ruangiklan
ruangiklan

Monday, June 30, 2014

Haiwan Peliharaan Pertama Kakak & Adik


Assalamualaikum!

Salam Ramadhan aku ucapkan kepada seluruh umat Islam yang berpuasa. Macam mana puasa hari ini? ok tak? Mestilah ok kannnnnn! Puasa baru dua hari, harap2 semua yang boleh berpuasa dapat penuhkan puasa anda ye. Yang tak nak berpuasa atau tak puasa tanpa sebab dan alasan munasabah, silalah ketuk kepala anda dengan penukul ye.



Serlahkan Diri Dalam 14 Hari Dengan Dove

  6 comments    
categories: , , , ,

Assalamualaikum!

Keyakinan dan kecantikan dalaman wanita terserlah apabila dirinya bebas daripada masalah rambut gugur. Keguguran rambut adalah kebimbangan utama sebahagian besar wanita yang membuatkan seseorang wanita itu kurang keyakinan diri.

Sesetengah wanita hilang keyakinan dalam penampilan, manakala sebahagian lagi menjauhkan diri daripada belaian kasih sayang suami yang membelai rambut mereka kerana bimbang masalah rambut gugur diketahui oleh suami masing-masing.

Rambut merupakan antara 'harta' berniai bagi seseorang wanita. Tidak kira samada wanita itu berhijab atau tidak, kesihatan dan penjagaan rambut yang baik akan terserlah dengan keyakinan yang tinggi. Betul tak?




Aku juga pernah mengalami masalah rambut gugur ni. Mengikut kajian, rambut manusia akan gugur purata 100 helai sehari dan itu adalah normal. Yang tak normalnya, adalah apabila rambut yang gugur melebihi dari yang sepatutnya, ditambah pula rosak dan tidak sihat.

Dove sedar ramai wanita yang mengalami isu ini. Justeru, Dove memperkenalkan kempen Dove Rambutmu, Mahkotamu yang bertujuan untuk memberi inspirasi kepada kaum wanita untuk kembali menyerlahkan keyakinan mereka apabila dapat mengatasi isu rambut gugur menerusi kempen "Serlahkan Diri Dalam 14 Hari Dengan Dove".

Aku dan rakan-rakan bloggers lain turut berkesempatan menghadiri majlis pelancaran kempen "Serlahkan Diri Dalam 14 Hari Dengan Dove" bertempat di Hotel Shangri La, Putrajaya pada 13 & 14 Jun 2014. 


Ashlee Ng
Pengarah Produk Penjagaan  Diri Unilever (M) Sdn Bhd.

"Dove percaya bahawa rambut adalah satu kesinambungan apa yang dirasai seorang wanita dari segi emosi mahupun fizikal. Berdepan dengan masalah rambut gugur memang sesuatu yang mencabar tetapi seperti yang telah dibuktikan oleh Suhainah dan Sharifah, lebih baik berkongsi dan memberi sokongan antara satu sama lain untuk mengembalikan semula keyakinan diri akibat keguguran rambut," kata Ashlee Ng, Pengarah Produk Penjagaan Diri, Unilever (M) Holdings Sdn Bhd. 

Kempen tersebut membantu wanita untuk mengembalikan keyakinan diri dalam masa 14 hari menerusi satu siri aktiviti yang berada di luar keselesaan mereka. Aktiviti-aktiviti berkenaan bertujuan untuk meningkatkan keyakinan serta menguatkan azam mereka untuk mengatasi masalah rambut gugur dalam masa 14 hari dengan Dove Hair Fall Rescue System.


Rakan bloggers bersedia untuk sesi Pillow Talk

Kempen ini diterajui oleh dua wanita, Suhainah dan Shariffah Nadia, yang juga sahabat baik. Mereka berdua berkongsi cerita tentang cara mereka mengatasi masalah rambut gugur untuk mengembalikan keyakinan diri masing-masing.





