ruangiklan
ruangiklan

Saturday, July 05, 2014

Selepas 40 Sachet Ephyra


Assalamualaikum!

Salam Ramadhan 2014 buat semua umat Islam! Tetengah malam buta ni takleh tido plak kan, jeles pulak nengok anak-anak kat sebelah lena diulit mimpi masing-masing. Kakak tido buas takleh blah! Kaki dia kat perut aku, yang adik plak kepala duk bawah pinggang aku. Dah aku ni kat tengah-tengah dah macam ape ntah! hehehe.

Actually, ini review kedua aku bersama Ephyra. Sebulan lebih dah aku consume pek Ephyra yang kedua ni dan dah banyak perubahan yang aku dapat rasai sendiri! Kalau nak baca review pertama aku, korang boleh terjah SINI.

Alhamdulillah, Ephyra serasi sangat ngan aku ^^


Friday, July 04, 2014

OmarSeries WAJIB Tonton!


Assalamualaikum!



Wallahi, aku dah jatuh cinta dengan Telefilem #OmarSeries ni! Saat aku menontonnya di halaman FB seorang sahabat, aku terus terpaut untuk menonton episod demi episod. Jalan ceritanya sungguh kemas dan padat. 

Thursday, July 03, 2014

Apa Yang Boleh Dibeli Dengan RM20 Di Bazar Ramadhan?


Assalamualaikum!




Start dari hari kedua puasa, aku dah jejak kaki ke Bazar Ramadhan. Bulan ni aku tukar waktu keje, 7.30pg-4.30pm. Ingatkan balik awal ni, dapat la sampai umah awal kannnnnnn. Sekali haghemmmmmmmmm! aku tersangkut jugak dalam trafik sepanjang Federal membawak ke Loke Yew! 

Wak luuuuuuuuu! >.<

GIVEAWAY DUIT RAYA GEMPAK 2014 BY AINAA ROSEBERRY

  15 comments    
categories: 

Assalamualaikum!



Click Banner Untuk Join!

GIVEAWAY DUIT RAYA GEMPAK 2014 | AINAA ROSEBERRY | Giveaway ini dianjurkan oleh Ainaa Roseberry dengan kerjasama Mawar Khayalan dan  Fero Music. Malah juga di sponsor oleh beberapa blogger yang terkemuka seperti:














Giveaway ini akan berlangsung dari 2 Julai 2014(Rabu) hingga 20 Julai 2014(Ahad). Pemenang akan diumumkan 3 hari selepas GA ini tamat iaitu pada 23 Julai 2014.

Wednesday, July 02, 2014

RASHIDUN CALIPH CONFERENCE 2014


Assalamualaikum!

Ada dua persoalan yang selalu bermain difikiran. Soalan yang pertama, apakah tujuan kita hidup di dunia ini? Apakah ada keperluan tertentu yang Allah tetapkan untuk kita sebagai manusia, atau kita hidup sekadar untuk mengalami fasa dan peringkat kehidupan dan kemudian kita dimatikan?

Maha Benar firman Allah s.w.t yang bermaksud :

"Tidak Aku jadikan jin dan manusia melainkan untuk beribadah kepadaKu (Allah)." 
(Surah az-Zarriyat, ayat 56).


Sejak zaman Rasulullah s.a.w, sifat kepimpinan yang dibawa oleh baginda dalam mengembangkan syiar Islam menjadi contoh kepada para sahabat dan umat dizamannya, hatta turut dikagumi oleh pemerintah-pemerintah dari negara asing sehingga kini. 

Dan selepas kewafatan Nabi s.a.w, legasi kepimpinan baginda terus dijunjung kukuh oleh para sahabat yang diangkat sebagai khalifah yang memikul tanggungjawab menyebarkan kesyumulan Islam di Tanah Arab dan seluruh dunia. Umum mengetahui akan kepimpinan 4 orang sahabat Nabi s.a.w yang diangkat sebagai khalifah (pemerintah), iaitu Abu Bakr as-Siddiq r.a (632H-634H), Umar al Khattab r.a (634H-644H), Uthman bin Affan r.a (644H-656H) dan Ali bin Abi Talib r.a (656H-611H).

