ruangiklan
ruangiklan

Saturday, September 13, 2014

[Cabaran 30 Hari] Hari 13 - 5 Blog Kegemaran Aku


Assalamualaikum!


Sebelum aku ada blog sendiri, aku suka baca blog orang. Ada beberapa blog yang menjadi pilihan aku waktu tu dan sehingga kini pun aku masih setia jadi silent reader mereka. Baca pengalaman hidup diaorg, sedih, gembira, travel sana sini dan macam-macam cerita lagi.

Mereka antara pencetus idea aku untuk memiliki blog sendiri. Seronok sebenarnya ada blog ni! Tak caya, cuba korang buat blog sendiri pastu ceritalah tentang kehidupan dan pengalaman korang. Tapi, part haters tu kena bertabahlah sikit, sebab ada yang aku baca pengalaman bloggers dengan haters ni banyak rupanya! Dan, kadang-kadang boleh bikin kita meroyan sekejap! hahaha.




So, inilah 5 blog kegemaran aku yang nak dikongsi dengan korang. Aku tak ikut urutan sapa paling aku suka ye. Semua aku suka sama rata dan paling penting aku setia baca walaupun sekadar silent reader :)





Wahh! comei sungguh nyonya tu kan! hahaha. Suka blog sendiri? syok sendiri ke ape? Lantak pi ape orang nak cakap. Dah ni blog aku sendiri tentulah aku suka. Aku juga kerap tulis 'blog kesayangan' kan, jadi memang selayaknya blog NUKILAN KENIT aku ni menjadi kegemaran. Di sinilah cerita aku bermula, dan disinilah aku kongsikan apa saja yang aku rasakan bermanfaat untuk orang lain.




Sebelum aku ada blog, aku suka baca blog Maria Elena. What's best about her blog? Sebab penulisan dia simple dan mudah difahami. Lagipun sebelum dia kawen, dia macam 'gila-gila' sikit hahahaha. Plus, cam peliks pun ado hehe. Walaupun dia bukan blogger yang aktif tapi sekali dia post entri, aku klik dan baca!





Dulu susah nak cari blog yang dikendalikan oleh kaum lelaki. Bila aku terjumpa dengan Santai Ben Ashaari terus aku 'melekat' sampai sekarang hehe. Penulisan berkisar pada kehidupan bersama family terutama anak-anak beliau. Aku cukup suka kalau orang cerita pasal anak-anak ni hehehe. 





Aku start baca blog kak Filla bila aku dah ada blog sendiri. Tapi, aku dah lupa dari mana aku jumpa blog kak Filla ni hehe. Start baca masa dia masih anak dua lagi. Dari bab anak-anak sampai travel, masak-masak atau sekadar kuar minum ngan kengkawan pun ada dalam blog kak Filla. Of course, penulisan sempoi, simple dan 'gila-gila' kak Filla paling aku suka.





Aku suka jenguk blog masak memasak ni, walaupun diri ini tak berapa nak merajin di dapur hahahaha. Suka sangat jenguk resepi-resepi dari blog AzlitaMasamManis, dengan gambar makanan yang ohsem! Kita yang tengok gambar je pun dah telio hehehe. 


Ada lagi blog-blog kegemaran yang aku suka. Blog informasi dan agama, blog kengkawan yang hari-hari aku singgah walaupun tak sempat tinggalkan komen. Apa saja yang best pada aku, itulah kegemaran aku ^^

Jom kita singgah blog kawan-kawan! ^^

*kakak-kakak dan abg blogger, tumpang letak header blog hampa nooo . Tq :)


Koleksi Cabaran 30 Hari


Friday, September 12, 2014

[Cabaran 30 Hari] Hari 12 - 5 Wishlist Aku



Assalamualaikum!




Wow! kali ni aku nak kongsi 5 wishlist aku kat korang. Biasa kalau aku blogwalking mesti ada kotak wishlist ni kat sidebar blog korang kan. Yang mana dah tertunai, klik right. Yang mana belum, kotak masih kosong.

