ruangiklan
ruangiklan

Thursday, June 12, 2014

Bila Teringat Burger Bakar!


Assalamualaikum!

Lama dah tak pekena burger bakar. Memang dah jadi tabiat kalau aku suka satu-satu makanan tu, kedai tu jugak la yang aku & family akan pergi selalu. Kalau makanan sedap, bersih, halal dan menepati citarasa kami memang berbaloi datang lagi.

Sama la jugaknya ngan kes burger bakar. Burger bakar Abg Burn memang dah jadi feveret kami sekeluarga sejak ia diperkenalkan mula-mula dulu. Sejak dia jual burger saje sampai la ni dah macam-macam range of product yang diperkenalkan, aku tetap setia! hehe.

So, hari tu Pak Jelan tanya nak makan apa untuk dinner. Macam tau-tau je bini dia penyegan nak masak hehe. Lalu aku suggest ape lagi .... kalau bukan burger bakar Abg Burn! ^^



Mengapa Saya Suka Pergi Kenduri?

  11 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!

Kalau ikutkan generasi muda remaja masa kini, diaorg memang tak suka layan-layan kenduri ni kan. Aku pun sama gak dulu. Kalau bab2 kenduri ni, cukup aku letih! hehe. Aku memang tak suka ikut mak & abah gi mana-mana kenduri. Tak kisah la, kenduri kahwin ke kenduri doa selamat ke kenduri sunat ke...

Eh, kenduri sunat memang aku tak pernah gi hehehe *ade ke orang buat kenduri sunat???*

Anyway, sejak aku duduk KL ni terasa sedikit kepiluan la sebab jaaaarang sangat aku nak dapat invitation kenduri hahaha. Bukan aku kemaruk nak makan lauk kenduri pun, tapi tetiba feeling nak 'bercampur gaul' tu datang pulak hehe.

Dulu, bab-bab datang kenduri ni abah & mak yang 'pegang'. So, aku tak pening sangat tapi bila diaorg dah duduk kampung dan hanya aku dan keluarga aje yang duduk di KL ni, terfikir jugak untuk ubah sikit perangai aku ni hehe.


Wednesday, June 11, 2014

Kesudahan Kisah Anak & Bapak


Assalamualaikum!


Selepas 'konflik' dengan bapaknya hari itu, aku tak lagi mendengar perkhabaran dia dan bapaknya. 

Tup tup kelmarin, aku dapat panggilan telefon dari dia dan kedengarannya lebih tenang dan ceria dari panggilan sebelumnya. 

Aku : "pergi mana? lama menghilang?"

Dia : "aku balik kampung..."

Aku : "la ye ke? habis tu bapak ko camne? dia masih merajuk lagi?"

iPad Case

  9 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!


Akhirnyaaaa ketemu juga dengan iPad case ni! Bukannya takda jual, tapi tak sampai seru lagi nak membeli masa tu hehehe. 

Tuesday, June 10, 2014

Yang Paling Simple & Paling Sedap!


Assalamualaikum!

Memang tak sampai hati nak tolak kalau anak-anak request kita masakkan makanan kegemaran mereka. Walau macam mana sedap pun makanan kat kedai-kedai di luar tu, mereka mesti akan cari makanan dari air tangan ibu jugak kan!

Kakak tahu kalau ibunya tak berapa mahir di dapur. Tapi, entah kenapa mungkin tekaknya memang boleh masuk kalau aku yang masak kot hehe. Nak kata sedap, idak la tapi kalau kena ngan tekak dia memang dia akan cakap sedap!

"buuu...hari ni boleh tak masakkan kakak kuey tiow goreng yang ibu masak dulu tu? sedap la buuuu"

Monday, June 09, 2014

Simplot Award's Contest – Malaysia’s Best Home Chef

  7 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!




So, baru-baru ini Simplot telah mengadakan satu bengkel memasak menggunakan hashbrown bersama chef terkenal tanahair iaitu, Chef Florence Tan. 

Apa?? Hash brown??