Pemerintahan keempat-empat khalifah ini yang berlangsung selama 29 tahun menyaksikan betapa mereka mengangkat dan mengamalkan sifat kepimpinan Nabi s.a.w dalam kehidupan peribadi mahupun dalam kerajaan dan pemerintahan masing-masing,  walaupun setelah baginda wafat. 

Namun, adakah umat Islam pada zaman kini juga mempraktikkan dan mengamalkan kepimpinan Islamiah seperti para sahabat baginda s.a.w? Dan bagaimanakah dapat kita fahami konsep kepimpinan dalam Islam yang cuba dibawa oleh Nabi s.a.w dan para sahabat? 




Untuk menjawab persoalan-persoalan ini, sebuah organisasi tempatan telah mengambil inisiatif menganjurkan suatu persidangan Islamik yang bertajuk 'Rashidun Caliph 2014'. Persidangan yang julung kalinya dianjurkan oleh Tathweer Sdn Bhd ini bakal berlangsung di PWTC, Dewan Merdeka Kuala Lumpur pada 30hb Ogos 2014, bersempena sambutan ulangtahun Kemerdekaan Malaysia yang ke-57.


Tathweer Sdn Bhd

Pengurusan Tathweer Sdn Bhd

Merupakan sebuah organisasi yang baru ditubuhkan dan berpusat di Petaling Jaya, Selangor. Tathweer Sdn Bhd yang diterajui oleh 4 orang anak tempatan ini memberikan perkhidmatan yang mencapai tahap piawaian global dalam aspek komunikasi interaktif, pengurusan majlis, pemasaran dan pengembangan keusahawanan.

Tathweer adalah berasal dari perkataan Arab yang bermaksud, 'Revolusi' iaitu menyediakan suatu platform unik untuk merapatkan jurang antara kita dengan mencipta idea-idea baru yang tidak lari dari teras objektifnya iaitu untuk membawa keamanan dan harmoni di alam semesta ini.

Pada 28hb Jun yang lepas, aku dan rakan blogger lain berpeluang menghadiri majlis pelancaran persidangan Rashidun Caliph 2014 di Restoran NZ, Jalan Ampang, Kuala Lumpur. 







RASHIDUN CALIPH 2014

  • Persidangan Islamik yang bakal mengambil tempat di PWTC hujung bulan Ogos ini memfokuskan kepada elemen persepsi terhadap Islam pada hari ini yang banyak menimbulkan persoalan dari segi bagaimana umat Islam memahami dan mempraktikkan ajaran Islam


  • Aspek yang dibincangkan bakal menerapkan cabaran-cabaran yang dihadapi oleh umat Islam kini, dan usaha untuk mengkaji semula pemahaman mereka terhadap konsep Islam dari segi konteks peradaban kontemporari; menimbangkan antara keutamaan; membangunkan suatu kaedah yang boleh diterima pakai untuk diinterpretasikan; dan bagaimana kita boleh menguasai semula prinsip Islam berkaitan mentaati perintah dan suruhan Allah s.w.t melalui keadilan sosial dan kemanusiaan keseluruhannya. 


  • Bertemakan "Past Experience-Future Lessons", turut mengetengahkan 3 topik yang menjadi kunci utama, iaitu :


       a) Righteous Caliph (Kalifah Soleh)
       b) Righly Guided (Mendapat Petunjuk)
       c) Righteously Guided (Bimbingan Yang Adil)


  • Persidangan selama 1 hari ini juga, bakal menampilkan barisan 6 orang panel penyampai dari pelbagai negara dan berbeza latarbelakang, namun mempunyai asas tauhid yang sama, yang bakal berkongsi pentas bertukar-tukar idea dan buah fikiran berkenaan topik yang dibincangkan. 

  • Antaranya ialah :
Dr. Abu Ameenah Bilal Philips
Dr. Shaykh Reda Bedeir
Sheikh Hussain Yee


Shaykh Faisal Abdur-Razak
Sheikh Abdul Hakeem Waleed
Abu Ahmad

Dengan ini, Tathweer Sdn Bhd ingin menjemput anda samada perseorangan, para ulama, para penyelidik, professional dari pelbagai latarbelakang agama dan kepercayaan untuk sama-sama mengimarahkan persidangan RASHIDUN CALIPH 2014 pada bulan Ogos ini.