Sebenarnya ..... hajat aku yang sebenar-benar lagi benar dan membenarkan telah pun tertunai. Apa hajat aku tu biarlah ia menjadi rahsia aku seorang. Yang pastinya hajat yang telah tertunai itu bukan berkenaan diri aku atau Pak Jelan atau anak-anak aku.

Moga beliau istiqomah ....

Ok! 

So, disebabkan hajat aku yang pertama-tamanya dah tertunai aku nak tambah lagi la wishlist aku. Penganjur nak 5 je kan, ok la aku kongsikan 5 antara 1000 wishlist aku yek hehe :D


1. Menunaikan haji dan bawa mak bersama ke Mekah.
  • Abah dah pernah pergi dah, cuma mak je belum. Siapa yang tak teringin nak pergi ke Mekah al Mukarramah,tempat paling dicintai Allah. Dulu kaki mak sakit, susah nak berjalan jauh. Tapi sekarang alhamdulillah dah beransur pulih. Kalau hajat aku ni kesampaian, dan Allah permudahkan segalanya untuk mak dan kami, aku doa agar mak diberi kesihatan yang baik untuk menunaikannya.

2. Berhenti merokok!
  • Bukan aku yang merokok tapi orang 'sebelah'

3. Memiliki kedai mainan kanak-kanak (macam Toys R Us)
  • Aku teringin sangat nak jadikan kedai mainan tu sebagai harta pusaka untuk budak-budak ni. Paling koman pun macam kedai Meei Mei tu pun jadi la hehehe. Pasaipa? Pasai aku rasa dah beratus ratus  ringgit aku 'leburkan'  kat kedai mainan! Kalau dapat, aku nak hadiahkan kat diaorg, pastu diaorg boleh makan tidur main dalam kedai tu hehe.

4. Tambah anak
  • Mana aku pergi mesti orang bertanya, Nim, bila nak tambah lagi? Mira pun dah besar. Aku faham...aku memahami keinginan korang untuk melihat keluarga kami membesar dan bertambah. Aku pun sama. Takpe, pasni 100 orang yang baca hajat aku ni tadah tangan dan berdoa sekejap untuk aku. Boleh cenggitu? boleh la... boleh la...boleh la :)

5. Senangkan mak dan abah
  • Sebak bila teringatkan mak dan abah yang hanya tinggal berdua di kampung. Sampaikan kakak tanya kat aku, ibu tak sayang atok ngan wan ke? nape tak tinggal ngan atok dan wan? Aku berdoa dan berharap sangat suatu hari nanti aku dapat duduk tinggal dekat ngan mak dan abah. 

So, itulah 5 wishlist aku untuk kali ini. Segala yang aku hajatkan di atas bukan rekaan semata-mata. Ia lahir dari dalam hati ini. Semoga Allah perkenankan hajat-hajat kita semua insyaAllah :)



Koleksi Cabaran 30 Hari

Thursday, September 11, 2014

[Cabaran 30 Hari] Hari 11 - Kenangan Lucu Zaman Kanak-kanak


Assalamualaikum!




Hari ni aku kena ceritakan kenangan zaman aku kanak-kanak dulu. Hurm... ni yang buat aku berpeluh nak mikior story ape aku nak citer ye hahaha. Terus terang aku cakap, aku hilang ingatan 60% zaman kanak-kanak aku dulu wakakaka. Nak kata kena dera ...tak. Nak kata ada nyanyuk, aku belum tua lagi. Tapi tu la .... aku memang susah n ak recall balik ni!

Tapi sebagai menyahut #cabaran30hari ni, aku gigih 'perah' paler otak aku nak bagi ingat balik kot-kot kalau ada yang masih aku ingat zaman kecik-kecik dulu.

Masa tu umur aku dalam 10-11 tahun kot. Balik kampung time nak raya. Malam lepas buka puasa, pak sedara aku bawa keluar segala jenis mercun dan bunga api! Perghh! bukan calang-calang mercun weh hehe.

So, aku dan sepupu-sepupu yang lain dah tak sabo nak main dah ni! Yang pempuan amik bunga api je. Yang lelaki berlagak nak main mercun haha. So, sepupu aku ni gi amik mercun lebah dan cuba nak bakar.