Dalam sesi Pillow Talk, kesemua wanita tersebut bercerita mengenai pengalaman peribadi dalam mengatasi isu rambut gugur masing-masing dan menggalakkan wanita-wanita lain untuk berusaha mengawal rambut gugur sekali gus mengembalikan keyakinan diri mereka.

Pada majlis pelancaran tersebut juga, Suhainah dan Shariffah telah berkongsi pengalaman masing-masing bagaimana mereka mula menyedari masalah rambut gugur sehingga ditegur oleh suami masing-masing. Sesi ini turut dihadiri oleh dua orang selebriti, Sharifah Shahirah dan Yasmin Hani. Bagi mencari jalan penyelesaiannya, kedua-dua sahabat baik ini telah bertemu dan berbincang tentang apa yang yang boleh dilakukan untuk mengembalikan seri rambut yang kuat dan sihat.

Sesi yang cukup interaktif antara kesemua wanita ini membuktikan bahawa isu rambut gugur adalah sesuatu yang biasa berlaku dan antara penyebab masalah ini adalah tekanan, diet yang tidak seimbang, kurang tidur dan juga berlaku selepas melahirkan anak. Mereka juga turut berkongsi tips-tips agar bebas daripada isu keguguran rambut dan mengembalikan semula keyakinan diri.




Dove Hair Fall Rescue System

Dove Hair Fall Rescue System mengandungi teknologi terkini, Trichazole Actives yang menguatkan dan menyuburkan rambut dari akar hingga ke hujung rambut.

Syampu - membersihkan kulit kepala.

Perapi - selepas bersyampu, membantu menghalang rambut putus dan menguatkan rambut dari akar ke hujung rambut, mengurangkan rambut gugur dengan ketara akibat rambut terputus dalam masa dua minggu.

Tonik Rambut Intensif - digunakan terus pada kepala dan bertindak untuk mengurangkan rambut gugur. Selepas hanya dua minggu masalah rambut gugur berjaya dikurangkan dengan ketara dan rambut juga lebih kuat dari bahagian akarnya.



Jom Sertai Kempen "Serlahkan Diri Dalam 14 Hari Dengan Dove" Dan Menangi Hadiah-hadiah Bernilai RM20,000!

Wanita Malaysia kini boleh menyertai kempen tersebut dengan melayari https://apps.facebook.com/serlahkandirimu/

Langkahnya termasuk: -

  • Selama 14 hari, siapkan satu misi sehari 
  • Kongsi misi yang telah disempurnakan itu menerusi gambar atau kata-kata.
  • Tayangan video digital akan dicipta untuk peserta berdasarkan misi mereka yang telah disempurnakan selama 14 hari itu.
  • Untuk memenangi salah satu hadiah, peserta perlu berkongsi video digital peribadi mereka itu di Facebook masing-masing. Lebih tinggi peluang mereka untuk menang apabila lebih banyak yang dikongsi.





















Info Ringkas Mengenai Dove

Pada tahun 1957, Dove melancarkan sabun kecantikan yang kekal sebagai satu-satunya produk keluarannya sehinggalah pada 1995; ia melancarkan Mandian Badan Berpelembap di Amerika Syarikat. Ini diikuti dengan kategori tambahan di seluruh dunia :  deodran pada tahun 1997 dan losen badan pada tahun 1998.

Pada tahun 1999, Dove telah berjaya dilancarkan di Jepun. Dan pada tahun 2000, pelancaran Dove Hair Care diadakan di Taiwan, diikuti permulaan yang agresif. Hari ini, Dove hadir di lebhi 80 buah negara dan salah satu daripada jenama kecantikan terbesar di dunia. Ia dibangunkan daripada prinsip asas yang terus berkekalan: memberikan janji yang tepat kepada pengguna, dan mengekalkan janji itu.





Sunday, June 29, 2014

Ramadhan Treat At Bangi Golf Resort Restaurant Giveaway!!


Assalamualaikum!