Tiket-tiket akan dijual dengan harga RM100, anda boleh mula mendapatkan tiket dengan mendaftar di SINI.

Jadi, segera daftarkan diri anda dan dapatkan tiket anda hari ini sementara stok masih ada. Untuk makluman lanjut, boleh layari: www.tathweer.com


RASHIDUN CALIPH 2014
TARIKH : 30HB OGOS 2014
TEMPAT : PWTC, DEWAN MERDEKA
MASA : 9AM-9PM




Marilah sama-sama kita mengimarahkan persidangan ini, semoga mendapat keberkatan dari Allah s.w.t. Non-muslim turut dialu-alukan untuk menyertai persidangan ini, sambil merapatkan ukhwah sesama insan.

Persoalan kedua yang bermain difikiran kini, apakah yang telah kita lakukan untuk mempromosi Allah s.a.w dan agama Islam? Untuk persoalan ini, saya biarkan anda sendiri jawab ....

Wassalam.


Diari Ramadhan Kenit - Semangat!


Assalamualaikum!

Bila tiba 1 Ramadhan, bukan saja mak pak yang kena puasa tapi anak-anak pun sama eksited nak puasa. Tahun ni, kakak sedikit lewat datang semangatnya nak puasa hehehe. Takpe takpe, kita jalan slow-slow ok asalkan sampai, betoi dak?




Tuesday, July 01, 2014

Spice Up Your Ramadhan At Fish & Co.


Assalamualaikum!

It is very common to find a restaurant in the month of Ramadhan serving local dish and delicacies based on our traditions and multi-cultural society. 

However, I find it very interesting this time as I and my family together with other blogger friends get to experience something new and unique at the Fish & Co., Pavilion Kuala Lumpur, with their special Ramadhan Menu promotions launch that none of us would not want to miss.





In conjunction with the month of Ramadhan, Fish & Co. would love to bring you their special Ramadhan Menu and this promotion lasts until this July 27th at their outlets namely 1 Utama Shopping Center, Paradigm Mall, The Mines and Pavilion KL.  

Though we were the last family to arrive at the event that night (thanks alot to the not-so-smooth traffic), but we were warmly welcomed by the staff of Fish & Co., and they quickly assisted us to our seats.




Being inside the restaurant, I was mesmerized by the beautiful wallpaper and intriguing decorations as if I was on a ship, ready to set sail and catch some big fish hehehe. 






The event started with two sets of lucky draws and 4 lucky winners brought back with them a monopod with bluetooth remote control and Beats headphones respectively. 

Surprisingly, I was one of the lucky winners that night! hehehe. There's a saying 'no pain no gain', and now I really don't mind thinking how miserable me and my family were when we got stuck in the traffic jam! hahaha.


Me and blogger SizzlingSuzai won the lucky draws!
We got monopods with bluetooth remote control! ^^

Another two guests also won Beats headphones from Fish & Co.
Congrates! ^^



Miss Chermaine Tan, one of the Fish & Co. member team greeted us with a welcoming speech and introduced their promotional Ramadhan Menu for iftar. 

Ok, let me share with you what so special about this Ramadhan Menu from Fish & Co., and why you should bring your family and friends here.




The Ramadhan menu is a special menu for 2 and consists of two-seafood-in-a-pan; Grilled Peri-peri Chicken with Arctic Fish and Seasonal Catch with choice of Sambal or Spicy Teriyaki Sauce. 


Grilled Peri-peri Chicken with Arctic Fish

I remembered when Miss Charmaine told me that the fish is a pollock fish. And truly speaking I don't even know what is a pollock fish hahaha. If you wanna know, just google it up yourself :p.

Amazingly, the combination of pollock fish and peri-peri chicken really got me spiced up a little bit hehe. 