Tengah sedap-sedap kami menyanyi sambil hayun bunga api, tetiba sepupu aku tadi tu lari mencanak keliling umah! Rupanya mercun lebah dok ngekor dia! haha. Kami pakat ketawa la kan, dah nama pun budak. Tak rasa pulak nak nolong dia masa tu hahaha.

Tapi, aku tak ingat macam mana sepupu aku boleh terselamat dari mercun lebah tu haha. Tak ingatttt! Tapi, yang aku ingat masa tu memang havoc kat luar umah sampai mak-mak sedara pak-pak sedara keluar umah nak tengok apa berlaku.

Sekarang ni, bila-bila aku ingat-ingat balik benda tu ... kesian pun ada, lawak pun ada hehehe. Mujurlah dia takda ape-ape. 

Tapi pelik yek, macam mana mercun lebah tu boleh ikut dia lari keliling umah ye? Ade sensor ke ape? ngeh3x ^^


Koleksi Cabaran 30 Hari


Segmen Ben Ashaari : Impian Ku, Seorang Blogger!


Assalamualaikum!


KLIK SINI DAN JOIN

Otai buat segmen! haha. Harussss join pasal dah lama Aben tak buat segmen begini. Peluang untuk blogger-blogger newbie di luar sana, jangan lepaskan untuk join sekali! Kami ... eh eh .. aku dulu pun bila masih newbie dok gigih join segmen-segmen begini. Untuk cari kenalan baru dan bertukar-tukar pendapat kekdahnya hehe.

So, jom start! ^^

Latar belakang

Aku mulakan segmen ni dengan pengenalan tentang latar belakang aku. Pada yang dah pernah jumpa aku, mungkin korang tahu sikit-sikit tentang aku kan. Pada yang belum, inilah aku nak citer!

Aku bernama Hanim bt Hashim, anak bongsu dari 3 beradik, umur dah masuk 3 series, sudah berkahwin dan beranak dua. Aku paling tinggi dalam keluarga, 5'7" jadi aku takleh pakai high heels ...pfftt!


Apa bestnye blog aku ni dan pasaipa korang kena datang baca?

Blog personal aku ni banyak cerita pasal kehidupan peribadi sebenarnya. Memula aku dok nyibuk cerita pasal artis tapi pastu aku rasa macam bengong je nak masuk campur hal orang kemudian canang satu dunia! haha. 

Really not me ...

So, aku lebih banyak bercerita pasal anak-anak sebenarnya. Dari citer zaman mengandungkan diaorg, dalam pantang dan sampai mereka dah besar sekarang. So, officially aku ni parenting blogger hehe. Kemudian, aku dapat offer pergi event berkaitan parenting dan aku kongsikannya dalam blog ni.

Kini, aku bukan saja parenting blogger, aku juga berkongsi cerita dan pengalaman tentang bab kecantikan/kesihatan, food review, event, hiburan dan product review. Semua ni adalah bonus bagi aku, sebab aku dapat cuba pelbagai cabang dalam dunia blog ni. Nak tahu lebih, kenala baca entri-entri aku ye hehe :)


Impian Ku, Seorang Blogger!

Yessss, dengan rasa syukurnya aku kini bergelar seorang blogger! Walaupun bukan full time, tapi apa yang aku ada kini sudah cukup membahagiakan aku. Impian aku? Aku berdoa agar aku terus dibekalkan semangat untuk menjadi seorang blogger! Tak mo separuh jalan atau main-main!

Aku suka menulis (i mean menaip). Dan, aku suka berkongsi benda baik ngan pembaca di luar sana. Dan, lagi satu aku suka baca balik apa yang aku tulis hahaha. Alhamdulillah, ada entri-entri aku yang mendapat maklum balas positif dari pembaca di luar sana. Bila diaorg hantar emel dan mengucapkan terima kasih  atas perkongsian ni, aku jadi lebih bersemangat nak blogging! Korang pernah rasa? ohsem kan! ^^

Kalau ada kelebihan lain-lain yang aku dapat sebagai seorang blogger, aku anggap ia adalah rezeki. Asalkan aku pandai jaga diri dan jaga jari (dari bercerita tentang benda yang tak sepatutnya).

