ruangiklan
ruangiklan

Saturday, June 21, 2014

Dikau Banyak Berjasa .....

  12 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!



Umur peti sejuk ni lebih kurang 18 tahun dah tapi masih bertahan sehingga kini. Dari zaman aku darjah 6 lagi, peti sejuk ni dah banyak berjasa kepada kami sekeluarga. 

Friday, June 20, 2014

Asas Wanita - Sakit Beranak & Solat


Assalamualaikum!

gambar hiasan


Sakit beranak & Solat


  • Wanita yang sakit nak beranak, WAJIB solat selagi belum beranak. Walaupun keluar berjurai-jurai darah macam air paip dan walaupun sakit contraction yang bukan kepalang, wajib solat sekadar mampu, samada berdiri (kalau tak boleh tunduk/sakit - rukuk dan sujud dengan menundukkan kepala sahaja), duduk, baring, menelentang, isyarat mata, ikut kemampuan anda masa tu.

Thursday, June 19, 2014

Menu Buka Puasa - Pasar Malam Delights!

  11 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!

So semalam aku bawa anak-anak ke pasar malam kat IKM (Institut Kemahiran Mara) kat Taman Maluri. Memang mostly every week aku akan singgah sana, tapi lately dek kerana kesibukan dan selalu sangat sampai umah lambat, maka semalam tu la baru pertama kalinya setelah lebih kurang ..... 2 bulan aku tak singgah!



Perkembangan Ruam Di Badan Kakak


Assalamualaikum!

Lebih kurang dua minggu lepas, aku bawa kakak ke klinik kerajaan untuk mengetahui punca penyakit kulit yang kakak alami. Sebelum tu, dah pergi dah kalau tak silap aku 12hb May, tapi doktor India tu syak kakak ni alergi je. 

So, dia bagi ubat krim tahan gatal dan suruh jaga makan serta jangan berkongsi tuala atua baju ngan adiknya buat sementara waktu.

Tapi, lama kelamaan makin terus aku tengok! Naik habis depan belakang badan dia. Dah tu terkeruk-keruk tangan tu tak reti duk diam, kesian pulak nengok. So, again we went to the clinic dan kali ni doktor muda yang check.

Wednesday, June 18, 2014

Menu Brunch - Happy Birthday Bos! (^_^)


Assalamualaikum!

Pagi semalam aku tak bersemangat nak makan ....tettibbaaa! Pertamanya, sebab aku frust terlupa nak amik repot kad Mira sebelum cuti sekolah tengah tahun hari tu. Keduanya, sebab aku nak simpan 'tong' kecik aku ni untuk tengharinya nanti hahaha.

Ade orang nak belanja weh! ^^


Repot Kad Mira!


Assalamualaikum!

Entah apa yang ada dalam kepala otak aku ni pun, aku tak tahu. Dalam banyak-banyak benda yang aku selalu lupa nak buat, mengapa part yang paling senang ni juga yang aku tak boleh ingat! Blame on me dear ..... my bad! >.<

Tuesday, June 17, 2014

Doa Buat Bloggers


Assalamualaikum!

Banyak yang berlaku dalam dunia bloggers sejak akhir-akhir ini. Macam-macam cerita dan macam-macam isu yang dikaitkan dengan bloggers. Tak dapat aku nafikan perasaan ini, sebab nak tak nak aku juga adalah seorang blogger. Jadi, pahit manis, suka duka bloggers turut juga terpalit pada kita semua kan.

Minggu-minggu lepas, kita dikejutkan dengan berita blogger kak Syuhada Baharudin, yang koma setelah mengadu semput sebelum pengsan.  Mungkin ramai yang mengenali blogger kak Syuhada Baharudin, empunya blog syuhadabaharudin.com, seorang wanita yang dikasihi dan dihormati terutamanya dalam komuniti blogger.


Dalam Doa & Kenangan ....


Assalamualaikum!

Hidup dan ujian takkan dapat dipisahkan. Selagi mana kita bergelar seorang insan, dugaan pasti akan menerjah dalam kehidupan setiap masa setiap waktu. 

Ada orang diuji dengan perpisahan, penceraian dan putus sahabat.

Yang lain diuji dengan keuzuran, kemalangan dan kesengsaraan.

Selebihnya diuji dengan peperangan, pertelingkahan dan tiada jalan perdamaian.

Namun, satu hakikat yang kita semua kena terima dan ia merupakan ujian terbesar dalam kehidupan kita ialah apabila berlaku kematian. Kematian orang yang tersayang, samada keluarga, anak, saudara mahupun sahabat.

Semalam aku menerima satu lagi berita pemergian seorang insan yang aku anggap sebagai bos dan sahabat. Wallahi aku terkejut, terkesima, terdiam sebentar bila membaca emel tu. 


Monday, June 16, 2014

Menu Dinner - Macam-macam Ada!


Assalamualaikum!

Sebenarnya, dah lama aku ngidam nak makan char kuey tiow tapi kecewa tak sudah bila dia asyik tutup je. Dah tu bila aku tak gi makan, nak pulak dia bukak! Haihh ... 

So, petang semalam aku kenen ke Pak Jelan belanja kami makan char kuey tiow la kan. Kot-kot ujung minggu dia meniaga. Confirm laku woooo!

Tapi ..... haremmmmmm dia nak bukak!

Untuk mengubati hati kami yang luka ini, aku cakap kat Pak Jelan, "jom la kita gi makan yong tau foo je la"

Yong Tau Foo Kampung Pandan memang sudah tidak asing lagi bagi kami sekeluarga dan penduduk sekitarnya. Dari aku kecil, sampai la sekarang kami tetap setia dengna yong tau foo kat sini. 

Dekat pun dekat ....


Tonton Filem Animasi Super Squad Bersama Keluarga


Assalamualaikum!

Sabtu lepas, aku & keluarga berkesempatan menonton wayang animasi Super Squad di eCurve, Damansara melalui jemputan rakan blogger. Ini merupakan kali pertamanya aku menjejakkan kaki ke dalam panggung wayang setelah 7 tahun lamanya! muahahaha.

Eh, tak percaya ke? Tolong la percaya ... ioulls tak biasa menipu ok!

Memang dah 7 tahun aku tak jejak panggung wayang. Start aku mengandungkan kakak, aku dah stop buat keje-keje tu sumer hehehe. Tapi, bila aku dapat tahu ada tayangan perdana filem animasi Super Squad, memang aku taknak lepaskan peluang ini untuk menontonnya bersama keluarga. 

Cerita kartun takpe hehehe.


Sunday, June 15, 2014

Cerita Pendek 3 Hari - Random Stories #1



Assalamualaikum!

Setelah 3 hari aku tak bersiaran di blog kesayanganku ini, akhirnya dapat juga aku spend time a little bit here. Macam-macam yang terjadi kat aku 3 hari ni. Ada yang best, ada yang sedih, ada yang meluat dan ada dugaan yang terpaksa aku dan family tempuhi.

Part sedih & meluat tu aku tolak tepi je la. Biar aku simpan sendiri hehe.

Start hari Jumaat lepas aku dah tak hadap blog. Pagi, sibuk ngemas rumah dan packing beg baju. Nak uruskan anak-anak, masak breakfast dan tapaukan bekalan makanan tuk diaorg. 


Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.