Saturday, May 31, 2014

Sakit Apa Ni Doktor?

Saturday, May 31, 2014 6 Comments

Assalamualaikum!

Kesian kakak, macam-macam benda dia dah lalui sepanjang setengah tahun ni. Memula eksiden kat taska, sekarang yang ni pulak. 

Ada orang diuji dengan musibah, ada orang diuji dengan penyakit dan ada orang diuji dengan kematian orang tersayang.

Di kesempatan ini, aku nak mengucapkan takziah kepada rakan blogger Mak Dara sekeluarga di atas pemergian allahyarham suaminya, arwah Martias Ali kelmarin. Mengikut info yang aku dapat, arwah meninggal dunia disebabkan oleh kanser darah stage 4, semoga Mak Dara dan keluarga tabah menerima ujian ini.

Semuanya bermula 2 minggu lepas bila aku perasan badan kakak macam ada kesan lepuh-lepuh yang naik di bahagian badan depan dan belakang. Memula aku ingat kakak kena chicken pox kali kedua, tapi bentuk ruam kali ni memang berbeza, dan aku syak ini bukan chicken pox


Friday, May 30, 2014

Asas Wanita - Haidh & Istihadah

Friday, May 30, 2014 6 Comments

Assalamualaikum!


Permasalahan haidh dan istihadah bagi kaum wanita sering menimbulkan rasa was-was terutama bilakah sepatutnya kita perlu mandi wajib dan mula menjalani ibadah solat dan puasa.

Tambahan pula, ada yang kitaran haidhnya tidak teratur dan ini menimbulkan keraguan samada darah yang keluar itu adalah darah haidh atau istihadah.

Di sini, aku kongsikan nota dari seorang sahabat yang diperolehinya melalui perbualannya dengan Ustaz Khairul Nizam.


sumber : google

Thursday, May 29, 2014

Nuffnang Blogbuster - Oral B Supernova 3 Approved!

Thursday, May 29, 2014 38 Comments

Assalamualaikum!

Tak mahu terlalu mengharap dan tak mahu rasa gembira over-excited sangat, tapi .... yessssssss! aku teruja sangat sangat sangat sangat dah ni tau! hahaha.




Alhamdulillah, segala penat lelah shooting bersama 'krew' dan editing video untuk kali kedua, akhirnya video aku telah diluluskan oleh Nuffnang! 

Hou yeaaaaa!!





Haaaaa kalau korang nak tengok acaner Pak Jelan & aku melakonkan watak, kelakar ke tak, poyo ke tak, menjadi ke tak, keras kaku macam tiang ke tak maka bolehlah tengok mulai hari ini 17hb Mei sehingga 29 Mei 2014 (^_^)







Tajuk Video : ReThink your mouth - 1
Director : Aku
Pelakon : Aku & Pak Jelan
Camerawoman : Kakak
Assisstant Director : Adik

Hahahahaha anak beranak aku angkut sekali join blogbuster campaign ni. Tak sia-sia jadi krew amatur ekekekeke :D

Korang tunggu je kat iklan kat sidebar tu sampai video kami keluar, dan tengoklah lakonan tak seberapa dari kami ni hehe. Tengok sampai habis tau! (^_^)

Harap korang suka jugak la yek. Or at least, boleh buat korang tersenyum atau tergelak tengok kami berlakon hehe.

#pray4MH370


Wednesday, May 28, 2014

Menang Kontes Cabaran Komen Terbanyak Denaihati

Wednesday, May 28, 2014 19 Comments

Assalamualaikum!

Sebenarnya, lama dah aku nak buat satu entri khas penghargaan di atas hadiah-hadiah yang telah mereka berikan sepanjang aku menyertai kontes-kontes anjuran Denaihati Network.




Setakat ini dah 4 kontes yang aku join di bawah kelolaan Denaihati.com. Dan, alhamdulillah rezeki aku memang sentiasa ada dengan mereka hehe.

ISU CADBURY : APA KATA USTAZ MENGENAI 'BERSIH DARAH' & SAMAK/SERTU MULUT?