Kali terakhir Anim buat contest di blog kesayangan Nukilan Kenit ini ialah pada bulan September 2013. Taklah lama sangat kan hehehe. Bukannya tak nak buat, malah kepingin sangat nak aktif bersegmen dan bergiveaway dengan semua rakan-rakan blogger, tapi komitmen terhadap benda lain sangatla tidak mengizinkan waktu tu.

Anim ingin berikan sesuatu yang istimewa buat pembaca dan rakan-rakan sempena bulan Ramadhan yang bakal menjelang. Dan, kali ini pihak Bangi Golf Resort telah bermurah hati ingin memberikan hadiah istimewa kepada pembaca blog Nukilan Kenit

Terima kasih BGR!! (^_^)

Ini juga salah satu cara Anim menghargai rakan-rakan dan pembaca yang tidak jemu berkunjung ke blog ini. Terima kasih atas sokongan dan kehadiran korang di blog Anim ni.

So, Anim nak buat GA seringkas dan semudah yang boleh. Harap korang boleh join dan support Anim ye! Oh ya, blogger atau bukan blogger juga dijemput untuk join tau. Asalkan ada emel, senang Anim nak hubungi korang.




Bismillahirrahmanirrahim


Caranya tersangat la mudah uolls!!


  • LIKE fanpage NUKILAN KENIT

  • Sila berikan jawapan untuk soalan ini, "Kenapa anda ingin menjamu selera di Restoran Bangi Golf Resort?". Jawapan hendaklah tidak melebihi 30 patah perkataan.

  • Tinggalkan jawapan anda di ruangan kotak komen di bawah entri ini beserta alamat emel. Jawapan yang tidak disertakan dengan emel tidak akan dikira sebagai jawapan lengkap, lantas tidak akan dilayan.


Tarikh tutup penyertaan



29hb Jun 2014 bersamaan 1 Ramadhan 1435H
(SEBELUM 12.00 TENGAHARI)



Anim mencari 5 pemenang bertuah yang boleh memberikan jawapan terbaik dan paling menyentuh hati hehe. Nak tahu, hadiah yang bakal korang menangi?



2 VOUCHER BERBUKA PUASA PERCUMA 
di Restoran Bangi Golf Resort untuk setiap pemenang!!


Voucher ini sah tempoh dari 2hb Julai sehingga 26hb Julai 2014. Jadi, korang boleh set time and date yang sesuai untuk menikmati juadah berbuka puasa yang disediakan oleh Restoran Bangi Golf Resort.

Terbaikkkk bukan! (^_^)


So, mudah je kan? Hanya berikan jawapan terbaik untuk soalan di atas dan sekiranya terpilih korang dah boleh berbuka puasa bersama pasangan korang di Restoran Bangi Golf Resort! Mana tahu rezeki korang kali ini (^_^)

Ohsem! (^_^)

Seorang dapat 2 voucher ok! Korang nak bawa pasangan ke, nak bagi pada ibu ayah sebagai token atau hadiah anniversary diaorg ke, atau korang nak hadiahkan voucher tu sebagai hadiah hari lahir pada sahabat atau kenalan pun boleh!

So, moh join sekarang dan berikan sebab mengapa korang ingin makan di Restoran Bangi Golf Resort. Tak tahu jawapannya? Boleh rujuk entri INI dan insyaAllah korang akan tahu jawapannya hehe.


Selamat Mencuba!

(^_^)

Saturday, June 28, 2014

Tabiat Makan Yang Perlu Dielakkan Di Bulan Puasa.


Assalamualaikum!


Bila kita berpuasa, sistem operasi tubuh akan mengalami suatu perubahan terutama di bahagian perut. Jika tidak di'handle' dengan baik, ia akan memberi kesan kepada sistem tubuh dan metabolisme badan kita.



kredit foto : google.com

Penjagaan kesihatan di bulan puasa adalah penting agar kita dapat menjalani ibadah puasa dengan sempurna. Berikut adalah beberapa tabiat makan yang perlu dielak di bulan puasa:

Friday, June 27, 2014

Giant Bubble Putrajaya - Part 2


Assalamualaikum!