So, siapa nak bawa aku gi Paris?? (wakakakaka)


Haaa! korang yang belum join cepat join sekarang. Tarikh tutup sampai malam ni kul 8 malam je! Jangan biarkan blog korang bersawang, isikannya dengan segmen Aben ni, nanti ramai yang datang terjah dan kita boleh kenal-kenal gitu hehehe. 


Lakukannya Bersama !


Assalamualaikum!


Aku akui memang senang ajar kakak tentang solat. Garang-garang aku pun, dia still sudi nak belajar ngan aku huhu. Garang nau ibu kakak ni! Ye la ... aku ni jenis memula ajar memang lembut. Kali pertama teori ... kali kedua bacaan dan gerakan ... kali ketiga praktikal! haha.

Dan, satu lagi kelemahan aku ... aku ni cepat temper bila ajar budak-budak. Padahal aku paling suka ngan budak-budak tapi tu la ....! Mungkin sebab tu aku tidak ditakdirkan jadi guru hehe.


Wednesday, September 10, 2014

[Cabaran 30 Hari] Hari 10 - Apa Ada Dalam Handbag Aku?



Assalamualaikum!



Yeaaaa! dah hari ke 10! cepatnyeeeee masa berlalu ... huhu. Serius??? Serius ke korang nak tahu apa ada dalam handbag aku ni? hahaha. 

Jangan menyesalll!!

T__T




Memula aku citer pasal small handbag aku ni la ye. Aku beli ni kat kedai Meei Mei dengan harga RM9.90! hahaha. Walaupun aku wanita melayu terakhir (terakhir la sangatttt!) tapi aku takda 'nafsu' nga handbag mahal atau branded. 

Satu - mahal nau beg branded!

Dua - ralat!

Tiga - aku jenis 'buas' guna barang .. kecuali kalau barang tu adalah hadiah dari orang, nescaya aku tak 'buas'! so sudi-sudilah bagi aku hadiah handbag tuk besday aku nanti ye ekekekeke :p

Disebabkan 'handbag' aku ni kecil, maka sangat la limited space dia. Memang purposely pun aku pilih beg kecil. Korang tau je la kan .. dah jadi mak-mak ni semua benda aku nak sumbat masuk dalam beg huhu. 



Apa ada dalam handbag iolss?? 

1. Segala jenis kad - kad tutttt! kad blogger, kad itu kad ini.

2. Duit singgit-singgit - khas untuk belanja sekolah kakak haha. Senang bagi duit singgit-singgit.

3. Gambo anak

4. Resit/Resit top up yang lama-lama -  perap buat pekasam! haha

5. Lip balm -  tapi bukan aku punye. Anak-anak punye! Anak-anak pulak yang terlebih melaram dari maknya ..... pe cittaaaa!

6. Buku bank anak

7. Barang mainan anak (pffftttt)

8. Brooch tudung -  untuk hal-hal kecemasan! Kerap sangat pin brooch aku ni tertanggal!

9. Kabel USB

10. CD softcopy gambar anak

11. 1 sachet minuman TrudTox - dok buat review hari tu, gigih spare dalam beg ekekekek :D

Tu je yang aku ada dalam  beg kecil aku ni. Sepatutnya ada vicks tapi dah hilang ntah ke mana haha. AKu selalu spare vicks tu, pasal senang kalau nyamuk gigit anak-anak aku, aku terus sapu pastu tak gatai dah hehe.

Tak macam handbag orang lain, isi dalam beg aku takda makeup set ...kan?? Sedeyyyyy ~

T__T


Koleksi Cabaran 30 Hari


Ada Kad Kredit Sendiri?

  12 comments    
categories: 

Assalamualaikum!




Perghh! Hebat budak-budak sekarang ni... kecil-kecil dah ada kad kredit sendiri, mengalahkan orang bekerja! Entah apa yang nak dibeli ngan 'kad kredit' tu agaknya?

Adakah duit belanja RM3 yang aku bagi setiap hari tak cukup tuk dia? Tu belum kira RM3 pulak untuk sekolah petang? Sampai nak kena guna 'kad kredit' bagai? 

Tuesday, September 09, 2014

[Cabaran 30 Hari] Hari 9 - Siapakah Lelaki Yang Menarik Perhatian Aku?


