ruangiklan
ruangiklan

Saturday, March 29, 2014

Sepetang Di Reban Ayam


Assalamualaikum!




Haaaa ini la keje diaorg tiap kali petang menjelang. Kalau balik kampung, tak sah kalau tak 'mengusik' ayam-ayam Wan. Cuaca panas pun tak jadi masalah kat diaorg, asal dapat pijak tanah, berkinja-kinja dan berlari 'tawaf' mengelilingi umah Wan.

GiveAway Contest Gila Buasir Otak: Artikel Pilihan

  5 comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Tahniah Prince of Noob a.k.a Noob di atas kejayaan menghasilkan entri ke 1000! Ni 1st time kot kenit join GA by Noob, so here we go! (^_^). Tak tahu nak letak entri apa sebenarnya, harap pengalaman rumah dipecah masuk ini menjadi pengajaran kepada korang.

GengTi Pecah Masuk Rumah Tumpas.

KUALA LUMPUR - Sepasang suami isteri telah berjaya menumpaskan geng pecah rumah yang dikenali dengan gelaran GengTi di rumah mereka pada waktu subuh tadi. GengTi tersebut yang telah 'mengganas' sejak 2 minggu yang lalu dipercayai masuk dari celah kipas sedut angin di dapur rumah pasangan berkenaan.....

Untuk baca artikel penuh, sila terjah SINI

Artikel ni ditulis mengikut pengalaman penulis sendiri, takkan ada setanding dengannya hehe.


Kontes berlangsung sehingga 5 April 2014. 
Pada yang belum join, moh join sekarang!



Friday, March 28, 2014

Jalan-jalan Ngan Wan

Assalamualaikum!

Wan memang susah nak keluar gi jenjalan. Ajak la gi shopping ke, gi makan ke, gi bercuti ke memang dia tak minat. Tapi, cuti sekolah kali ni, kenit berkesempatan bawa Wan ngan anak-anak gi jenjalan dan shopping sekitar Melaka. Tak banyak tempat pun kami pi, tempat yang ada SALE, tu la yang kami terjah! hehe.

Wan kata nak cari kasut yang bertutup di depan. Selesa sikit kalau gi berjalan ke kenduri kahwin. So, kami pi la cari kat Mydin MITC, Ayer Keroh. Sampai-sampai je, masing-masing dah buat muka kelaparan, so kami singgah makan kat Restoran Upin & Ipin dulu. 



Thursday, March 27, 2014

Terima Kasih Atas Senyuman Itu.


Assalamualaikum!




Lepas habis event kat {SINI}, atok datang amik kami kat Melaka Sentral dan bawa kami gi makan KFC kat Semabok. Atok ngan budak-budak ni dah 'cop' tempat duduk, sementara kenit gi beratur kat kaunter ready nak order makanan. Dalam paler dah plan nak order snake plate 3 set. 

Birthday Girls Di Hari Meteorologi Sedunia


Assalamualaikum!

Tanggal 23hb Mac yang lepas merupakan hari istimewa bagi kenit dan anak-anak. Selain meraikan ulangtahun kelahiran kedua-dua my precious pearls, Hazwani & Hazmira, hari itu juga merupakan hari sambutan Hari Meteorologi Sedunia! What a beautiful coincidence! (^_^)

Monday, March 24, 2014

Kek Cantik Tapi ....

  7 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!

Last week, kitaorg plan nak gi cari birthday kek untuk kakak dan adik. Selalunya, kitaorg gi beli kat kedai bakery berhampiran ngan rumah je, tapi dek kerana dah boring dengan rasa dan dekorasi kek yang ntah apa-apa, kami bertukar 'angin'.

Kawan Pak Jelan pun rekomen satu kedai kek kat Setiawangsa. Katanya kek kat situ harga berpatutan dan keknya pun cantik-cantik. Ok set! malam tu lepas maghrib kami pi la sana. 



Sunday, March 23, 2014

Aku Dan Si Kebal Biru


Assalamualaikum!

Cerita bermula bila aku lulus ujian memandu dan dikurniakan lesen sah dari JPJ hehe. Masa tu aku baru habis SPM jadi lepas dapat lesen tu, kereta Proton Saga abah lah yang jadi 'bahan ujikaji' aku ekekeke. Tahun 2003, aku dapat kerja dan masa itulah abah mencadangkan aku untuk beli kereta sendiri.

Hidup merantau di tempat orang, menyebabkan abah risau dengan anak perempuan bongsunya ini. Mana taknya, pergi kerja naik basikal!! Dah tu, lalu kat tepi jalan yang penuh dengan lori yang bawa muatan tanah dan kayu balak di sepanjang Jalan Gambang, Kuantan. Aku ni dahla kurus melidi masa tu sampaikan mak berseloroh cakap, "tiup dek angin mau melayang ni" hahaha kejam mak aku!