Kesinambungan dari Part 1 menunjukkan betapa eksitednya seorang ayah melayan permainan yang biasa dimainkan oleh budak-budak kecil muahahaha. Takpela takpela, kita kasi chan la kat Pak Jelan yek, sekali sekala hati tu teringin jugak kan nak rasa permainan tu.

Kita dulu kecik-kecik pun main gak tiup buih sabun tu, tapi tu jenis tiup punye botol pun yang kecik je. Tak sama macam yang sekarang punye. Korang tak tau, ibunya ni pun boleh tahan jugak jakun menghayunkan buih sabun hari tu, cuma tak masukkan gambo je muahaha. Kalau masukkan, kantoi la den!! hahaha :p

Anyway, lepas budak-budak ni kasi perabih buih sabun tu, kitaorg gi masuk dalam sikit tengok pameran-pameran flora yang ada di situ. Masa ni memang tak berapa nak crowded sangat, tapi panasnya masyaAllah boleh tahan!

Eh sebelum tu kita cuci mata dulu tengok keindahan flora-flora yang sempat aku capture dengan iPad aku ni. Ini antara yang menarik perhatian aku .....



Thursday, June 26, 2014

Checklist Ramadhan

  7 comments    
categories: 

Assalamualaikum!

Tinggal beberapa hari je lagi kita dah nak melangkah ke dalam bulan penuh barokah bulan Ramadhan. Selalunya, rutin bulan Ramadhan yang aku ingat nak buat ialah solat Terawih di samping solat wajib 5 waktu dan bayar zakat fitrah.

Itupun kadang-kadang aku terlupa nak buat yang mana satu dulu atau dah buat ke belum. Maklumla, selalunya kita ni lebih pentingkan benda-benda remeh dari perkara-perkara yang sepatutnya kita lakukan dalam bulan Ramadhan.

Wednesday, June 25, 2014

Giant Bubble Putrayajaya - Part 1


Assalamualaikum!

Memang nak jadi rezeki sungguh, benda yang kita tak rancang selalunya itu la yang terjadi kan! Alkisahnya, hari Sabtu lepas budak-budak ni dok tengok kartun tv9, tetiba keluar slot Bananana Squad tu dok tunjuk budak-budak main Giant Bubble di Putrajaya.

Kakak tercengang tengok buih-buih besar dalam tv tu, terus dia kalih kepala kat aku yang duduk kat sofa. Mulut sepatah apa pun tak kata, takut aku marah atau tak bagi pergi gamaknya hahaha. Tapi, dari ekspresi muka dia aku tahu dia nakkkkkkkkkk sangat gi sana. 

Kesian kakak ....

Malam tu, dalam bilik aku terus bagi cadangan kat Pak Jelan untuk bawak kakak & adik gi Putrajaya dan main benda alah tu. Maklumla, kakak minta nak gi Kidzania sampai sekarang kami tak dapek nak tunaikan. At least, kalau gi Putrajaya tu dan bagi dia main apa yang dia suka, terubat la sikit hati tu kan mihmihmih :p

Tuesday, June 24, 2014

Bila Nampak Benda Tu!


Assalamualaikum!

Minggu lepas kemain lagi diaorg melepas gian bermain kat taman permainan tu. Nak pergi Taman Tasik, cuaca pulak tak menentu sekarang ni. Dah la panas berdengung, tak berangin pulak. Kita yang tua ni pun tak tahan, inikan pulak budak-budak kan. Lagipun, aku taknak diaorg demam bila start sekolah, so kita gi yang dekat-dekat je la ye hehehe.


Monday, June 23, 2014

Mesin 'Pengekstrak Sperma' Untuk Lelaki!


Assalamualaikum!



Sebuah hospital di China telah memperkenalkan satu kaedah baru yang boleh mengekstrak sperma dari penderma dengan menghasilkan sebuah mesin 'pengekstrak sperma' atau 'sperm extractor' bagi membolehkan pendermanya mengeluarkan sperma dengan cara mudah dan selamat.