Wednesday, May 28, 2014 5 Comments

Assalamualaikum!

Banyak betul isu-isu panas yang menjadi perbualan hangat di media-media sosial sekarang ni. Ni baru setengah tahun punya cerita, belum cukup setahun lagi hehe. 

Baru je minggu lepas, kita dihangatkan dengan isu dua ekor beruang panda yang menjadi perhatian banyak pihak termasuklah di ruangan media sosial. Sampaikan aku pun turut berkongsi 'kemeriahannya' di SINI hehehe.


Tuesday, May 27, 2014

Ephyra Treasure Hunt 2014 Havoc!

Tuesday, May 27, 2014 26 Comments

Assalamualaikum!

Ephyra Treasure Hunt 2014

Pada hari Sabtu lepas, 24hb Mei 2014 telah berlangsungnya Ephyra Treasure Hunt 2014 yang melibatkan seramai 27 orang blogger telah berkumpul di Puspanitapuri Presint 10. 

Ini merupakan kali pertama aku join event seumpama ini bersama rakan blogger lain. Alhamdulillah, akhirnya dapat juga merasa kemeriahan suasana bertreasure hunt bersama mereka, walaupun baru jumpa dan kenal hehe. 

Walaupun pendaftaran bermula pada jam 9 pagi, tapi aku lihat kebanyakan rakan blogger ada yang dah sampai awal lagi, menunjukkan semangat dan komitmen yang tinggi untuk menjayakan treasure hunt julung-julung kalinya dianjurkan oleh Ephyra.






Sebelum memulakan cabaran, kami telah diberikan taklimat ringkas dan ucapan alu-aluan oleh Pengasas Ephyra sendiri, iaitu Pn. Amiza Amiruddin, yang sendiri turun padang pada pagi itu untuk memberikan penghargaan & kata-kata semangat kepada semua rakan blogger yang terlibat.

Mungkin ramai rakan blogger yang telah maklum bahawa Pn Amiza telah pun mengenakan hijab. Pada mulanya, bila Pn. Amiza menegur dan memberi salam kepada aku & Emi, kami tak berapa nak cam. Pas 2 minit merenung, baru aku jerit, "Pn. Amiza"! hahaha. Sorry sangat-sangat, Puan memang nampak berbeza! Berbeza yang cantik!


Team Acerolla

Inilah team aku pada hari tersebut. Semuanya gegurl! GurlPower giteww! ahahaha :).

Walaupun hanya kami bertiga dalam satu kumpulan, tapi ia tidak sesekali mematahkan semangat kami untuk mencabar pasukan lain. Ketua pasukan merangkap ratu racing kami pada hari tu ialah Deqnoor hehe. Mujurlah Deqnoor tahu jugak selok belok sekitar kawasan Putrajaya. Aku ngan Emi dah 'surrender' awal-awal dah hehehe. 


Tugasan 1 - Instavideo Dengan Ephyra

Sebagai memulakan cabaran, kami diminta menghasilkan sebuah instavideo secara individu dengan gaya tersendiri mengikut kreativiti masing-masing dan kongsikannya di akaun instagram & FB.


Haaaa haha acaner? sempat shake shake shake je :D. Ephyra memang telah terbukti memberikan tenaga untuk memudahkan kita melakukan aktiviti sepanjang hari. 

Aku sendiri telah mengalami perubahan bersama Ephyra. Nak tahu lebih lanjut, boleh terjah entri pengalamanku di SINI.

Contohnya, seperti aktiviti Treasure Hunt Ephyra kali ini, masing-masing memang tampak bertenaga dan bersemangat untuk melengkapkan tugasan masing-masing (^_^)


Tugasan 2 - Taman Botani

Kemudian, kami bergegas ke Taman Botani, Putrajaya untuk melengkapkan tugasan kedua kami.

