotak tu kan, excited nak perabih sekotak! Tapi, tahun ni tak berkesempatan lagi nak membeli sekotak sebab dalam family, kenit sorang je yang 'hantu' limau yang lain tak berapa nak ber'hantu' sangat haha.

Ok la ok la. Jom kita mulakan tuto.....? (^_^)


Wednesday, January 29, 2014

Kek Bersaiz Manusia Sebenar!

  14 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!

Lara dan Jack berselfie (sumber : Lara Clarke)

Imaginasi kreatif yang ohsem! WOW!!!! Gambaran tepat yang harus diberikan kepada pembuat kek amatur dari Brownhills, Lara Clarke. Beliau telah menghasilkan kek figurin karakter Jack Sparrow dari filem The Pirates of The Carribean yang berukuran 5 kaki 5 inci dalam satu pertandingan Kek Antarabangsa (Cake International) di Birmingham.

Beliau turut memenangi hadiah utama dalam pertandingan tersebut.

Senandung Pagi Rabu

  24 comments    
categories: 
Assalamualaikum!

Pagi ni aku hantar kakak ke sekolah seperti biasa. Tiap kali hantar mesti aku akan escort dia masuk ke kawasan sekolah sampai kat tangga menuju ke kelas. Tapi, pagi tadi beg dia berat sangat! dan mintak aku bawakan sampai ke kelas. 

Masuk kelas kakak, tengok sume murid pakai baju P.J. Aikk? naper kakak sorang je yang pakai baju sekolah ni? 'Berapi' dah rasa hati ni, tapi kutahan jugak. Mujurlah aku suruh kakak simpan baju P.J tu malam tadi dalam begnya. Tu pun bertekak ngan dia jugak tu! Kita suruh bawak standby je dalam beg, dia kata tak pakai pun time P.J nanti. Helooooo.... ibu gi sekolah dulu ok!

Tuesday, January 28, 2014

Menu Pilihan Makan Tengahari


Assalamualaikum!

Tengahari tu, kenit ke sekolah kakak untuk pengambilan bantuan RM100 bagi pelajar sekolah. Ingat ramai la parents yang datang sekali masa tu, sebab kat surat tulis masa pengambilan serentak untuk semua darjah.

FAKTA ASAS MASJID AL-AQSA

Assalamualaikum!~





sumber: fb

Monday, January 27, 2014

3 Sebab Mengapa Kakak TakNak Pergi Sekolah.

  32 comments    
categories: 

Assalamualaikum!

Hormon tak berapa balance bulan pertama ni. Bukan hormon badan, tapi hormon persekitaran hehe. Dengan kakak yang dah bersekolah 2 sesi dan kesibukan yang melanda diri di pejabat, di atas jalan raya dan di rumah, menyebabkan carta jadual kehidupan ku sedikit 'berombak'. Nak BW pun terbantut!

Minggu pertama dan kedua, kakak seemed ok. Suka gi sekolah pagi dan suka gi sekolah agama petangnya. But, lately aku tengok kakak macam dilanda 'jiwa kacau'. Terutama ekspresi wajahnya bila nampak aku.

Sunday, January 26, 2014

Siapa Yang 1st Time Pakai Bra Tu?

Assalamualaikum!

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Jeritan yang takkan kedengaran di telinga korang. Hanya jeritan batinku .... ekekeke. Ya Allah, baru 2 hari je aku tinggalkan blog, rasa macam dah 2 minggu! Korang rindu aku tak? i mean my blog hehe. Mane ade orang nak rindu blogger picis-picis macam aku ni kan. 

Macam2 yang berlaku dalam masa seminggu ni. Nantila aku citer satu persatu...tu pun kalau aku ingat la yek hehe.

Keyword muyskil yang aku jumpa....

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.