Menurut media sosialnya Weibo, mesin pengekstrak sperma itu telah diperkenalkan di sebuah hospital di Nanjing, ibu negeri yang terletak dalam daerah Jiangsu.

Testing Monopod


Assalamualaikum!

Macam-macam yang ada zaman sekarang ni, handphone canggih, jam tangan canggih, baju sekolah canggih! Eh ehhhhh tu canggih lainnnn hehehe. 

Baru-baru ni, Pak Jelan ke Pudu lagi. Amboiiii pelanggan tegar nampaknya Pak Jelan ni ye hehehe. Dia sanggup la berhimpit-himpit masuk lorong-lorong sempit tu nak membeli gajet bagai. Aku?? Baik aku tengok kartun Dora kat umah ngan anak-anak lagi beshhh hehe.

So, dia gi beli monopod sebenarnya. Sebab aku kenen juga ke dia sebelum tu, kalau dapat monopod yang murah-murah belikan la. 

Saturday, June 21, 2014

Dikau Banyak Berjasa .....

  12 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!



Umur peti sejuk ni lebih kurang 18 tahun dah tapi masih bertahan sehingga kini. Dari zaman aku darjah 6 lagi, peti sejuk ni dah banyak berjasa kepada kami sekeluarga. 

Friday, June 20, 2014

Asas Wanita - Sakit Beranak & Solat


Assalamualaikum!

gambar hiasan


Sakit beranak & Solat


  • Wanita yang sakit nak beranak, WAJIB solat selagi belum beranak. Walaupun keluar berjurai-jurai darah macam air paip dan walaupun sakit contraction yang bukan kepalang, wajib solat sekadar mampu, samada berdiri (kalau tak boleh tunduk/sakit - rukuk dan sujud dengan menundukkan kepala sahaja), duduk, baring, menelentang, isyarat mata, ikut kemampuan anda masa tu.

Thursday, June 19, 2014

Menu Buka Puasa - Pasar Malam Delights!

  11 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!

So semalam aku bawa anak-anak ke pasar malam kat IKM (Institut Kemahiran Mara) kat Taman Maluri. Memang mostly every week aku akan singgah sana, tapi lately dek kerana kesibukan dan selalu sangat sampai umah lambat, maka semalam tu la baru pertama kalinya setelah lebih kurang ..... 2 bulan aku tak singgah!



Perkembangan Ruam Di Badan Kakak


Assalamualaikum!

Lebih kurang dua minggu lepas, aku bawa kakak ke klinik kerajaan untuk mengetahui punca penyakit kulit yang kakak alami. Sebelum tu, dah pergi dah kalau tak silap aku 12hb May, tapi doktor India tu syak kakak ni alergi je. 

So, dia bagi ubat krim tahan gatal dan suruh jaga makan serta jangan berkongsi tuala atua baju ngan adiknya buat sementara waktu.

Tapi, lama kelamaan makin terus aku tengok! Naik habis depan belakang badan dia. Dah tu terkeruk-keruk tangan tu tak reti duk diam, kesian pulak nengok. So, again we went to the clinic dan kali ni doktor muda yang check.

Wednesday, June 18, 2014

Menu Brunch - Happy Birthday Bos! (^_^)


Assalamualaikum!

Pagi semalam aku tak bersemangat nak makan ....tettibbaaa! Pertamanya, sebab aku frust terlupa nak amik repot kad Mira sebelum cuti sekolah tengah tahun hari tu. Keduanya, sebab aku nak simpan 'tong' kecik aku ni untuk tengharinya nanti hahaha.

Ade orang nak belanja weh! ^^


Repot Kad Mira!


Assalamualaikum!

Entah apa yang ada dalam kepala otak aku ni pun, aku tak tahu. Dalam banyak-banyak benda yang aku selalu lupa nak buat, mengapa part yang paling senang ni juga yang aku tak boleh ingat! Blame on me dear ..... my bad! >.<

Tuesday, June 17, 2014

Doa Buat Bloggers


Assalamualaikum!