Taman Botani, Putrajaya.
Kredit foto : Hisyamudin Fadzil 
(Shakiddo.com)

Boleh tak ingat nak amik gambo masa ni, sebab masing-masing rushing nak kejar masa setelkan soalan yang diberi hehe. Senang je soalannya, kami dikehendaki mencari nama-nama atau jenis-jenis pokok mengikut kod bernombor yang diberikan dan tuliskan samada nama, spesis atau famili pokok berkenaan.

Walaupun tugasan ni nampak mudah, tapi bagi kami yang baru pertama kali masuk ke Taman Botani ni, agak melilau jugakla nak mencari pokok yang betul hahaha. Turun naik bukit, berlari ke depan ke belakang tapi setiap pasukan tetap bertenaga untuk melengkapkan cabaran. 

Thanks to Ephyra!


Tugasan 3 - SELFIE

Haaaaa yang ni memang menjadi kegemaran ramai kan! Tapi, untuk Treasure Hunt Ephyra 2014 ada sedikit keunikan dan kelainan di situ kerana, tugasan seterusnya kami dikehendaki berselfie DI HADAPAN BILLBOARD EPHYRA! muahahaha.

Billboard Ephyra ini terletak di tepi Highway Plus berhampiran EXIT Bangi. Mujurlah kami tak sesat cuma tersalah jalan (wakakaka!).





Tak pernah dibuat orang, tapi memang agak teruja jugakla tika berselfie di situ hehehe. Walaupun kedudukannya di tepi lebuhraya dan aku perasan ramai pemandu yang membunyikan hon, tapi kami berjaya juga melengkapkan tugasan yang mencabar ini! hehe. 


Tugasan 4 - KLIA 2

Hou yeaaaa! aku dah sampai KLIA 2! At least, ada 'modal' nak eksen kat Pak Jelan kan sebab dia je yang dapat pergi airport sebelum ni muahahaha. 



Kat KLIA 2 ni, ada banyak tugasan yang perlu kami lengkapkan. Macam-macam la kami kena buat, kena amik gambar, cari orang, buat instavideo dan buat team cheer pulak! haha. Tapi, masing-masing tetap komited dan bergembira sambil membuat yang terbaik untuk melengkapkan tugasan yang diberi.



Adik ni memang antara 'mangsa' kami yang paling sporting dan sempoi! muahaha. Kami kena cari orang yang pakai baju tekois (turqoise) dan buat instavideo. So, adik ni la jadi 'mangsa' kami hari tu hehe. Terima kasih adik sebab sporting sangat ngan kitaorg.

Siap tunjuk lagi gigi dia yang putih berseri tu ekekeke, terima kasih lengchai! (^_^)

Antara cabaran yang terpaksa kami tempuhi semasa menyiapkan tugasan di KLIA 2 ini, ialah masing-masing baru pertama kali menjejakkan kaki ke sini! Kecuali deqnoor, so memang kitaorg berharap sepenuhnya pada ketua kitaorg ni hehehe. 

Lepas tu, antara tugasannya kena cari foreigners dan amik gambar atau buat instavideo di hadapan mereka. Memang benda ni aku tak pernah buat seumur hidup! haha. Ada yang bagi kebenaran, ada yang tak mahu. 

Tapi, sebab semangat nak menang hari tu maka kami gigihkan jugakla bercakap dan minta kebenaran dengan diaorg hehehe.

Bopoloh speaking london uollss!! muahahaha. 

Lagi satu, nak upload gambar & instavideo ke laman sosial memang banyak mengundang masalah. Masalah internet coverage yang memang tak bagus menyukarkan kami menghantar tugasan kepada penal-penal pengadil. Nak kena pergi kat tempat terbuka baru internet laju balik!


Kredit foto : Hisyamudin Fadzil (Shakiddo.com)

Untung jadi orang tinggi muahahaha! :)

Jom gi makan!
Kredit foto : Hisyamudin Fadzil (Shakiddo.com)


Dah siap semua tugasan, pukul 2.30pm kami dikehendaki berkumpul semula dan get ready nak pergi makan. Memang time ni semua orang dah kelaparan ni hehehe. Tapi, sebelum tu blogger KiD sempat mengabadikan kenangan bersama rakan-rakan blogger dengan berselfie beramai-ramai sebelum masing-masing meluru ke kereta masing-masing muehehehe.


