ruangiklan
ruangiklan

Friday, July 11, 2014

Little Scientists Pilihan Tadika & Prasekolah.


Assalamualaikum!
Pendidikan yang baik dan berkesan bermula seawal peringkat kanak-kanak, samada secara formal atau tidak formal. Dan, sebagai ibubapa sudah pasti kita mahukan yang terbaik buat anak-anak kita dalam aspek pendidikan supaya mereka lebih berdaya saing dan mampu berfikir secara kritis dan kreatif.

Bolehkah anak-anak kita berfikir dan menjadi seperti saintis? Jawapannya sudah tentu ya, boleh! Sebenarnya subjek sains sangat mudah untuk difahami dan menyeronokkan. Namun, kaedah pembelajaran secara teori semata-mata tidak membantu kanak-kanak memahaminya apatah lagi merasa seronok untuk meneroka lebih jauh.


Berfikir Secara Kritis & Kreatif

Little Scientists bukan sahaja berperanan mendidik kanak-kanak mencintai sains, tetapi membantu mereka mengembangkan kemahiran berfikir secara kritis dan kreatif melalui kaedah hands-on seterusnya merangsang pemikiran kanak-kanak menjadi lebih berdaya saing.

Pernyataan ini dapat digambarkan melalui gambarajah di atas, melalui subjek-subjek sains yang diajar secara eskperimen, merangsang kanak-kanak untuk lebih berkeyakinan melakukan sesuatu yang baru. Kanak-kanak di peringkat prasekolah didedahkan dengan eksperimen
mudah dan menyeronokkan sambil dibantu oleh guru.


Melalui program Little Scientists ini juga, kanak-kanak diajar supaya bekerjasama sebagai satu pasukan dan ini dapat mengembangkan lagi kemahiran sosial dan komunikasi antara mereka. Mereka juga akan lebih seronok bereksperimen bersama-sama dan saling bantu membantu menyelesaikan masalah.

Kaedah hands-on yang diperkenalkan turut membantu merangsang kemahiran motor/pergerakan, di mana kanak-kanak menjadi mahir dalam pergerakan kesan daripada latihan dan menyebabkan perubahan tingkahlaku dalam prestasi kemahiran atau dalam domain psikomotor. Selain itu, ia membantu mereka mempelajari dan menguasai bahasa Inggeris selain bahasa Melayu.Sains menjadi lebih mudah dan menyeronokkan dengan adanya
panduan dari Program Little Scientists


Little Scientists turut tidak terkecuali menyediakan kanak-kanak di peringkat awal persekolahan dengan aktiviti yang bersifat eksplorasi dan penemuan-penemuan baru, kerana umumnya kita mengetahui mereka suka mencuba sesuatu yang baru.

Maka, inilah masanya untuk kita tunjukkan pada mereka keindahan dan keunikan dunia sains dengan cara yang menyeronokkan!
Dari penemuan-penemuan baru, pemikiran kanak-kanak akan berkembang sehingga tercetusnya kreativiti. Disini jugalah peranan program Little Scientists dimana mereka turut menekankan pengembangan idea-idea dan imaginasi serta cara bagaimana untuk menyelesaikan masalah.

Dengan cara begini, mereka akan mampu membentuk kemahiran baru dalam setiap subjek yang diajar khususnya sains. 


Kerjasama dalam kumpulan membentuk komunikasi yang
baik antara rakan sebaya.


Lebih menarik, program Little Scientists juga mempunyai slot tersendiri di saluran Al-Hijrah yang memaparkan keseronokan kanak-kanak prasekolah melakukan eskperimen mudah bersama rakan-rakan.