Banyak yang berlaku dalam dunia bloggers sejak akhir-akhir ini. Macam-macam cerita dan macam-macam isu yang dikaitkan dengan bloggers. Tak dapat aku nafikan perasaan ini, sebab nak tak nak aku juga adalah seorang blogger. Jadi, pahit manis, suka duka bloggers turut juga terpalit pada kita semua kan.

Minggu-minggu lepas, kita dikejutkan dengan berita blogger kak Syuhada Baharudin, yang koma setelah mengadu semput sebelum pengsan.  Mungkin ramai yang mengenali blogger kak Syuhada Baharudin, empunya blog syuhadabaharudin.com, seorang wanita yang dikasihi dan dihormati terutamanya dalam komuniti blogger.


Dalam Doa & Kenangan ....


Assalamualaikum!

Hidup dan ujian takkan dapat dipisahkan. Selagi mana kita bergelar seorang insan, dugaan pasti akan menerjah dalam kehidupan setiap masa setiap waktu. 

Ada orang diuji dengan perpisahan, penceraian dan putus sahabat.

Yang lain diuji dengan keuzuran, kemalangan dan kesengsaraan.

Selebihnya diuji dengan peperangan, pertelingkahan dan tiada jalan perdamaian.

Namun, satu hakikat yang kita semua kena terima dan ia merupakan ujian terbesar dalam kehidupan kita ialah apabila berlaku kematian. Kematian orang yang tersayang, samada keluarga, anak, saudara mahupun sahabat.

Semalam aku menerima satu lagi berita pemergian seorang insan yang aku anggap sebagai bos dan sahabat. Wallahi aku terkejut, terkesima, terdiam sebentar bila membaca emel tu. 


Monday, June 16, 2014

Menu Dinner - Macam-macam Ada!


Assalamualaikum!

Sebenarnya, dah lama aku ngidam nak makan char kuey tiow tapi kecewa tak sudah bila dia asyik tutup je. Dah tu bila aku tak gi makan, nak pulak dia bukak! Haihh ... 

So, petang semalam aku kenen ke Pak Jelan belanja kami makan char kuey tiow la kan. Kot-kot ujung minggu dia meniaga. Confirm laku woooo!

Tapi ..... haremmmmmm dia nak bukak!

Untuk mengubati hati kami yang luka ini, aku cakap kat Pak Jelan, "jom la kita gi makan yong tau foo je la"

Yong Tau Foo Kampung Pandan memang sudah tidak asing lagi bagi kami sekeluarga dan penduduk sekitarnya. Dari aku kecil, sampai la sekarang kami tetap setia dengna yong tau foo kat sini. 

Dekat pun dekat ....


Tonton Filem Animasi Super Squad Bersama Keluarga


Assalamualaikum!

Sabtu lepas, aku & keluarga berkesempatan menonton wayang animasi Super Squad di eCurve, Damansara melalui jemputan rakan blogger. Ini merupakan kali pertamanya aku menjejakkan kaki ke dalam panggung wayang setelah 7 tahun lamanya! muahahaha.

Eh, tak percaya ke? Tolong la percaya ... ioulls tak biasa menipu ok!

Memang dah 7 tahun aku tak jejak panggung wayang. Start aku mengandungkan kakak, aku dah stop buat keje-keje tu sumer hehehe. Tapi, bila aku dapat tahu ada tayangan perdana filem animasi Super Squad, memang aku taknak lepaskan peluang ini untuk menontonnya bersama keluarga. 

Cerita kartun takpe hehehe.


Sunday, June 15, 2014

Cerita Pendek 3 Hari - Random Stories #1



Assalamualaikum!

Setelah 3 hari aku tak bersiaran di blog kesayanganku ini, akhirnya dapat juga aku spend time a little bit here. Macam-macam yang terjadi kat aku 3 hari ni. Ada yang best, ada yang sedih, ada yang meluat dan ada dugaan yang terpaksa aku dan family tempuhi.

Part sedih & meluat tu aku tolak tepi je la. Biar aku simpan sendiri hehe.