Disebabkan ayat 'keramat' mak tu la, abah usahakan juga dapatkan aku sebiji kereta. Memula aku minta nak kereta yang 'tinggi' dan luas sikit, sebab sangat sesuai dengan diri aku yang tinggi lampai ni. Ye la, aku ni dah la tinggi 170cm, kalau masuk kereta berbumbung rendah tak ke terbongkok aku dalam kereta tu sepanjang jalan hehehe.




Tapi, hubungan kami dengan Proton macam tak boleh dipisahkan lagi. Akhirnya tertunai juga hajat aku untuk memiliki kereta pertamaku sendiri Proton Iswara areoback 1.3 berwarna biru.

Jasa Si Kebal Biru




Ramai yang gelar Proton Iswara aeroback ni kereta 'kebal' sebab rekabentuknya seakan kereta kebal gitu hehe. Memang banyak jasa si kebal biru aku ni, melindungi aku dari panas hujan dan membawaku kemana saja aku pergi. Jarang sangat buat 'hal' dan sebab ia harta pertama aku, maka aku jaga ia macam anak sendiri tau hehe.

Ada sekali tu, masa nak balik rumah aku tertinggal dompet di pejabat. Walhal, masa tu aku dah hampir nak sampai di Bulatan Kg Pandan. Kalut aku patah balik ke pejabat di Petaling Jaya hehe. Bukan nak bangga diri, tapi hari tu memang aku bantai merempit sepanjang Federal Highway tu hehe.

Kata orang, pengalaman mematangkan kita. Insiden orang langgar dan aku langgar (bukan orang tapi tiang haha) menjadikan aku lebih memahami si kebal biru aku ni. Kemek sana sini, itu memang biasa berlaku dulu. Tapi, tu dulu sekarang aku dah pro muahahaha.



Awal tahun ini, si kebal biru mengalami kerosakan. Mujurlah masa tu Pak Jelan dah sampai di pejabat aku. Tiga hari kereta tu tersadai di tepi pejabat gara-gara kena tipu dengan orang tow-truck!! Mula-mula minta RM80, pastu call semula minta RM100!! Padahal bengkel kereta tu kat Seksyen 8 je!! Bila dihantar ke bengkel dan diperiksa, rupanya clutch-plate patah daaaaa, kesian si kebal biruku. Pengalaman itu ada aku kongsikan dalam entri Car oh Car.

Penjagaan kereta bukan setakat cuci kereta, periksa minyak hitam dan servis kereta. Tapi, lesen kereta juga kena diperbaharui dan yang paling penting cukai jalan (road tax) dan insuran kereta mesti sentiasa 'hidup'.

Diskaun Hebat Dengan RichPlan4u!


RichPlan4u merupakan suatu servis yang bernaung di bawah syarikat Rich Plan Management and Consultancy dan menawarkan khidmat memperbaharui cukai jalan dan insuran kenderaan pada kadar istimewa mengikut NCD sedia ada.

Jika korang nak perbaharui cukai jalan dan insurans kereta, kini RichPlan4u ada menawarkan servis tersebut dengan tawaran potongan sehingga 15% untuk insuran dan cukai jalan, tempahan awal bermula sekarang sehingga ke 31 Mac.

Untuk maklumat lanjut, korang boleh layari laman web RichPlan4u dan nikmati potongan 15% dengan mengisi borang tempahan awal di {SINI}

Rich Plan Management & Consultancy
Menara 11A, Avenue 5,
Bangsar South, No. 8, Jalan Kerinchi,
59200 Kuala Lumpur.


Sebarang pertanyaan boleh diajukan melalui :

Office And Fax: 03- 2272 1472
Mobile No.: 017-6087299 (Mr. Victor/Taufiq)
Mobile No.: 013-2109850 (Mrs. Nur)


Atau boleh juga emailkan ke richplan4u@gmail.com

Kalau dulu nak perbaharui insuran kereta, kita kena pergi ke syarikat insuran yang berkenaan dan lalui pelbagai proses yang rumit dan kadangkala terpaksa mengambil cuti kerana jauh sangat kan.

Tapi, dengan adanya servis RichPlan4u ini, kerja perbaharui cukai jalan dan insuran menjadi bertambah mudah. Semuanya dikendalikan oleh pihak RichPlan4u, dan kita hanya perlu menunggu polisi insuran sampai ke tangan kita. Mudah bukan?

Pengalaman aku dengan kereta kesayanganku si kebal biru sangat istimewa, sehingga kini ia masih setia menjadi tungganganku sekeluarga dan membawa kami ke mana saja. Itulah harta pertama yang aku gunakan dari duit hasil titik peluh sendiri, maka memang wajibla ia dijaga dengan baik dan sempurna kan? (^_^)



Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.