Ini turut diakui oleh pengacaranya sendiri saudari Nurazidah selaku pengacara program Assalamualaikum yang bersiaran 7 hari seminggu bermula jam 8.30 hingga 10.30 pagi.Nurazidah
kredit foto : manggaonline


“Slot Little Scientist merupakan program untuk kanak-kanak di tadika dimana mereka akan didedahkan dengan pembelajaran sains serta mereka sendiri akan melakukan eksperimen dengan saya. Ini merupakan cabaran bagi saya kerana mengendalikan program bersama kanak-kanak”
“Melakukan pengambaran bersama kanak-kanak ini bukan mudah kerana kita mesti mengikut mood mereka. Walaupun macam-macam ragam saya perlu hadapi, saya rasa ini adalah satu pengalaman yang menyeronokkan.” Jelasnya lagi.
Tambahnya lagi, “Ilmu sains yang akan diketengahkan dalam program ini bukan sahaja mengenai sains semata-mata, ia akan dikaitkan dengan islam seperti sunnah dan siapakah pencipta disebalik kewujudan sains.”
“Harapan saya untuk program ini adalah supaya program Assaalamualaikum dapat memberi manfaat kepada mereka dan program ini bukan setakat untuk ditonton tetapi juga untuk memberi ilmu dan maklumat kepada orang ramai.”

Objektif Little Scientists
Objektif utama Little Scientists adalah untuk memupuk kreativiti kanak-kanak serta menajamkan kemahiran berfikir melalui eksperimen dan aktiviti yang menyeronokkan.

Al-Quran dan sains tak boleh dipisahkan. Program Little Scientists bukan setakat mendedahkan kanak-kanak dengan eksperimen dan pengetahuan, tetapi turut mendidik mereka melalui penerapan nilai-nilai Islam dalam proses pembelajaran.

Maka, tidak syak lagi program Little Scientists ini perlu dikembangkan di sekolah-sekolah tadika/prasekolah agar anak-anak kita mendapat pendedahan ilmu sains dan Islam yang secukupnya.


Dalam usaha mendidik masyarakat untuk mengenali Little Scientists dengan lebih dekat, IKIM.FM telah menjemput Pn. Ho Teh Eng pada 9hb Julai yang lalu untuk sama-sama berkongsi pengalaman dan pemahaman yang lebih baik mengenai program Little Scientists di prasekolah.

Dalam temubual itu, Pn. Ho Teh Eng menceritakan pengalaman beliau mengajar anak beliau mengenai eksperimen campuran warna. Menyedari anak beliau begitu teruja dan seronok dengan aktiviti tersebut, beliau bersama suami mula mengambil inisiatif mewujudkan satu program bersifat hands-on iaitu Little Scientists dan ternyata ia mendapat sokongan banyak pihak.


Menarik bukan!

Bagi pendapat Anim sendiri, program Little Scientists ini perlu dijadikan modul pembelajaran sains di peringkat prasekolah. Ia bukan sahaja membantu dari segi pembelajaran, malah ia dapat memantapkan kemahiran lain yang ada pada kanak-kanak sekaligus dapat mencetuskan kreativiti dan kritis dalam diri mereka.

Pengalaman Anim bersama anak-anak menyertai bengkel Little Scientists di SINI menguatkan lagi keyakinan kami terhadap program ini.


Kepada pengusaha-pengusaha tadika dan prasekolah, rebutlah peluang ini bersama Little Scientists untuk melahirkan generasi cintakan ilmu di samping mendidik sahsiah mereka.

Untuk mendapatkan lebih info mengenai Little Scientists, anda boleh hubungi mereka di : 


Tel : 010-766 6128
Emel : enquiry@littlescientists.com
Website : www.LittleScientistS.com
Online Shop : www.LittleScientistS.com/shop
Youtube Channel : http://www.youtube.com/littlescientistvideo
Twitter : www.twitter.com/Lil_Scientists
Instagram : www.instagram.com/theLittleScientistS
Facebook : https://www.facebook.com/TheLittleScientists
Together We Can Do Better!


Thursday, July 10, 2014

Aku Terharu ...


Assalamualaikum!

Allahuakbar ....