Seasonal Catch with choice of Sambal or Spicy Teriyaki Suace

These are my daughter's favorites! Especially the rice .... the kids loved it and even asked it for 2nd round hahaha. And also i love the combination of rice, mashed potato together with Dori fish; a great balance in one pan. 


Summer Coolers

These are Summer Coolers that also included in the Ramadhan Menu. It tasted refreshing and not too sweet, suitable for everybody. 


Triple Chocolate Cake


Last but not least, a slice of Triple Chocolate Cake that is soft would melt in your mouth with its pure chocolate and sweetness! Once slice is enough to put a smile on your face. 

Yes, I mean it! hehehe. 



Prawn Fritters

For this Ramadhan Menu promotion, Fish & Co. would love to serve you better with a side dish; Prawn Fritters where you only have to add RM8.95 to get the taste of fresh prawns with a Malay-twist on your table.

So to prawn lovers, this might be a good place for you to come and taste it for yourself.

So with the price of RM64.95, you and your partner will get spiced up with the tantalizing Ramadhan Menu being offered here.

Me enjoying my meal.
Mira with her shark-hat.
Thank you Fish & Co.! ^^

Our team! hehe

Friends enjoying  their Triple Chocolate Cake

Kids love it too!

My friendly teammates ^^

My and my precious pearls

Thank you Fish & Co.! ^^


Wait! wait! There's more ....!




From 1st July, every purchase of Ramadhan set at Pavilion KL, Paradigm Mall and The Mines will come with exclusive Fish & Co. Raya packets. So, what are you waiting for?? Go and grab the promotions now and spice up your Ramadhan with Fish & Co.'s raya packets while stok lasts! ^^

For more information :


Pavilion KL (with alfresco dining)
Lot No. C4.02.00,
Level 4, Pavilion Kuala Lumpur,
168 Jalan Bukit Bintang,
55100 Kuala Lumpur.
Tel: + 6 03 2141 1350




Pemenang Ramadhan Treat At BGR Giveaway!


Assalamualaikum!


Sebelum Anim umumkan siapakah pemenang-pemenang bertuah itu, Anim nak ucapkan jutaan terima kasih pada korang yang sudi join GA anjuran blog Nukilan Kenit & semestinya ditaja oleh Restoran Bangi Golf Resort. Alhamdulillah walaupun, GA INI hanya berlangsung selama 7 hari sahaja, tapi penyertaan amatlah menggalakkan.

Memang Anim tak buat promo sangat kat Insta dan Fanpage. Promo pun dua kali je, so yang mana 'terserempak' je la yang terpilih untuk join GA ni.




Cukup susah Anim nak pilih sapakah di kalangan 5 orang yang bertuah tu. Serious,Anim kalau boleh nak semua yang join GA ni jadi pemenangnya dan dapat 2 voucher makan bernilai RM50+ setiap seorang!

Tapi apakan daya dek non, ioulls ada 10 keping saja maaaa! So, sorang dapat 2 keping voucher confirm korang puas hati makan kat sana! Silap-silap tak sempat nak rasa semua macam Anim hari tu hehehe.

Mujurlah Anim ada voucher lagi ni, nanti boleh pulun mana yang patut hehe.

Macam yang Anim sharekan di FB, pemilihan pemenang dilakukan oleh Lan Lara a.k.a Pak Jelan sendiri. Anim ni lemah sikit bab pilih jawapan ni, kang sumer pun Anim kasi menang hehe. So, harapkan Pak Jelan je la yang boleh pilih jawapan yang sesuai dan cantik untuk memenangi hadiah ni. 

So, memang takda unsur-unsur berat sebelah atau ketidakadilan. Anim kasi Pak Jelan baca semua komen, pastu dia just pilih yang mana berkenan di hati!

Ok la panjang pulak Anim ni mengomel hehe. So, anda yang telah memenangi 2 voucher BGR Ramadhan, sila bersedia!


5 Pemenang x 2 voucher iftar di BGR Restaurant:



Tahniah diucapkan kepada yang berjaya!! ^^. Pada yang tidak berjaya kali ini, jangan kecewa ye. InsyaAllah rezeki korang pun ada nanti.