Bubye KLIA 2, hope pasni aku dapat lagi pergi KLIA 2 (banyak giler shoplot dia! dah bukan macam airport aku tengok uollss!) untuk naik kapal terbang ekekeke. 


Take a Break!

Keluar dari KLIA 2, kami terus menuju ke stesen Petronas berhampiran dan berkumpul di situ untuk mengambil makanan masing-masing. Jom layan gambar kami tengah makan hehehe.


Sambil-sambil makan, kami masih perlu menjawab riddles yang diberikan ketika di KLIA 2. Tapi, disebabkan riddles tu dalam bahasa Inggeris, maka tak susah nak cari jawapannya ekekeke.

Tugasan terakhir - Putrajaya

Pada mulanya, kami dikehendaki mengambil shuttle bus di PICC untuk ke Karnival Jom Heboh di Presint 3 belakang Istana Kehakiman (Justice of Palace), tapi setelah 15 minit menunggu kami dan satu lagi pasukan membuat keputusan untuk pergi ke sana dengan kenderaan sendiri.

 

Lokasi terakhir Treasure Hunt Ephyra 2014 adalah tak lain tak bukan di Karnival Jom Heboh, Presint 3 Putrajaya. Kesemua pasukan dikehendaki berkumpul di booth Ephyra dan di sana, tugasan terakhir akan diberikan dan markah akan dikira untuk menentukan siapakah pemenang bertuah itu.




Tugasan terakhir kami adalah main bola sepak tutup mata muehehehe. Dua ahli dari setiap pasukan dikehendaki menutup mata dengan kain, dan ahli yang lain akan memberi arahan ketika bola disepak.




Part ni yang kami agak fail sikit, pasal masa ni memang aku jerit pun Deqnoor & Emi tak dengar apa-apa pun hehe. Jerit kat mikrofon pun tak dengar. Memang hingaq sungguh di situ dengan macam-macam bunyinya dari arah lain.

Aku jerit bagai guruh berdentum masa tu, tengok je la pastu kan hujan turun! muahahaha. Tapi, apapun kami dah cuba yang terbaik walaupun tewas 1-0 di tangan pasukan Glutathion.

Syabas Glutathion! (^_^)

Dan, saat yang ditunggu-tunggu oleh semua rakan blogger adalah penyampaian hadiah dan keputusan pemenang bagi acara Treasure Hunt Ephyra 2014!


Pemenangnya adalah .........




Tempat pertama : Kumpulan Glutathion
(RM2000 + Gift Produk Ephyra )




Tempat kedua: Kumpulan Acai Beri
(RM1200 + Gift Produk Ephyra )




Tempat ketiga : Kumpulan Tomato
(RM800 + Gift Produk Ephyra )


Tak lupa juga kepada pemenang hadiah saguhati :



Walaupun kumpulan kami 'short' seorang, tapi kami berjaya memberikan cabaran dan tekanan kepada kumpulan lain. 

Namun, kami redha dan berpuas hati dengan mendapat tempat ke 5 secara keseluruhan. Pun begitu, kami benar-benar seronok dengan aktiviti treasure hunt kali ini. 






Tahniah kepada semua pemenang dan syabas kepada team Denaihati & team Ephyra kerana penganjuran treasure hunt yang berjaya menyatukan ukhwah antara blogger-blogger dalam satu aktiviti yang menarik dan best macam ni!

Semoga Team Denaihati & Team Ephyra semakin sukses dan aktiviti treasure hunt seperti ini dapat diteruskan di masa-masa akan datang! (^_^)


I love you guyssss!! Havoc!!
Kredit foto : Hisyamudin Fadzil (Shakiddo.com)

Habis senget benget dah tudung aku masa ni muehehe. Tak kuendahkan, nak jugak bergambar! :p

Alhamdulillah berbaloi rasanya join treasure hunt kali ini. Bagi orang yang pemalu macam aku ni, aktiviti sebegini boleh membuka peluang untuk aku berkenalan dengan rakan blogger lain dan menjadikan aku lebih berani untuk berhadapan dengan orang ramai.

