ruangiklan
ruangiklan

Friday, May 23, 2014

Ephyra Treasure Hunt : Mu Tunggu Aku Datang!


Assalamualaikum!

Heeeee kurang 12jam lagi akan berlangsungnya event pertama aku bersama Ephyra. Excited jangan cakapla, opkos aku excited pasal ni pestime aku join event begini bersama rakan bloggers yang lain. Hampir kesemuanya aku tak kenal lagi tu heeeee.

Takpe, kita buat ice-breaking nanti kat sana ye :D.


Koleksi Peribahasa Panda Edisi 2014


Assalamualaikum!


Mengekek-ngekek aku ketawa dalam kete pagi ni bila baca peribahasa lucu yang dikongsikan di facebook. Boleh tahan 'nakal' jugak yang tukang mengusik ye hehe.  

Bertuah dua ekor panda tu, manusia bergaduh sebab diaorg je yek huhu. Seramai mana yang menyokong 'usaha' murni ini, seramai itu jugaklah yang membantahnya.

Takpe, yang tu aku serahkan pada korang untuk menilai sendiri pasal masing-masing dah dewasa ada akal kan, jadi boleh bezakan yang mana satu bodoh, yang mana satu cerdik.

Tapi, yang aku nak kongsikan di sini ialah barangkali luahan sebilangan masyarakat kita terhadap isu ini, dalam bentuk peribahasa.





"Air yang tenang jangan disangka tiada Panda"


"Sepandai-pandai Panda melompat, akhirnya jatuh ke Malaysia jua".



"Carik-carik bulu panda, akhirnya habis duit rakyat"



"Dua tiga panda berlari, mana nak sama si panda gergasi"

"Di mana ada zoo, di situ ada panda"

"Yang merah itu saga, yang hitam putih itu panda"

"Panda dari China disusukan, anak dari rumah mati kelaparan"

"Harapkan panda, panda makan padi"

"Pucuk dicita, panda mendatang"

"Yang kurik itu kundi, yang hitam putih itu panda. Yang indah itu budi, yang 25 juta itu panda"

"Besar badan panda, Zoo Negara kami tadahkan"

"Tuah ayam nampak di kaki, tuah panda nampak di Malaysia"

"Panda di zoo ada insuran, anak di rumah tiada takaful"

"Buah cempedak di luar pagar, amik panda tolong jolokkan"

"Jika tiada panda, masakan pokok bergoyang"





"Terbakar kampung nampak asap, Terbakar zoo panda pun mati"

"Tuntutlah panda, walau sampai ke negeri China"

"Seperti Panda dicucuk hidung"

"Bulat air kerana pembetung, bulat Panda kerana overdose makan"

"Bagai Zoo dengan Panda"

"Melentur buluh biarlah Panda yang buat"

"Kalau takut dilambung Panda, jangan masuk dalam kandangnya"

"Dimana bumi dipijak, disitu ada Panda"

"Masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang Panda meraung"

"Biar mati anak, jangan mati Panda"

"Sediakan Zoo sebelum Panda sampai"

"Yang berat sama dipikul, Yang Panda naik kapal terbang"

"Kerana Panda, duit rakyat binasa"



sumber : fb

#pray4MH370


5 Tips Diet Untuk Kurus


Assalamualaikum!

Kurus? Gemuk? semua orang tidak kira peringkat umur mahu jadi kurus kan? samada dengan makan ubat tertentu, bersenam siang dan malam, berlapar dan sebagainya. 

Ada orang boleh kurus sekadar mengambil supplemen atau makan ubat tertentu tanpa memberi kesan kepada sistem tubuh mereka. Tapi, ada orang mungkin sistem tubuhnya tidak boleh bertindak balas dengan pengambilan ubat malah mungkin akan memudaratkan pula diri sendiri. 

Maka, cara yang paling selamat ialah berdiet dengan makanan dan bentuk cara hidup yang sihat.

Well, disini aku kongsikan 5 tips mudah sebagai amalan korang ;)


Thursday, May 22, 2014

Seriau Bila Mendengarnya!


Assalamualaikum!


Ya Allah berderau darah ibu bila dapat tahu apa yang kakak buat di sekolah semalam. Bila anak-anak takda depan mata, beginilah jadinya. Kalaulah ibu ada sepanjang masa untuk mengawasi pergerakan kamu wahai anak....

Hadiah Kontes Ephyra Cabaran 30 Hari Dah Sampai!


Assalamualaikum!


Wednesday, May 21, 2014

Rezeki Menang Kontes Ephyra Cabaran 30 Hari


Assalamualaikum!

Tak tahu mana nak start hehe. 

Alhamdulillah syukur pada Allah atas rezeki yang dikurniakan pada kita setiap hari. Dari saat dibukakan mata sehingga terhentinya nafas ini suatu hari nanti. 

Alhamdulillah percubaan pertama bersama Ephyra telah mengukuhkan lagi jodoh antara kami (ecewahhh! hehe). 

Tak sangka, aku yang selama ini tak pernah mencuba apa-apa supplemen samada untuk kelihatan sihat atau cantik, boleh tergerak hati untuk mencuba peluang ini bila ditawarkan pihak Ephyra di majlis SBB2014 yang lepas.



Mother's Day Project


Assalamualaikum!

Honestly, Mother's Day is not in my celebration calendar. I can't recall if I ever made a Mother's Day card for my mom during my school time. Even weird, I never wished her 'Happy Mother's Day' or something similar huhu.

But of course I said 'I love you mak' everytime she bought me something lol. And also, gave salam and kiss her hand before I go to school. 