Assalamualaikum!




Wow! Cabaran hari ke 9 diteruskan dengan tajuk kali yang sangat sesuatuuuuuu! hehe. Aku memang blur sangat bab-bab cenggini ...! tengok je la dua entri sebelum ni, pasal bekas kekasih la .. pasal lagu cinta la .... aku tak biasa cenggini! 

Tak biasa! tak biasa ...!

I is inesen you know! heeee :p

Ok la ok la.... 

Setiap insan pasti menginginkan ciri-ciri yang sempurna pada pasangannya kan. Bukanlah 100% sempurna, tapi kalau boleh sedikit ciri yang kita nak tu ada pada bakal pasangan kita betul tak. 

Aku mengaku aku pernah menetapkan beberapa ciri untuk bakal suami aku dulu. Imaginasi bayangan seorang manusia yang 'sempurna' pada pandangan mata dan hati. 

Pernah aku mengimpikan ....

  • bakal suami aku lebih tinggi dari aku, supaya aku boleh letak kepala kat dada dia bila dia peluk aku ..... pffttttt!

Tapi, apa yang kita rasa terbaik itu mungkin belum cukup baik sebenarnya. Tak tinggi takpe, boleh je duduk atas kerusi pastu letak la kepala kat dada dia kan. Sambil baring pun boleh letak kepala ye dop hahaha :D

So, inilah jejaka-jejaka yang menarik perhatian aku sehingga kini ....




Lelaki pertama dalam hidupku .... Hj. Hashim berumur 65 tahun ini. Sangat tegas dan tak suka orang lawan cakap dia. Kalau dia tengah marah dan membebel, kita jangan melawan! Diamkan aje sampai dia habis bercakap. Dia suka bila kami rajin tengok buku sekolah hehe. 




Amboiiii! kemain dia tutup idung! busuk sangat ke nafas iolss!!! hahahaha. Ehhh jangan salah faham ye uolss ... gambo ni gambo shooting tuk Nuffnang hari tu haha. Nafas iolss sebenarnya wangi ok ... semerbak harum gituuu! hahaha. Aku paksa Pak Jelan berlakon sekali dalam video tu ekekeke. 




Dengar molep ustaz kabo tu ^^


Koleksi Cabaran 30 Hari

Dalam Pahit Ada Manisnya!

  5 comments    
categories: 


Assalammualaikum!


Dugaan ....

Minggu lepas kereta aku buat hal lagi. Memula aku ingat masalah starter sebab bila aku start dia bunyi "crecettttttttt!crecettttttt!". Bila tanya orang kat opis, diaorg kata mungkin alternator

Tapi Pak Jelan pulak cakap sebab bateri dah weak



"Hidup ini umpama jalan sambil menuruni bukit. 
Sedap jalan menurun, tapi silap langkah ko boleh jatuh 
tergolek sampai ke bawah sambil diperhatikan oleh orang lain"
(motif bermadah sebab nak bagitau dah dua kali aku jalan kaki kat sini
dan belum pernah jatuh tergolek lagi ....wakakakaka!)

Monday, September 08, 2014

Mira Nak Dapat Adik Baru?


Assalamualaikum!




Aku tak tahu la samada ini memang perangai dia semulajadi, atau saje buat-buat untuk tarik perhatian aku dan ayahnya. Kuat sentap budak ni! Sikit-sikit merajuk ... sikit-sikit tak puas hati! Tak padan dengan umur yang baru 5 tahun dah pandai nak sentap ...! hehe.

Bukan aku je yang kena 'marah' ngan dia, kakak dia pun jadi 'mangsa' amarah si budak kecil ni. Kalau datang angin baik dia .. memang dia layan kita baekkkkkkk punye! Tapi, bila ko sakitkan hati dia .... haaaa siap ko ... memang kena 'laser'!

[Cabaran 30 Hari] Hari 8 - 5 Lagu Cinta Kegemaran Aku?


Assalamualaikum!




Aaahhh cinta lagi! Bak kata orang, zaman bercinta adalah yang paling indah dilalui oleh seseorang dalam hidupnya. 