Segala puji bagi Allah yang Maha Berkuasa atas setiap sesuatu yang bernyawa dan tidak bernyawa di muka bumi ini. Dan kerana Dia, aku masih di sini bisa menghela nafas, berdiri, bergerak, makan, tidur dan beribadah selagi nyawa dikandung badan.

Wednesday, July 09, 2014

[Kelas Menjahit] Semangat Membaraaaaaa!


Assalamualaikum!

Dulu masa zaman anak dara tak heran pun pasal jahit menjahit ni. Dapat kain pasang, bagi je kat mak suruh orang jahitkan hehe. Tapi, sekarang bila anak semakin meningkat dewasa, aku mula insaf dan sedar yang menjahit ni satu kemahiran yang perlu ada pada seorang ibu!

Kadang-kadang aku jeles gak kat mak-mak yang boleh jahitkan baju sekolah, baju kurung tuk anak-anak diaorg. Aku pun teringin jugak nak pegang jarum dan kain dan jahit baju untuk anak-anak aku sendiri. At least, diaorg dapat gak merasa 'air tangan' ibu diaorg ni kan huhu.

Tuesday, July 08, 2014

Asal Usul Kertas Mahjong

  17 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!

Mengantuk sakan aku dalam auditorium tadi mendengar ceramah tentang integriti huhu. Selalu kursus ada lawak-lawak sikit, ada gelak-gelak sikit, ada gula-gula sikit ... Ehhhh! bulan posa apekejadahnya nak makan gula-gula hehehe.

Pas dengar ceramah, kena buat kerja kumpulan pulak, tulis something atas kertas mahjong dan bentang kat depan orang. 

Haih...


gambar hiasan

Monday, July 07, 2014

Kucing: Pandangan Islam & Sains


Assalamualaikum!


gambar hiasan

Kebenaran Islam mengenai kucing sejak 1500 tahun dahulu.

Nabi s.a.w menekankan dalam beberapa hadisnya bahawa kucing itu tidaklah najis. Malah dibolehkan untuk berwuduk menggunakan ai bekas minuman kucing.


Kenapa Rasulullah s.a.w berani mengatakan kucing tidak menjadi najis kepada manusia? Persoalannya bagaimana Nabi s.a.w tahu badan kucing tidak mempunyai najis?

Sunday, July 06, 2014

[Review] Langsing, Cergas & Sihat Di Bulan Ramadhan Dengan TruDtox


Assalamualaikum!

Salam Ramadhan al mubarak dan selamat berpuasa diucapkan kepada semua yang berpuasa. Orang kata, bulan puasa ni bulan menguruskan badan. Ye ke? Mengikut kajian, kandungan toksin dalam badan boleh dikurangkan dengan kaedah berpuasa. Tetapi, apabila kita mengambil makanan yang tidak sesuai dan dalam kuantiti yang banyak, ia bakal menimbulkan masalah.


Secara semulajadinya, tubuh manusia mampu menyingkirkan toksin dari badan dengan bantuan organ-organ nyahtoksik seperti hati, kolon, buah pinggang, paru-paru, kulit, sistem limpa dan darah. Tetapi, pada hari ini kita bukan saja terdedah dengan toksin dari sumber persekitaran yang tercemar, malah ia juga datang dari sumber makanan yang kita ambil setiap hari. 

Aku juga tidak terkecuali dari masalah ini. Walaupun aku mempunyai susuk tubuh yang kurus, tapi kandungan toksin dalam badan yang berlebihan membuatkan aku merasa letih dan cepat penat. Terutamanya, selepas berbuka puasa aku merasa kembung perut dan cepat letih berbanding ketika aku berpuasa.

Atas keprihatinan ini, aku mencuba sendiri minuman teh herba TruDtox dan alhamdulillah aku dapat merasakan kesannya. Untuk makluman, ini merupakan kali pertama aku mencuba produk TruDtox
Sebelum itu, mari aku kongsikan info ringkas mengenai teh herba dari TruDtox ini :

TruDtox - Natural Herbal Cleansing

TruDtox ialah teh botanical organik dari Swiss yang berfungsi secara lembut untuk membersihkan dan menguatkan organ-organ nyahtoksik semulajadi dalam tubuh badan kita. Ia diperbuat 100% dari herba-herba organik yang ditanam dan turut berfungsi membantu kelancaran organ nyahtoksik.