Yesszaaa! biasanya, hash brown ni makanan orang Barat terutamanya sewaktu breakfast. Kini, kita pun boleh memasak menggunakan hash brown tau! (^_^)


Pengurus Simplot bahagian
Commercial Marketing & Asia Tenggara ,
Ong E- Laine




Di bengkel memasak ini juga, beliau turut berkongsi resepi hashbrown beliau yang popular, iaitu mi rebus dan karipap - made with an added Malaysian twist






Bengkel memasak ini diadakan julung kalinya oleh Simplot bagi memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia untuk menyertai pertandingan 'Simplot Award - Malaysia's Best Home Chef'.

Dan, yang ni pula antara hasil resepi yang dikongsikan oleh rakan blogger yang menyertai bengkel memasak bersama Simplot : 


Simplot Hashbrown potato and vegetable cutlet

Simplot Popcorn Hashbrown sweet and sour chicken

Simplot Popcorn Hashbrown with Bolognaise Sauce

Simplot Potato Curry Puff


Menarik bukan! 

Kreatif sungguh mereka ni memasak menggunakan produk Simplot. 

Anda juga boleh menunjukkan kreativiti dan skill memasak anda dengan menyertai pertandingan Simplot Award - Malaysia's Best Home Chef jugak tau!

Macam mana caranya?

Sesiapa sahaja boleh menyertainya dengan hanya menghasilkan resepi sendiri menggunakan produk Simpot Hashbrown. Foto resepi dan masakan kemudian, boleh diupload di Instagram dan letakkan caption dan hashtag #SimplotAward.

  • 20 resepi terbaik akan disenaraipendekkan dan bakal menerima voucher bernilai RM200 dari TESCO bersama dengan goodie bag dari Simplot Malaysia Sdn Bhd. Dari senaraipendek itu, Simplot akan memilih top 8 finalis untuk bertanding dalam acara akhir pada 19hb Jun.
  • Orang ramai juga boleh mencalonkan ahli keluarga, rakan atau mana-mana food bloggers untuk pertandingan ini. Sekiranya, calon yang dipilih tersenarai dalam top 8 finalis, mereka juga akan memenangi voucher bernilai RM200 dari TESCO bersama dengan goodie bag dari Simplot Malaysia Sdn Bhd bernilai RM100! Jika calon mereka berjaya memenangi Simplot Award - Malaysia's Best Home Chef, mereka juga akan membawa pulang hadiah perkakas dapur!

Hadiah-hadiah yang bakal menjadi rebutan termasuk :


Juara
RM5000 tunai, set perkakas dapur dan goodie bag dari Simplot.

Runner-up
RM3000 tunai, set perkakas dapur dan goodie bag dari Simplot.

3rd Place
RM2000 tunai, set perkakas dapur dan goodie bag dari Simplot.

Hadiah saguhati
set perkakas dapur dan goodie bag dari Simplot untuk setiap seorang.



Wow! menarik bukan!

So, pada anda tak kira ibu-ibu atau bapa-bapa yang pandai memasak, dan pandai merekacipta resepi baru setiap hari, Inilah masanya untuk anda menyerlah! 

Mana tahu, anda antara yang bertuah memenangi hadiah menarik dan hebat dari Simplot Award. Jom sertai sekarang, kerana tarikh tutup penyertaan Simplot's Award ini ialah pada 14 Jun 2014!!

Masih ada masa untuk rekacipta resepi lagi ni!! hehe.

Untuk maklumat lanjut mengenai kontes ini, anda boleh melawati :

Facebook Simplot : www.facebook.com/SimplotAward 

Instagram : @SimplotMY


Jadi jangan lepaskan peluang keemasan untuk anda menyerlah sebagai chef terbaik bersama produk Simplot! (^_^)




BerMonopoly Dengan Ayah!


Assalamualaikum!

Seperti yang dijanjikan oleh ibunya, kalau kakak dapat top 5 dalam peperiksaan maka ibu akan bagi hadiah. Apa kakak nak, ibu belikan. Maka, menujulah kami anak beranak ke kedai Meei Mei (kedai Meei Mei lagi!!) hehehe. 

Situ je la pun ada barang mainan murah-murah sikit dan mampu milik ekekeke.


BUFFET RAMADHAN DI BANGI GOLF RESORT


Assalamualaikum!

Sabtu lepas, Anim bersama keluarga dan akan blogger lain telah berkesempatan membuat food review sambil menikmati kelazatan dan keaslian juadah berbuka puasa di Restoran Bangi Golf Resort bertempat di Bandar Baru Bangi, Selangor. 