Korang juga boleh membaca pengalaman adventure rakan blogger lain dalam Ephyra Treasure Hunt 2014, jangan lupa terjah mereka :




Bagi anda yang masih belum merasakan perubahan Ephyra, bolehlah mencubanya hari ini dengan tawaran harga yang cukup berpatutan untuk kesihatan yang optimum.




Apa itu Ephyra?

  • EPHYRA adalah minuman supplemen yang didatangkan dalam kombinasi hebat yang mengandungi 9 bahan dari alam semulajadi yang berkualiti dan bergred super AAA. Gabungan mantap seperti kolagen terhidrolisis ikan laut dalam, L-Glutathione, Astaxanthin, Acai Berri, Acerolla Ceri, Marigold Flower Extract, Acacia Gum, Superberi dan Serbuk Tomato yang merawat dirumuskan dalam satu rumusan terunggul menjadikan Ephyra berpotensi tinggi menyerlahkan lagi kesihatan dan kecantikan dalaman dan luaran kita.
  • EPHYRA bukan sekadar menjaga kesihatan kulit kita, malah ia turut membantu dalam mengawal berat badan dan meningkatkan kadar metabolisme tubuh. Selain itu, ia juga meningkatkan sistem imunisasi badan dan melegakan artritis dan sakit-sakit sendi.

Kelebihan EPHYRA

  • Memperbaiki keanjalan kulit, melembutkan dan menyinarkan
  • Memperbaiki keadaan kulit yang berjeragat dan bintik-bintik hitam
  • Mencegah kedutan dan mengurangkan kesan garisan di kulit
  • Memperbaiki kualiti rambut supaya lebih sihat, lembut dan bersinar
  • Memperbaiki sistem penghadaman
  • Membantu mengurangkan kadar kolestrol
  • Meningkatkan tenaga dan konsentrasi
  • Meningkatkan sistem imunisasi tubuh
  • Mengawal berat badan dan membantu meningkatkan kadar metabolisme tubuh
  • Melegakan artritis dan sakit-sakit sendi


Siapa Yang Memerlukan EPHYRA?

  • Berumur 25 tahun dan keatas
  • Mempunyai kulit yang kering dan kusam
  • Mempunyai kulit yang pucat dan kendur
  • Pigmentasi dan masalah jerawat
  • Mengalami proses penyembuhan yang perlahan
  • Mudah berasa letih
  • Sukar mengingati sesuatu
  • Sakit-sakit badan/ sendi
  • Kadar metabolisme tubuh yang rendah




Bagi anda yang berminat untuk mendapatkan set Ephyra, bolehlah mendapatkannya dengan harga promosi RM180/1 premium pack (30 sachets). 

Untuk maklumat lanjut, anda boleh dapatkan di :


Official Website : www.oceanlife2u.com
Telefon : 03 4141 7889
SMS : 019 3999 238
Emel : info@oceanlife2u.com




Serba Salah Nak Menangkan Anak Atau Bapa?

Tuesday, May 27, 2014 6 Comments

Assalamualaikum!

Biasalah orang tua kalau dia tegur anak, mesti untuk kebaikan anak tu sendiri. Cuma, kita ni kadang-kadang cepat terasa ngan kata-kata seorang bapa betul tak? Minggu lepas aku dapat panggilan dari seorang hamba Allah, mengadu tentang masalah dia dan bapanya.

Menangis teresak-esak dia dalam telefon sambil bercakap ngan aku,. Memula tu aku fikir yang buruk aje, memandangkan aku angkat call tetiba terus dia meraung nangis sambil sebut "bapak...."! Aku ingatkan bapak dia kemalangan ke, jatuh sakit di spital ke. Haa mula la nak fikir yang buruk-buruk kan!

Monday, May 26, 2014

Hari Repot Kad Kakak

Monday, May 26, 2014 10 Comments

Assalamualaikum!