Pada yang berjaya, sila periksa emel anda kerana Anim telah hantar 2 e-voucher kepada setiap pemenang. Korang hanya perlu print-out e-voucher ini dan tunjukkan pada staf BGR

Dan, satu lagi SEBELUM korang nak berbuka puasa di sana, sila telefon pihak BGR di 03 8925 3728 untuk membuat tempahan awal

Penting tu, jangan lupa call diaorg dulu tau!

Thanks again pada yang join, dan tahniah pada yang menang. InsyaAllah akan ada lagi GA di blog Nukilan Kenit selepas ini. Nantikan ya! ^^


Selamat berpuasa dan selamat beriftar di BGR! ^^



Monday, June 30, 2014

Haiwan Peliharaan Pertama Kakak & Adik


Assalamualaikum!

Salam Ramadhan aku ucapkan kepada seluruh umat Islam yang berpuasa. Macam mana puasa hari ini? ok tak? Mestilah ok kannnnnn! Puasa baru dua hari, harap2 semua yang boleh berpuasa dapat penuhkan puasa anda ye. Yang tak nak berpuasa atau tak puasa tanpa sebab dan alasan munasabah, silalah ketuk kepala anda dengan penukul ye.



Serlahkan Diri Dalam 14 Hari Dengan Dove

  6 comments    
categories: , , , ,

Assalamualaikum!

Keyakinan dan kecantikan dalaman wanita terserlah apabila dirinya bebas daripada masalah rambut gugur. Keguguran rambut adalah kebimbangan utama sebahagian besar wanita yang membuatkan seseorang wanita itu kurang keyakinan diri.

Sesetengah wanita hilang keyakinan dalam penampilan, manakala sebahagian lagi menjauhkan diri daripada belaian kasih sayang suami yang membelai rambut mereka kerana bimbang masalah rambut gugur diketahui oleh suami masing-masing.

Rambut merupakan antara 'harta' berniai bagi seseorang wanita. Tidak kira samada wanita itu berhijab atau tidak, kesihatan dan penjagaan rambut yang baik akan terserlah dengan keyakinan yang tinggi. Betul tak?




Aku juga pernah mengalami masalah rambut gugur ni. Mengikut kajian, rambut manusia akan gugur purata 100 helai sehari dan itu adalah normal. Yang tak normalnya, adalah apabila rambut yang gugur melebihi dari yang sepatutnya, ditambah pula rosak dan tidak sihat.

Dove sedar ramai wanita yang mengalami isu ini. Justeru, Dove memperkenalkan kempen Dove Rambutmu, Mahkotamu yang bertujuan untuk memberi inspirasi kepada kaum wanita untuk kembali menyerlahkan keyakinan mereka apabila dapat mengatasi isu rambut gugur menerusi kempen "Serlahkan Diri Dalam 14 Hari Dengan Dove".

Aku dan rakan-rakan bloggers lain turut berkesempatan menghadiri majlis pelancaran kempen "Serlahkan Diri Dalam 14 Hari Dengan Dove" bertempat di Hotel Shangri La, Putrajaya pada 13 & 14 Jun 2014. 


Ashlee Ng
Pengarah Produk Penjagaan  Diri Unilever (M) Sdn Bhd.

"Dove percaya bahawa rambut adalah satu kesinambungan apa yang dirasai seorang wanita dari segi emosi mahupun fizikal. Berdepan dengan masalah rambut gugur memang sesuatu yang mencabar tetapi seperti yang telah dibuktikan oleh Suhainah dan Sharifah, lebih baik berkongsi dan memberi sokongan antara satu sama lain untuk mengembalikan semula keyakinan diri akibat keguguran rambut," kata Ashlee Ng, Pengarah Produk Penjagaan Diri, Unilever (M) Holdings Sdn Bhd. 

Kempen tersebut membantu wanita untuk mengembalikan keyakinan diri dalam masa 14 hari menerusi satu siri aktiviti yang berada di luar keselesaan mereka. Aktiviti-aktiviti berkenaan bertujuan untuk meningkatkan keyakinan serta menguatkan azam mereka untuk mengatasi masalah rambut gugur dalam masa 14 hari dengan Dove Hair Fall Rescue System.