Senang je nak cari Bangi Golf Resort ni. Kalau dari arah KL terus amik jalan ke Lebuhraya PLUS menuju ke Selatan, masuk kat Exit Kajang pastu korang dah boleh jumpa papan tanda ke Bangi Golf Resort. 

Paling nak senang hidup, gunakan aje Waze tu hehehe.




Harga yang ditawarkan? Cuma RM50 untuk orang dewasa & RM25 untuk kanak-kanak. Menarik bukan! Dan bukan itu saja, hidangan buffet ramadhan di sini juga menawarkan pelbagai jenis makanan popular tempatan, barat dan Cina.

Dengan lebih 200 jenis hidangan yang menarik dan semestinya lazat, para pengunjung pastinya akan merasa puas menikmati sajian hebat dan asli dari Restoran Bangi Golf Resort ini.

Antara hidangan istimewa yang bakal dihidangkan kepada pengunjung sempena Buffet Ramadhan :









Turut tidak ketinggalan kuih muih tradisional Melayu dan kek serta manisan yang pasti membangkitkan selera.




Antara signature dish di Restoran Bangi Golf Resort ini, menyediakan kambing panggang yang memang menjadi daya tarikan utama pengunjung ke sini. 

Daging kambing lembut dilimpahi dengan black pepper sauce yang hebat! Even, anak Anim yang sulung pun cakap kambing panggang di sini sedap! Dan, yang pelik lagi ini merupakan kali pertama dia merasai daging kambing!

Marveles!!




Antara makanan yang menarik perhatian ramai orang malam tu, ialah Sous Vide Eggs with Mushroom Espuma! Demi menjaga keaslian dan aromanya, ia hanya disediakan sendiri oleh chef.

Jangan risau, memang senang je tengok chef ni buat. Anim berpeluang merasai kedua-dua hidangan pembuka selera ala Western ini dan tidak ragu lagi ianya sedap! (^_^)

Untuk makluman semua, Sous Vide Eggs with Mushroom Espuma ini merupakan satu-satunya hidangan di Malaysia dan hanya terdapat di Restoran Bangi Golf Resort! 

So, jangan lepaskan peluang untuk mencubanya!




Satu lagi daya penarik yang terdapat di Restoran Bangi Golf Resort ini ialah, pengunjung dapat menyaksikan sendiri para chef kita menunjukkan kemahiran masing-masing memasak dan menyediakan makanan.

Pastinya, ini dapat menjamin kesegaran dan aroma makanan itu sendiri. 

Oh ya, jangan tak tahu Bangi Golf Resort juga menerima tempahan perkahwinan, makan malam, seminar dan majlis keraian juga.




Selain variasi makanan yang menarik hati,  Restoran Bangi Golf Resort juga sangat menekankan keselesaan pengunjungnya. Ruang solat yang selesa, tandas yang bersih dan dewan makan yang santai serta menceriakan suasana pasti menambah keriangan menyambut Ramadhan nanti.

Lagi satu, anda tak perlu risau dengan masalah parkir, kerana Restoran Bangi Golf Resort telah menyediakan lebih 500 ruang parkir menjelang Ramadhan nanti.

Marveles!!



Alhamdulillah, Anim dan keluarga serta rakan-rakan sangat berpuas hati dengan makanan yang ada di sini. InsyaAllah tentunya kami akan kembali ke sini Ramadhan nanti.

So, jika anda masih tercari-cari tempat berbuka puasa yang sesuai untuk anda seisi keluarga, maka jangan ragu lagi jangan mencari lagi. Semuanya ada sini di Bangi Golf Resort! 


Untuk tempahan, anda bolehlah menghubungi terus:


Luliy Shalwani 
( 016 267 8284 ) 

atau 

Siti Zawiah 
( 017 316 9316 )

atau

+[60] 03 – 8925 3728


Alamat :

No.1 Persiaran Bandar, Bandar Baru Bangi,
Selangor 43650
Malaysia.

GPS Coordinates :

2.95716N, 101.76518E


Website/Facebook/Email :




bgb.bangigolf@gmail.com



Waktu operasi :

6.30 am - 9.30pm Daily




Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.