Haaaa hari repot kad dah tiba! Hari di mana ibubapa boleh korek-korek rahsia apa yang anak diaorg buat kat sekolah hahahaha. Kakak ni aku tau dah macam mana dia kat sekolah, memang pesen tak reti duk diam. Dan, stetmen itu disokong padu oleh cikgunya sendiri! muehehehe.

Ingatkan nak suruh Pak Jelan gi amik repot kad anak sengsorang, tapi tengok gaya Pak Jelan ni macam tak berapa banyak nak soal je kat cikgu, baik aku ikut sekali boleh aku tanya banyak-banyak. Baru puas hati! hehehe.


Friday, May 23, 2014

Koleksi Peribahasa Panda Edisi 2014

Friday, May 23, 2014 13 Comments

Assalamualaikum!


Mengekek-ngekek aku ketawa dalam kete pagi ni bila baca peribahasa lucu yang dikongsikan di facebook. Boleh tahan 'nakal' jugak yang tukang mengusik ye hehe.  

Bertuah dua ekor panda tu, manusia bergaduh sebab diaorg je yek huhu. Seramai mana yang menyokong 'usaha' murni ini, seramai itu jugaklah yang membantahnya.

Takpe, yang tu aku serahkan pada korang untuk menilai sendiri pasal masing-masing dah dewasa ada akal kan, jadi boleh bezakan yang mana satu bodoh, yang mana satu cerdik.

Tapi, yang aku nak kongsikan di sini ialah barangkali luahan sebilangan masyarakat kita terhadap isu ini, dalam bentuk peribahasa.





"Air yang tenang jangan disangka tiada Panda"


"Sepandai-pandai Panda melompat, akhirnya jatuh ke Malaysia jua".



"Carik-carik bulu panda, akhirnya habis duit rakyat"



"Dua tiga panda berlari, mana nak sama si panda gergasi"

"Di mana ada zoo, di situ ada panda"

"Yang merah itu saga, yang hitam putih itu panda"

"Panda dari China disusukan, anak dari rumah mati kelaparan"

"Harapkan panda, panda makan padi"

"Pucuk dicita, panda mendatang"

"Yang kurik itu kundi, yang hitam putih itu panda. Yang indah itu budi, yang 25 juta itu panda"

"Besar badan panda, Zoo Negara kami tadahkan"

"Tuah ayam nampak di kaki, tuah panda nampak di Malaysia"

"Panda di zoo ada insuran, anak di rumah tiada takaful"

"Buah cempedak di luar pagar, amik panda tolong jolokkan"

"Jika tiada panda, masakan pokok bergoyang"





"Terbakar kampung nampak asap, Terbakar zoo panda pun mati"

"Tuntutlah panda, walau sampai ke negeri China"

"Seperti Panda dicucuk hidung"

"Bulat air kerana pembetung, bulat Panda kerana overdose makan"

"Bagai Zoo dengan Panda"

"Melentur buluh biarlah Panda yang buat"

"Kalau takut dilambung Panda, jangan masuk dalam kandangnya"

"Dimana bumi dipijak, disitu ada Panda"

"Masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang Panda meraung"

"Biar mati anak, jangan mati Panda"

"Sediakan Zoo sebelum Panda sampai"

"Yang berat sama dipikul, Yang Panda naik kapal terbang"

"Kerana Panda, duit rakyat binasa"



sumber : fb

#pray4MH370


5 Tips Diet Untuk Kurus

Friday, May 23, 2014 15 Comments

Assalamualaikum!

Kurus? Gemuk? semua orang tidak kira peringkat umur mahu jadi kurus kan? samada dengan makan ubat tertentu, bersenam siang dan malam, berlapar dan sebagainya. 

Ada orang boleh kurus sekadar mengambil supplemen atau makan ubat tertentu tanpa memberi kesan kepada sistem tubuh mereka. Tapi, ada orang mungkin sistem tubuhnya tidak boleh bertindak balas dengan pengambilan ubat malah mungkin akan memudaratkan pula diri sendiri. 

Maka, cara yang paling selamat ialah berdiet dengan makanan dan bentuk cara hidup yang sihat.