Bila bibir menguntum senyuman, mata dah berkenan, hati dah terpaut lalu keluar la segala lagu dan madah-madah cinta menggambarkan perasaan. Chewahhh! kemainnnnnn .....! hehehe.

Seperti orang lain, aku membesar dengan lagu-lagu cinta zaman rock-rock kapak. Memang layan habis lagu-lagu cinta zaman dulu, malah kebanyakkannya masih evergreen sampai sekarang! huhu.


5 Lagu Cinta Kegemaran Aku!


  • Kerana Cinta by Medicine

  • Takdir Dan Waktu by Mega

  • Kain Cinta Putih by Putera

  • Biar Putih Tulang by Dinamik

  • Bunga Angkasa by Terra Rossa



Haaa semua lagu cintan cintun tangkap leleh punye hahaha. Time bercinta lagu tu, time putus cinta lagu ni ekekeke. Biasa la .... dulu zaman layan perasaan, nak bermadah sendiri tak reti, so pakai lagu la nak tunjuk perasaan masing-masing huhu.

Adios! ^^



Dia Tak Bagi Aku Berblog?


Assalamualaikum!


Dua hari aku kena 'kuarantin' disebabkan diaorg. Takleh tengok aku pegang gajet ... handphone, iPad atau laptop! Macam ada 'sensor' kat laptop tu, kalau aku pegang je akan ada salah seorang dari diaorg yang perangai merajuk! 

Haih ....

Kadang-kadang aku 'curi-curi' juga ruang untuk update blog, tapi tak berjaya! Hah! memang aku tak pandai nak cilok pun ngan diaorg haha. Ada gak aku try amik hati diaorg. Aku masakkan apa yang diaorg suka, aku layan diaorg main, aku bawa gi kedai Meei Mei, belikan diaorg eksrem, aku gurau-gurau sakat menyakat sampai menangis si kecil tu aku 'kerjakan' hahaha. Tapi tak jalan jugak ....!


Sunday, September 07, 2014

[Cabaran 30 Hari] Hari 7 - Sejauh Mana Pentingnya Pendidikan Bagiku


Assalamualaikum!



sumber : google

Waaaaa dah masuk hari ke-7 dah! Hari ni aku nak berkongsi pendapat mengenai kepentingan pendidikan dari perspektif Dr. Hanim :D

Sabda Nabi saw  yang bermaksud :


"Menuntut ilmu adalah satu fardu yang wajib atas tiap-tiap seorang Islam."
(Riwayat Ibnu Majah)

Setiap peringkat fasa kehidupan kita memerlukan kita untuk menuntut ilmu sebanyak yang boleh. Sebab itu manusia diberikan akal oleh Allah swt kerana dengan akal maka kita dapat menerima dan memberi ilmu dengan mudah.

Sejak dari dalam kandungan ibu lagi, kita sudah pun diberikan pendidikan. Kalau kita tanya mak-mak kita dulu, apa yang mak ajarkan kita masa kita dalam kandungan? Mak kita jawab, mak bacakan surah Luqman, surah Yusof untuk kamu. Supaya kamu nanti membesar jadi anak yang soleh/solehah

Sebagai ibu, aku juga turut mementingkan pendidikan untuk anak-anak. Baik dari segi akademik, moral dan pengetahuan tentang Islam. Benda yang selalu aku ingatkan pada anak-anak ialah beza antara orang berjaya dengan tidak adalah pada ketinggian ilmunya. 

Kalau nak berjaya mesti ada ilmu. 

Namun, ada ilmu saja tidak menjadikan kita berjaya sepenuhnya jika kita tidak sebarkan pada orang lain, dan ilmu itu akan menjadi sia-sia jika kita tidak beramal dengannya.

Jadi, teruskan menuntut ilmu dalam apa jua keadaan kita. Dan, sentiasalah beramal dengannya supaya kita dan orang lain sama-sama mendapat manfaat di dunia dan di akhirat.

Tapi, jangan pula kita pi belajar ilmu yang tidak sepatutnya, pastu kita sebarkan pada orang lain atau kita aniaya orang lain. Nescaya ia akan mengheret kita ke lembah kehinaan.

Wallahualam.



Koleksi Cabaran 30 Hari


Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.