Rakan bloggers bersedia untuk sesi Pillow Talk

Kempen ini diterajui oleh dua wanita, Suhainah dan Shariffah Nadia, yang juga sahabat baik. Mereka berdua berkongsi cerita tentang cara mereka mengatasi masalah rambut gugur untuk mengembalikan keyakinan diri masing-masing.





Dalam sesi Pillow Talk, kesemua wanita tersebut bercerita mengenai pengalaman peribadi dalam mengatasi isu rambut gugur masing-masing dan menggalakkan wanita-wanita lain untuk berusaha mengawal rambut gugur sekali gus mengembalikan keyakinan diri mereka.

Pada majlis pelancaran tersebut juga, Suhainah dan Shariffah telah berkongsi pengalaman masing-masing bagaimana mereka mula menyedari masalah rambut gugur sehingga ditegur oleh suami masing-masing. Sesi ini turut dihadiri oleh dua orang selebriti, Sharifah Shahirah dan Yasmin Hani. Bagi mencari jalan penyelesaiannya, kedua-dua sahabat baik ini telah bertemu dan berbincang tentang apa yang yang boleh dilakukan untuk mengembalikan seri rambut yang kuat dan sihat.

Sesi yang cukup interaktif antara kesemua wanita ini membuktikan bahawa isu rambut gugur adalah sesuatu yang biasa berlaku dan antara penyebab masalah ini adalah tekanan, diet yang tidak seimbang, kurang tidur dan juga berlaku selepas melahirkan anak. Mereka juga turut berkongsi tips-tips agar bebas daripada isu keguguran rambut dan mengembalikan semula keyakinan diri.




Dove Hair Fall Rescue System

Dove Hair Fall Rescue System mengandungi teknologi terkini, Trichazole Actives yang menguatkan dan menyuburkan rambut dari akar hingga ke hujung rambut.

Syampu - membersihkan kulit kepala.

Perapi - selepas bersyampu, membantu menghalang rambut putus dan menguatkan rambut dari akar ke hujung rambut, mengurangkan rambut gugur dengan ketara akibat rambut terputus dalam masa dua minggu.

Tonik Rambut Intensif - digunakan terus pada kepala dan bertindak untuk mengurangkan rambut gugur. Selepas hanya dua minggu masalah rambut gugur berjaya dikurangkan dengan ketara dan rambut juga lebih kuat dari bahagian akarnya.



Jom Sertai Kempen "Serlahkan Diri Dalam 14 Hari Dengan Dove" Dan Menangi Hadiah-hadiah Bernilai RM20,000!

Wanita Malaysia kini boleh menyertai kempen tersebut dengan melayari https://apps.facebook.com/serlahkandirimu/

Langkahnya termasuk: -

  • Selama 14 hari, siapkan satu misi sehari 
  • Kongsi misi yang telah disempurnakan itu menerusi gambar atau kata-kata.
  • Tayangan video digital akan dicipta untuk peserta berdasarkan misi mereka yang telah disempurnakan selama 14 hari itu.
  • Untuk memenangi salah satu hadiah, peserta perlu berkongsi video digital peribadi mereka itu di Facebook masing-masing. Lebih tinggi peluang mereka untuk menang apabila lebih banyak yang dikongsi.





















Info Ringkas Mengenai Dove

Pada tahun 1957, Dove melancarkan sabun kecantikan yang kekal sebagai satu-satunya produk keluarannya sehinggalah pada 1995; ia melancarkan Mandian Badan Berpelembap di Amerika Syarikat. Ini diikuti dengan kategori tambahan di seluruh dunia :  deodran pada tahun 1997 dan losen badan pada tahun 1998.

Pada tahun 1999, Dove telah berjaya dilancarkan di Jepun. Dan pada tahun 2000, pelancaran Dove Hair Care diadakan di Taiwan, diikuti permulaan yang agresif. Hari ini, Dove hadir di lebhi 80 buah negara dan salah satu daripada jenama kecantikan terbesar di dunia. Ia dibangunkan daripada prinsip asas yang terus berkekalan: memberikan janji yang tepat kepada pengguna, dan mengekalkan janji itu.





Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.