Start hari Jumaat lepas aku dah tak hadap blog. Pagi, sibuk ngemas rumah dan packing beg baju. Nak uruskan anak-anak, masak breakfast dan tapaukan bekalan makanan tuk diaorg. 


Thursday, June 12, 2014

Bila Teringat Burger Bakar!


Assalamualaikum!

Lama dah tak pekena burger bakar. Memang dah jadi tabiat kalau aku suka satu-satu makanan tu, kedai tu jugak la yang aku & family akan pergi selalu. Kalau makanan sedap, bersih, halal dan menepati citarasa kami memang berbaloi datang lagi.

Sama la jugaknya ngan kes burger bakar. Burger bakar Abg Burn memang dah jadi feveret kami sekeluarga sejak ia diperkenalkan mula-mula dulu. Sejak dia jual burger saje sampai la ni dah macam-macam range of product yang diperkenalkan, aku tetap setia! hehe.

So, hari tu Pak Jelan tanya nak makan apa untuk dinner. Macam tau-tau je bini dia penyegan nak masak hehe. Lalu aku suggest ape lagi .... kalau bukan burger bakar Abg Burn! ^^



Mengapa Saya Suka Pergi Kenduri?

  11 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!

Kalau ikutkan generasi muda remaja masa kini, diaorg memang tak suka layan-layan kenduri ni kan. Aku pun sama gak dulu. Kalau bab2 kenduri ni, cukup aku letih! hehe. Aku memang tak suka ikut mak & abah gi mana-mana kenduri. Tak kisah la, kenduri kahwin ke kenduri doa selamat ke kenduri sunat ke...

Eh, kenduri sunat memang aku tak pernah gi hehehe *ade ke orang buat kenduri sunat???*

Anyway, sejak aku duduk KL ni terasa sedikit kepiluan la sebab jaaaarang sangat aku nak dapat invitation kenduri hahaha. Bukan aku kemaruk nak makan lauk kenduri pun, tapi tetiba feeling nak 'bercampur gaul' tu datang pulak hehe.

Dulu, bab-bab datang kenduri ni abah & mak yang 'pegang'. So, aku tak pening sangat tapi bila diaorg dah duduk kampung dan hanya aku dan keluarga aje yang duduk di KL ni, terfikir jugak untuk ubah sikit perangai aku ni hehe.


Wednesday, June 11, 2014

Kesudahan Kisah Anak & Bapak


Assalamualaikum!


Selepas 'konflik' dengan bapaknya hari itu, aku tak lagi mendengar perkhabaran dia dan bapaknya. 

Tup tup kelmarin, aku dapat panggilan telefon dari dia dan kedengarannya lebih tenang dan ceria dari panggilan sebelumnya. 

Aku : "pergi mana? lama menghilang?"

Dia : "aku balik kampung..."

Aku : "la ye ke? habis tu bapak ko camne? dia masih merajuk lagi?"

iPad Case

  9 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!


Akhirnyaaaa ketemu juga dengan iPad case ni! Bukannya takda jual, tapi tak sampai seru lagi nak membeli masa tu hehehe. 

Tuesday, June 10, 2014

Yang Paling Simple & Paling Sedap!


Assalamualaikum!

Memang tak sampai hati nak tolak kalau anak-anak request kita masakkan makanan kegemaran mereka. Walau macam mana sedap pun makanan kat kedai-kedai di luar tu, mereka mesti akan cari makanan dari air tangan ibu jugak kan!

Kakak tahu kalau ibunya tak berapa mahir di dapur. Tapi, entah kenapa mungkin tekaknya memang boleh masuk kalau aku yang masak kot hehe. Nak kata sedap, idak la tapi kalau kena ngan tekak dia memang dia akan cakap sedap!

"buuu...hari ni boleh tak masakkan kakak kuey tiow goreng yang ibu masak dulu tu? sedap la buuuu"

Monday, June 09, 2014

Simplot Award's Contest – Malaysia’s Best Home Chef

  7 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!