TruDtox tidak mengandungi bahan laksatif (julap) yang tinggi, yang menyebabkan kebergantungan kepada usus.

Apa yang masuk ke dalam badan kita mesti dikeluarkan. Detoxing atau menyahtoksinkan membantu menyingkirkan toksin dalam badan. Ianya memastikan sistem dalaman tubuh berjalan lancar dan menolak segala toksik merbahaya keluar dari tubuh kita.

Cuba fikirkan ye, makanan yang kita makan, produk yang kita gunakan, udara yang kita sedut malah air yang kita minum juga mengandungi bahan kimia yang boleh meningkatkan risiko masalah kesihatan. Tentunya, kita taknak toksin ini berada dalam tubuh badan kita kan!


Tanda-tanda Tubuh Mengandungi Toksik

 • Makan berlebihan, perut buncit, sembelit, berat badan berlebihan, masalah gastrousus, alahan, masalah kulit, jerawat, kepenatan, kelesuan, emosi yang tidak stabil serta kesakitan.
 • TruDtox adalah rumusan khas yang diakui selamat, lembut dan boleh diambil secara kerap tanpa memudaratkan sistem kesihatan tubuh
 • TruDtox tidak mengandungi Senna dan diklasifikasikan sebagai bahan makanan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.

 1. Membantu membersihkan tubuh dari toksin dan unsur-unsur pencemaran dari tubuh.
 2. Menggalakkan fungsi organ nyahtoksin semulajadi dalam tubuh.
 3. Selamat digunakan.
 4. Tiada kebergantungan.


Kesan selepas mengambil teh herba TruDtox

Selama 2 minggu aku mengambil produk TruDtox ini, aku dapat rasakan keberkesanannya ;

 • Biasanya lepas berbuka, aku akan mengalami kebuncitan melampau, tapi bila ambil TruDtox perut tidak kembung dan buncit keterlaluan.
 • Badan terasa 'ringan', tidak keterlaluan aku katakan jika aku tidak lagi menguap selepas makan malam.
 • Walaupun menguruskan rumah dan anak-anak, aku masih bertenaga dan mampu bangun pagi untuk menyiapkan makanan bersahur untuk keluarga.
 • Since aku baru pertama kali mengambil produk TruDtox ini, tak dinafikan proses pembuangan berjalan lancar! hehe. Takyah risau, kerana itulah bahan toksin yang memang wajib dibuang dari tubuh kita.
Untuk mendapatkan kesan optimum, aku mengambil teh herba TruDtox ini 3 kali seminggu. Caranya mudah sangat! Hanya rendamkan satu sachet teh herba ke dalam air panas dan tunggu selama 30 minit, kemudian bolehlah diminum.

Apa yang membezakan teh herba TruDtox ini dengan minuman teh lain bukan sekadar tekstur, rasa dan baunya malah kesannya amat ketara sendiri.

Pendek kata, aku berpuas hati dengan kesan yang diperolehi selama 2 minggu ni. Jadi, kalau korang nak kekal cergas dan sihat serta nak perut kempis menjelang hari raya, marilah cuba teh herba TruDtox ini!
Bagi korang yang prihatin dengan kesihatan dan nak kelihatan hebat di pagi raya, bolehlah mencuba teh herba TruDtox ini. Untuk makluman lanjut, boleh layari :Atau korang boleh terjah Watson's dan dapatkan produk TruDtox ini disana. Kini aku tak perlu risau lagi tentang masalah kebuncitan perut dan kelesuan. TruDtox kan ada! ^^SELAMAT BERBUKA PUASA 
&
SELAMAT BER-TRUDTOX!Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.