Now, that I have my own daughters studying and exploring new things everyday in school makes them more open to possibilities of learning and adapting new environment that suits them. 

So, the story is about their Mother's Day Card Project .....

Tuesday, May 20, 2014

Alfie's Home - Jangan Baca Buku Ini!


Assalamualaikum!


credit picture : amazon.com

Korang jangan sesekali beli atau berikan buku Alfie's Home pada anak-anak korang! 

Kucing Kampung Yang Comel


Assalamualaikum!


Start umur aku 12 tahun, aku dah bela kucing. Aku suka kucing yang comel & aktif. Tak suka kucing yang kuat cakar/gigit atau kucing kuat tidur haha.

Kebanyakan orang suka bela kucing Parsi atau kucing Siam, tapi tidak bagi aku. Kucing berstatus 'high-profil' memang payah sikit dijaga kot. Aku dah la tak mampu nak beli kucing mahal-mahal waktu tu, apatah lagi mengenangkan kos nak sara kucing berbulu panjang yang mungkin boleh makan ribu-ribu hehe.

Segmen Bloglist Bubblynotes.Com 48 Jam #1

  28 comments    
categories: 

Assalamualaikum!

http://www.bubblynotes.com/2014/05/segmen-bloglist-bubblynotescom-48-jam-1.html

Segmen Bloglist Bubblynotes.Com 48 Jam #1 bermula dari 20/5/2014 SEHINGGA 22/5/2014, jam 9.45 a.m... Semua blogger tak kira yang baru atau lama, femes atau tidak, retis atau tidak dijemput untuk memeriahkan segmen ini... Tujuan? Pertama, haruslah nak pilih 10 orang blogger yang bertuah untuk masuk bloglist Bubblynotes.Com dan nak rapatkan lagi silaturahim sesama kita, follow memfollow untuk semua blogger2 yang menyertai segmen ini. Pemenang segmen akan dipilih oleh pakcik Random.Org...

Hanya 4 Langkah Mudah Diperlukan:
1. FOLLOW blog Bubblynotes.Com 
2. Buat entri bertajuk: Segmen Bloglist Bubblynotes.Com 48 Jam #1
3. Copy coding yang telah disediakan ke dalam ruangan HTML dan Publish entry. Untuk copy coding di bawah, sila HIGHLIGHT semua coding dan tekan CTRL + C secara serentak.

Kemudian pastekan coding seperti tutorial di bawah ini...

 
4. Tinggalkan URL entry uolss ke dalam ruangan komen di bawah. 

Simple dan mudah kannn??? Segmen copy+paste paling awesome kot bagi iolss... 

PEMILIHAN PEMENANG:
1. 10 blog akan dipilih melalui Pakcik Random. (random.org) 
2. Pemenang akan diumumkan pada 23/5/2014.


Hampir Diragut!


Assalamualaikum!

Allahurobbi! membayangkannya saja sudah cukup menakutkan apatah lagi kalau terkena pada diriku sendiri. Nauzubillahiminzalik! mintah dijauhkan dari perkara-perkara yang boleh memudaratkan kami sekeluarga.


gambar hiasan

Tapi, dalam kita masih berjaga-jaga tu pun kalau benda tak elok nak jadi kat kita, kita tak boleh nak buat apa-apa melainkan bersabar & berdoa agar tak jadi apa-apa yang serius.

Monday, May 19, 2014

Tips Latih Anak Tak Pakai Pampers


Assalamualaikum!

Orang selalu kata, kalau anak kita tinggal ngan wan/nenek/opah/tok mesti anak kita akan jadi spoiled ataupun terlajak manja! betoi tak betoi tak?

Well, i beg to differ that statement...! lol.

In my special case, Wan memang pemanja orangnya dan memang suka memanjakan cucu-cucunya tapi Wan juga sangat pandai mengajar anak-anak aku tentang penjimatan hehe.


Nanti Dah Kahwin Camne?


Assalamualaikum!

I can't imagine myself looking at my own daughter's wedding card. No no no no! Aku boleh kena heart attack cenggini!


Segmen Blogging + Menang Hadiah!

  22 comments    
categories: 

Assalamualaikum!



KLIK BANNER UNTUK JOIN

Salam 1 Malaysia. Segmen terbaru kini dilancarkan! Tujuan segmen ini diadakan untuk beramah mesra sesama blogger. Yang tak kenal, kini boleh berkenal-kenalan. Menambah rakan maya. Yang bestnya segmen ini menyediakan hadiah menarik buat pemenang bertuah!

HADIAH:
USB Flash Drive/Pendrive 8GB
Jewellery Fashion 1 set
Novel
T-Shirt
Fridge magnet
Keychain

Segmen Blogging + Menang Hadiah! anjuran dan tajaan Yumida

TAMAT: 29 MEI 2014 – Jam 11.59 malam


Sunday, May 18, 2014

Adab Di Majlis Kahwin


Assalamualaikum!

Perbualan aku & Pak Jelan semalam di kedai Cik Tonah menyedarkan aku banyak perkara berkaitan majlis kahwin ni. Pak Jelan kan buat part-time job dengan catering, jadi banyak benda yang dia kongsikan dengan aku, tentang masalah dan halangan tuan rumah memastikan majlis kahwin berjalan lancar.

sumber : google
Selalunya, bab makanan menjadi topik utama& paling penting dalam sesebuah majlis perkahwinan. 

Mana-mana tuan rumah pun nakkan yang terbaik untuk majlis mereka, dan nak bagi semua tetamu berpuas hati dengan layanan yang diberikan. Tapi, kadang-kadang lain yang kita harapkan lain pula yang jadi.




Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.