So, baru-baru ini Simplot telah mengadakan satu bengkel memasak menggunakan hashbrown bersama chef terkenal tanahair iaitu, Chef Florence Tan. 

Apa?? Hash brown??

Yesszaaa! biasanya, hash brown ni makanan orang Barat terutamanya sewaktu breakfast. Kini, kita pun boleh memasak menggunakan hash brown tau! (^_^)


Pengurus Simplot bahagian
Commercial Marketing & Asia Tenggara ,
Ong E- Laine




Di bengkel memasak ini juga, beliau turut berkongsi resepi hashbrown beliau yang popular, iaitu mi rebus dan karipap - made with an added Malaysian twist






Bengkel memasak ini diadakan julung kalinya oleh Simplot bagi memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia untuk menyertai pertandingan 'Simplot Award - Malaysia's Best Home Chef'.

Dan, yang ni pula antara hasil resepi yang dikongsikan oleh rakan blogger yang menyertai bengkel memasak bersama Simplot : 


Simplot Hashbrown potato and vegetable cutlet

Simplot Popcorn Hashbrown sweet and sour chicken

Simplot Popcorn Hashbrown with Bolognaise Sauce

Simplot Potato Curry Puff


Menarik bukan! 

Kreatif sungguh mereka ni memasak menggunakan produk Simplot. 

Anda juga boleh menunjukkan kreativiti dan skill memasak anda dengan menyertai pertandingan Simplot Award - Malaysia's Best Home Chef jugak tau!

Macam mana caranya?

Sesiapa sahaja boleh menyertainya dengan hanya menghasilkan resepi sendiri menggunakan produk Simpot Hashbrown. Foto resepi dan masakan kemudian, boleh diupload di Instagram dan letakkan caption dan hashtag #SimplotAward.

  • 20 resepi terbaik akan disenaraipendekkan dan bakal menerima voucher bernilai RM200 dari TESCO bersama dengan goodie bag dari Simplot Malaysia Sdn Bhd. Dari senaraipendek itu, Simplot akan memilih top 8 finalis untuk bertanding dalam acara akhir pada 19hb Jun.
  • Orang ramai juga boleh mencalonkan ahli keluarga, rakan atau mana-mana food bloggers untuk pertandingan ini. Sekiranya, calon yang dipilih tersenarai dalam top 8 finalis, mereka juga akan memenangi voucher bernilai RM200 dari TESCO bersama dengan goodie bag dari Simplot Malaysia Sdn Bhd bernilai RM100! Jika calon mereka berjaya memenangi Simplot Award - Malaysia's Best Home Chef, mereka juga akan membawa pulang hadiah perkakas dapur!

Hadiah-hadiah yang bakal menjadi rebutan termasuk :


Juara
RM5000 tunai, set perkakas dapur dan goodie bag dari Simplot.

Runner-up
RM3000 tunai, set perkakas dapur dan goodie bag dari Simplot.

3rd Place
RM2000 tunai, set perkakas dapur dan goodie bag dari Simplot.

Hadiah saguhati
set perkakas dapur dan goodie bag dari Simplot untuk setiap seorang.



Wow! menarik bukan!

So, pada anda tak kira ibu-ibu atau bapa-bapa yang pandai memasak, dan pandai merekacipta resepi baru setiap hari, Inilah masanya untuk anda menyerlah! 

Mana tahu, anda antara yang bertuah memenangi hadiah menarik dan hebat dari Simplot Award. Jom sertai sekarang, kerana tarikh tutup penyertaan Simplot's Award ini ialah pada 14 Jun 2014!!

Masih ada masa untuk rekacipta resepi lagi ni!! hehe.

Untuk maklumat lanjut mengenai kontes ini, anda boleh melawati :

Facebook Simplot : www.facebook.com/SimplotAward 

Instagram : @SimplotMY


Jadi jangan lepaskan peluang keemasan untuk anda menyerlah sebagai chef terbaik bersama produk Simplot! (^_^)




Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.