Well, disini aku kongsikan 5 tips mudah sebagai amalan korang ;)


Thursday, May 22, 2014

Wednesday, May 21, 2014

Rezeki Menang Kontes Ephyra Cabaran 30 Hari

Wednesday, May 21, 2014 27 Comments

Assalamualaikum!

Tak tahu mana nak start hehe. 

Alhamdulillah syukur pada Allah atas rezeki yang dikurniakan pada kita setiap hari. Dari saat dibukakan mata sehingga terhentinya nafas ini suatu hari nanti. 

Alhamdulillah percubaan pertama bersama Ephyra telah mengukuhkan lagi jodoh antara kami (ecewahhh! hehe). 

Tak sangka, aku yang selama ini tak pernah mencuba apa-apa supplemen samada untuk kelihatan sihat atau cantik, boleh tergerak hati untuk mencuba peluang ini bila ditawarkan pihak Ephyra di majlis SBB2014 yang lepas.



Mother's Day Project

Wednesday, May 21, 2014 6 Comments

Assalamualaikum!

Honestly, Mother's Day is not in my celebration calendar. I can't recall if I ever made a Mother's Day card for my mom during my school time. Even weird, I never wished her 'Happy Mother's Day' or something similar huhu.

But of course I said 'I love you mak' everytime she bought me something lol. And also, gave salam and kiss her hand before I go to school. 

Now, that I have my own daughters studying and exploring new things everyday in school makes them more open to possibilities of learning and adapting new environment that suits them. 

So, the story is about their Mother's Day Card Project .....

Tuesday, May 20, 2014

Kucing Kampung Yang Comel

Tuesday, May 20, 2014 2 Comments

Assalamualaikum!


Start umur aku 12 tahun, aku dah bela kucing. Aku suka kucing yang comel & aktif. Tak suka kucing yang kuat cakar/gigit atau kucing kuat tidur haha.

Kebanyakan orang suka bela kucing Parsi atau kucing Siam, tapi tidak bagi aku. Kucing berstatus 'high-profil' memang payah sikit dijaga kot. Aku dah la tak mampu nak beli kucing mahal-mahal waktu tu, apatah lagi mengenangkan kos nak sara kucing berbulu panjang yang mungkin boleh makan ribu-ribu hehe.

Segmen Bloglist Bubblynotes.Com 48 Jam #1

Tuesday, May 20, 2014 28 Comments

Assalamualaikum!

http://www.bubblynotes.com/2014/05/segmen-bloglist-bubblynotescom-48-jam-1.html

Segmen Bloglist Bubblynotes.Com 48 Jam #1 bermula dari 20/5/2014 SEHINGGA 22/5/2014, jam 9.45 a.m... Semua blogger tak kira yang baru atau lama, femes atau tidak, retis atau tidak dijemput untuk memeriahkan segmen ini... Tujuan? Pertama, haruslah nak pilih 10 orang blogger yang bertuah untuk masuk bloglist Bubblynotes.Com dan nak rapatkan lagi silaturahim sesama kita, follow memfollow untuk semua blogger2 yang menyertai segmen ini. Pemenang segmen akan dipilih oleh pakcik Random.Org...

Hanya 4 Langkah Mudah Diperlukan:
1. FOLLOW blog Bubblynotes.Com 
2. Buat entri bertajuk: Segmen Bloglist Bubblynotes.Com 48 Jam #1
3. Copy coding yang telah disediakan ke dalam ruangan HTML dan Publish entry. Untuk copy coding di bawah, sila HIGHLIGHT semua coding dan tekan CTRL + C secara serentak.

Kemudian pastekan coding seperti tutorial di bawah ini...

 
4. Tinggalkan URL entry uolss ke dalam ruangan komen di bawah. 

Simple dan mudah kannn??? Segmen copy+paste paling awesome kot bagi iolss... 

PEMILIHAN PEMENANG:
1. 10 blog akan dipilih melalui Pakcik Random. (random.org) 
2. Pemenang akan diumumkan pada 23/5/2014.